Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Percheziții în Brăila și Dâmbovița, la domiciliile unor persoane bănuite că ar fi recrutat sau răpit minore, în scopul practicării prostituției

Ziarul de Vrancea
14 nov 2018 544 vizualizări

Polițiștii din Galați și procurorii DIICOT au făcut cinci percheziții în județele Brăila și Dâmbovița, la domiciliile unor persoane bănuite că ar fi recrutat sau răpit minore, în scopul practicării prostituției.

Activitatea s-ar fi desfășurat la stradă, pe raza județelor Galați, Brăila și Constanța și în diverse apartamente închiriate, suma de peste 100.000 de lei obținută în acest mod fiind însușită și folosită în totalitate de către suspecți.Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Galați, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, au desfășurat cinci percheziții, pe raza județelor Brăila și Dâmbovița, la domiciliile și locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și proxenetism.“Din cercetări a reieșit că, în perioada mai 2017 – noiembrie 2018, doi bărbați, de 26 și 27 de ani, ar fi recrutat, prin metoda “loverboy”, transportat, adăpostit și primit trei minore, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pe care, prin răpire, în cazul uneia dintre acestea, prin constrângere fizică și morală, prin inducere și menținere în eroare, profitând de imposibilitatea de a se apăra și de a-și exprima voința, le-ar fi exploatat, obligându-le la practicarea prostituției”, anunță Poliția Română. Potrivit polișiștilor, activitatea s-ar fi desfășurat la stradă, pe raza județelor Galați, Brăila și Constanța și în diverse apartamente închiriate, suma de peste 100.000 de lei obținută în acest mod fiind însușită și folosită în totalitate de cei doi și membrii familiilor lor. De asemenea, pe parcursul lunii octombrie 2018, cei doi ar fi înlesnit practicarea prostituției de către o persoană majoră, pe raza localității Baldovinești din județul Brăila.În urma perchezițiilor, au fost ridicate două autoturisme susceptibile a fi achiziționate din sumele de bani obținute prin exploatarea victimelor traficului de minori.Cei doi bărbați au fost reținuți, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de miercurivor fi prezentați instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Semne obscene de la tribună Vicepreședintele Camerei le-a arătat degetul mijlociu parlamentarilor din Opoziție

u ulterior, Florin Iordache a spus că avea mâinile ridicate

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache le-a arătat, miercuri, degetul mijlociu de la ambele mâini parlamentarilor din Opoziție, care nu au fost de acord cu declarațiile făcute de la microfon. Ulterior, acesta a spus că avea mâinile ridicate.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a luat cuvântul, miercuri, după votul pentru OUG 92 și a explicat că se va merge mai departe cu modificările legislative din sfera justiției. “Vom merge mai departe cu toată opoziția pe care a arătat-o Comisia Europeană. Vrem să fim independenți, vrem să decidem potrivit Constituției, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alții!”, a spus Florin Iordache, provocând rumoare în rândul Opoziției. La coborâre, deputatul social-ddemocrat le-a arătat parlamentarilor din Opoziție degetul mijlociu de la ambele mâini. Ulterior, le-a spus jurnaliștilor care l-au chestionat în legătură cu gestul obscen, că avea mâinile ridicate.

Tudorel Toader: Raportul MCV are iz politic și dublu standard

Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut miercuri prima reacție după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are “iz politic” și dublu standard. El a afirmat, referindu-se la recomandările din document, că recomandările nu sunt obligatorii, ci doar standardele.

“Tind să cred faptul că raportul are iz politic, are multe interese, raportul folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile, mișcătoare. (…) De ce standard dublu? Pentru că, spre exemplu, în 2012 era o modificare la legile justiiei privid competențele referitoare la acțiunea discplinară. A fost apreciată măsura, se raporta la judecători, la procurori, ministrul Justiției avea o competență mai largă decât cea de a sesiza și era bine. Astăzi, după 6 ani de zile, ministrul are doar competența de a declanșa acțiunea de a sesiza Inspecția Judiciară, nu ia măsuri, se raportează numai față de procurori și iacă, nu mai este bine. Același lucru nu poate să fie bun în 2012 și să nu fie bun în 2018” a spus ministrul Justiției.

Tudorel Toader a mai dat exeplul unui alt procuror de rang înalt care a fost numit în funcție cu un aviz negativ din partea CSM.

“Nimeni nu s-a revoltat, nimeni nu s-a îngrijorat, Justiția nu a fost încălcată, independența procurorilor a fost respectată. Astăzi ni se cere nici mai mult, nici mai puțin decât ca avizul Secției de procurori a CSM-ului să devină unul obligatoriu, ceea ce iarăși, la interval scurt de timp, puteam observa abordări diferite” a argumentat Toader.

“România rămâne atașată valorilor europene, România respectă standardele europene, dar în același timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în accord cu Constituția, în acord cu specificul national, în acord cu interesele românilor. Deci respectăm, standardele, dar lefigerăm în limite constituționale pentru români” a conchis ministrul Justiției.

Prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a declarat, marți, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiției, independența magistraților și combaterea corupției. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate. Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat marți, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere, înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală și relansarea procedurii de revizuire.

Toader: Semnatica termenului arată că recomandarea nu e obligatorie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că autoritățile cu atribuții în domeniul legiferări în România trebuie să aibă libertatea de a face legi, el afirmând, în cotextul în care vorbea despre recomandările din cadrul celui mai nou raport MCV, că însăși semantica termenului „recomandare” arată că aceasta nu este un act obligatoriu

„Legiuitorul român are această libertate de a legifera. Să nu spună cineva că o recomandare, indiferent a cui este ea, trece peste o decizie a Curții Constituționale” a spus Tudorel Toader.

În momentul în care i s-a amintit faptul că CCR a stabilit, printr-o decizie din anul 2012, că recomandările din cadrul MCV sunt obligatorii, Toader a răspuns: “semnatica termenului arată că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu faptul că sunt obligatorii standardele europene, este obligatoriu procesul ireversibil de legiferare, iar eu, cu voia dumneavoastră, nu aș vrea să răspund întrebărilor care sunt nepotrivite, de asta nici nu am ieșt aseară public, penhyru că foarte mulți prind aceste momente mai încinse ca să exprime părerile lor mai puțin sau mai deloc documentate”.

Referindu-se la opiniile unor juriști care susțin că normele pe care România le-a ratificat la nivel internațional au prioritate în fața dreptului intern, Toader a spus că experții europeni „nu devin legiuitori când vin în România să ne evalueze, să facă recomandări”

„Nici nu trebuie să fii jurist să înțelegi faptul că de la Bruxelles vine o comisie din trei, cinci experți care evaluează și scriu ei acolo, fac raportul acela, formulează niște recomandări. Nu vă imaginați că 3,5 specialiști vin în România, fac niște recomandări, iar recomandarea lor devine mai puternică decât legea națională, devine ca o normă dintr-un tratat, o convenție internațională”.

Tăriceanu, despre dosarul în care este vizat: Nu are susținere, nu are probe în acuzare și este făcut pentru alte scopuri

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că dosarul în care este acuzat de DNA de obținerea de foloase necuvenite nu are susținere, nu are probe și este făcut pentru alte scopuri.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, că, din studierea de până acum a dosarului în care este acuzat de DNA de obținerea de foloase necuvenite, nu rezultă niciun element acuzator la adresa sa.

“Nu rezultă niciun fel de element acuzator la adresa mea dar așa cum vă spuneam sunt de-abia la începutul lecturii, sunt numai la volumul 1. (...) Nu aș vrea acum să intru în detalii, o să trebuiască să studiez mai mult referatul. Am o copie a referatului, celelalte documente nu le am în copie și după ce o să-l studiez bine, o să-l analizez, o să vă pot face câteva comentarii. L-am citit deja, dar nu este suficient, din acest moment am o serie lungă de observații pe care deja le-am făcut și care se referă la lipsa unor elemente concrete care să articuleze acuzația la adresa mea”, a explicat Tăriceanu.

El a precizat că nu a văzut nicio interceptare în dosar, ci doar o comisie rogatorie cu Israelul.

“Nu am văzut încă. Nu înseamnă că nu există, dar nu le-am văzut până acum, nu am parcurs. Am văzut cu comisie rogatorie cu Israelul. (...) Comisia rogatorie este făcută din ce am văzut până acum, este chemat ca martor consultantul pe care l-am avut Tal Silbenstein, care este întrebat de contractul pe care l-a avut cu PNL-ul sau cu mine”, a afirmat președintele Senatului.

El a completat că a existat un contract cu consultantul respectiv, dar nu mai știe suma respectivă și că înțelegerea respectivă nu a fost una de formă.

“Procurorul îl întreabă: «este vorba de un contract de două milioane de dolari ?», așa cum au susținut procurorii. Nu, nu-mi amintesc. Există probabil un contract, dar nu știu suma respectivă și sigur nu am încă datele celelalte care să-mi indice pentru că eu nu mai am acces la informațiile care sunt în momentul de față la PNL ca să știu care a fost contractul și ce valoare a avut. Ceea ce vă pot spune este că între PNL și consultant a existat un contract și contrar afirmațiilor făcute de procurori, care spun că a fost un contract de formă, nu a fost un contract de formă, PNL a plătit pentru consultanță și a plătit sume foarte consistente”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menționat că procurorii fac acuzațiile în baza unei oferte, nu a unui contract.

“Procurorii fac o acuzație în baza unei oferte, atenție, nu contract, în baza unei oferte transmise de consultanții străini. O ofertă în mod normal făcută trebuie să aibă un răspund de acceptare, fie din partea mea, fie din partea PNL. Nu există vreun răspuns de acceptare și nici vreun contract pe suma pe care era făcută oferta. Deci iată unul din elementele pe care vi le pot spune că din start nu se pot susține”, a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că în dosar sunt și pagini secretizate, la care nu poate avea acces, spunând însă că e un dosar care nu are probe și este făcut în alte scopuri.

“O să văd cât de repede o să meargă cu cititul. Dacă ar fi fost numai lucrurile strict care se refereau la acuzația la adresa mea din referat, atunci lucrurile ar fi mers mai repede, dar cum văd că este enorm de multă hârtie înauntru. Sunt și pagini care sunt șterse, nu e nimic. Pagini care sunt șterse, secretizate, nu poți să ai acces la informații. (...) Vă înțeleg preocupările, nici eu nu sunt edificat complet, voi cu atât mai puțin așa încât nu-mi rămâne decât ca pe parcurs după ce mă dumiresc mai mult am să vă dau și alte elemente fără îndoială pentru că după părerea mea văzând ce am văzut până acum e ceea ce v-am spus, e un dosar care nu are susținere, nu are probe în acuzare și este făcut pentru alte scopuri”, a mai declarat Tăriceanu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie.

Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

DNA a trimis o solicitare de ridicare a imunității președintelui Senatului. 

Primele 15.000 de abonamente pentru Untold 2019, vândute în mai puțin de trei minute

Organizatorii Festivalului Untold au vândut miercuri, 15.000 de abonamente pentru ediția de anul viitor a evenimentului muzical în mai puțin de trei minute, deși inițial scoseseră la vânzare 10.000 de abonamente. Untold va avea loc la Cluj-Napoca, între 1 și 4 august 2019.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, cele 10.000 de abonamente scoase la vânzare, miercuri, de la ora 14.00 s-au epuizat în mai puțin de un minut, fiind oferit încă un minut timp în care au fost vândute alte 5.000 de abonamente.

“Vă anunțăm că primele 10.000 de abonamente pentru Untold 2019 au fost vândute astăzi, în mai puțin de un minut de la punerea lor în vânzare. Pentru că interesul a fost unul extrem de mare, organizatorii au decis să ofere fanilor un minut în plus pe pagina de cumpărare, timp în care, încă 5000 de fani și-au achiziționat abonamentul pentru Festivalul Untold, ediția 2019. Deși inițial organizatorii au anunțat că vor fi puse în vânzare doar 10.000 de abonamente, la ora 14.00, când s-a dat startul vânzărilor, zeci de mii de fani așteptau să-și asigure locul pentru al cincilea capitol Untold, ediție aniversară. Astfel că, în mai puțin de 3 minute, peste 15.000 de abonamente au ajuns la cei mai înfocați fani Untold! “, au precizat organizatorii care au menționat că în perioada următoare vor anunța data la care se va lansa o nouă rundă de abonamente.

Primele abonamente pentru Untold 2019 au putut fi achiziționat la prețul de 99 de euro plus taxe. Prețul final al abonamentelor va fi de 169 de euro plus taxe.

Peste 355.000 de persoane au fost prezente la ediția din acest an a festivalului, la care au concertat peste 200 de artiști. Organizatorii spun că dintre acestea 35.000 de mii au fost turiști străini. “O creștere semnificativă s-a observat și în acest an, în ceea ce privește numărul de turiști străini care au participat în acest an la festivalul Untold. În cele patru zile, peste 35.000 de turiști străini au venit în Cluj-Napoca, din toate colțurile lumii. În 2018, festivalul UNTOLD a atras în cele patru zile, în comunitatea clujeană, peste 45 de milioane de euro”, se mai arată comunicat.Ediția de anul viitor a festivalului Untold va avea loc între 1 și 4 august la Cluj Napoca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.