Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Percheziţii în Iaşi, inclusiv la un salon de masaj erotic unde fetele erau angajate după ce erau “testate”

Ziarul de Vrancea
27 iul 2017 782 vizualizări

Cinci persoane suspectate de trafic de minori şi proxenetism vor fi audiate, după ce în Iaşi au fost făcute mai multe percheziţii, inclusiv la un salon de masaj erotic, unde anchetatorii aveau informaţii că fete, inclusiv minore cu vârste între 15 şi 17 ani, erau exploatate sexual.

Tinerele erau recrutate cu precădere din familii dezorganizate, cu o situaţie financiară precară, iar înainte de a fi angajate susţineau un “test”, fiind determinate de către administratorul salonului să întreţină raporturi sexuale cu el.

Procurorii DIICOT au descins joi la un salon de masaj erotic din Iaşi după ce au avut informaţii că mai multe tinere, inclusiv minore cu vârste între 15 şi 17 ani, erau exploatate sexual.

Salonul de masaj este administrat de două persoane, soţ şi soţie, care se ocupau de racolarea fetelor.

Procurorii DIICOT Iaşi au făcut, joi şase percheziţii în municipiul Iaşi, între care una la sediul salonului situat în centrul oraşului. În anchetă sunt vizate cinci persoane, care ar fi comis infracţiunile de trafic de minori în formă continuată şi proxenetism în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în zona centrală a municipiului Iaşi, funcţionează clandestin un salon de masaj erotic administrat de către doi suspecţi, soţ şi soţie, unde cinci persoane vătămate, inclusiv minore, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, au fost exploatate sexual, acestea fiind determinate să întreţină raporturi sexuale contra cost cu clienţii salonului.

Tinerele erau recrutate din diverse medii sociale, cu precădere din familii dezorganizate, cu o situaţie financiară precară. Înainte de a fi angajate, persoanele vătămate susţineau un “test”, în sensul că administratorul salonului profita de naivitatea tinerelor determinându-le  să întreţină cu acesta raporturi sexuale.

“În tactica recrutării, suspectul a uzitat mai multe tertipuri, respectiv le promitea tinerelor câştiguri de bani (200 euro/lună), cazare în municipiul Iaşi pentru cele din mediul rural, posibilitatea de a beneficia de tehnici de înfrumuseţare, inclusiv operaţii estetice sau aplica metoda “lover boy” pentru ca persoanele vătămate să devină mai uşor de manipulat”, susţin procurorii.

Modul de recrutare se realiza prin anunţuri în presă, inclusiv printr-o aplicaţie de anunţuri online, tinerele fiind recrutate atât din România, cât şi din Republica Moldova.

După ce erau recrutate, tinerele erau plasate soţiei care se ocupa de angajare, instruire, programarea clienţilor şi remunerarea fetelor.

“Pe unele dintre ele, suspecta le transporta la/de la salon la locuinţă, altora le asigura cazare chiar în incinta salonului sau în apartamente închiriate în zona centrală a oraşului. Dacă iniţial tinerele erau induse în eroare că vor executa doar masaj erotic, în final acestea ajungeau să întreţină raporturi sexuale cu clienţii. De asemenea, unele dintre victime, după ce activau o perioadă de timp în incinta salonului de masaj, ajungeau în final să practice prostituţia în apartamente închiriate şi puse la dispoziţia lor de către suspecţi”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În urma cercetărilor, s-a constatat că activitatea salonului datează din cursul anului 2001, iar de atunci există date şi indicii că suspecţii au exploatat  mai multe tinere, majore şi minore.

Din activitatea prestată de către tinere, administratorii salonului au încasat sume importante de bani din care au dezvoltat afaceri imobiliare şi au achiziţionat mai multe bunuri.

În timpul percheziţiilor au fost găsite mai multe sume de bani, droguri de risc, ţigări de contrabandă iar într-o locaţie închiriată de către suspecţi pentru practicarea prostituţiei, a fost identificată o persoană vătămată minoră.

În total, cinci persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Iaşi.

PNL va ataca în contencios hotărârea de Guvern prin care pensionarii de dinainte de 2011 rămân cu venituri mai mici

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat ieri că liberalii vor ataca în instanţa de contencios administrativ hotărârea de guvern 291/2017 privind recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele de muncă I şi II şi condiţii speciale şi deosebite, spunând că actul normativ îi lasă pe cei care s-au pensionat înainte de 2011 cu veniturile mai mici decât ale celor care şi-au încetat activitatea începând cu acest an.

“Am descoperit cine taie cu adevărat pensiile: PSD. Prin HG 291/2017, guvernul care promitea creşterea nelimitată a pensiilor i-a lăsat pe pensionarii care au lucrat în condiţii grele (grupa 1 şi 2 de muncă) şi s-au pensionat până în 2011 cu pensiile mai mici decât cei care s-au pensionat după 2011. Aşa cum a anunţat colegul meu, vicepreşedintele politic Dan Vâlceanu, în conferinţa de presă de astăzi (reflectată doar de o mică parte a mass-media) vom ataca în instanţa de contencios această hotărâre de guvern şi vom acorda asistenţă juridică oricărei persoane afectate care doreşte să atace actul normativ discriminatoriu”, a scris Ludovic orban pe Facebook.

Vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu a explicat joi că Guvernul a modificat normele de aplicare a legii pensiilor, astfel încât cei care au ieşit din activitate după 2011 vor primi o pensie mai mare decât cei care au făcut acest lucru înainte de 2011, prin recalculcare.

“PSD taie pensiile românilor care au lucrat în grupa I şi II de muncă, adică în condiţii grele de muncă. Mă refer la Hotărârea de Guvern nr. 291 din mai anul acesta prin care sunt modificate normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010. Practic prin această hotărâre pensionarii care au ieşit înainte de 2011 la recalculare primesc o pensie mai mică, iar cei care au ieşit la pensie după 2011 primesc o pensie mai mare. (...) PNL solicită de urgenţă Guvernului PSD-ALDE să retragă această Hotărâre de Guvern. În cazul în care nu vor proceda la retragerea acestei Hotărâri de Guvern vom ataca în instanţele de contencios administrativ această HG întrucât este discriminatorie şi creează în România pensionari de categoria I-a şi pensionari de alte categorii”, a declarat vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu.

 

Guvernul a reglementat statutul asistenţilor personali, care vor putea îngriji la domiciliul lor persoane cu handicap

Guvernul a adoptat, ieri, o hotărâre prin care persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire şi la domiciliul unui asistent personal profesionist, atestat şi înregistrat oficial.

“Actul normativ stabileşte condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului personal profesionist şi reprezintă un pas important în promovarea alternativelor de tip familial la protecţia instituţionalizată a persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit hotărârii, asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav sau accentuat”, informează Guvernul.

Actul normativ reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijire la asistent personal profesionist: persoana respectivă sau reprezentantul legal al acestuia adresează o cerere în acest sens către serviciul public de asistenţă socială din subordinea autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază are domiciliul/reşedinţa persoana cu handicap sau către un furnizor public/privat de servicii sociale, acreditat în condiţiile legii.

Adultul cu handicap grav sau accentuat, beneficiar de servicii în centre rezidenţiale pentru persoane cu handicap, adresează cererea către conducerea instituţiei respective.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului poate acorda asistent personal profesionist pentru o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat, şi din oficiu.

Asistentul maternal care are în plasament un copil cu handicap grav sau accentuat poate opta să devină asistent personal profesionist pentru copilul devenit tânăr.

Hotărârea stabileşte şi modalităţile de evaluare a îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare. Astfel, vor fi avute în vedere elementele sociale şi medicale ale capacităţii solicitantului, determinate prin interviuri luate acestuia, vizite la domiciliul sau, interviuri luate persoanelor cu care solicitantul locuieşte şi alte investigaţii suplimentare considerate necesare. Din echipa care realizează evaluarea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare fac parte cel puţin un asistent social şi un psiholog.

Activitatea asistentului personal profesionist se desfăşoară în baza unui contract individual de muncă încheiat pe perioada corespunzătoare valabilităţii atestatului şi în condiţii specifice privind munca la domiciliu. Contractul se încheie cu DGASPC sau cu furnizorii privaţi de servicii sociale.

Monitorizarea şi controlul activităţii asistentului vizează respectarea drepturilor şi demnităţii persoanelor cu handicap, iar opinia adultului cu handicap grav sau accentuat va fi luată în considerare de către angajator în procesul de evaluare a activităţii desfăşurate de asistentul personal profesionist.

Modelul atestatului de asistent personal profesionist, dar şi standardele minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii şi protecţiei adulţilor cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist se vor aproba prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, în termen de la 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate astăzi.

Totodată, tot prin ordin al ministrului muncii se aprobă procedura de monitorizare şi control a activităţii asistentului personal profesionist, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

 

MAE şi SRI, sesizate de Comisia privind prezidenţialele din 2009 în legătură cu prezenţa lui Maior acasă la Oprea

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 ia în calcul să transmită mai multe adrese Ministerului de Externe şi Serviciului Român de Informaţii pentru a solicita informaţii cu privire la prezenţa lui George Maior şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al scrutinului prezidenţial, a declarat, joi, preşedintele Comisiei, Oana Florea.

„Avem în vedere o modificare legislativă, fie în perioada următoare şi atunci va trebui să suspendăm activitatea comisiei, fie în raportul final să inserăm modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante pentru ca aceasta să-şi desfăşoare activitatea. Aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la şedinţe sau în cazul în care există participare refuzul de a da informaţii, refuzul de a da documente, ceea ce din legisalţia altor ţări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislaţia din Franţa şi Belgia pe acest aspect”, a spus Oana Florea.

Deputatul PSD a mai spus că, cel mai probabil, se vor transmite adrese MAE şi SRI pentru a solicita informaţii cu privre la prezenţa lui George Maior şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea.

„Se vor avea în vedere adrese către MAE, către instituţii răspuns cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior în seara respectivă în casa domnului Oprea, de asemenea şi către SRI, dar aceste decizii le vom lua la şedinţa următoare vom da un vot final”, a afirmat preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Ea a susţinut că se va trimite o scrisoare şi către Ministerul Justiţiei în care solicită sprijin în demersul de a obţine de la Parchetul dosarul clasat care viza alegerile prezidenţiale.

„Chiar către Ministerul justiţiei vom trimite astăzi o solicitare în a ne sprijini pentru a obţine de la Parchetul general dosarul clasat”, a spus Oana Florea.

Întrebată dacă în sesizările pe care intenţionează să le trimită către MAE şi SRi va solicita şi sancţiuni, deputatul PSD a răspuns: „Nu este în sarcina nostră. Decizia Curţii spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituţiei respective. Deci nu avem în prerogative aşa ceva”.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a afirmat, în cadrul şedinţei comisiei, că MAE ar trebui sesizat pentru faptul că George Maior s-a prezentat la audieri, dar nu a dorit să răspundă la anumite întrebări, iar Serviciului Român de Informaţii ar trebui să i se solicite lămuriri publici privind prezenţa acestuia şi a lui Florian Coldea acasă la Gabriel Oprea.

„Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul George Maior s-a prezentat, dar a refuzat să răspundă la întrebările comisiei. De aceea, propun să se sesizeze MAE pentru a avea o poziţie publică. Cred că ar trebui să sesizăm şi SRI să-i cerem lămuriri publice legate de prezenţa directorului SRI şi a directorului adjunct în acea seară, la domnul Oprea acasă. În cazul domnului George Maior avem confirmarea că a fost acolo, chiar dacă domnia sa spune că a fost un eveniment privat. E o lămurire necesară”, a argumentat Liviu Pleşoianu. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.