Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Penalii propun, ministrul Justiției execută

Ziarul de Vrancea
11 feb 2018 625 vizualizări
Tudorel Toader, un ministru al Justiției care părea să-și fi început promițător mandatul, dar care îl final a căzut
Tudorel Toader, un ministru al Justiției care părea să-și fi început promițător mandatul, dar care îl final a căzut "la pace" cu cei care vor să controleze politic parchetele

 Vlad Cosma, condamnat la 4 ani închisoare pentru corupție, și Mihaiela Moraru, anchetată pentru favorizarea infractorului, au lansat noi acuzații la adresa conducerii DNA n Cosma a publicat stenograme cu presupuse fabricări de probe la DNA Ploiești, în timp ce Moraru susține că șefa DNA i-a cerut să urgenteze dosarul unui politician n procurorii se apără și prezintă la rândul lor înregistrări care arată că s-a încercat un șantaj n din Japonia, Tudorel Toader sare în apărarea “prezumției de nevinovăție” a inculpaților și anunță o “măsură” în cazul procurorilor șefi

Inspecția Judiciară (IJ) s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmațiile procurorului Mihaiela Moraru Iorga și ale fostului deputat Vlad Cosma, urmând să stabilească dacă există indicii referitoare la săvârșirea vreunei abateri disciplinare.

Duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga a susținut că șefa Direcției Naționale Anticorupție a chemat-o și a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier. "Explicația a fost de genul că, dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiției, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi", a povestit Mihaiela Moraru Iorga. Dana Gârbovan a declarat ieri că singurul premier cu care a avut o discuție privind preluarea portofoliului la Justiție a fost Sorin Grindeanu. Despre acesta nu se știe că ar avea vreun dosar penal.

De altfel, Codruța Kovesi, a precizat ieri că nu a existat nicio discuție cu vreun procuror din DNA sau cu Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la un ministru care putea să ajungă premier. "Nu am făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune în activitatea vreunui procuror. Nu comentez afirmațiile nereale ale inculpaților", a precizat Kovesi.

“Nu o să cedăm presiunilor”

Tot duminică seara, Antena 3 a prezentat mai multe înregistrări audio în care erau redate presupuse discuții dintre procurorul șef al DNA Ploiești - Lucian Onea cu fostul deputat Vlad Cosma, trimis în judecată într-un dosar de corupție.

Din înregistrări ar rezulta că lui Cosma i s-ar fi cerut să "planteze probe" pentru un dosar vizându-i pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta. Potrivit lui Cosma, cel care apare în aceste discuții este fostul procuror Mircea Negulescu, acesta invocând numele lui Lucian Onea.

DNA a reacționat ieri difuzând mai multe înregistrări din care rezultă că Vlad Cosma a făcut presiuni asupra instituției în ultimele luni cu privire la difuzarea transcrierilor publicate duminică.  Conform DNA, "procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului". "Persoanele respective au atras atenție procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați", mai arată procurorii.

DNA Ploiești nu a falsificat niciodată probe și a respectat întotdeauna legea, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, șeful DNA Ploiești, Lucian Onea. El a spus că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizați de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a și întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Șeful DNA Ploiești a precizat că a solicitat Inspecției Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputația procurorilor. "Nu va puneți întrebarea de ce discuțiile sunt duse în afara cadrului judiciar? Pentru a fi făcute tot felul de alegații. Nu am falsificat nicio probă", a afirmat Onea.

Procurorul Lucian Onea a mai spus că "tot ce s-a prezentat la TV este o variantă denaturată, personală, a lui Vlad Cosma, care speră ca până la termenul următor al procesului să scape". "Indiferent de metodele folosite, de intimidări, de șantaj, nu o să cedăm presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive și vor să ne compromită și să ne demobilizeze", a mai spus procurorul.

Toader: Raportul e gata și conține măsuri

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat ieri că nu sesizează Inspecția Judiciară în acest pentru că ar însemna o întârziere, spunând că are deja făcut raportul privind activitatea parchetelor. "Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. Consider că la acest moment nu mai e necesară sesizarea, pentru că, dacă aș sesiza, ar trebui să aștept rezultatele verificării. Au ieșit multe la iveală. Dacă lucrurile așa stau, este bine ca românii să cunoască adevărata față a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumția de nevinovăție. Am raportul privind DNA și îl pot prezenta oricând. Există și varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză privind activitatea Minsiterului Public. Voi vedea care este varianta cea mai recomandată și completă, și rapidă", a declarat Toader la Antena 3.

Întrebat dacă raportul va conține și măsura revocării șefei DNA, Tudorel Toader a declarat: "Raportul va conține o măsură". El nu a făcut alte precizări. Toader a menționat că se află în Japonia, unde are programate întâlniri importante până vineri, dar că, dacă este necesar, se poate întoarce mai devreme în țară.

El a admis că sunt așteptări din partea sa în legătură cu acest subiect și a ținut să dea asigurări că nu sunt presiuni.

 

USR a înființat, ieri, comitetul de inițiativă al campaniei “Fără penali în funcții publice”, care urmăreșete modificarea Constituției în acest sens.

Printre membrii comitetului de inițiativă prezidat de avocatul Mihai Badea se numără filosoful și eseistul Mihai Șora; filosoful, scriitorul și membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul și membrul GDS Dan Grigore; juristul și membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanța” Oana Negru și Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius; precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

Obiectivul este ca până la finalul anului să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat.

“Fără penali în funcții publice” este o inițiativă cetățenească susținută de USR. Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlamentul este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale. Colectarea semnăturilor nu poate însă începe decât după obținerea avizului Consiliului Legislativ și publicarea textului în Monitorul Oficial.

În acest sens, se dorește ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declarația Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaționale la care România este parte, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și recomandările Comisiei de la Veneția, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales. “În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an lucrurile sunt cam în același punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de niște infractori. Inițiativa aceasta este pentru ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR .

Conform USR, la nivel european, Constituții din țări precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdicții cu privire la corupție.

Temperaturi normale în următoarele două săptămâni

Media temperaturilor maxime și minime va fi fluctuantă în următoarele două săptămâni (12 - 25 februarie) la nivelul întregii țări, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată ieri.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, valorile termice diurne se vor situa, în medie, între un grad și 4 grade, cu cele mai scăzute valori la mijlocul săptămânii și cu cele mai ridicate către sfârșitul acesteia. În cea de-a doua săptămână, variațiile termice diurne vor fi nesemnificative, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 2 - 3 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor fi negative pe întreg parcursul intervalului de prognoza, urmând a se situa, în medie, între -5 și -2 grade, cu cele mai scăzute valori pe 16, 17 și 25 februarie. Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse și mai importante cantitativ va fi ridicata în intervalul 13 - 15 februarie, dar acestea se pot semnala, temporar și pe arii restrânse, aproape zilnic și în a doua săptămână de prognoză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.