Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Platforma România 100: Guvernul oprește accesul cetățenilor la aplicațiile de urmărire a tăierilor de păduri

Ziarul de Vrancea
19 iul 2017 579 vizualizări

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș, susține că guvernul PSD-ALDE va opri accesul public la aplicațiile mobile și la portalul ”Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare și control în timp real al tăierilor și transportului de masă lemnoasă, astfel că tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se vor face din nou netransparent.

 ”Guvernul PSD-ALDE face pași rapizi spre eliminarea accesului public la aplicațiile mobile și la portalul Inspectorul Pădurii, sisteme de monitorizare și control în timp real al tăierilor și transportului de masă lemnoasă. Aplicațiile și sistemul de monitorizare au fost realizate sau îmbunătățite substanțial de către Guvernul Cioloș, iar Guvernul PSD-ALDE a făcut primele demersuri pentru limitarea accesului public la informații esențiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României”, potrivit paginii de Facebook a platformei România 100. Îngrădirea accesului populației la această platformă de monitorizare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă se face sub aparența unui motiv tehnic fals, invocat de ministrul apelor și pădurilor Doina Pană. ”Aceasta a declarat marți, într-o conferință de presă, că îmbunătățirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal și că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătățirea transparenței și trasabilității în ce privește exploatările forestiere, transportul lemnului și gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului cu toate că același minister a făcut deja recepția parțială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate și funcționale”, susține sursa citată.

Denunță unilateral un contract finalizat

Potrivit platformei, contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor și Pădurilor și a fost făcut cu contribuția și sub atenta supraveghere a specialiștilor Direcției Generale de Păduri și cu avizele juriștilor. Contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalității atribuirii directe de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister. De asemenea, potrivit platformei fondată de Cioloș, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare, că produsele livrate de dezvoltator erau recepționate de către Ministerul Apelor și Pădurilor încă din luna aprilie. ”Practic, graba cu care ministrul Doina Pană denunță unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicații esențiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcționarea acestor sisteme cât mai repede și, din păcate, se folosește de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul și vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent și fără ca cetățenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea”, susține sursa precizată. ”În luna februarie coaliția PSD-ALDE a încercat în Parlament micșorarea cuantumului contravențiilor silvice dublate și uneori triplate prin OUG 51 a Guvernului Cioloș și a <<îmbunătățit>> cadrul legal pentru a permite transportul anumitor volume de lemn furat fără riscul de a se confisca mijlocul de transport”, se arată în postarea platformei.

În 2016 s-au făcut peste 55.000 de controale pe toată filiera industriei lemnului – de la tăieri până la comercializare, de către angajații din ministerele de resort: Garda Forestieră, Ministerului de Interne, Poliție, Jandarmerie și ANAF. Astfel au fost descoperite peste 2.500 infracțiuni (majoritatea pe Codul silvic), s-au dat peste 60.000 de amenzi și s-au întocmit aproape 1.000 de dosare penale. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos.

USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA

Partidul Uniunea Salvați România consideră revoltător faptul că Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiționat după ce a executat efectiv mai puțin de o treime din pedeapsă, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA. ”Pasivitatea autorităților controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitație bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranța coaliției aflate la guvernare față de furtul din banii publici. USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări «științifice» a căror valoare nu fost certificată de nicio instituție academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an și jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR. Partidul subliniază faptul că Dan Voiculescu este, ”alături de personaje controversate” precum George Copos și George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea privind executarea pedepselor, inițiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupție.

Fostul securist Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost eliberat condiționat, urmare a deciziei de marți a magistraților Tribunalului București.

 

Vicepremierul Ungariei, în România: Un milion de etnici maghiari au solicitat dublă cetățenie

Un milion de etnici maghiari care trăiesc în afara granițelor Ungariei au solicitat cetățenie maghiară, după ce Parlamentul de la Budapesta a adoptat, în urmă cu șapte ani, Legea dublei cetățenii, a declarat ieri, la Tușnad Băi, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Oficialul maghiar a menționat, în deschiderea Universității de vară “Tusvayos”, că proiectul de “unificare a națiunii maghiare”, început în 2010, a ajuns într-un “punct de turnură”. “Avem solicitarea cu numărul un milion și, până în noiembrie, vom avea și cetățeanul cu numărul un milion, care va depune jurământul”, a spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori.

În deschiderea Universității de vară de la Băile Tușnad a vorbit și Németh Zsolt, președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, care a menționat, printre altele, că nutrește speranța că Tusvanyos va redeveni o platformă de dialog română-maghiară, așa cum a fost înainte de 2012. El a apreciat pozitiv vizita pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o în cursul zilei de marți în județele Covasna și Harghita și și-a exprimat speranța că șeful statului român va fi prezent la viitoarele ediții ale Universității de vară de la Tușnad Băi.

Potrivit organizatorilor, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad sunt așteptați peste 60.000 de participanți pe toată durata manifestării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.