Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 6.700 cazuri noi de Covid O mie de români la ATI

Ziarul de Vrancea
20 sep 2021 719 vizualizări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți 6.789 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 129 de persoane au decedat, opt dintre acestea fiind vaccinate. La ATI sunt internați 990 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. 229 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI. Rata de infectare în București, unde sunt peste 1.000 de cazuri noi, se apropie de 3 la mie, ceea ce implică noi restricții și utilizarea certificatului verde.

"Până astăzi, 21 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.082.701 pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.789 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare", relevă datele transmise marți.

În București sunt 1.048 de cazuri noi de COVID-19, în Timiș - 481, Cluj - 327, Constanța - 308, Iași - 219, Prahova - 202, Suceava - 199, Brașov - 175, Maramureș - 169, Galați - 154, Satu Mare - 130, Vaslui - 128. Bacău - 125, Teleorman - 122, Bistrița Năsăud - 117, Bihor - 115, Hunedoara - 109, Botoșani - 105, Alba, Arad - 101. Restul județelor au sub 100 de cazuri.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 2,06 la nivel național. Județele Ilfov Satu Mare și Timiș au coeficientul infectărilor peste 3. În Capitală, valoarea acestui indicator este 2,91.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 580 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Până astăzi, 35.721 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 20.09.2021 (10:00) – 21.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 129 de decese (57 bărbați și 72 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.

Dintre cele 129 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 13 la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 28 la categoria de vârstă 60-69 ani, 41 la categoria de vârstă 70-79 ani și 40 la categoria de vârstă peste 80 ani. Comform reprezentanților Grupului de Comunicare Strategică, opt dintre persoanele decedate erau vaccinate.

Decesul de la categoria 20-29 de ani este al unui bărbat de 26 de ani, din Dolj, fără boli asociate declarate și nevaccinat.

120 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 990 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 229 sunt minori, 209 fiind internați în secții și 20 la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.056 de teste RT-PCR (10.728 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.328 la cerere) și 36.630 de teste rapide antigenice.

Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că se încearcă devansarea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID, precizând că aceasta ar putea începe chiar săptămâna viitoare. "(...) pentru doza trei dorim programarea prin Platforma Națională de Vaccinare, ținând cont de faptul că persoanele eligibile pentru doza trei care să îndeplinească criteriul de cel puțin șase luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccinare, ar fi persoanele care au fost vaccinate la sfârșit de decembrie, ianuarie, februarie, inclusiv luna martie, ceea ce înseamnă un număr aproximativ de circa un 1.110.000 de persoane care au schemă completă de vaccinare până la sfârșitul lunii martie", a declarat Gheorghiță.

Gheorghiță a afirmat, marți, că în prezent este în curs de optimizare platforma națională de vaccinare.

"În momentul de față în România este în curs de optimizare atât platforma națională de programare pentru cea de-a treia doză, cât și Registrul Electronic Național al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiți în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România. La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna, pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager, repet, în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă", a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că a transmis Ministerului Sănătății definierea categoriilor vulnerabile în cazul persoanelor care au nevoie de doza trei.

"Am transmis către Ministerul Sănătății, către comisiile de specialitate, definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic doza 3 adițională care va completa în schemele inițiate pentru prima dată trei doze, iar cei care deja au făcut o primă schemă de vaccinare vor efectua această doză suplimentară, această doză trei, care practic va consolida răspunsul imun. Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile și pentru doza de rapel la cel puțin șase luni de la schema de vaccinare inițială", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.El a precizat și care sunt grupele de afecțiuni care vor beneficia de doza suplimentară. "Vorbim de pacienții oncologici, atât pacienți cu tumori solide, cât și pacienții care au afecțiuni oncologice hematologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și, de asemenea, pacienți care se află în post terapie oncologică, dar care au alte afecțiuni care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, bolile cardiovasculare asociate, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie", a transmis Gheorghiță.

El a menționat că o altă categorie mare o reprezintă pacienții post transplant de organe solide sau celule stem hematopoietice cu sau fără patologie asociată. 

"O a treia categorie este cea a pacienților cu afecțiuni cronice, cum sunt bolile pulmonare cronice, bolile cardiovasculare, bolile cronice hepatice, bolile cronice hematologice cu necesar mare de transfuzii de sânge, bolile cronice renale, pacienții, de pildă, care sunt în stadiu de predializă sau pacienții care sunt în curs de dializă intermitentă, bolile cronice endocrinologice și aici menționez diabetul zaharat complicat, bolile cronice reumatice din sfera reumatologică, fie autoimune, fie inflamatorii, bolile cronice dermatologice sub tratament imunosupresor, imunomodulator, anumite afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale, cum ar fi Sindromul Down", a mai transmis Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că o patra categorie se referă la pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe datorate imunodeficiențelor primare. 

Gheorghiță a anunțat că autoritățile intenționează devansarea termenului pentru administrarea dozei trei. 

"Aș vrea să vă mai menționez faptul că luăm în considerare devansare a termenului anunțat pentru administrarea dozei trei, știind că Agenția Europeană a Medicamentului urmează să se pronunțe pe data de 4 octombrie vizavi de recomandarea de autorizare a dozei trei și a acelei doze suplimentare, ținând cont de situația epidemiologică actuală, o transmitere accelerată a infecției cu Sars-COV-2 la nivel comunitar și în mod deosebit în rândul personalului medical, ca urmare a faptului că astăzi avem peste 6.700 de cazuri noi identificate, avem aproape 1.000 de pacienți în secția de terapie intensivă. Luăm în calcul devansare a acestui termen, în această săptămână are loc o ședință de lucru în care vor participa experți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, evident în cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare și vom decide exact care va fi strategia de urmat", a declarat Gheorghiță.

Gheorghiță a mai precizat că pentru doza trei programarea va fi realizată prin platforma de vaccinare. 

Florin Roșu, managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași: Din nefericire, niciunul din cei 17 pacienți internați la noi în terapie intensivă nu este vaccinat

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, susține că în cele două secții de terapie intensivă ale spitalului sunt internați 17 bolnavi Covid-19 cu forme severe, însă niciunul nu este vaccinat.

Medicul Florin Roșu a declarat, marți, că în spital mai sunt 13 locuri libere pentru bolnavii Covid cu firme medii spre severe, în timp ce secțiile de terapie intensivă funcționează la capacitate maximă.

"Bolnavii cu forme medii spre severe pot deveni oricând cazuri care să necesite internare la terapie intensivă. În cele două terapii intensive îngrijim 17 bolnavi, cu vârsta cuprinsă între 42 de ani și 81 de ani. Din nefericire niciunul dintre pacienții de la terapie intensivă nu este vaccinat", a declarat medicul Florin Roșu.

Managerul spitalului ieșean afirmă că așteaptă decizia guvernanților privind administrarea celei de a treia doze de vaccin.

"Vaccinarea, dublată de purtarea măștii de protecție, inclusiv în spațiile aglomerate, trebuie să devină obligativitate. Noi, ca și corp medical, așteptăm decizia de inițiere a administrării celei de a treia doza vaccinală cât mai repede posibil", a afirmat managerul spitalului de Boli Infecțioase Florin Roșu.

În județul Iași, până marți s-au înregistrat 45.293 cazuri de Covid, dintre care 219 de cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

Vlad Voiculescu: Campania de vaccinare este un eșec

Campania de vaccinare este un eșec, declară la RFI fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR PLUS). În opinia sa, categoriile de personal care refuză să se vaccineze trebuie să se testeze regulat, dar pe banii lor, nu ai statului: "Nu e rezonabil să testezi din bani publici, să plătească toți românii pentru refuzul cuiva de a se vaccina".

"Campania de vaccinare este, din punctul meu de vedere, nimic altceva decât un eșec, cu probleme pe care de altfel le-am semnalat de la începutul anului și au fost discutate parțial în spațiul public. Pe de o parte, prioritizarea esențialilor, în defavoarea celor care aveau cea mai mare nevoie atunci și acum și anume cei bătrâni și bolnavi. Și mai mult decât atât, un concurs întru relaxare, atunci când vaccinarea deja vedeam că încetinește, în luna aprilie, dar era la un ritm care, continuat măcar pentru o lună-două, ne-ar fi adus într-o situație mult mai bună decât astăzi. Or acea grabă a autorităților de a veni cu măsuri de relaxare chiar mai repede decât premierul anunțase - vă amintiți că la începutul anului vorbeam de relaxările de la 1 iunie și apoi președintele a venit și a spus 15 mai, - ei, acele câteva săptămâni după data de 15 mai ar fi făcut o diferență", a declarat Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății declară că ar fi fost nevoie în tot acest timp de "mesaje mult mai responsabile, nu "am învins pandemia", nu repetat în fiecare zi că vaccinarea a fost un succes, pentru că nu a fost un succes".

Vlad Voiculescu este de părere că anumite categorii de bugetari care refuză să se vaccineze trebuie să se testeze regulat, dar pe banii lor, nu ai statului.

"Cu siguranță, trebuie să găsim o soluție ca mersul la spital sau la școală să nu devină o acțiune extrem de periculoasă. Or dacă oamenilor li se face frică să meargă la spital (...), asta nu este în regulă. Și atunci soluțiile pe care le avem la îndemână sunt limitate. Pe de o parte, poți să te asiguri că nu există oameni infectați și asta ai putea s-o faci prin certificatul verde, dar cu anumite limitări și se pune problema bineînțeles cine plătește testarea. Or, ca noi toți să plătim testarea pentru anumite categorii de personal nu mi se pare firesc, nu e rezonabil ca toți românii să plătească, pentru că asta înseamnă, să cheltuiești din bani publici, să testezi din bani publici, să plătească pentru refuzul cuiva de a se vaccina", susține fostul ministru.​

Premierul Cîțu respinge ideea unui nou lockdown: Nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile

Premierul Florin Cîțu respinge ideea unui nou lockdown, susținând că măsuri de acest gen nu au "ajutat deloc". Cîțu pledează din nou pentru vaccinare, ca unică soluție de a depăși pandemia de COVID-19. Premierul anunță că măsura de susținere a unei părți din salariu pentru părinții ai căror copii fac școală online va fi reintrodusă, resursele bugetare fiind asigurate pentru implementarea acesteia.

"Eu ce vreau să văd este o creștere a vaccinării, pentru că e singura soluție prin care să putem să depășim pandemia. Lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile. Ca să scăpăm de pandemie trebuie să ne vaccinăm, este singura soluție. Avem doze de vaccin, avem tot ce trebuie, doar trebuie să ne vaccinăm", a afirmat Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări, într-o conferință de presă susținută marți la Sinaia, unde a participat la semnarea unui contract pentru modernizarea spitalului orășenesc. 

Premierul a subliniat că economia trebuie să rămână deschisă, iar din acest motiv a fost reglementată folosirea certificatului verde.

Florin Cîțu a menționat că autoritățile vor "face totul" astfel încât cursurile școlare să se desfășoare cu prezență fizică în acest an școlar. 

"Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise și părinții trebuie să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copii dacă se închide școala (...) Resursele bugetare există", a mai afirmat premierul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.