Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Patriarhul Daniel acuză “boicotarea agresivă”a referendumului

Ziarul de Vrancea
30 sep 2018 868 vizualizări

Un cunoscut doctor critică implicarea “electorală”a preoților în promovarea consultării publice

Patriarhul Daniel a transmis un apel, sâmbătă, de participare la referendumul din 6 și 7 octombrie, la care îi îndeamnă pe oameni să voteze ”DA”. El spune că prin modificare Costituției ”se afirmă, se apără și se promovează familia ca instituție umană fundamentală creată și binecuvântată de Dumnezeu pentru creșterea și perpetuarea umanității” și că, "în pofida multor acțiuni de boicotare agresivă și denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieții persoanei umane care se naște din iubirea conjugală între un bărbat și o femeie". El arată că ”participarea la referendum este un act de mărturisire a credinței în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum și un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente și ideologii efemere”. Patriarhul Daniel mai spune că referendumul ”este un act profund democratic și patriotic-național, de o deosebită importanță pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria  între un bărbat și o femeie și pentru viitorul copiilor poporului român”.

Doctorul Dan Grigorescu, despre preoții cu pliantul

De partea cealaltă, doctorul Dan Grigorescu critică implicarea bisericii în politică prin acțiunile preoților de a îndemna oamenii să voteze într-un anumit fel la referendumul de săptămâna viitoare. Medicul spune că sunt cazuri în care preoții nu au mai ajuns la casele oamenilor de Bobotează sau de alte sărbători, dar au ajuns zilele acestea, "cu pliantul, de Referendum”, vizita pastorală fiind înlocuită cu "vizita electorală”. "Oare nu-și dau seama că riscă să fie priviți precum niște lipitori de afișe tocmiți la alegeri de partide?”, mai spune Dan Grigorescu.

Medicul a scris pe pagina sa de Facebook că ceea ce se întâmplă în ultimele zile legat de referendum i-au slăbit încrederea în biserică, în condițiile în care, spune el, preoții au trecut de la "cele sfinte”, la "cele politice”. "Din ce motiv această cutremurare? Deoarece constat că se înmulțesc situațiile în care preoții bat pe la ușile oamenilor din propriile parohii și, îmbrăcați în sutană, distribuie pliante privind apropiatul referendum. Sunt credincioși la care preotul respectiv n-a mai ajuns de ani de zile cu <<Botezul Domnului>> de Bobotează sau <<cu Icoana Nașterii Domnului>> de Crăciun, dar o fac acum, <<cu Pliantul>>, de Referendum! Altfel spus, vizita pastorală a fost înlocuită cu o nouă entitate, deloc creștină: vizita electorală! Iar ceea ce consider eu că e și mai grav este faptul că s-a depășit, cu acest prilej, o graniță absolută, un echivalent al intrării <<călare>> a unui păgân în altar”, a scris sâmbătă pe Facebook medicul Dan Grigorescu. El spune că până acum se mai făcea "ceva propagandă electorală” în predica de final în apropierea unor momente electorale, dar acum „preoții au purces din biserică, ieșind în stradă pe la porțile caselor și în scările blocurilor pe la ușile oamenilor”. El critică și momentul ședinței dintre preoți și miniștri la Bănești, într-o biserică, spunând că acel episod nu a fost o greșeală, ci primul pas dintr-o strategie, abandonată însă după reacțiile negative publice.

Militar găsit împușcat în cap

n la ultimul control psihologic, din luna iulie, el a fost declarat apt

Un militar de la Batalionul 206 Artilerie Antiaeriană “General Mihail Lăcătușu” de la Ghimbav, județul Brașov, a fost găsit împușcat în cap ieri, la unitatea militară. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, era maistru militar la Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, fiind angajat al batalionului din anul 2008 și în Ministerului Apărării Naționale din anul 1992. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că militarul nu avea misiuni în teatrele de operații, iar la ultimul control psihologic din luna iulie 2018 a fost declarat apt. Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Brașov, Zsigmond David Levente, a declarat că ambulanța a fost solicitată la ora 10.00, printr-un apel la 112, la o unitate militară din Ghimbav. “La fața locului a fost trimis un echipaj cu medic, care a găsit un bărbat de aproximativ 50 de ani, ce avea o plagă împușcată în zona capului, în partea occipitală stângă. Leziunile au fost incompatibile cu viața, fiind constatat decesul", a declarat managerul Serviciului de Ambulanță Brașov.Poliția Județeană Brașov a transmis că nu poate oferi informații despre acest caz, ancheta fiind preluată de Parchetul Militar. Primele informații arată că este vorba despre o sinucidere, militarul împușcându-se cu arma din dotare. Maistrul militar clasa a II-a Alexandru Miclea avea 48 de ani, era căsătorit și avea un copi

Comisia pentru libertăți civile și justiție din PE va discuta situația din România

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European va discuta luni situația din România, inclusiv independența justiției, urmând ca la ședință să participe și prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans. În sesiunea plenară de miercuri, unde se va discuta despre respectarea de către România a statului de drept, a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă.Eurodeputații din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne vor discuta luni despre situația din România, inclusiv despre independența justiției, ședința extraordinară fiind programată de la ora 19.30. Pe ordinea de zi a comisiei se află un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare, din 2017, și raportul preliminar al Comisiei de la Veneția care critică unele modificări aduse legilor Justiției. La discuțiile din Comisie va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. De asemenea, la sesiunea plenară reunită care va avea loc miercuri la Strasbourg se va discuta despre respectarea statului de drept în România, fiind invitată și premierul Viorica Dăncilă.

Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluție cu privire la situația din România în luna noiembrie

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat marți și miercuri într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Partidului Popular European. Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situația din România și că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupție și despre independența justiției, el arătând că România face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție.”Sunt extrem de îngrijorat de situația din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupție și despre independența justiției. Nu vom negocia în ceea ce privește statul de drept”, a scris pe Twiter liderul grupului PPE, Manfred Weber.

Agent de pază de la clubul din Brăila, reținut pentru mărturie mincinoasă

Unul dintre agenții de pază ai clubului din Brăila unde au fost înjunghiați cei doi baschetbaliști americani a fost reținut de polițiști pentru mărturie mincinoasă. Potrivit presei locale, bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a fost audiat după producerea atacului, iar atunci el ar fi făcut o declarație care nu corespunde realității, îngreunând ancheta și identificarea autorilor. Baschetbaliștii americani Darrel Bowie și Joseph McClain, de la ACS Cuza Sport Brăila, au fost înjunghiați în noaptea de 15 spre 16 septembrie, pe o teresă din municipiul Brăila. Sportivii au fost transportați la Spitalul Județean Brăila, fiind operați de urgență. Ulterior, reprezentanții clubului sportiv din Brăila au anunțat că starea ambilor sportivi prezintă o evoluție favorabilă, aceștia fiind conștienți și putând comunica fără dificultăți.În 17 septembrie, principalul suspect a fost reținut, fiind vorba despre Daniel Gabriel Husein, zis Dasaev. Dasaev este recidivist, el fiind condamnat pentru proxenetism și viol de o instanță din Spania, infracțiunile fiind comise pe teritoriul acestei țări. Bărbatul a primit 20 de ani de detenție, însă a fost eliberat după 7 ani, în 2014.

Octombrie, o lună însorită

Luna octombrie va fi caracterizată de o vreme însorită, deși pe timpul nopților valorile termice vor coborî, în unele zone, spre zero grade Celsius, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Potrivit meteorologilor, în general, temperaturile medii lunare din octombrie vor fi cu 5 - 7 grade Celsius mai mici decât cele din septembrie. "Este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în șir vremea se menține însorită, deși nopțile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor țării apare fenomenul de brumă", se menționează în prognoza de specialitate. Pe de altă parte, în zona montană înaltă (la peste 1.500 metri), temperaturile vor coborî până la 2 - 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade. Meteorologii notează, în același timp, că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul țării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime “estivale”chiar și în luna octombrie, ce depășesc 35 - 38 grade. Temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România este de 39 de grade și s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952 la Armășești (județul Ialomița). Maxima absolută a lunii octombrie la București este de 35,5 grade, înregistrată în 2 octombrie 1952.La capitolul precipitații, prognoza relevă că luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitații dintre lunile anului.

O femeie spune că a fost amendată pentru că-i plângea copilul

O femeie din localitatea Popești Leordeni, județul Ilfov, a fost amendată cu 500 de lei de către poliție după ce un vecin a sunat de două ori la poliție și s-a plâns de faptul că micuțul femeii plânge și face zgomot, scrie Mediafax. Femeia spune că a încercat să le explice agenților că cel mic a avut dureri în timpul nopții și nu l-a putut liniști, însă aceștia nu au vrut să o asculte. "Copilul meu plângea pentru că avea niște bubițe, făcuse niște afte în gură, s-a trezit la 2 noaptea urlând că îl doare gurița. M-am trezit cu poliția la ușă că de ce plânge copilul. Mi-au dat amendă 500 de lei. Nu au înțeles că este un copil mic că, dacă înțelegeau, îmi dădeau un avertisment măcar pentru că e prima dată când vin la ușă la mine, nu au fost de mai multe ori. Nu am făcut scandal, nu bem, suntem o familie liniștită, doar că copilul nostru într-adevăr e un copil de doi ani", a declarat Ana Maria Barbu.  Agenții i-ar fi reproșat însă că deranjează ordinea publică, motivând că au primit reclamații de la vecini. "Le-am explicat că este un copil și nu au înțeles mi-a zis că este ora 3 dimineața și nu înțelege nimeni lucrul ăsta. Dacă fac o contestație, nu o să mă înțeleagă nimeni pentru că este 3 dimineața. O să contest amenda. Asta s-a întâmplat. Au fost prea stresați de doamna de jos care face la orice reclamație. Și domnii care au fost înainte aici tot așa le-au făcut de au plecat oamenii la curte și tot așa", a mai spus femeia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.