Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pensiile speciale pentru aleșii locali, reînviate în Parlament

Ziarul de Vrancea
13 mar 2018 629 vizualizări

Prin proiectul de lege a fost depus de un liberal și susținut de toate formațiunile politice cu excepția USR n autorul inițiativei legislative a anunțat că renunță la actul normat dar ... îl va vota

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat ieri, referitor la proiectul de lege inițiat de PNL și susținut de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepția USR, privind pensiile speciale ale aleșilor locali, că USR va vota împotriva acestui proiect. „Noi nici măcar n-am fost invitați să semnăm un asemenea proiect, pentru că toți ceilalți știau foarte bine că nu are niciun rost să facă o astfel de invitație către USR. Noi suntem cei care am depus proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ, prin care propunem aborgarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care CCR a spus că sunt obligatorii”, a declarat Cristian Seidler. De asemenea, deputatul a spus că nu există vreun motiv pentru existența acestor pensii speciale. “Nu se justifică prin nimic, nu există niciun argument pentru care aceste pensii speciale ale aleșilor locali ar trebui să existe (...) USR va vota împotriva acestui proiect. Nu susținem proiectul din principiu. Deși USR are parlamentari, noi suntem cei care am propus abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, a continuat acesta.

“Sunt atâtea inechități”

Deputatul PNL Corneliu Olaru, inițiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleșilor locali, a anunțat ieri că PNL își retrage semnăturile. Deputatul a precizat că și el își retrage semnătura, dar totuși va vota proiectul, deoarece nu îl lasă sufletul să fie împotriva aleșilor locali. „Cred că s-a înțeles greșit și vorbea cineva de pensii speicale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizație de mandat de limită de vârstă.  Eu am zis că Liga aleșilor locali din România a susținut mult și, de fapt, pe bună dreptate, că ei au niște pensii foarte mici. Eu să știți că n-am știut decizia BEx al PNL, am depus-o (inițiativa legislativă – n.r.) înainte de decizie. Noi, PNL, susținem anumite pensii speciale la militari, la magistrați, așa cum își dorește și UE, însă, că am depus un proiect eu în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea primarilor din România. Dacă știam de BEx cred că nu depuneam în forma în care l-am depus. Să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atâtea inechități cu privire la pensionari și cred că, atunci când vom iniția un nou proiect de pensie, vom începe cu pensiile cele sub 1.000 (de lei -n.r.) și ne vom duce și la pensiile aleșilor locali”, a declarat deputatul Corneliu Oral, inițiatorul proiectului.

 

Chișinău: Liberalii înregistrează proiectul unei Declarații de Unire cu România

Președintele Partidului Liberal (PL) din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a anunțat ieri că deputații grupului liberal au înregistrat în parlamentul de la Chișinău un proiect de lege privind Declarația de Unire a Republicii Moldova cu România. “Cunoaștem că peste 100 de localități au semnat Declarația de unire cu România, lumea vrea asta. Noi nu rămânem surzi la solicitările cetățenilor”, a subliniat Mihai Ghimpu într-o conferință de presă la Chișinău. PL consideră că unirea Republicii Moldova cu România reprezintă “unica soluție în virtutea adevărului istoric” pentru “evoluția de mai departe a republicii, pentru ca ea să poată să adere la UE și NATO, pentru asigurarea libertății, securității și bunăstării populației din stânga Prutului”, a declarat la rândul său liberalul Valeriu Munteanu în aceeași conferință de presă, citind textul proiectului de lege respectiv. Cu toate acestea, introducerea limbii române în Constituție nu este agreată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, relatează portalul Deschide.md, citând rezultatele unui sondaj IMAS. Potrivit sondajului, realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat (PDM, la guvernare), doar 34% dintre moldoveni aprobă o astfel de inițiativă, iar 63% se pronunță împotrivă. Sondajul a fost efectuat în perioada 16 februarie - 6 martie 2018 pe un eșantion de 1.099 de persoane, având o marjă de eroare de 3%.

Un elev de 14 ani, beat, a omorât un bătrân în casa căruia intrase după țigări

Un elev de 14 ani din Sibiu, aflat sub influența alcoolului, a omorât în bătaie un bătrân de 70 de ani, în casa căruia intrase ca să ia țigări. Tânărul și-a mărturisit fapta și a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu pentru a se stabili dacă avea discernământ. Potrivit procurorilor, săptămâna trecută, băiatul de 14 ani din Sibiu, beat fiind, a sărit gardul și a intrat în casa unui bătrân de 70 de ani pentru a lua țigări. Băiatul a fost surprins de bătrân, iar între cei doi a izbucnit o altercație, în urma căreia bătrânul a murit, având multiple răni la cap.

În fața anchetatorilor, elevul de 14 ani și-a mărturisit fapta.

Băiatul este acum urmărit penal pentru omor și violare de domiciliu în formă agravată. El a fost internat la Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu pentru realizarea expertizei psihiatro-legale, pentru stabilirea discernământului.

Cod roșu de inundații pentru două bazine hidrografice din Harghita și Brașov

Hidrologii au emis, ieri, o avertizare cod roșu de inundații pentru două bazine hidrografice din județele Harghita și Brașov, unde se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol. Avertizarea emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este în vigoare de marți, de la ora 17.15, până la miezul nopții, în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare din județele Harghita și Brașov. Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore și a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare din județele Harghita și Brașov. De asemenea, este în vigoare o avertizare cod portocaliu, până miercuri, la ora 22.00, pentru afluenții mici ai Oltului, fiind vizate județele Harghita, Covasna și Brașov, unde se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundații. Până miercuri seară, sunt în vigoare și avertizări cod galben emise de hidrologi, pentru râurile din bazinele hidrografic Mures (judetele Harghita, Bistrița-Năsăud si Mureș), Târnave (judetele Harghita, Mureș, Sibiu și Alba), Desnățui (județele Mehedinti și Dolj), Teslui (județele Dolj și Olt), precum și pentru râuri din județele Teleorman, Argeș, Olt, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova.

Un tânăr a căzut de la etajul 9. Ar putea fi vorba de o crimă

Un tânăr de 26 de ani din Galați a fost găsit fără suflare de vecinii săi, chiar în spatele blocului în care locuia.  Potrivit primelor informații, tânărul ar fi căzut de la etajul al nouălea al blocului. Mulți dintre vecinii săi spun că nu cred că ar fi vorba despre sinucidere, ci despre crimă, fiindcă au auzit niște certuri în apartamentul acestuia. “Se certa cu cineva. Dar se auzeau voci, nu părea să vorbească la telefon, părea să fie cineva în persoană cu el”, a spus o vecină. Incidentul cumplit a avut loc marți după ora prânzului. Vecinii l-au auzit țipând și, după doar câteva clipe, au auzit o bubuitură, potrivit stirileprotv.ro.  Anchetatorii continuă cercetările pentru a afla cum s-a produs nefericitul incident.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.