Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Percheziții la mafia jocurilor de noroc

Ziarul de Vrancea
22 nov 2022 823 vizualizări

Prin șantaj, violențe și distrugere, o grupare interlopă intimida concurența sălilor de jocuri

Peste 120 de percheziții au avut loc ieri dimineață în București și în 19 județe la membrii unei grupări care au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrate de ei. Un număr de 40 de persoane au fost duse la audieri.

“Sunt vizate domiciliile și imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum și sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din municipiul București și județele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizare a făptuitorului”, a anunțat DIICOT.

Conform sursei citate, începând cu anul 2018, a fost constituit, la nivel național, un grup infracțional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj.

“Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceștia și să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, precizează DIICOT.

Expert din Moldova: Dacă nu ar fi ajutorul României am sta și noi în întuneric și am îngheța ca ucrainenii

Declarația președintei Maia Sandu de la reuniunea „Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova”, care are loc zilele acestea la Paris, precum că urmează o iarnă complicată, reprezintă o declarație realistă și evidențiază problemele grave cu care se confruntă țara, arată o analiză Radio Chișinău, preluată de Rador.

Asupra Rep. Moldova continuă să planeze pericolul deconectării de la gazele naturale de către Federația Rusă, susțin analiștii de la Chișinău. În acest context, sprijinul oferit de partenerii europeni și internaționali este vital pentru ca Rep. Moldova să traverseze această perioadă dificilă.

La Paris, președinta Maia Sandu a spus lucrurilor pe nume, apreciază analistul politic Veaceslav Berbeca.

„Într-adevăr ne așteaptă o iarnă complicată. Există riscul deconectării de la gaze , există riscul deconectării de la energie în valuri. În prezent importăm aproape 90% din necesarul de energie electrică din România, care ne vine în ajutor în cele mai grele timpuri. Federația Rusă folosește instrumentul energetic pentru a se răzbuna, pedepsi și sancționa statele care nu îi sunt loiale. Rep. Moldova are propriile interese de a fi alături de lumea occidentală, civilizată și nicidecum de a face pe placul unui stat agresiv cu tendințe de manifestare imperialiste”, a spus Berbeca.

Federația Rusă folosește nu doar metodele economice, dar și diversioniste pentru a destabiliza situația în statele post-sovietice, în speță Rep. Moldova, și a aduce la putere partide pro-ruse pe care le finanțează, susține analistul Nicolae Negru. El apreciază sprijinul oferit de Uniunea Europeană, în special de România, în condițiile în care timp de 30 de ani reducerea dependenței de resursele energetice rusești nu a constituit o prioritate pentru guvernările de la Chișinău.

„Precedentele guvernări fie că s-au lăsat șantajate, cumpărate de Rusia, fie nu le-a păsat și în acest caz îi revine guvernării PAS să scoată Rep. Moldova din acest impas. Desigur că are nevoie de ajutorul Uniunii Europene, de ajutorul României, în primul rând că e alături. Și chiar suntem ajutați. Fiindcă dacă nu ar fi acum ajutorul României am sta și noi în întuneric ca și ucrainenii, am îngheța”, a menționat Negru.

Nicolae Negru susține că operabilitatea gazoductului Iași-Chișinău și posibilitatea de a procura resurse energetice de pe piața Uniunii Europene diminuează din puterea loviturilor aplicate de Federația Rusă asupra Rep. Moldova.

Analistul Anatol Țăranu apreciază succesul istoric pe care Rep. Moldova îl înregistrează în materie de politică externă reușind să mobilizeze susținerea din partea comunității internaționale.

„Rep. Moldova astăzi are cea mai mare deschidere din partea partenerilor săi de dezvoltare din occident. Ceea ce s-a întâmplat la Paris încă o dată demonstrează că politica noastră externă și deschiderea pe calea integrării europene este direcția cea mai de succes a activității guvernării, în speță a președintei Maia Sandu. Fără ca acest curs de integrare europeană să fi fost amplificat de actuala guvernare, Moldova pur și simplu nu ar fi supraviețuit”, a declarat Țăranu.

Conferința ministerială de la Paris este a treia reuniune a „Platformei de Sprijin” pentru Rep. Moldova, lansată în primăvara acestui an de România, Franța și Germania, pentru ca țara noastră să poate face față multiplelor crize generate de războiul din Ucraina.

Primele două reuniuni, desfășurate la Berlin și București, s-au soldat cu mobilizarea unui sprijin de 1,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi preferențiale și ajutor umanitar pentru Rep. Moldova.

Cancelarul Austriei critică România pentru că nu oprește migranții ilegali

Cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP) a declarat marți, cu o zi înainte de o vizită la Zagreb, că Viena nu are o problemă cu aderarea Croației la Schengen, arătând că țara își protejează bine frontierele. În schimb, el a spus că România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții ilegali să le treacă granițele.

În cadrul unei discuții cu presa la Klagenfurt, Nehammer a spus că „noi nu simțim aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația spre nord. Deoarece Croația îndeplinește în mod exemplar protecția frontierelor, nu văd o problemă în acest sens. Țările sunt votate individual”.

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”, a mai spus cancelarul austriac.

Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a amenințat că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația.

Conform unei recomandări a Comisiei Europene, președinția cehă a Consiliului UE intenționează să includă în sistemul Schengen, la începutul anului 2023, țările UE Croația, Bulgaria și România. Doar că fără unanimitate în cadrul țărilor care au aderat anterior la Schengen, acest plan ar eșua.

Blocajele unor state în ceea ce privește aderarea Românei la Schengen au legătura cu dosarele europene pe temele securitate internă și azil/migrație, a declarat pentru RFI România Stéphane Séjourné, șeful grupului parlamentar Renew Europe. Deși ruta migratorie românească nu este una importantă, „statisticile privind cererile de azil în Uniunea Europeană sunt, astăzi, aproape la același nivel ca la apogeul crizei migrației din 2015. Nu trebuie subestimată starea opiniei publice din anumite state ale Uniunii Europene”, spune politicianul francez.

Republica Moldova va plăti pentru tot gazul care îi este furnizat

Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reținut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova și țara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu. “Gazprom acuză Ucraina și Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este și va fi plătit de Moldova”, a scris Spînu pe aplicația Telegram.

Potrivit Radio Chișinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite. “Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigam independența energetică”, a subliniat vicepremierul moldovean.

Gazprom a acuzat Kievul că reține cantitățile de gaz care erau destinate Republicii Moldova și, în acest context, a anunțat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina.

Un bărbat, care și-a ucis soția în bătaie, a stat cu femeia moartă în casă până a intrat în putrefacție

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost condamnat de Tribunalul din Bacău la 13 ani de închisoare pentru că și-a omorât soția din bătaie. Ancheta a scos la iveală faptul că individul a stat patru zile cu cadavrul în casă înainte să anunțe Poliția, informează adevărul.ro. Individul obișnuia să bea adesea cu soția lui, o femeie de 46 de ani, iar pe fondul consumului de alcool ajungeau mai mereu să se certe. Un astfel de episod a avut loc pe 4 aprilie 2021, când femeia a fost agresată de soțul său, care i-a aplicat numeroase lovituri în zona capului, corpului și a membrelor, atât cu pumnii și picioarele, cât și cu diverse obiecte contondente (ciocan, coadă de mătură). În urma loviturilor primite, victima a fost transportată la spital, dar ulterior a refuzat să depună plângere împotriva soțului său, precizând că nu dorește emiterea unui ordin de protecție pe numele acestuia.

În aceeași zi, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului, iar în ziua următoare Parchetul a sesizat instanța de judecată pentru confirmarea acestuia, dar sesizarea a fost respinsă, în special pentru că femeia a refuzat să își reclame penal soțul. Sora victimei le-a transmis polițiștilor mai multe fotografii și imagini video în care femeia apare având pe corp numeroase urme de violență, produse, cel mai probabil, în luna aprilie 2021. Pentru că a refuzat să primească ajutor din partea autorităților, femeia a rămas fără apărare în fața violențelor soțului, ce au culminat finalmente cu uciderea sa.

Copil de 2 luni, mort în casă la Ploiești. Mama copilului are 15 ani

Un copil de 2 luni a murit, miercuri, în împrejurări care urmează să fie stabilite de către polițiștii din Ploiești. Copilul nu prezintă urme de violență, iar anchetatorii urmează să o audieze pe mama lui, în vârstă de 15 ani.

“La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr.4 de Poliție Ploiești au fost sesizați de către un bărbat, despre faptul că un copil în vârstă de 2 luni a decedat în locuința sa din municipiul Ploiești. În baza sesizării, s-a format echipă operativă care s-a deplasat la fața locului, unde a fost identificată mama minorului, o tânără în vârstă de 15 ani și copilul, care nu mai prezenta semne vitale, decesul fiind declarat de echipajul medical sosit la fața locului”, a transmis, miercuri, IPJ Prahova.

Sursa citată a precizat că la examinarea vizuală a trupului copilului nu au fost identificate urme vizibile de violență.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Prahova în vederea efectuării necropsiei și stabilirii, cu exectitate, a cauzei decesului.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și act sexual cu un minor.

Se reia licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Brașov-Bacău

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că va fi reluată licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Brașov-Bacău, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru16 ianuarie 2023. „Se reia licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Brașov-Bacău! CNAIR a transmis, astăzi, spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Anunțul de Participare pentru lansarea procedurii de achiziție publică pentru noul contract. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru16 ianuarie 2023”, a scris Sorin Grindeanu, miercuri pe Facebook. El a mai spus că studiul de fezabilitate trebuie să fie finalizat în 24 de luni, după semnarea noului contract, lansat în licitație (valoare estimată: 45 de milioane de lei, fără TVA). „După finalizarea studiului de fezabilitate, construcția propriu-zisă a Autostrăzii Brașov-Bacău va fi finanțată prin fonduri europene (POT 2021-2027)”, a conchis Grindeanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.