Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pacea de la Cotroceni

Ziarul de Vrancea
12 iun 2019 1349 vizualizări

Liderii principalelor partide de opoziție au semnat ieri, la invitația președintelui, un acord de principii privind parcursul european al României n deși a fost ziua lui Iohannis, mai în glumă, mai în serios, Ponta l-a avertizat că îi va lua locul în 2024

Ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României a avut loc ieri la Palatul Cotroceni. Alături de inițiatorul pactului, președintele Klaus Iohannis, au participat președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, președintele PRO România, Victor Ponta și președintele PMP, Eugen Tomac, care au semnat Acordul.

Președintele Iohannis a lansat o serie de atacuri dure la adresa PSD, despre care a spus că nu a vrut să semneze Acordul pentru că nu s-a schimbat după alegerile din 26 mai, ci doar “a simulat schimbarea”. Iohannis a denunțat un “atac nemernic la justiție din partea PSD” și le-a transmis românilor că “mai există trei ocazii de a da lecții PSD” la următoarele alegeri.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după semnarea Acordului, că orice formațiune politică care nu va ține cont de voința oamenilor va dispărea de pe scena politică.  El a spus că încă de la înființare PNL a acționat constant, hotărât pentru ca România să devină cu adevărat o țară eruopeană, dezvoltată, respectată, care să stea pe picior de egalitate la masa deciziilor la nivelul Uniunii Europene. “Pentru România nu există o altă cale decât o integrare și mai serioasă și mai profundă, o integrare care să permită României să-și fructifice toate oportunităție și avantajele de care dispune și care să permită cetățenilor români să aibă toate câștigurile și beneficiile pe care le pot obține din statutul pe care îl are România, de țară a Uniunii Europene”, a adăugat Orban.

Barna: Acordul, prima piesă dintr-o construcție

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, ieri, la Cotroceni, că România trebuie să fie un stat de drept, un stat în care justiția să funcționeze independent și să fie o putere respectată și că acordul politic național este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și Fără penali în funcții publice. „USR a semnat acest acord național pentru că el conține ceea ce de 3 ani în Parlamentul României și în toate județele și în diaspora USR a susținut: că România trebuie să fie un stat de drept, un stat în care justiția să funcționeze independent și să fie o putere respectată și acest acord național este prima piesă dintr-o construcție care trebuie să conțină și Fără penali în funcții publice. Este cel mai simplu instrument pe care noi ca societate, și un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituție pentru ca politica românească de acum în viitor să devină ceva mai bună și stă în puterea noastră”, a afirmat Dan Barna. Liderul USR a mai spus că acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcție în care, alături de inițiativa Fără penali, trebuie transformată CCR într-un arbitru adevărat și neutru al funcționării statului, iar justiția și legile justiției să fie corectate.

 „Vreau să vă felicit pentru că este o întâmplare fericită ca, astăzi, când este o zi importantă pentru dvs. pe plan personal să semnăm acest acord. Cred că este o recompensă meritată pentru eforturile și ale dvs., și ale noastre, ale opoziției, pentru ca România să fie din nou în drum spre Europa, și nu făcându-și bagaje în afare ei”, a încheiat liderul USR, referindu-se la faptul că președintele Klaus Iohannis împlinește joi vârsta de 60 de ani.

Ponta: Principiile din pact sunt corecte

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că a semnat Acordul politic național pentru că principiile din acesta sunt corecte și sunt spre binele nostru ca societate. „Am semnat azi acest pact alături de colegii mei din Pro România, pentru un motiv foarte simplu: principiile din acest pact sunt corecte și sunt spre binele nostru ca societate. Nu întâmplător primul europarlamentar al Pro România este Corina Crețu, comisar european. Pro România s-a format recent și din motivul că partidele din care noi am făcut parte s-au întors împotriva Europei și noi considerăm că integrarea României în Uniunea Europeană este cea mai mare realizare a poporului român în ultimii 30 de ani. La fel, o justiție independentă, apolitică, corectă este o condiție fără de care nu putem progresa ca societate”, a afirmat Ponta după ce a semnat documentul. El a spus că a învățat din propria experiență că politicienii se ceartă pentru orice și nu pot să colaboreze pentru nimic, dar oamenii politici trebuie să-și dea mâna când e vorba de interese într-adevăr naționale. „Și cred că astăzi inițiativa dvs. și răspunsul nostru este cel corect”, a adăugat Ponta.

„Referitor la justiție, am susținut și vom susține tot timpul ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Din păcate pentru mine, am avut ocazia să dovedesc dacă acest principiu mi se aplică și mie și am dovedit că m-am supus legii, judecătorilor, am procedat corect. Cei care se opun legii, care se opun judecătorilor, mai devreme sau mai târziu au de pierdut și e din nou o lecție importantă pentru noi toți”, a mai declarat liderul Pro România. Victor Ponta a vorbit și despre speranța ca în 2024 România să aibă un președinte social-democrat. „În final, dacă îmi permiteți în acest cadru solemn o glumă, m-au certat foarte mulți oameni azi că de ce vin la Cotroceni, vin la Iohannis, vin la... Am încercat să le explic: integrare europeană, justiție... Nu i-am convins pe toți. Vă rog să nu fiți supărați pe social-democrați și pe oamenii de stânga care sunt proeuropeni. Liderii PSD sunt trecători. Și le-am spus tuturor că, uitându-mă în Europa, după 20 de președinte de dreapta, în 2024 va fi în sfârșit și un președinte de centru-stânga și am venit să pregătim momentul”, a spus Ponta.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său este de acord cu textul acordului, dar din cauza unei deplasări în străinătate, îl va semna săptămâna viitoare. Liderul UDMR a mai spus că îi va înmâna președintelui Iohannis și o serie de observații și propuneri legate de relația dintre majoritate și minorități.

Bătălia pentru șefia PSD:

Viorica Dăncilă și Șerban Nicolae, primii candidați

Președintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunțat ieri, după ședința Comitetului Executiv, că este decisă să candideze la președinția PSD. Ea a mai spus că s-a decis consituirea a patru grupuri de lucru: pentru updatarea programului de guvernare, pentru mesajul politic, pentru organizarea Congresului din 29 iunie, precum și pentru modificarea Statutului. “Am votat toate aceste hotărâri”, a precizat premierul. De asemenea, ea a afirmat că s-a discutat și despre moțiunea de cenzură, precum și despre sondajele de opinie privind candidatura la prezidențiale. Dăncilă a precizat că vor fi incluși în aceste sondaje toți cei care își vor anunța intenția de a candida.

 “Așa cum au hotărât colegii în Biroul Permanent Național, dar și în grupurile reunite, vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie pe care colegii au luat-o prin vot și care a fost astăzi disuctată și în cadrul CEX”, a declarat Dăncilă, despre moțiunea de cenzură.

Congresul pentru stabilirea candidatului la Președinție va fi probail în luna iulie.

Și senatorul PSD Șerban Nicolae și-a anunțat, în ședința Comitetului Executiv, dorința de a candida la alegerile prezidențiale, au declarat surse din partid pentru Mediafax. Referitor la prezidențiabil, Codrin Ștefănescu a anunțat că Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidențiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD.

Medici: Donarea de sânge îmbunătățește starea de sănătate a donatorului

Organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute imediat după ce se donează sânge, acest lucru determinând producția de celule noi care îmbunătățesc starea de sănătate a donatorului, spun medicii, care precizează că în 2 săptămâni se reface complet componenta celulară donată. Precizările vin în contextul în care, începând cu anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit ca 14 iunie să fie Ziua mondială de sensibilizare a oamenilor de pe întreg mapamondul pentru nevoia acută de sânge.

“E ziua în care se mulțumește tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieți. De asemenea, este și ziua în care se amintește cât de importante sunt aceste produse obținute din sânge pentru pacienți și cât de important este ca ele să fie sigure pentru cei care le primesc. Produsele din sânge nu sunt medicamente care se pot cumpăra din magazine, se obțin doar prin bunăvoința și altruismul donatorilor, au un termen de valabilitate scurt și condiții de păstrare și manipulare speciale”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Cei care donează sânge devin “mai sănătoși”, arată mai bine, beneficiază de analize de sânge gratuite, se previne hemocromatoza (hemocromatoza cunoscută și ca “diabetul bronzant” este o afecțiune genetică sau dobândită, determinată de acumularea fierului în organism). Alte efecte - se reduce îmbătrânirea întrucât scade nivelul de stres, se previne chiar și infarctul și accidentul vascular cerebral.

De asemenea, specialiștii mai susțin că prin donarea de sânge scade și riscul de cancer, vindecarea plăgilor este mai rapidă și scade și colesterolul. “S-a dovedit, prin studii de specialitate, că persoanele care se implică în proiecte altruiste trăiesc o viață mai frumoasă, împlinită și chiar mai lungă. Donarea de sânge este o acțiune altruistă, astfel încât nu numai că salvezi viețile altora, dar te ajută să trăiești mai mult și mai sănătos”, spun specialiștii. Totodată, în urma donării se îmbunătățește și starea de spirit. “Nu există o metodă de fabricare a sângelui. (...) În prezent, există mai multe companii care lucrează pentru producerea artificială a unui înlocuitor sanguin eficient, dar acestea se lovesc de faptul că diferiții substituenți de sânge suferă de limitări ale valorilor constantelor biologice și fizio-patologice care îi caracterizează. De exemplu, majoritatea produselor pe bază de hemoglobină nu rezistă mai mult de 20 - 30 de ore în organism, în comparație cu transfuzia de sânge integral care durează până la 34 de zile. De asemenea, acești substituenți de sânge nu imită reacția de răspuns imunologic a sângelui care asigură atât lupta împotriva bolilor infecțioase sau alergene, cât și viteza de coagulare necesară creării barierelor cicatrizării pielii. În consecință, pe termen scurt, actuala tehnologie de sânge artificial va fi limitată la aplicațiile de înlocuire a acestuia”, se mai arată în comunicat.

De fiecare dată când cineva donează sânge ajută la salvarea a trei vieți, precizează specialiștii.

Pro România a mai “achiziționat” un deputat PSD

​​Deputatul PSD Damian Florea a trecut la Pro România, anunțul fiind făcut ieri de Victor Ponta pe Facebook. Florea se alăturase social-democraților anul trecut, după ce a demisionat din ALDE unde fusese secretar general. „Noul nostru coleg deputat Damian Florea. Grupul ProRomania din Camera Deputaților a crescut la 24 – pâna la sfârșitul sesiunii vom fi al treilea Grup (după PSD si PNL)”, a scris Ponta pe Facebook. Pe de altă parte, Victor Ponta a anunțat ieri că a renunțat la mandatul de europarlamentar. Ponta a precizat că a informat AEP că renunță la mandatul de europarlamentar, astfel încât reprezentanții PRO România în PE vor fi Corina Crețu și Mihai Tudose.

Și-a ținut mama moartă în casă patru luni pentru a-i încasa pensia

Un bărbat de 45 de ani din localitatea Cuza Vodă, județul Galați, și-a ținut mama moartă în casă timp de patru luni, perioadă în care i-a încasat pensia. Bărbatul le-ar fi declarat anchetatorilor că femeia a murit din cauze naturale și că a ținut-o în casă atât timp pentru că nu a avut cu ce să o înmormânteze. Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Smârdan au fost sesizați de poștașul care își desfășoară activitatea în comuna Cuza Vodă despre faptul că, de aproximativ patru luni, nu a mai înmânat pensia unei femei de 78 de ani, din localitate. El le-a spus polițiștilor că nu a mai văzut-o pe femeie acasă, însă fiul acesteia, în vârstă de 45 de ani, cu care femeia locuia, a semnat și i-a luat pensia în tot acest timp. Polițiștii au mers la locuința femeii, iar într-o cameră au descoperit corpul neînsuflețit al acesteia, aflat într-o avansată stare de descompunere. Anchetatorii susțin că de-a lungul vremii nu ar fi fost înregistrate reclamații privind fapte de agresiune comise de bărbat asupra mamei sale.

Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Un lider USR Timiș demisionează după ce a refuzat să oprească la semnalul Poliției

​Președintele filialei USR Traian Vuia, un fost polițist din județul Timiș, anunță că se retrage de la conducerea filialei, după ce miercuri a refuzat să oprească mașina la semnalul polițiștilor, iar aceștia au fost nevoiți să îl urmărească în trafic. Dan Lupulescu scrie pe Facebook că ar vrea să dea lămuriri legate de incidentul de miercuri, însă până când instanța de judecată nu se va pronunța în legătură cu procesul-verbal de contravenție întocmit nu poate face acest lucru. El susține că nu a fost nicio clipă vorba despre a nesocoti autoritatea unui agent de poliție sau de a se crede mai presus de lege. Lupulescu mai spune că pentru a nu periclita imaginea USR se va retrage de la conducerea filialei Traian Vuia, până la soluționarea problemei, iar atribuțiile sale îi vor fi delegate vicepreședintelui.

În acest caz, polițiștii l-au amendat cu 1.450 de lei pentru neoprirea la semnalul polițiștilor și refuzul de a se legitima. De asemenea, , liderul USR Traian Vuia a rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Brăila: Un minor a filmat un act sexual între un bărbat și un cal

Polițiștii brăileni au început o anchetă după ce pe Facebook au ajuns imagini cu un bărbat care întreține relații sexuale cu un cal, filmate de un copil, scrie Mediafax. Cazul de zoofilie s-a produs în satul Cuza Vodă din comuna Stăncuța. Copilul filmează întreaga scenă, iar în imagini apare un bărbat care întreține relații sexuale cu un cal.

Ulterior, imaginile au apărut pe Facebook, fiind analizate de polițiștii brăileni, care au decis să se autosesizeze. „Ne-am sesizat din oficiu pe baza imaginilor apărute în mass-media și se fac cercetări în vederea stabilirii situației de fapt, urmând a fi luate măsurile legale în consecință”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Belcigan. Potrivit acesteia, în acest caz s-a deschis dosar penal și se fac cercetări pentru infracțiunile de ultraj contra bunelor moravuri, coruperea sexuală asupra minorilor și acces ilegal la un sistem informatic, deoarece copilul de 13 ani care a filmat scena i-a încredințat telefonul mobil unui alt minor de 17 ani, iar acesta din urmă a luat filmarea și a postat-o pe Facebook fără aprobarea proprietarului telefonului. „Bărbatul care a întreținut relații sexuale cu o cabalină are 33 ani, el va fi audiat de polițiști”, a declarat Laura Belciugan.

Imaginile au stârnit numeroase comentarii pe Facebook, inclusiv cetățeni din alte țări pronunțându-se asupra cazului de zoofilie.

„Nu se poate așa ceva...ce pedeapsă ar trebui să primească un ticălos dezgustător”, se întreabă un cetățean german care a văzut imaginile, în timp ce un utilizator din România cere ca agresorul animalului să fie aspru pedepsit: „Calul este maltratat. Eu le-aș da foc la ăștia. Poate intervin și autoritățile. Video-ul a fost postat de un copil”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.