Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Planul de redresare a Europei după pandemie: Felie mare de “tort” pentru România

Ziarul de Vrancea
26 mai 2020 911 vizualizări

Comisia Europeană propune o injecție financiară de 750 de miliarde de euro în economiile țărilor membre afectate de pandemie n România îi vor fi alocate cel puțin 31 de miliarde de euro – 33 după alte surse -, fiind a șasea țară beneficiară din UE n aceste sume sunt separate de fondurile europene

Comisia Europeană plănuiește să propună un fond de relansare de 750 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice din UE provocată de către pandemia de coronavirus, a anunțat ieri pe Twitter comisarul Afacerilor economice, Paolo Gentiloni. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut tot ieri europenilor să “lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul ei de recuperare de 750 de miliarde de euro, în timpul unui discurs adresat eurodeputaților. Acest plan suscită reticența unor state membre - Olanda, Danemarca, Austria, Suedia - care preferă să sprijine economia UE doar prin împrumuturi, nu și cu subvenții, în timp ce von der Leyen propune un plan care le implică pe ambele. Acest fond, care se adăugă instrumentelor comune deja lansate, este ”un viraj european pentru a face față acestei crize fără precedent”. Din cele 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde vor fi distribuite sub formă de granturi - o sumă recomandată în proiectul franco-german -, iar 250 de miliarde sub formă de împrumuturi, potrivit unor surse familiare cu propunerea. Italia și Spania, afectate grav de pandemie, sunt principalii beneficiari ai planului european de recuperare. Dintr-un total de 750 de miliarde de euro de subvenții și împrumuturi combinate, Italia este așteptată să recupereze 172.754 miliarde de euro, Spania 140.446 miliarde de euro, iar Franța doar 38.772 miliarde de euro.

“Este un sprijin extrem de consistent”

România va primi 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan. El a scris, pe Facebook că cele 33 de miliarde de euro pe care le va primi România vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase. “Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE. Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni”, a anunțat Siegfried Mureșan. La rândul său, comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a precizat că România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat ieri de Comisie, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi, a precizat ea. Potrivit Adinei Vălean, România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15 miliarde.

Iohannis, despre epidemie: Ne menținem pe un platou

n pentru a doua zi consecutiv numărul infectărilor zilnice raportate s-a păstrat sub 200

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, referindu-se la evoluția epidemiei de coronavirus, că România se menține încă “pe un platou”, dar această etapă va fi depășită cu bine dacă oamenii vor continua să fie “vigilenți și responsabili”. “Numărul de cazuri de infectare rămâne destul de constant, cu unele creșteri, urmate de scăderi, ceea ce înseamnă că ne menținem încă pe un platou. Vom depăși cu bine și această etapă, dacă vom continua să fim vigilenți și responsabili”, a adăugat Iohannis. Șeful statului a reiterat importanța purtării măștii și a menținerii distanței între persoane în combaterea epidemiei de coronavirus. Un număr de 165 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 18.594 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 198 de pacienți. Până aseară, 1.219 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Comisia de la Veneția a primit cererea de eliberare din funcție a lui Tudorel Toader

Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. „Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia, la o întrebare adresată de site-ul HotNews.ro. Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.

Studentă din Uganda, găsită moartă într-un cămin din Timișoara

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, in rem, după ce o tânără din Uganda, studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, în anul întâi la masterat, a fost găsită moartă în camera de cămin unde era cazată. Potrivit anchetatorilor, duminică, un cetățean străin, care nu se afla în România, a sunat la Ambulanță, anunțând că tânăra din Uganda nu se simte bine și a solicitat un echipaj medical. Bărbatul a dat și o adresă, însă aceasta a fost greșită. Medicii de la Ambulanță au făcut verificări și au ajuns inclusiv la căminul unde se afla tânăra, însă ușa era încuiată. Luni, același bărbat a sunat din nou și a spus că nu poate lua legătura cu fata. Acolo a ajuns din nou, un echipaj de la Ambulanță, dar și un echipaj de la ISU care a spart ușa. În cameră se afla tânăra din Uganda, decedată.  Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML pentru efectuarea autopsiei, iar medicii de acolo spun că a fost o moarte patologică și că nu există urme de violență. Potrivit presei locale, tânăra era nepoata unui demnitar din Uganda.

Tăriceanu, amendat după ce l-a numit “Fuhrer” pe președinte

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amendat, ieri, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 2.000 de lei pentru discriminare și încălcare a dreptului la demnitate, în urma unor afirmații făcute la adresa șefului statului, Klaus Iohannis. Tăriceanu a făcut o serie de afirmații, în data de 16 aprilie, pe pagina de socializare, în care a utilizat termenul de “Fuhrer” la adresa președintelui. Potrivit CNCD printre afirmațiile considerate a fi discriminatorii sunt: “Pe domnul Iohannis l-au lăsat nervii. Cred că izolarea nu-i priește nici domniei sale, cum nu ne priește nici nouă. Doar așa îmi explic atacul furibund la toți cei care nu sunt de acord cu instrucțiunile de la Cotroceni. Astăzi a revenit la împărțirea politicienilor. Între buni și răi. Cum sunt absolut convins că mă număr printre politicienii răi, îi dau câteva sfaturi: Să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României. Iar dacă tot a adus vorba despre inconștiență, domnul Iohannis este chiar ultima persoană din România care poate deschide acest subiect. Pentru că ne aducem aminte de cum ne spunea acum vreo lună și jumătate că coronavirusul este doar o durere în gât și puțină febră și îl punea pe Cîțu să fugă din fata Parlamentului”.Hotărârea CNCD a fost adoptată cu șapte voturi “pentru” și unul “împotrivă”.

O nouă înfrângere pentru Dragnea în instanță

Tribunalul UE a respins definitiv acțiunea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene. În 2018, el atacase în justiție răspunsul Comisiei Europene la o plângere a sa împotriva modalității în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariția dosarului de corupție Tel Drum. Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, pentru că la acel moment trecuse termenul legal pentru această plângere, astfel că a ales o cale indirectă. El a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat și prezumția de nevinovăție.Reamintim că în 2018 DNA l-a pus pe Liviu Dragnea sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Tel Drum, dosar bazat pe raportul OLAF. Dosarul DNA nu a fost finalizat nici până acum cu o trimitere în judecată.

Moldova: Dosar penal în scandalul pungii primite de Dodon

Procurorii din Moldova au deschis un dosar penal în cadrul căruia vor fi investigate circumstanțele și vor fi verificate înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc un pachet, în care se presupune că ar fi fost bani. Dosarul a fost deschis în baza denunțurilor oficiale depuse la finele săptămânii trecute de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și deputatul Iurie Reniță, cel care a și făcut publice imaginile filmate în reședința lui Plahotniuc. Igor Dodon a declarat că imaginile au fost trucate și a acuzat „chestii scoase din context sau lipite acolo”.Imaginile au fost filmate în 2019, înaintea campaniei electorale, și îl arată pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc dându-i lui Dodon, președintele republicii, o pungă neagră. Dodon îi spune lui Plahotniuc să i-o dea unui colaborator.

Un nou director “plin” la STS

General-maior Ionel-Sorin Bălan este noul director al Serviciului de Telecomunicații Speciale, el fiind de altfel cel care asigura conducerea STS de la demisia lui Ionel Vasîlca, în iulie anul trecut. Decizia numirii lui Bălan a fost luată în ședința de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ionel Sorinel Vasilca și-a înaintat în 29 iulie 2019 demisia din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale președintelui.El preciza: “Demisia nu a fost depusă ca urmare a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112”. “Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției”, arătaVasilca. Demisia sa a avut loc în contextul scandalului legat de erorile în localizarea Alexandrei Măceșanu, adolescenta răpită la Caracal de către Gheorghe Dincă. Fata a sunat la serviciul 112, cerând ajutor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.