Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Parlamentar, la adresa polițiștilor: “Nu vă cunoașteți locul în ierarhie!”

Ziarul de Vrancea
5 iul 2020 765 vizualizări

Doi deputați PSD au fost amendați după ce au făcut scandal la un fast-food din Capitală pentru că li s-a cerut să poarte mască n “Eu vă plătesc salariile!” și “Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!”, ar fi fost alte expresii jignitoare folosite de parlamentari

Doi deputați PSD, Adrian Solomon și Irinel Stativă, au fost amendați după un conflict cu polițiștii chemați de personalul unui fast-food pentru că cei doi parlamentari au refuzat să poarte mască de protecție.

Cei doi au fost sancționați de două ori. Inițial, ei au fost amendați cu 2.600 de lei pentru “provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri publice și pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare în public”. Apoi, ei au primit o amendă pentru că nu au purtat masca de protecție în local, conform legii privind starea de alertă.  “În urma analizării imaginilor video, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi i-au sancționat contravențional pe cei doi bărbați și cu amenzi în valoare totală de 4000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor care se aplică în starea de alertă pentru prevenirea și combaterea virusului Covid 19”, a transmis Poliția Capitalei.

Potrivit Poliției, ieri dimineață, o patrulă a fost solicitată de agenții de paza ai unui fast-food din sectorul 3 să intervină întrucât în interiorul localului se afla un bărbat care refuza să poarte mască de protecție, fiind recalcitrant. Polițiștii au mers la fața locului, iar bărbatul a continuat scandalul, înjurându-i pe polițiști. Alături de el se mai afla un bărbat care, la rândul său, a avut un comportament similar. Cei doi sunt deputați PSD de Vaslui.

Parlamentarii le-au reproșat polițiștilor care au luat această măsură că nu își cunosc locul în ierarhie, au precizat pentru site-ului G4Media.ro surse judiciare. Tot ei le-au spus oamenilor legii că: “Nu vă meritați hainele statului!”, “Eu vă plătesc salariile!”, “Nu vă cunoașteți locul în ierarhie!”, “Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” sau “Nu am ce să vorbesc cu voi că aveți 3 luni de școală!”, conform acelorași surse.

“Un abuz al unor polițiști mult prea puțin școliți”

Deputatul Adrian Solomon susține că “totul este un abuz”. “Nu am fost amendați. Am fost doar legitimați. Totul e un abuz”, a transmis sec Solomon pentru site-ul HotNews.ro. Deputatul nu a răspuns la telefon, dialogul având loc prin mesaje. Întrebat de ce este un abuz, replica a fost: “Am fost legitimați și atât”. Întrebat din nou despre amendă, el a răspuns: “Asta știu de la TV”. Chestionat despre conflictul cu polițiștii și jignirile pe care le-ar fi adus acestora, Solomon a răspuns: “Să demonstreze în instanță. E ușor în comunicate. N-am nimic de zis. Când voi primi PV (nota redacției: procesul verbal) prin poștă, probabil voi contesta. Ăsta e un exemplu de abuz al unor polițiști mult prea putin școliți”.

La rândul său, Irinel Stativă a declarat că atunci când a intrat în local purta mască și că nici nu a jignit pe nimeni. “În primul rând că eu purtam mască atunci când am intrat în local și nu am jignit pe nimeni, cu atât mai puțin să înjur... Cât despre amendă, eu personal nu am fost amendat (cel puțin să mi se aducă la cunoștință). Mai mult, am și întrebat dacă am făcut eu ceva și un domn polițist a spus că eu nu ... și că nu au nimic cu mine... dacă s-au răzgândit, acesta este un abuz. Eu am fost cel ce a încercat să aplaneze conflictul. Cât despre injurii din partea mea, nici nu poate fi vorba, cu atât mai puțin că nu știu nimic despre vreo amendă pe numele meu, nu mi s-a încheiat niciun proces-verbal”, a declarat deputatul PSD.

Vedetă porno, promovată de un politician PSD drept o elevă de nota 10

Un consilier local PSD din Câmpia Turzii a căzut într-o capcană de tip “fake news” pe Facebook, distribuind poza unei actrițe de filme erotice, pe care a prezentat-o drept o “elevă din România”. Potrivit Turda News, este vorba despre consilierul local PSD Ionel Isac Tudorache. Acesta ar fi distribuit pe rețeaua de socializare o fotografie cu fosta actriță de filme pentru adulți Mia Khalifa, care a fost prezentată de altcineva, probabil în glumă, drept “o elevă din România care a luat bacul cu 10”. “Ea este Alexandra Timofte, o elevă din România care a învățat și a scris la lumânare și care a luat bacul cu 10... Dar noi o promovam pe Vulpița și Viorel”, a fost mesajul celor care au glumit, probabil, pe Facebook, iar consilierul local din Câmpia Turzii a căzut victimă.

Senat: Amendamentul USR ca localele să aibă loc timp de două zile, respins

Comisia juridică a Senatului a respins, ieri, amendamentul USR care prevedea ca alegerile locale să se desfășoare timp de două zile, pe 26 și 27 septembrie, pentru a evita aglomerația în secțiile de votare și pentru a respecta normele sanitare impuse de autorități de prevenire a infectării cu noul coronavirus. Alianța USR-PLUS a transmis că PSD refuză să respecte normele de protejare a populației, iar parlamentarii USR vor redepune amendamentul atunci când proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

„Alianța USR PLUS avertizează PSD să nu se joace cu sănătatea populației pe baza unor calcule electorale meschine. Organizarea alegerilor locale timp de două zile este o soluție pentru a proteja cetățenii în contextul epidemiei cu noul coronavirus, dar PSD refuză să respecte normele de siguranță și pune astfel în pericol întreaga populație a României”, au transmis reprezentanții Alianței, într-un comunicat de presă.

„Toate statele membre UE în care au avut loc alegeri în această perioadă delicată au optat pentru ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a două zile. Nu și Parlamentul României controlat încă de PSD, care contestă cu fiecare ocazie măsurile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii contaminării cu noul coronavirus. Asta este încă o dovadă, după ce am aflat de la știri că doi deputați PSD au fost amendați pentru că au refuzat să poarte masca de protecție în incinta unui restaurant”, a declarat George Dircă, membru în comisia Juridică.

Presa din România, acuzată că primește bani din Turcia și Bulgaria pentru a defăima litoralul românesc

Sudul Litoralului românesc va fi în 5 ani o destinație pe care o vom căuta, care poate deveni Coasta de Azur a României, susține Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța. “Eu cred că în 5 ani de zile sudul Litoralului o să fie o destinație în care o să ne placă să ne visăm într-o experiență, o destinație pe care o să o căutăm. Pentru că ne place să naștem mituri pentru a ne face rău unii altora - toată lumea spune - sudul va fi, Mamaia o să cadă, nu trebuie să cadă Mamaia ca să crească sudul. Trebuie să înțelegem că pe o salbă de stațiuni extraordinar de frumoasă, a unui litoral foarte vast, putem să fim și noi o Coastă de Azur a României, în care avem stațiuni unde ne ducem pentru viață de noapte, stațiuni unde ne ducem pentru savoare, pentru relația cu trecutul, pentru niște amintiri, stațiuni unde ne ducem pentru că suntem tineri și sălbatici și vrem să fim lăsați mai liberi”, a declarat, marți, Anca Nedea, într-o conferință de presă susținută în stațiunea Cap Aurora. Ea consideră că Litoralul românesc poate fi folosit tot timpul anului, dacă se oferă un alt tip de turism, în funcție de anotimp.

“Trebuie să începem cu turism de tratament, cu balneo, la începutul anului, să continuăm cu prevenția în primăvara, să facem turism de leasure în vară și să ne întoarcem din nou la prevenție în toamnă. Să parcurgem tot anul având un litoral viu”, a spus Nedea.

Aceasta consideră că este frustrant pentru un antreprenor, manager și consultant de foarte mulți ani să vadă o aversiune față de litoralul românesc, considerând că este chiar “fashionable”.

“Este fashionable de foarte mulți ani să văd o aversiune față de litoralul românesc, alte destinații cum sunt Bulgaria, Turcia și Grecia finanțând masiv presa de litoral și presa din România să spună lucruri bune despre acele destinații și lucruri foarte rele despre litoralul românesc. Am avut însă plăcerea anul acesta să găsesc în presa constănțeană un partener susținut pentru promovarea litoralului românesc. Dar am avut și o dezamăgire imensă până acum o săptămână - două să văd la nivel central, pe toate televiziunile, campanii foarte agresive împotriva litoralului românesc. De acea vreau să transmit un mesaj de aceea, se numește litoralul românesc, pentru că este al românilor”, a adăugat Anca Nedea.

România are aproape un sfert din mamele minore din UE

Reprezentanții Salvați Copiii afirmă că, în urma unei cercetări făcute de organizație, a reieșit că România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Totodată, mai puțin de 2% din acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială. Analiza a fost făcută în perioada noiembrie 2019-ianuarie 2020, pe un eșantion de 1.122 de beneficiari ai programelor organizației. “Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizație.

Totodată, 83% dintre mamele minore nu mai frecventau școala la momentul completării chestionarului. Dintre acestea, 64% abandonaseră școala înainte de sarcină. Aproximativ 20% dintre gravidele și mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de proveniență a partenerului, însă sub 2 procente dintre acestea sunt căsătorite legal. Aproape 70% dintre respondenți afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere. Doar o treime dintre toți respondenții au spus că au grup sanitar în locuință, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.

Vârsta tatălului, la nașterea copilului, în cazul mamelor minore este în medie cu apoximativ 5 ani mai ridicată, de 20.6 ani, cu valori cuprinse între 14 și 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuși minor în doar aproximativ 10% din cazuri, arată cercetarea făcută de Salvați Copiii.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani. Există și trei țări europene - Finlanda, Danemarca și Olanda - în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

În România, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019 (date temporare, INS), aproape dublă față de media Uniunii Europene (3,5 la mie).

Potrivit datelor provizorii INS pentru anul 2019, cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele Tulcea - 15.6‰, Mehedinți – 11.7‰, Constanța – 9.5‰, Vrancea – 9.3‰ și Mureș – 9‰.

Coronavirus în România: Spre 1.800 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 397 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29.620. De asemenea, 31 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanțul deceselor ridicându-se la 1.799. Județul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire rămâne Suceava - 4.098 de cazuri, urmat de București - 3.464 de cazuri, Brașov - 1.743 de cazuri, Vrancea - 1.148 cazuri, Galați - 1.105, Botoșani - 1.050 de cazuri, Iași - 1.031 de cazuri, Argeș - 1030. La ATI erau internați 231 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 783.337 de teste.

Referent cultural din Olt, cercetat pentru abuz sexual al unei fete de 10 ani

Un bărbat în vârstă de 62 de ani este cercetat de procurorii DIICOT Olt pentru pornografie infantilă și corupere sexuală, după ce i-a arătat unei fete în vârstă de 10 ani un film cu minori în ipostaze pornografice, iar după câteva zile a atins-o în zonele intime. Bărbatul lucra ca referent la o instituție de cultură, unde fata urma cursuri de dans. “La data de 14 aprilie, în jurul orelor 12.45, în timp ce minora se afla in aceeași locație pentru a viziona un spectacol de teatru, a fost invitată din nou in biroul său de către suspect, pe motivul ca dorește sa îi facă cadou un ceas de mână, ocazie cu care acesta și-a introdus mâna în lenjeria intimă o minorei și a pipăit-o în zona organelor genitale”, arată procurorii. La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Olt au fost duse ieri șapte persoane pentru a fi audiate.

Budapesta cere României să nu mai polueze râurile care trec prin Ungaria

Președintele ungar, Janos Ader, a cerut ieri Ucrainei și României să oprească poluarea a două râuri majore care trec prin Ungaria, acuzând că inundațiile din ultimele săptămâni au adus „covoare murdare” de sticle de plastic din țările învecinate, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Janos Ader afirmă că autoritățile ungare nu au mai putut curăța toate gunoaiele din râurile Tisa și Someș.

„Este dezamăgitor că poluarea cu gunoaie a râului Tisa nu a fost redusă... și prezintă un pericol de durată pentru ecosistemul fragil al râului”, a scris Ader în scrisoare. Președintele Ungariei a cerut rezolvarea urgentă a problemei. „Mașinăriile noastre nu mai fac față grămezilor de gunoaie care vin în cantități de neoprit”, acuză Janos Ader.

Ader, al cărui rol în politica Ungariei este în mare parte ceremonial, a afirmat în scrisoare că de la jumătatea lunii iunie autoritățile ungare au înlăturat 938 de metri cubi de deșeuri din râul Tisa și 846 de metri cubi de gunoaie din Someș. Scrisoarea a fost publicată pe website-ul oficial al președintelui ungar.

Funcționar în Ministerul Mediului, judecat pentru mită de 1,3 milioane lei

Gheorghe Tuluc, la data faptelor consultant și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, a fost trimis în instanță, cu acord de recunoaștere a vinovăției, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit mită aproximativ 1,3 milioane de lei.

Procurorii anticorupție notează că Gheorghe Tuluc ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, cărora le-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la o licitație cu investiții din bugetul de stat.

Potrivit DNA, în prezența avocaților, cei trei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, și 2 ani și 2 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere.

Sondaj: Corupția, principala urgență națională pentru tinerii din România                                                      

Corupția (30%), sănătatea (27%) și eliminarea sărăciei (19%) sunt principalele urgențe naționale pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, după cum arată un sondaj IRSOP. Aceste teme vor influența și prezența tinerilor la vot și opțiunea lor politică la viitoarele alegeri, potrivit analizei făcute de autorii cercetării. Cele mai mari motive de îngrijorare pentru tineri sunt sănătatea (46%) și locurile de muncă (32%), inclusiv pregătirea profesională, rezultatele fiind influențate de pandemia de coronavirus.

În ceea ce privește relația cu liderii politici, două treimi (65%) dintre respondenți au încredere foarte mică în politicienii care ne conduc, iar 70% cred că peste zece ani viața în România va fi la fel sau mai rea.

Cercetarea IRSOP s-a realizat telefonic, pe un eșantion de 712 tineri între 18 și 29 de ani, în perioada 22-30 iunie 2020. Toleranța de eșantionare este de ± 3,7%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.