Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orfani în Europa: Familia politică se dezice de PSD

Ziarul de Vrancea
10 apr 2019 963 vizualizări

Socialiștii europeni consideră înghețate relațiile cu PSD până când Guvernul de la București își clarifică angajamentul față de statul de drept n “Ne putem aștepta la mistificări și acuzații fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii”, au reacționat social-democrații români

Liderul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, a anunțat, ieri, într-un comunicat de presă, că relațiile PES cu PSD au fost înghețate. “Președintele Partidului Socialistilor Europeni, Sergei Stanishev, a confirmat îngrijorările legate de respectarea statului de drept în România. El a informat prim-miniștrii, liderii de partide și comisarii europeni că până la momentul la care Guvernul României își reafirmă atașamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, conducerea PES consideră înghețate toate legăturile cu PSD. Discuția formală privind apartenența PSD la PES va avea loc la următoarea reuniune a prezidiului PES”, se menționează în comunicatul PES. De asemenea, liderul PES precizează că până la reuniunea din iunie nu va mai fi organizat niciun eveniment comun cu PSD.

Săptămâna trecută, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene, a amenințat PSD cu repercusiuni, subliniind că “un partid care nu respectă statul de drept și drepturile fundamentale” nu poate aparține acestei familii politice europene. Într-un interviu pentru agenția austriacă APA, Timmermans a insistat că fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, plasată sub control judiciar de autoritățile române, va fi susținută de o majoritate a Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, și a calificat evenimentele din România ca îngrijorătoare.

PSD: “Inadmisibil”

În replică, liderii PSD au afirmat, ieri, că este inadmisibil acest tratament al unor colegi din PES și că această poziționare nu reflectă opinia de ansamblu a socialiștilor europeni. “Acest tratament al unor colegi din PES este inadmisibil. Ne putem aștepta la mistificări și acuzații fără acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii. Înțelegem că, în realitate, situația PSD nu a fost discutată în cadrul întâlnirii PES, ceea ce indică faptul că acea poziționare nu reflectă poziția de ansamblu a PES. Dar dacă sunt colegi în PES care au îngrijorări cu privire la statul de drept din România, așteptăm cu interes să ne spună concret care sunt aspectele care îi îngrijorează. Până acum, nimeni dintre cei care s-au arătat îngrijorați de situația din România nu a putut indica un element concret care să le justifice îngrijorarea”, au transmis reprezentanții PSD. Ei susțin din nou că “toată această poveste legată de statul de drept din România” este mai degrabă o chestiune motivată de o logică electorală decât de o îngrijorare reală și că toată această efervescență se va stinge după alegerile din 26 mai”.

Cazul Dragea – CCR: Suspansul se prelungește

n judecătorii constituționali au amânat din nou o decizie în speța care l-ar putea salva pe liderul PSD de condamnarea la 3 ani și jumătate de închisoare

Curtea Constituțională a României a amânat, ieri, pentru 19 aprilie judecarea sesizării privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție, făcută de Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților. Cererea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum, avocații în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare iau în calcul să ceară Înaltei Curți de Casație și Justiție la termenul din 15 aprilie - care ar trebui să fie ultimul - amânarea pronunțării sentinței până la o decizie a CCR.

În dosarul angajărilor fictive, avocatul Adrian Toni Neacșu a apărat-o în procesul angajărilor fictive pe Bombonica Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, iar acum o reprezintă pe Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman. Alături de avocații lui Liviu Dragnea, el a cerut instanței supreme desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea procesului în fond, invocând o nulitate absolută pe motiv că dosarul ar fi trebuit judecat de un complet specializat în cauze de corupție. Adică exact același motiv pe care Florin Iordache l-a invocat ulterior în sesizarea către Curtea Constituțională.

Planul avocaților

Toni Neacșu a explicat pentru HotNews.ro impactul unei decizii a CCR asupra procesului lui Dragnea. “Am fost anunțat de instanță că este posibil ca în 15 aprilie să fie ultimul termen de judecată. La acest termen mai sunt de audiat doi inculpați în acest dosar - Liviu Dragnea și Olguța Șefu, după care se încheie administrarea probelor, adică ar urma pronunțarea deciziei definitive. Însă, instanța ne mai poate da un termen pentru a ne formula concluziile, iar noi avocații mai putem invoca cereri”, a declarat avocatul. El spune că avocații apărării iau în calcul să ceară instanței supreme, la termenul din 15 aprilie, să amâne pronunțarea sentinței până la o decizie a Curții Constituționale pe tema completurilor specializate de 3 judecători. “În principiu, putem cere un termen pentru a se pronunța Curtea Constituțională, pentru că este o legătură direct între acest proces și decizia CCR. Invocăm faptul că decizia CCR ar putea avea efect direct asupra excepției invocate în dosar - am invocat o cerere similară în instanță, adică desființarea deciziei de condamnare de la instanța de fond, pe motiv că nu a fost pronunțată de un complet specializat în fapte de corupție. S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanță pentru a se pronunța Curtea Constituțională. Instanța poate admite sau respinge o astfel de cerere. Eu, personal, iau în calcul o astfel de cerere către instanță”, a explicat Adrian Neacșu.

De asemenea, el spune că o decizie a CCR de constatare a unui conflict constituțional ar avea efect doar asupra dosarelor soluționate de completurile de 3 și aflate încă în curs de judecare, în apel, așa cum este și dosarul lui Liviu Dragnea. Potrivit avocatului, există doar în jur de 10 astfel de dosare.

Alianța 2020 USR PLUS dă în judecată Poșta Română

​​Alianța 2020 USR PLUS a anunțat ieri că va da în judecată două filiale ale Poștei Române, din Giurgiu și Tulcea, care ar fi refuzat să îi distribuie pliantele electorale. “Filialele Poștei Române au distribuit ziarele de campanie ale PSD, dar refuză să distribuie pliantele Alianței 2020 USR PLUS deoarece conțin un îndemn la vot pe 26 mai și în opinia reprezentanților instituției reprezintă «propagandă electoral㻓, se arată în comunicatul de presă. “Poșta Română acționează discreționar deși este o instituție de stat, iar în perioada electorală toate partidele ar trebui să beneficieze de aceleași servicii. Suntem puși la zid din cauza ordinelor politice de la București pe care le primesc cei din teritoriu. Refuzăm abuzul la care suntem supuși, astfel că vom da în judecată Poșta Română. Legea este de partea noastră”, transmite Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din USR.

“Ziarul PSD distribuit către pensionari de Poștă este o maculatură de propagandă de cea mai joasă speță iar Alianței 2020 USR PLUS i se interzice să distribuie un pliant de informare. Aici nu este doar o problemă de dublu standard ci un simptom al vremurilor pe care le trăim în care PSD-ul a pus sub control majoritatea instituțiilor statului”, a declarat și Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din PLUS.”

Autoritatea națională pentru protecția datelor personale (ANSPDCP) a declanșat o investigație pentru a vedea dacă Poșta Română respectă legea prin livrarea pliantelor PSD de promovare la alegerile europarlamentare în cutiile poștale ale pensionarilor, potrivit HotNews.ro. Poșta susține că pliantele PSD au fost distribuite în cutiile poștale și nu direct pensionarilor, numărul acestora fiind inferior numărului de pensionari existenți și că nu a transmis către PSD nicio bază de date.

Toader nu se lasă dus și trece la amenințări subtile

n “Va veni un moment în care voi vorbi și mai mult și mai multe”, a avertizat ministrul

Ministrul Justiției, Tudrorel Toader, declarat, ieri, din nou, că nu va pleca din fruntea ministerului până în momentul în care în Monitorul Oficial „apare cu nume prenume alt ministru”, el argumentând că nu poate închide biroul în urma declarațiilor făcute de Liviu Dragnea și de alți lideri din PSD. Întrebat, la Parlament, dacă în opinia sa mai este posibil să rămână în Guvern câtă vreme PSD nu îl mai susține, Tudorel Toader a spus că nu pleacă din Ministerul Jistiției până când în locul său nu va fi numit oficial un alt ministru. „Întrebați-i pe dânșii, nu pe mine. Eu efectiv exercit atribuțiile până în momentul în care în Monitorul Oficial apare cu nume prenume alt ministru. Eu nu pot să mă duc acuma să închid biroul, să zic: am auzit că mă remaniază. Este o activitate continuă”, a afirmat Tudorel Toader. El a evitat să răspundă dacă ia în calcul o demisie de onoare în urma ieșirilor publice din ultimele zile ale liderilor PSD. „Demisiile nu sunt numai de onoare, demisiile sunt din foarte multe considerente”, a replicat Toader.

El a mai spus că dă „răspunsuri uneori parțiale”, adăugând: „Probabil că va veni un moment în care voi vorbi și mai mult și mai multe”.

Suporterii bulgari ai lui Kovesi cer PE să susțină până la capăt procurorul român

Grupul de bulgari care a înființat o pagină de Facebook pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European i-a transmis președintelui Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, o scrisoare prin care își exprimă îngrijorarea față de lentoarea procedurii de alegere a procurorului șef european și față de lipsa de rezultate de până acum. “Este clar că anumite guverne din Europa de Est, inclusiv cel bulgar, nu vor să sprijine candidatura Laurei Kovesi, temându-se de reputația sa de luptător cu principii, onest și ireconciliabil cu corupția la nivel înalt, motiv pentru care guvernul României face tot ce poate pentru a discredita autoritatea Laurei Kovesi în mod public”, arată scrisoarea grupului bulgar “Eu Susțin Laura Kovesi, pentru Șefia Parchetului European”, care numără în acest moment 2.855 de membri. De asemenea, bulgarii subliniază, în scrisoarea transmisă lui Tajani, că ei “cred cu sinceritate că primul procuror al UE ar trebui să fie o persoană al cărei nume a devenit un simbol al justiției curajoase, puternice și pure”, care rar poate fi găsit în zona aceasta de Europă. “Vă rugăm nu lăsați decizia următorului Parlament European! Laura Codruța Kovesi a dovedit că este o profesionistă excelentă și merită încrederea europenilor care o votează. Facem apel la dumneavoastră nu numai în calitate de președinte al Parlamentului European, dar înainte de toate ca persoană care caută alegeri corecte pentru funcția de procuror șef european și își exprimă poziția clară împotriva reținerii ei în țară. Apelul nostru este să puneți candidatura Laurei Kovesi în ultimele zile ale sesiunii actualului Parlament European, astfel încât diferența dintre dorința cetățenilor europeni pentru schimbare reală și discrepanța esențială cu interesele guvernelor poate fi văzute direct prin vot, deși ei sunt obligați să îndeplinească voința poporului, nu să o saboteze”, scrie grupul de susținători.

Ministrul Transporturilor, vizat într-un dosar penal privind angajări la Tarom

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care ar fi vizat într-un dosar penal privind angajarea unor persoane în funcții de conducere la compania aeriană Tarom, spune că dosarul ar fi deschis pentru că “începe să deranjeze”. “Asta este viața! Eu merg mai departe cu proiectele, și cu cele de infrastructură, și cu proiectele de modificare a legislației. Eu nu o să las pe nimeni în țara asta să confiște un brand național cum a fost Tarom-ul. Au vrut să ne ia Tarom-ul, nu i-am lăsat, am schimbat conducerea. Dacă ăsta-i prețul pe care trebuie să-l plătesc, nu-i nicio problemă! Pentru Tarom plătim orice”, a declarat Răzvan Cuc, ieri, la Antena 3, întrebat fiind despre noul dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă ICCJ. Întrebat pe cine deranjează, Cuc a răspuns: “Pe cei care nu și-au putut face agenda proprie la Tarom”. Potrivit unor surse, ancheta, în care ministrul Transporturilor nu a fost audiat până în prezent, ar viza angajarea unei persoane pe o funcție de conducere în compania Tarom.

Parlamentul European discută în 15 aprilie situația statului de drept în România

Parlamentul European discută în 15 aprilie situația statului de drept în România, la solicitarea grupului PPR, conform anunțului făcut pe pagina sa de Facebook de europarlamentarul Cristian Preda. “Luni, 15 aprilie, situația statului de drept din România va fi discutată în plenul PE, așa cum am propus. Sper ca Dăncilă să aibă curajul de a veni la Strasbourg”, anunță pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda. Tot el a fost și cel care a anunțat că grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România în Parlamentul European și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă “Date fiind evoluțiile recente, grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă. Am solicitat acest lucru săptămâna trecută la Bruxelles, în ședința fracțiunii parlamentare la care sunt afiliat din 2009 încoace”, anunța Cristian Preda. PE a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluție privind situația statului de drept în România.

CSM a avizat negativ o propunere de eliminare a pensiilor de serviciu pentru magistrați

Plenul CSM a avizat negativ propunerea legislativă a PNL de eliminare a pensiilor de serviciu pentru unele categorii profesionale, între care magistrați și personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, argumentând că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora. “Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații”, arată CSM.

Tăriceanu: Sunt pregătit să candidez la alegerile prezidențiale

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, ieri, că este pregătit să își asume candidatura la Președinție, adăugând că o decizie în coaliția de guvernare va fi luată după alegerile pentru Parlamentul European și după o analiză a sondajelor de opinie.

“Candidatura la Președinție se va anunța oficial, dar nu vorbesc neapărat în nume propriu. Am discutat acest subiect în cadrul coaliției, eu sunt pregătit să îmi asum această candidatură, în condițiile în care vom vedea care este cel mai bine plasat candidat în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Vom face acest lucru, cel mai probabil, după alegerile pentru Parlamentul European”, a spus Tăriceanu, la DC News.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.