Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 45.000 de refugiați ucraineni au rămas în România

Ziarul de Vrancea
1 mar 2022 614 vizualizări

Aproximativ 18.000 dintre ei sunt minori

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, ieri, în ședința de Guvern, că din totalul de 118.461 refugiați din Ucraina care au ajuns în România, au rămas în țară 46.435 de persoane, aproximativ 39% .

Premierul a spus că în total, până ieri dimineață, au intrat în România 118.461 de refugiați din Ucraina. “Dintre aceștia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în țară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetățenilor care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, este important de precizat că 1.070 cetățeni au solicitat azil, iar dintre aceștia, 476 au rămas în centrele de azil din țara noastră”, a mai afirmat șeful Executivului. Premierul a mai spus că “din cifra totală de cetățeni ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori”.

Premierul a afirmat că a discutat despre activarea mecanismelor de finanțare ale Uniunii Europene, atât pe fondurile care sunt prevăzute pe migrație cât și cele prevăzute pentru protecție civilă. Ciucă a mai arătat că a avut discuții și sunt țări UE care își oferă sprijinul pentru a gestiona cât mai bine și mai coerent activitatea atât la graniță cât și în interior, în ceea ce privește logistica și resursa umană necesare pentru acest flux de refugiați care crește de la o zi la alta.

Norvegian: Țara care depindea de ajutorul umanitar este acum în scaunul șoferului

Norvegianul Børge Kallesten, atașat de România, care a restaurat Casa Damadian din Constanța, a rămas impresionat de dăruirea românilor față de ucrainenii care fug de război.  El vorbește într-o postare pe Facebook de cât de mult s-a schimbat România față de 2001, când el a adus aici ajutoare umanitare: „Oamenii nu dau doar din surplusul lor. Oamenii obișnuiți dau tot ce au mai bun. Chiar aceeași Românie care acum câteva decenii depindea de ajutorul umanitar de pe continent este brusc în scaunul șoferului”. El a rămas surprins cum s-au mobilizat românii. „Cu peste 600 km frontieră comună cu Ucraina, România a mobilizat ajutoare în toată țara. În timp ce jurnaliștii neînfricați trec granița în Ucraina pentru a ne aduce faptele, iar tații și mamele îndrăznețe își umplu mașinile private cu mâncare – intră într-o zonă de război – pentru a hrăni copiii altor oameni, oamenii obișnuiți își deschid casele și frigiderele și hotelurile pentru refugiați. Administrațiile locale, universitățile, bisericile și multe alte organizații își deschid portofelele și conturile pentru a ajuta cât pot. Așa cum spunea bunul meu prieten Daniel, oamenii nu dau doar din surplusul lor”.

USR a atacat la CCR proiectul privind desființarea Secției Speciale

ministrul Predoiu reinventează SIIJ, acuză reprezentanții partidului de opoziție

USR a depus, ieri, o sesizare la Curtea Constituțională a României (CCR) în privința proiectului care prevede desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, susținând că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu implică desființarea SIIJ, ci o “reinventare” a acestei instituții.

USR a sesizat CRR privind proiectul propus de Cătălin Predoiu, susținând că încalcă principiul egalității în fața legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deși orice român cercetat pentru corupție va fi anchetat de DNA, pentru magistrați vor exista “procurori desemnați”. Acest fapt pune în pericol independența magistraților, deoarece acești “procurori desemnați” vor fi selectați în mod netransparent și chiar politic, prin intermediul procurorului general și al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta, susțin reprezentanții USR. “E evident interesul și disperarea unora de a scoate magistrații de sub competența DNA. De la momentul înființării, DNA a obținut 117 condamnări definitive ale unor magistrați corupți, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupție. Magistrații care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecție din partea justiției pentru toate fărădelegile comise se tem și ei. Coaliția PSD-PNL-UDMR mimează astfel desființarea SIIJ, printr-un proiect perfid care de fapt înființează un alt mecanism, mai diabolic chiar decât Secția Specială”, afirmă deputatul USR Stelian Ion.

 USR mai susține că proiectul propus de ministrul Justiției a fost adoptat în grabă de coaliția de guvernare, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția, care urmează să fie dat în aceste zile, și fără să respecte termenul de 30 de zile de consultare publică.

 De asemenea, proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția, care a subliniat de mai multe ori în trecut importanța existenței unor secții specializate, cum este DNA, nici rapoartele MCV, care au pus mereu accentul pe importanța refacerii competențelor DNA și DIICOT, adaugă reprezentanții USR.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege al Ministerului Justiției, privind desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), cu 86 de voturi “pentru”, 37 de voturi „împotrivă” și o abținere. USR a anunțat că va ataca la CCR proiectul de lege.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaților și prevede că, după desființarea Secției speciale competențele sale vor fi preluate de Parchetele obișnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați.

Medic: 90% dintre rețetele de antibiotic se scriu în afara spitalului

Directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș“, Adrian Marinescu, a afirmat miercuri că, potrivit statisticilor, aproximativ 90% dintre rețetele de antibiotice se scriu în afara spitalului. “Cred că este important să plecăm de la niște cifre care ne arată o realitate în Europa. În momentul în care vorbim de secțiile de Terapie intensivă, este clar că vorbim despre un procent cam de 10% pentru aceste infecții asociate actului medical. În România este o subevaluare și sperăm ca acest lucru să se schimbe în curând. (...) Practic, în Europa aceste infecții sunt luate ca atare. Sigur, există programe care să le combată, dar nu înseamnă că se face o legătură de cauzalitate și nu există o vină din partea personalului medical. Este adevărat, fiecare caz în parte poate fi discutat, dar sunt situații rare. Dacă vorbim de rezistență la antibiotice, ea nu numai că nu se referă la specialitatea de boli infecțioase, dar nu se referă doar la spital. Statisticile ne spun că 90% dintre rețetele de antibiotic se scriu în afara spitalului la nivel de medicină primară, medici care nu sunt în spital”, a spus Marinescu, la o conferință.

El a amintit că în perioada pandemiei cu noul coronavirus s-au prescris antibiotice, deși este vorba despre o infecție virală. “Vă aduc aminte că în timpul pandemiei, culmea, vorbim de o infecție virală și nu am fi avut nicio legătură cu antibioticele, totuși s-a prescris foarte mult. Se pune întrebarea cum de acest lucru se întâmplă în continuare deși nu există protocol, nu există nimic scriptic din punct de vedere științific care să explice acest lucru. Acestea sunt realități, eu cred că se vor schimba, dar trebuie să ne așteptăm la faptul că va fi un proces de lungă durată. Ce trebuie să își dorească România este că pe tot teritoriul ei tot ce înseamnă prescripție de antibiotice lucrurile să se schimbe. Să se schimbe în abordare, să fie alte indicații și până la urmă să se întâmple în practică”, a mai afirmat medicul.

Potrivit acestuia, “indiferent de secție și de spital” există infecții asociate actului medical.

“Legat de infecțiile asociate actului medical, să luăm în calcul că indiferent de secție, de spital, oriunde aceste infecții există. Plecând de la realitate, să vedem ce putem să facem. Probabil că peste niște ani de zile am putea să tragem linie și să spunem că într-adevăr lucrurile ajung să stea mai bine”, a mai susținut Marinescu.

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș“, Cătălin Apostolescu, a precizat că nu trebuie pus semnul egalității între infecție nosocomială, praxis și infracțiune. “Nu trebuie pus semnul egalității între infecție nosocomială, praxis și infracțiune. Este adevărat că acest lucru nu ne exonerează pe noi în a duce o activitate continuă de prevenire a infecțiilor nosocomiale. Activitatea împotriva lor este o activitate permanentă”, a susținut medicul.

Guvernul asigură aproximativ 100.000 de bilete la tratament balnear

Aproximativ 100.000 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), după ce Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, actul normativ privind bugetul alocat, precum și modul de acordare, distribuire și decontare a acestora.

Potrivit Ministerului Muncii, suma totală prevăzută în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 cu această destinație este de 200.000.000 lei și se estimează că vor fi asigurate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care 60.420 vor fi asigurate în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea CNPP. Acestea vor fi repartizate pe maxim 19 serii, durata unui sejur fiind de 16 zile, pentru un tratament balnear de 12 zile. “Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate în unitățile de tratament din proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alte unități de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, arată Ministerul Muncii.

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Până și președintele Academiei Române transmite susținere Ucrainei

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, l-a asigurat, într-o scrisoare, pe președintele Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Anatoly Zagorodny, de sprijinul său și al forului român în fața atacului din partea Rusiei la „suveranitatea, independența și libertatea” Ucrainei.

„În numele Prezidiului Academiei Române, al membrilor Academiei Române și al meu personal, vă asigur de întregul nostru sprijin în greaua încercare la care este supus poporul ucrainean, în acest război nedrept și crud, în care îi sunt atacate suveranitatea, independența și libertatea. Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima sincera compasiune față de ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră și sincera admirație pentru curajul exemplar și hotărârea de a lupta a cetățenilor ucraineni”, se arată în textul scrisorii.

Ioan Aurel Pop a fost lăudat în repetate rânduri de propaganda Kremlinului pentru mesajele sale naționaliste și eurosceptice, plăcute Moscovei.

Fostul primar PSD al sectorului 1, judecat pentru corupție

Fostul primar al sectorului 1 Daniel Tudorache a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, anunță DNA. Și fosta fosta soție a primarului, aflată, sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, a fost trimisă în instanță pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor.

Conform procurorilor, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, o persoană inculpată aflată în anturajul lui Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Tudorache, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență. „De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”, susțin procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție având în vedere calitatea de deputat a lui Tudorache, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.