Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Politico: Președintele Chinei a fost umilit marți de România

Ziarul de Vrancea
10 feb 2021 1955 vizualizări

Politica de tip „Divide et impera” pe care o duce China în estul Europei a suferit o lovitură grea, scrie Politico, relatând despre ultima întâlnire a formatului „17^1”, unde președintele Chinei, Xi Jinping, a fost umilit de mai multe țări, cu România în frunte, care nu și-au trimis reprezentanți la cel mai înalt nivel, așa cum este cutuma.

Platforma „17^1” a fost creată de Beijing în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei. Întâlnirea din acest an, care a avut loc marți, a arătat mai degrabă a „11^1”, scrie Politico, arătând că șase lideri de stat ai unor țări UE nu s-au prezentat la forum „pentru a-i prezenta omagii președintelui Xi Jinping”.

Acest lucru este o înfrângere usturătoare pentru președintele Chinei, care venise pregătit să propună dublarea importurilor de alimente din estul Europei pentru următorii cinci ani. Asta face parte din strategia de tip „Divide et impera” (Dezbină și stăpânește) a lui Xi, de a apela la sectorul agricol, unde economiile mai rurale și mai sărace din estul Europei se simt subminate de puternicele ferme din vestul Europei. Pe lângă aceasta, președintele Chinei a promis să îmbunătățească procedurile vamale și a oferit perspectiva ca țările din estul Europei să primească vaccinuri chinezești împotriva coronavirusului.

Reprezentare doar la nivel de miniștri

În schimb, statele est-europene sunt din ce în ce mai puțin convinse că Beijingul le va furniza avantajele economice pe care și le imaginau odată. Mai mult, scrie Politico, trebuie luate în calcul și relațiile de securitate, împreună cu legăturile cu noua administrație de la Washington, care vrea să construiască o largă contraofensivă diplomatică împotriva Chinei. Potrivit Politico, toate cele șase țări care au umilit China la forumul de marți fac parte din valul 2004 de aderare la NATO: Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania nu și-au trimis președinții sau prim-miniștrii la ceea ce China se aștepta și fie un summit „Xi^17 lideri de stat”. În loc de șefi de stat, aceste țări au fost reprezentate de miniștri. Din partea României a participat ministrul Economiei.

„E un semnal pe care l-am dat ca țară evitând o participare de nivel înalt”, au explicat pentru site-ul Digi24.ro surse oficiale. Cu doar o zi înainte de summit, diplomații chinezi făceau presiuni în capitalele europene să trimită „reprezentanți la un nivel mai înalt”, potrivit unui diplomat din cele șase țări, scrie Politico. „Chinezii cred că nu-i tratăm cu respect”, a spus diplomatul, sub protecția anonimatului.

Atât de mari au fost eforturile de a convinge liderii de stat să se prezinte la summit, încât Beijingul nu a anunțat forumul până marți la ora 6 AM (ora locală), când a admis că șefi de stat și „reprezentanți la nivel înalt” din 17 țări vor lua parte la întrunire.

Starea de alertă ar urma să fie prelungită cu 30 de zile

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, fiind adoptată o hotărâre în acest sens. “Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 10 februarie 2021, Hotărârea numărul 8. Prin această Hotărâre se propune prelungirea Stării de Alertă, pe o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, păstrarea măsurilor de prevenție adoptate la nivel national și includerea focarelor de COVID – 19 în calcularea incidenței privind răspândirea noului tip de coronavirus”, a transmis, ieri, CNSU.

Surse: Scandal în Coaliție din cauza banilor

n „Este scandal. Dar o să găsim o soluție”, a confirmat un lider USR PLUS

Miniștrii USR PLUS au primit draftul legii bugetului pe 2021 și ar fi constatat că li s-au alocat mai puțini bani decât se discutase în Coaliție, susțin surse politice citate de Digi24 și G4media.ro. Ar fi vorba despre ministerele Sănătății, Economiei, Transporturilor și Fondurilor Europene.

Un exemplu de sumă diminuată ar fi pentru susținerea Horeca, pentru care miniștrii USR PLUS ar fi cerut 2,5 miliarde de lei și au primit doar 1 miliard. Și bugetul Casei Naționale de Sănătate ar fi fost diminuat cu 3 miliarde de lei, potrivit unui draft al legii bugetului publicat de Antena3.ro.

Casa Națională de Sănătate se află în subordinea lui Vlad Voiculescu și este condusă de un apropiat al acestuia.

Și de la ministerul condus de Ghinea (Fonduri Europene) s-ar fi redus o parte dintre alocările bugetare, la fel ca și la ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, unde ar fi vorba despre o reducere de 800 de milioane de lei. Surse din conducerea USR PLUS au confirmat pentru Digi24.ro că au apărut tensiuni la vârful coaliției din cauza alocării banilor în legea bugetului. „Este scandal. Dar o să găsim o soluție”, au susținut sursele citate.

Diana Șoșoacă a fost exclusă din partidul AUR

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost exclusă din Alianța pentru Unirea Românilor. Deputatul AUR Dan Tanasă a explicat că decizia a fost luată „la capătul unui lung șir de întâmplări” și că orice membru al formațiunii trebuie să respecte statutul partidului precum și cel de demnitar al statului român.

„Din păcate, vă confirm această informație. Nu pot să spun că este o veste foarte bună, însă, din păcate, doamna Șoșoacă nu a înțeles care sunt regulile jocului în momentul în care ești demnitar al statului român și este o decizie luată de către forurile de conducere ale partidului. Domnul Tîrziu, domnul Lavric i-au comunicat doamnei Șoșoacă anumite reguli de joc în cadrul Senatului, iar doamna Șoșoacă înțeleg că vrea să joace singură pe terenul dânseiUn senator al României nu are ce căuta la o paranghelie cu lăutari și să transmită live pe Facebook. S-au strâns mai multe lucruri. E o decizia luată la capătul unui lung șir de întâmplări în care a transmis că nu e dispusă să respecte cadrul statutar al partidului și reguli pe care trebuie să le respecte orice demnitar al statului român”, a declarat Dan Tanasă miercuri după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat despre reacția Dianei Șoșoacă la această decizie a AUR, Tanasă a răspuns: „Nu știu care este reacția domniei sale, dar doamna Șoșoacă știe foarte bine, i s-a comunicat în repetate rânduri că trebuie să respecte un anumit statut, și statutul de membru al Alianței pentru Unirea Românilor și statutul de demnitar al statului român, iar dânsa a fost în permanență extrem de refractară la sugestiile care i s-au făcut”.

Un medic le recomandă pacienților cu cancer să se vaccineze

Riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19, deoarece o întârziere de una sau două săptămâni a unui tratament oncologic poate face diferența între vindecare și boală metastatică, a declarat, miercuri, medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Județean Timișoara.

Oncologul spune că toți pacienții care vin pentru internare sunt testați, iar dintre aceștia, între 5-10% sunt pozitivi, majoritatea fiind și asimptomatici.

“Deci o prevalență mult mai mare a bolii decât ne-am aștepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienților, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidități în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, spune Petra Curescu. Ea le-a recomandat și pacienților oncologici să se vaccineze, deși foarte mulți sunt speriați, pentru că pe multe site-uri găsesc informații conform cărora vaccinul nu este testat, nu se știe cât este de sigur pentru pacienții oncologici.

“Niciun vaccin, cu excepția celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienți cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puțin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze. Dacă pacienților le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală și, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua și nu ne vom putea feri la nesfârșit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic. Problemă avem cu potențialii viitori pacienți care sunt speriați, poate nu au fost diagnosticați la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie și celui specialist”, a explicat medicul Petra Curescu. De asemenea, aceasta le-a recomandat pacienților care, totuși, se tem să meargă direct la cabinet, să apeleze la sistemul de telemedicină, întrucât multe lucruri se pot rezolva și electronic. “Telemedicina, prescripțiile care se pot trimite electronic pacienților au fost de un real ajutor pacienților în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face și nouă medicilor viața mai ușoară, și pacienților. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultațiile față în față, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm și o părticică de telemedicină”, a încheiat Petra Curescu.

Oscar: „Colectiv”, pe lista scurtă pentru nominalizare la două categorii

„Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, se află pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” și „cel mai bun lungmetraj internațional” ale premiilor Oscar 2021, a anunțat Academia americană de film.

„Colectiv” a fost desemnat documentarul european al anului, la a 33-a ediție a premiilor Academiei Europene de Film, acordate în luna decembrie.

Este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmărește autorități și jurnaliști, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Documentarul, producție HBO Europe scrisă de Alexander Nanau și Antoaneta Opriș, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2019, în afara competiției. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaționale.

Propunerile de procurori ale României, admise de Parchetul European

Ministerul Justiției a transmis, ieri, că Parchetul European, condus de Coduța Kovesi, a fost de acord cu toate propunerile de procurori pe care le-a transmis România, astfel că avem deja primii 6 procurori europeni delegați. “România are, de astăzi, 10 februarie, primii 6 procurori delegați la Parchetul European (EPPO). Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecție din 29 ianuarie. Avem, așadar, la nivel național, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală”, a transmis Ministerul Justiției. Sursa citată a precizat că din acest moment atenția va fi concentrată pe “aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituționale, bugetare și de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”. “Activitatea operațională a EPPO este preconizată a începe în curând”, a mai transmis Ministerul Justiției.

Orban: Se va menține gratuitatea pentru studenți, dar pe ruta domiciliu – universitate

Ludovic Orban a precizat că va fi menținută gratuitatea transportului pentru studenți, însă pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care își efectuează studiile. Liderul PNL a adăugat că studenții vor beneficia în continuare de reducerea cuantumului călătoriilor. „Am văzut că a fost prezentată și informația pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru studenți într-un mod care nu este conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menține gratuitatea pentru studenți, dar se va menține pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care își efectuează studiile. Nu se renunță la gratuitatea pentru transportul către facultate și de la facultate către casă. De asemenea, evident că vor beneficia de niște reduceri ale cuantumului călătoriilor de care au beneficiat. Din păcate, a fost transmisă public informația, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate”, a explicat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.

Inițial, Ludovic Orban anunțase, întrebat ce discuții au fost cu privire la gratuitatea de transport pentru studenți, că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem și anume decontarea unui anumit număr de călătorii „cu scopul deplasării în localitatea în care își efectuează studiile studenții și nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”.

2020, anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 54 de ani

Anul 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967 până în prezent, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică. S-au născut 163 de mii de copii, cu peste 40 de mii mai puțini ca anul 2019. Cifrele arată că scăderea natalității nu a fost influențată de pandemie decât pentru nașterile înregistrate în luna decembrie 2020, acei copii fiind concepuți cu 40 de săptămâni înainte, cât este durata unei sarcini la termen, adică în luna martie 2020.

Pandemia a fost declarată în luna martie 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, iar primele măsuri de izolare au fost luate de autoritățile de la noi tot atunci. Pe 11 martie au fost închise școlile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.