Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pariul lui Băsescu: Rusia nu va invada Ucraina

Ziarul de Vrancea
12 feb 2022 567 vizualizări

Putin este obișnuit să prezinte poporului rus victorii fără glorie în care nu pierde nici un soldat, spune fostul președinte, care precizează că armamentul modern primit de ucraineni ar face imposibil un astfel de scenariu

 

Fostul președinte Traian Băsescu a scris, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, de ce crede că Federația Rusă nu va invada Ucraina. Amenințarea militară a Ucrainei face ca Rusia să fie izolată pe scena internațională iar consecințele izolării vor fi extrem de grele din punct de vedere economic și politic, spune Băsescu, arătând că “pentru moment, s-a ales praful din lista de pretenții absurde ale lui Putin cu privire la ambiția de a dicta viitorul altor state independente din regiune. “SUA și NATO nu au cedat, tratând Rusia ca pe o putere regională. De ce a pierdut Putin ? Iată câteva elemente ale ecuației care, cred eu, îl determină pe Putin să nu invadeze Ucraina”, a scris Băsescu. El afirmă că “niciodată, NATO nu a promis că nu se va extinde spre Est, în spațiul fostelor state membre ale Pactului de la Varșovia, iar Putin știe că minte atunci când susține public acest lucru”. “Un astfel de angajament al SUA și NATO ar fi fost înscris într-un tratat parafat și semnat. La reunificarea Germaniei, singurul angajament asumat de NATO față de Rusia a fost că nu va amplasa trupe și echipamente militare pe teritoriul fostului RDG, angajament pe care îl respectă cu strictețe. NATO și SUA au respins categoric pretențiile lui Putin cu privire la punerea sub influența Moscovei a statelor foste parte a URSS sau foste state ale Pactului de la Varșovia și refacerea « zonei de influență » a Rusiei”, spune fostul președinte. Traian Băsescu mai arată că “invadarea Ucrainei ar aduce pierderi mari armatei ruse datorită transferului de armament defensiv de ultimă generație către Ucraina, făcut de SUA, Regatul Unit, Țările Baltice dar și Turcia.

“Putin este obișnuit să prezinte poporului rus victorii fără glorie în care nu pierde nici un soldat precum în Crimeea, Osetia, Aphazia, Nagorno Karabah sau Dombas ori Transnistria unde a folosit insurgența locală. Pe timpul unui eventuale invazii, armata Ucrainei ar fi bine susținută cu echipamente militare defensive moderne pe tot timpul conflictului de către multe din statele NATO și UE (desigur, mai puțin Germania, Croația, Ungaria și probabil Bulgaria). Desfășurarea de trupe și tehnică militară pe care o fac SUA, a antrenat și angajamentul altor state membre NATO și UE”, afirmă Traian Băsescu, făcând referire și la “concentrarea masivă de forte navale NATO în Marea Mediterană”.

„S-a ales praful din lista de pretenții absurde ale lui Putin”

Un al motiv invocat de fostul președinte este “amenințarea fermă a SUA și a Uniunii Europene legat de impunerea unor sancțiuni economice severe ce vor fi aplicate Federației Ruse”, precum și “implicarea totală a SUA în găsirea unor soluții alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Europei, inclusiv din Qatar”.

“Turcia, de la care Putin avea așteptări mari s-a dovedit intransigentă față de o posibilă invadare a Ucrainei. Mai mult, Turcia s-a angajat în negocieri tehnice pentru a face posibil tranzitul de gaze din Orientul Mijlociu către Europa, ca alternativă la GAZPROM. Beijingul, prin Președintele Xi Jinping a descurajat o invadare a Ucrainei”, spune Băsescu, precizând că “amenințarea militară a Ucrainei face ca Rusia să fie izolată pe scena internațională iar consecințele izolării vor fi extrem de grele din punct de vedere economic și politic”. “Și uite așa, punând cap la cap cele de mai sus, și multe altele, cred eu că, pentru moment, s-a ales praful din lista de pretenții absurde ale lui Putin cu privire la ambiția de a dicta viitorul altor state indedpendente din regiune.

“NATO și SUA nu au făcut concesii și par a fi câștigat. Fără a fi obținut nici o concesie din partea NATO și a SUA Putin va fi nevoit să renunțe, cel puțin pentru moment, la invadarea Ucrainei sau să încerce metode mai subtile pentru a controla această țară fostă componentă a URSS. Unii se întreabă de ce susținem Ucraina în condițiile în care etnicii români sunt lipsiți de drepturi și se întreabă de ce nu facem ca Ungaria lui Victor Orban. Aici lucrurile sunt simple. Dacă privim pe hartă vedem cu ușurință că după Ucraina urmăm noi. De aceea trebuie să susținem Ucraina”, spune Traian Băsescu.

El arată că există și o concluzie cu privire la solidaritatea europeană. “Vai de noi dacă vom crede în ea. Campionii autonomiei strategice a UE prin care se vizează îndepărtarea Europei de SUA s-au arătat acum predispuși la compromisuri cu Rusia lui Putin de dragul afacerilor firmelor lor. Poate acum înțelegem mai bine de ce unele state UE resping accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen dar sunt gata să primească Croația care abia a intrat în UE. Până la urmă spațiul Schengen definește frontiera Uniunii Europene”, spune Băsescu.

AUR se delimitează de Călin Georgescu

 acesta nu mai poate fi susținut să devină președinte de onoare al partidului, susține Claudiu Târziu

Co-președintele AUR Claudiu Târziu a povestit duminică, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, că îl cunoaște pe Călin Georgescu de 15 ani, dar că nu au avut relații apropiate. Acesta a mai spus că și în 2015 Călin Georgescu i-a cerut susținerea pentru funcția de prim-ministru, iar atunci cei doi au avut o discuție despre care Târziu spune că nu l-a „convins”, pentru că Georgescu nu avea soluții la niște probleme”. El e de părere că nici acum Georgescu nu are soluții și reclamă că acesta „nu a spus niciun cuvânt bun despre AUR până acum două-trei luni”. Târziu l-a criticat pe Georgescu pentru afirmațiile acestuia cu privire la mareșalul Ion Antonescu, spunând că Georgescu nu poate fi președinte de onoare al AUR, așa cum a propus un parlamentar al partidului, luna trecută. „Prestația publică a domniei sale, afirmațiile pe care le-a făcut, cum să spun eu, și apoi... lipsa de răspunsuri profesionale pe care a dovedit-o ne-au convins că ar fi bine mai degrabă să retragem această... Pe mine personal m-a convins că nu poate fi susținut în calitate de președinte de onoare, cum fusese propus la un moment dat. Cred că ele (declarațiile lui Georgescu – n.r.) contează, desigur, pentru că deja era încărcat simbolic cu o anumită poziție la vârful partidului și din acest punct de vedere da, orice spui, poate să afecteze partidul. Nu a știut să răspundă la o întrebare care viza istoria noastră recentă, o întrebare pe care putea să o respingă dacă nu era pregătit să răspundă, cea cu privire la mareșalul Ion Antonescu care este sub incidența unei legi penale”, spune Târziu.

Co-președintele AUR mai spune că din punctul său de vedere Georgescu nu mai poate fi premier din partea AUR, dar subliniază că decizia va aparține partidului.

Președintele de onoare propus de AUR, Călin Georgescu, a afirmat, după ce i-a plasat pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu între eroii neamului, că “toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune”. “Istoria a fost mistificată”, susține Georgescu, precizând că este rolul istoricilor să dovedească acest lucru.

Șoșoacă își făcea ei imagine, nu partidului

În aceeași emisiune, Claudiu Târziu a explicat că Diana Șoșoacă, exclusă din AUR, a fost „un import recent”, înscriindu-se în AUR în penultima zi de depunere a candidaturilor în baza unei „înțelegeri cu un alt grup politic”, respectiv Partidul Neamul Românesc, despre care Târziu susține că „nu contează, că oricum nu există decât pe hârtie”. „Ce vector de imagine? Ea făcea imagine doar pentru sine și făcea o imagine proastă partidului. Nu se compară totuși nici limbajul, nici agresivitatea continuă, nici scandalurile în lanț pe care le făcea Diana atât în partid, cât și în afara partidului. Avea o stilistică pe care noi nu am putut să o îngăduim prea mult și nu a fost dată afară de către mine sau de către Sorin Lavric. Eu am propus (excluderea din partid a Dianei Șoșoacă – n.r.) în momentul în care a îndrăznit să conteste autoritatea unuia dintre membrii președinției partidului, adică a lui Sorin Lavric, și să-l atace public, bineînțeles că asta am propus, iar Biroul Național de conducere a hotărât în integralitatea lui să o excludă pe Diana. Deci nu a fost niciun vot împotriva acestei propuneri”, a susținut Târziu.

PNRR poate fi renegociat doar în situații excepționale, cum ar fi dezastrele naturale

Comisia Europeană arată, într-un răspuns oferit la solicitarea Digi 24, că modificarea Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) nu se poate face decât în situații excepționale, cum ar fi, spre exemplu, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar o astfel de renegociere ar duca la întârzierea reformelor și la pierderea unor fonduri. Reprezentanții Comisiei Europene arată, potrivit Digi 24, că așteaptă să vadă o încurajare a ieșirii la pensie cât mai târziu prin oferirea de stimulente celor care se pensionează la vârste cât mai înaintate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat ulterior că nu a avansat niciodată renegocierea „din temelii” a PNRR, ci doar „optimizarea” unor aspecte prevăzute în acesta, cum ar fi procentul din PIB alocat pensiilor. Budăi mai spune și că, în opinia PSD, „este inadmisibil și de neacceptat” ca o persoană să fie obligată să muncească până la 70 de ani. „Aici, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă care este speranța de viață din România, care au fost condițiile de lucru de până acum din România, pentru că avem foarte mulți oameni care au lucrat în condiții grele or să-i spui acelei persoane că trebuie să stai tu în muncă până la 70 de ani, din punctul PSD de vedere este inadmisibil și de neacceptat. Nu vom accepta așa ceva”, adaugă ministrul Muncii.

Bărbat, ucis de naș, la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 36 de ani a fost ucis la o partidă de vânătoare de către nașul său, în apropiere de localitatea Banloc din județul Timiș.

Mai multe persoane erau împreună cu câinii într-o zonă în care se găseau mai multe păsări. La un moment dat, unul dintre vânători a observat mișcare și a tras, convins că nimerește un fazan care își ia zborul, însa a tras în partenerul de vânătoare. L-a împușcat de la câțiva metri. Victima a căzut la pământ, plină de sânge. Imediat, partida de vânătoare a fost oprită și au fost chemati în ajutor medicii și chiar elicopterul SMURD. În ciuda manevrelor de resuscitare, vânătorul, în vârstă de 36 de ani, n-a mai putut fi salvat. El era consilier local în orașul Deta.

 Pe domeniul pe care se desfășura partide de vânătoare au venit procurorii și politiștii care au început cercetările pentru a stabili cum s-a produs tragedia. Partida de vânătoare la fazani se desfășura legal, iar toți participanții aveau autorizație, atât pentru arme, cât și pentru a vâna.

 Polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpă. Procurorii și polițiștii i-au dus la audieri pe toți cei care au fost la partida de vânătoare.

România va redirecționa vaccinurile nefolosite către mecanismul COVAX

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că România, la fel, ca de altfel celelalte state europene, va redirecționa vaccinurile anti-COVID nefolosite către mecanismul COVAX al Organizației Națiunilor Unite sau le va dona către alte state membre, așa cum s-a discutat recent în cadrul reuniunii miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană. „Atât timp cât va exista interes în Uniunea Europeană pentru dozele de vaccin din România care sunt în exces, vom face demersuri ca să le putem vinde. Dacă însă la acest lucru, la un moment, dat, nu va mai fi posibil, vom accesa toate căile care au fost stabilite la nivel european și la nivelul Națiunilor Unite privind donarea acestor vaccinuri”, spune Rafila.

Tânără de 23 de ani, însărcinată, care voia să se arunce de pe un pod, salvată în ultimul moment

O tânără de 23 de ani, însărcinată în 5 luni, a fost salvată de la sinucidere de polițiștii de ordine și siguranță publică din Slobozia, în momentul în care voia să se arunce de pe podul rutier care traversează râul Ialomița. Conform IPJ Ialomița, apelul a venit vineri seară, în jurul orei 21:00, de la soacra tinerei, care a sesizat faptul că nora sa intenționează să se arunce de pe pod. Polițiștii au mers de urgență la locul indicat, unde au găsit-o pe tânără pregătită să sară. Au încercat să o liniștească și să o convingă să renunțe la gestul său, și după câteva minute de negociere, tânăra le-a dat mâna polițiștilor și a coborât de pe marginea podului.

Aceasta a fost preluată de un echipaj medical și a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.

Interlopul care l-a agresat pe primarul orașului Mioveni a fost reținut

Bărbatul care vineri seară l-a agresat verbal și fizic pe primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, chiar în biroul din cadrul primăriei, a fost reținut.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că cel reținut este Stelian Crăciun, cunoscut în lumea interlopă din județul Argeș. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de violare a sediului profesional pentru că, după ce edilul i-a solicitat să părăsească sediul Primăriei, acesta a refuzat, îmbrâncindu-l pe agentul de pază al Primăriei. Audiat de către polițiști a fost și cel care l-a însoțit pe Crăciun în biroul primarului Ion Georgescu, un afacerist care a deținut un local în municipiul Pitești. Primarul Ion Georgescu a declarat sâmbătă, la Digi 24, că cel care îl însoțea pe interlop i-a fost subaltern timp de câțiva ani, în urmă cu mai mult timp, într-o fabrică și că acesta se afla în stare avansată de ebrietate. În ceea ce privește motivul pentru care interlopul l-a agresat, primarul Ion Georgescu a spus că acesta îl reclamă de mai muți ani pe chestiuni cu care edilul spune că nu are legătură.

Rafila: După ridicarea restricțiilor, masca nu va mai fi obligatorie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă că purtarea măștii de protecție în interior și în spațiile aglomerate va deveni o recomandare, nu și o obligație, după ridicarea majorității restricțiilor. “Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție, și chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii, fără să fie obligație, dar cred că respectul față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a spus Rafila, prezent la recepția lucrărilor de reabilitare și modernizare ale unor secții ale Spitalului Județean de Urgență din Bistrița.

Ministrul a precizat că renunțarea la starea de alertă se va produce “în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat” și a pledat din nou pentru vaccinarea anti-COVID-19 în rândurile grupurilor vulnerabile, pentru a preveni formele grave de îmbolnăvire și decesele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.