Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pandemia în România, ziua și recordul

Ziarul de Vrancea
5 oct 2021 708 vizualizări

După ce numărul cazurilor de COVID a depășit de la o zi la alta bilanțurile din primele trei valuri, a venit rândul deceselor să „bată” recordurile funeste din primăvară și toamna anului trecut n spre deosebire de primele valuri, raportările arată că tinerii sunt mai susceptibili să dezvolte forme grave ale bolii

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 14.744 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.445 sunt în București. În ultimele 24 de ore, 328 de persoane au decedat, acesta fiind cel mai grav bilanț zilnic de la începutul pandemiei. Au fost raportate trei decese din perioada anterioară. La ATI erau internați 1.513 de pacienți cu COVID-19. 400 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 23 dintre ei fiind la ATI.

Până ieri, 38.260 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Un bebeluș și 5 tineri sunt printre pacienții COVID care au murit în ultimele 24 de ore. Niciunul dintre cei cinci nu era vaccinat, iar doi dintre ei nu aveau nici alte boli. Decesul raportat la grupa de vârstă 0-9 ani este al unui băiețel din județul Suceava, cu vârsta sub un an.

Decesele de la categoria de vârstă 10-19 ani sunt ale unui tânăr din județul Ialomița, în vârstă de 18 ani, nevaccinat, care prezenta comorbidități, respectiv un tânăr din județul Harghita, în vârstă de 19 ani, nevaccinat, care prezenta comorbidități.

La grupa de vârstă 20-29 de ani au fost înregistrate trei decese. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 20 de ani, din Caraș-Severin, nevaccinat, care prezenta comorbidități, un bărbat în vârstă de 24 de ani, din județul Vâlcea, nevaccinat, care nu prezenta comorbidități, și un bărbat în vârstă de 23 de ani, din județul Bihor, nevaccinat, care nu prezenta comorbidități.

Gheorghiță: Numărul de cazuri va continua să crească în următoarele 10-14 zile

Este puțin probabil ca în următoarele 10-14 zile să se schimbe trendul de evoluție a numărului de cazuri, iar o posibilă aplatizare am putea vedea peste două săptămâni, dar numai în cazul în care “vom fi mult mai implicați și mai responsabili”, a declarat ieri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

La rândul său, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat că România este aproape de pragul de 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, mai ales în cazul în care “vom păstra același trend în care nu facem nimic”.

INSP: 92.6% din decesele, la persoane nevaccinate

Peste 92 % din decesele înregistrate în săptămâna 27 septembrie - 3 octombrie au fost la persoane nevaccinate și mai mult de un sfert din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Timiș, Iași, Ilfov și Prahova.

De la începutul pandemiei până în prezent: 1 din 82 de cazuri a fost înregistrat la personal medical, 85.8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 57.5% din decese au fost la bărbați.

94.4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Masca de protecție redevine obligatorie pe stradă

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Ordinul comun care instituie obligativitatea purtării măștii a fost semnat ieri de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și urma să fie publicat tot ieri în Monitorul Oficial.

Conform documentului, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.

Ordinul prevede și câteva excepții de la regulă. Astfel, vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, prin hotărâri ale comitetelor județene pentru situații de urgență.

Autoritățile au dat și câteva exemple despre situațiile în care masca nu este obligatorie. „Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască. Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască. Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate. De exemplu, târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun”.

Dodon a fugit la Moscova în ziua reținerii procurorului general

fostul președinte socialist se teme că îi vine rândul la cătușe

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a plecat intempestiv marți la Moscova, cu puțin timp înaintea suspendării din funcție și reținerii pentru 72 de ore a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a fost reținut marți seara în clădirea Procuraturii Generale, chiar înainte de a susține o conferință de presă. El a fost filmat ieșind din sediul procuraturii în jurul orei 21:00, flancat de mascați de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), precum și de către procurorul care a declanșat urmărirea penală împotriva sa. Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase făcute în fața organelor competente. Ca rezultat, atât Stoianoglo, cât și adjuncții săi au fost suspendați din funcție.

Înaintea plecării la Moscova, Dodon a declarat că reținerea acestuia reprezintă o “greșeală politică fatală” a actualei guvernări. Arestarea procurorului general “fără temeiuri clare, cu mascați, în grabă, noaptea, de frica a ceea ce cunoaște el și din neputința de a merge pe căi legale pentru demiterea lui - toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare”, a spus liderul socialiștilor moldoveni. “Toți politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârșitului pentru acest regim...”, a spus Dodon, care nu a exclus ca și împotriva sa să fie deschise dosare penale “la comanda” actualei guvernări.

Stoianoglo, căruia i s-a reproșat în mai multe rânduri că nu a declanșat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul “kuliokului” (pungă de plastic) primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc cu bani pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanțat și de Moscova - conform media moldovene - atacase la începutul acestei săptămâni organizațiile neguvernamentale locale și în special pe ambasadorii SUA și UE la Chișinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

Dodon a amenințat cu proteste împotriva guvernării PAS. “Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piață”, a afirmat fostul președinte socialist.

În opinia sa, Maia Sandu ar vrea un procuror general care să-i îndeplinească comenzile. “Vă spun cu ce o să se termine totul. Ei le iartă celor de la PAS totul. Scopul lor este simplu. Lor le trebuie acolo încă un verișor sau verișoară, care să deschidă dosare celor din opoziție”, a afirmat Igor Dodon, acuzând actuala guvernare de nepotism.

Referitor la atacurile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la adresa partenerilor de dezvoltare și a organizațiilor societății civile, Fundația Soros Moldova a calificat într-o declarație, citată de IPN, că acestea distrag atenția publică de la adevăratele probleme ce ar trebui să fie pe ordinea de zi. “Mai mult, discursul procurorului general nu face față nici Procuraturii, nici procurorilor integri din sistem, căci trezește nedumerire privind adevăratele priorități ale Procuraturii Generale: investigarea marii corupții sau crearea de agende false cu teorii conspiraționiste și vendete personale”, se menționează în același text.

Moșteanu: Fără cei 41 de parlamentari care îl susțin pe Orban, grupul PNL e la fel de mare ca grupul USR

Purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu a afirmat că a apărut o problemă care nu poate fi neglijată și anume cei 41 de parlamentari ai PNL care îl susțin pe Ludovic Orban care nu a participat la dezbatea moțiunii în plenul reunit de marți. El a precizat că fără acești aleși, grupul PNL este la fel de mare ca cel al USR. „Este o matematică simplă și vă reamintesc că, indiferent cât de mult se încordează un Superman la televizor, conducerea țării, guvernarea se face pe voturi în Parlament. Când ai aceste voturi, guvernezi. Nu mai ai aceste voturi, totul este o aritmetică parlamentară în final, la capătul negocierilor”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Un număr de 41 de parlamentari susținători ai fostului președinte Ludovic Orban au transmis, marți, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliției de guvernare.

De asemenea, Ionuț Moșteanu a afirmat că în cazul în care nu se va fi găsită o soluție coerentă de guvernare care să fie susținută de o majoritate parlamentară, atunci există posibilitatea unor alegeri anticipate. El a adăugat că USR se va așeza la masa discuțiilor dacă va primi un telefon de la PNL în care să spună că au o altă propunere de premier decât Florin Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, ieri, în Slovenia, de ce nu a convocat imediat consultările pentru formarea unui nou Guvern și a dat vina pe partidele care au dat jos Executivul Cîțu. Șeful statului a fost întrebat dacă vede posibilă refacerea coaliției de guvernare cu USR, el afirmând că este greu să negociezi cu un partid care a votat să își dea jos propriul Guvern.

Un nou mamifer mezozoic descoperit în Hațeg

O specie nouă de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului (Cretacic terminal) a fost descrisă de o echipă româno-belgiană.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution, iar specia are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior și un fragment de mandibulă al altui individ. Fragmentul de craniu cu dinți asociați și cel de mandibulă au fost descoperite la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, în roci având vârste estimate în jur de 70 milioane de ani care dovedesc posibila existență a unui domeniu insular, așa-numita „Insulă Hațeg”.

Kogaionon radulescui este o specie de mamifer multituberculat din grupul kogaionidelor dedicată, așa cum numele speciei arată, regretatului paleontolog bucureștean Constantin Rădulescu, fost director al Institutului de Speologie „Emil Racoviță”. Astfel de mamifere, dar din specii diferite, au mai fost descrise din Hațeg și din alte teritorii românești, precum sud-vestul Bazinului Transilvaniei și Poiana Ruscă.

Noua descoperire demonstrează, pe de o parte, diversitatea vechii faune hațegane, iar pe de alta, aduce claritate în sistematica mamiferelor ce au trăit în urmă cu milioane de ani, servind de asemenea la înțelegerea vechilor medii de viață precum și a faunelor care le-au populat.

Cioloș a demisionat de la conducerea grupului Renew Europe din Parlamentul European

Dacian Cioloș a anunțat miercuri la RFI că și-a prezentat demisia din funcția de președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, pentru a se concentra pe mandatul de lider al USR, obținut la Congresul recent al formațiunii.

“Da, tocmai de asta am fost absent luni de aici, pentru că am fost la Strasbourg, am avut o întâlnire cu președinția grupului, apoi o ședință de grup și mi-am prezentat demisia, le-am explicat colegilor de ce fac lucrul acesta și dându-mi demisia am și deschis posibilitatea de a organiza alegeri pentru un nou președinte de grup cât mai repede, foarte probabil înainte de sfârșitul acestei luni Renew va avea un nou președinte”, a declarat Cioloș.

Întrebat dacă va candida și un europarlamentar român, Dacian Cioloș a răspuns: “Nu cred că va candida un europarlamentar român. Aici, vedeți, eu n-am fost susținut pentru că am fost român, eu am fost susținut pentru că veneam în spate cu o experiență care a fost utilă sau colegii au considerat că e utilă grupului și ca fost comisar european și ca fost prim-ministru, astea au fost motivele. Acolo au fost negocieri, ne-am construit o majoritate cu oameni care vroiau să aibă la conducerea grupului un om care să poată să țină un echilibru între liberalii din nordul Europei, care susțin liberalismul clasic, partide nou venite, modernizatoare, din sud-vestul Europei și din centrul și estul Europei și eu am fost considerat atunci ca un factor de echilibru între aceste diferite viziuni și orientări din grup și se va căuta în continuare o soluție de acest gen”.

Iași: Racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, scoasă vineri din Catedrala Mitropolitană

Racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva va fi scoasă vineri din Catedrala Mitropolitană din Iași în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în curtea lăcașului de cult, într-un baldachin special amenajat. Racla va rămâne în curtea catedralei ieșene până pe 15 octombrie.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au anunțat miercuri că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu sfintele moaște va fi scoasă încă de vineri din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână.

Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde pelerinii vor intra unul câte unul, la distanță unul de celălalt. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari. De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată. În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.