Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale

Ziarul de Vrancea
30 nov 2022 767 vizualizări

PSD se opune, susțin surse politice n miza liberalilor ar fi ca tot președintele Iohannis să propună viitorul premier în 2024

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă proopunere, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse de la vârful celor două partide. Potrivit acestora, o decizie nu este luată.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional. “Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. “Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

Valeriu Stoica, unul dintre ideologii PNL, retras însă din prim-planul politicii, a anunțat miercuri la Digi 24 că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. “Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”. Reamintim că în 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL.

Studii juridice, în școli

Ministerul Justiției a încheiat un nou protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România, care are drept scop promovarea educației juridice la toate nivelurile de învățământ (primar, secundar, liceal și universitar), într-o manieră adaptată puterii de înțelegere a fiecărui participant. Conform unui comunicat al MJ, prin noul protocol de colaborare privind educația juridică în școli sunt valorificate bunele practici din protocolul anterior, încheiat în anul 2017, elementele de noutate fiind prezentarea temelor de educație juridică și în mediul universitar, precum și includerea în obiectul protocolului nu numai a elevilor și studenților, ci și a cadrelor didactice.Nevoia de promovare a educației juridice în școlile din România are în vederea creșterea gradului de informare a elevilor și studenților cu privire la modalitățile de apărare a drepturilor lor și respectarea obligațiilor ce le revin și, implicit, întărirea capacității acestora de a identifica situațiile în care drepturile le sunt încălcate, precum și identificarea mecanismelor relevante de protecție a acestor drepturi.

Domeniile care fac obiectul educației juridice în unitățile de învățământ cuprind, fără a se limita exclusiv la acestea: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, prevenirea și combaterea discriminării, cunoașterea, prevenirea și combaterea violenței în școli și a violenței domestice, combaterea consumului și a traficului de droguri, infracționalitatea în mediul online, precum și alte asemenea teme.

Sunt invitați să se alăture acestui proiect reprezentanți ai tuturor profesiilor juridice: magistrați, avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, consilieri juridici, precum și reprezentanți ai societății civile, cu studii în domeniul juridic.

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

cel mai frig a fost pe 25 decembrie 1998, la Întorsura Buzăului

Ninsoarea, viscolul și ceața persistentă sunt principalele caracteristici climatice ale lunii decembrie, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius față de ultima lună de toamnă, conform datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii susțin că în decembrie se pot înregistra și temperaturi neobișnuite pentru această lună, de peste 15 - 20 de grade Celsius, dacă în zona țării noastre pătrund mase de aer tropical ce produc creșteri spectaculoase ale valorilor termice.

Temperatura minimă absolută a lunii decembrie, din România, este -34,5 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998.

Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4 grade Celsius și a fost înregistrată la Câmpina, în data de 5 decembrie 1985.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitații din decembrie, înregistrată la stațiile meteorologice din România, este de 349,5 mm, la Stâna de Vale, în anul 2021.

Bărbat căutat în Franța pentru crimă, prins pe Aeroportul Otopeni

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldoveană, a fost reținut de polițiștii de frontieră pe Aeroportul Otopeni, el fiind dat în urmărire internațională de autoritățile franceze pentru crimă, anunță Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov. “În seara de 29 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de omor calificat și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor. Bărbatul cu dublă cetățenie, respectiv română și moldoveană, era urmărit internațional și a fost depistat de polițiștii de frontieră la punctul de trecere a frontierei - Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România”, precizează informarea IPJ Ilfov.

Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care a dispus reținerea lui pentru 24 de ore.

Maia Sandu, de 1 decembri: “Mulțumim României că ne rămâne aproape”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, cu prilejul Zilei Naționale a României, un mesaj de felicitare adresat tuturor românilor, în care a mulțumit României pentru sprijin, potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale, citat de Moldpres. “De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România”, a declarat șefa statului în mesajul adresat la recepția organizată marți, 29 noiembrie, de Ambasada României la Chișinău. Maia Sandu a apreciat că România este iubită în Republica Moldova pentru multe lucruri, dar mai ales pentru umărul pe care ne putem baza atunci când ne este greu și pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri. “România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună - o istorie a curajului și a luptei pentru libertate”, a mai spus președintele.

Șefa statului a mulțumit României și pentru susținerea puternică acordată Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. “Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Și pe o parte, și pe cealaltă a Prutului, oamenii își doresc să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulțumim României că ne rămâne aproape”, a mai spus președintele Maia Sandu în mesajul său.

Românii mai așteptă cu ridicarea vizelor pentru SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken pe tema vizelor SUA pentru români și că va fi demarată o campanie de informare privind condițiile ce trebuie îndeplinite de cei care aplică, astfel încât să scadă rata de refuz. „Am convenit ca, pentru acest ultim criteriu care mai rămâne de îndeplinit, și anume rata de refuz, care nu ține însă de eforturile instituționale, ci ține de cei care aplică pentru aceste vize, să demarăm cât mai rapid, așa cum deja am discutat la începutul anului, o campanie de informare cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite de cei care aplică pentru vize, în așa fel încât să existe mai multă predictibilitate. Atunci când plătești acea taxă de 160 de dolari pentru depunerea cererii de viză, să știi că nu o pierzi, ci că o să obții viza, pentru că îndeplinești criteriile pe care le solicită autoritățile americane. Deci, da, am discutat în destul de mare detaliu această chestiune și sper să avem ceva progrese în perioada următoare”, a precizat Aurescu, într-o conferință de presă susținută la finalul Reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, care a avut loc la București.

Dolj: Un șofer a murit după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod

Un șofer în vârstă de 24 de ani a murit, în noaptea de miercuri spre joi, după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod, într-o localitate din județul Dolj. Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a transmis, joi, că polițiștii Serviciului Rutier Dolj au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe D.N. 6, în comuna Leu. “Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un tânăr de 24 de ani, din comuna Deveselu, județul Olt, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 6, în localitatea Zănoaga, din comuna Leu, din cauze ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, ar fi pierdut controlul autoturismului, ieșind în afara părții carosabile, unde a intrat în coliziune cu un cap de pod”, a transmis IPJ Dolj. În urma evenimentului rutier, șoferul a decedat.Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs evenimentul și au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.