MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pensionarea unei judecătoare aruncă în aer cinci mari dosare de corupție
Dosarul în care Dragnea este judecat pentru abuz în serviciu și cel în care Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă se vor relua de la zero după pensionarea unui magistrat n alți trei “penali” își freacă mâinile de bucurie
Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soție și de foști angajați ai DGASPC Teleorman, va fi reluat de la zero, au decis, ieri, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în condițiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona și nu va mai face parte din acest complet, fiind înlocuită de Constantin Epure.
Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuție din oficiu reluarea procesului. Avocații au fost de acord cu reluarea procesului, astfel că instanța supremă a stabilit un nou termen pentru data de 3 octombrie. Primul termen pe fond al acestui proces a fost în 31 ianuarie.
O decizie similară a fost luată, ieri, de instanța supremă și în procesul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincionoasă. Magistrații au decis reluarea procesului, iar un nou termen în acest dosar a fost stabilit tot pentru 3 octombrie.
La completul de judecători de la instanța supremă format din Cristina Geanina Arghir, Anamaria Dascalu și Stefan Pistol se află și alte dosare “grele” de corupție, deschise pe numele lui Gabriel Oprea, Dan Șova sau Sebastian Ghiță. Este de așteptat ca și aceste dosare să fie reluate de la zero, ca și în cazul Dragnea sau Tăriceanu.
CEDO a dat dreptate unui român, concediat după monitorizarea conversațiilor de pe Yahoo
Judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) au decis să dea dreptate în apel unui inginer român care a reclamat încălcarea secretului corespondenței și atingeri aduse vieții private, după ce a fost concendiat în august 2007 pentru că a discutat, în timpul programului de lucru, cu fratele și logodnica sa pe Yahoo Messenger.
În acest sens, cei șapte judecători ai Marii Camere a CEDO au concluzionat că există o încălcare a articolului 8 al Convenției, întrucât instanțele române nu au reușit să realizeze un echilibru corect între interesele în cauză atunci când au analizat decizia angajatorului de a-l concedia pe Bogdan Bărbulescu după ce i-a monitorizat corespondența privată de pe Yahoo Messenger. Judecătorii au menționat drept interese contradictorii în acest caz dreptul respectării vieții private și a secretului corespondenței inginerului român, precum și dreptul angajatorului de a lua măsuri pentru a asigura funcționarea propice a companiei sale. Autoritățile naționale nu au protejat în mod adecvat dreptul la viață privată și la secretul corespondenței, pentru că nu au luat în calcul faptul că Bogdan Bărbulescu nu a fost informat despre natura și proporția monitorizării și nici despre posibilitatea angajatorului de a citi mesajele propriu-zise trimise de acesta pe aplicația de chat Yahoo Messenger. Marea Cameră a CEDO argumentează că această decizie nu înseamnă că angajatorii nu pot monitoriza corespondența angajaților sau că nu pot concedia angajați care folosesc accesul la internet la muncă în scopuri private. Însă, măsurile de monitorizare trebuie să fie însoțite de garanții de protecție împotriva abuzurilor. Această decizie este surprinzătoare, având în vedere că judecătorii CEDO au decis în primă instanță că un angajator are dreptul să supravegheze comunicațiile de pe internet ale salariaților, dacă acestea au loc în timpul programului de lucru.
Bogdan Bărbulescu a fost concendiat în august 2007, după ce angajatorul său a descoperit că utiliza un serviciu de "chat" pentru a discuta nu doar cu contactele sale profesionale, ci și cu un frate sau cu logodnica. Regulamentul de ordine interioară "interzicea folosirea resurselor acesteia în scopuri personale".
Dragnea: Sper să nu atace nimeni la CCR legea referendumului
Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că va fi avansat un calendar privind organizarea referendumului pe tema familiei după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată ieri de Parlament, privind modul în care se votează proiectele de revizuire a Constituției. "Să sperăm că nu sunt probleme la Cotroceni și că legea asta va fi promulgată. Sper să nu atace nimeni la CCR, nici nu sunt motive, în așa fel încât până începe iarna să avem acest referendum, pentru ca românii să se poată exprima", a adăugat Dragnea.
Camera Deputaților a adoptat, ieri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, care prevede că referendumul de revizuire a Constituției trebuie să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a inițiativei de revizuire.
Tudorel Toader, chemat la ordin de ambasadorul SUA
Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, l-a chemat ieri la discuții pe ministrul Justiției Tudorel Toader, întâlnirea dintre cei doi durând peste două ore. La final, ambasadorul a spus că discuția a fost una "fructuoasă și completă".
Întâlnirea celor doi oficiali a început la ora 8.30, având loc la solicitarea diplomatului american, în contextul în care Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată pentru independența sistemului judiciar ca urmare a modificărilor propuse de Toader la legile justiției. Ministrul Tudorel Toader a arătat luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că se așteaptă ca diplomatul să-și motiveze îngrijorarea privind numirea procurorilor șefi din România, tocmai având în vedere că nu a propus modelul american, în care procurorul general este propus de Senatul SUA. “În concret ar fi a treia oară când mă văd cu ambasadorul SUA. La inițiativa dânsului, nu la inițiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere. El și-a exprimat îngrijorarea, dar eu am spus că aș fi vrut și motivarea acestei îngrijorări. Poate este ingrijorat că în proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de către Senat, să avem o echivalență a procedurilor și să tindem spre același standard de democrație”, a declarat, ironic, Tudorel Toader.
Propunerile de modificare a legilor justiției au provocat critici din partea ambasadei SUA, a Ministerului Public, a CSM și a DIICOT, dar și din partea președintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" și asupra luptei anticorupție, iar dacă vor fi adoptate vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.