Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ordonanța privind alegerile anticipate, pe repede înapoi

Ziarul de Vrancea
18 feb 2020 913 vizualizări

Contestat deja la Curtea Constituțională, actul normativ a fost respins ieri de Senat

​Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost respinsă ieri de senatori, actul normativ urmând să fie trimis Camerei Deputaților, care este for decizional. Senatorii au votat raportul de respingere al Comisiei Juridice cu 86 de voturi “pentru” și 34 (PNL și USR) “împotriva” raportului.

Senatorii PSD au susținut marți, în Comisia Jurdică de la Senat, respingerea ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, care reglementează alegerile anticipate. Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE. De precizat este că PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent. De altfel, PSD, UDMR, Pro România și ALDE au făcut presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în țară. Prevederea este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Orban: Avem soluții

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, referitor la respingerea ordonanței de urgență privind alegerile anticipate de către Senat, că liberalii iau în calcul inclusiv sesizarea Curții Constituționale în cazul în care și deputații vor da un vot negativ asupra actului normativ.

“Avem soluții, nu ajunge o lege să fie promulgată așa repede, putem ataca la Curtea Constituțională, avem multe soluții. Sunt convins că această reglementare este benefică, întărește democrația”, a declarat Orban. El a mai susținut că cei care se opun actului normativ doresc să tragă de timp și nu vor ca alegerile să se desfășoare în bune condiții.

Strategia PSD

Liderii PSD au discutat ieri în biroul lui Marcel Ciolacu de la Camera Deputaților înaintea ședinței Comitetului Executiv al partidului. Surse social democrate au declarat pentru site-ul HotNews.ro că s-a luat decizia de a se boicota învestirea Guvernului Orban II programată pe 24 februarie prin neprezentarea parlamentarilor PSD la ședința. La întâlnirea din biroul lui Ciolacu au participat Paul Stănescu, Mihai Tudose, Gabriel Zetea, Niculae Bădălău dar și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit surselor citate, parlamentarii PSD nu vor participa la ședința din 24 februarie și există șanse ca PNL să nu reușească să facă cvorum pentru respingerea Cabinetului Orban II. Liderii PSD se bazează pe faptul că nici parlamenatriii ALDE, UDMR și Pro România nu vor fi prezenți, având promisiuni în acest sens de la cele trei partide. O altă decizie luată în ședința informală este că ordonanța de urgență privind organziarea alegerilor antiicpate va fi respinsă în integralitatea sa de către Camera Deputaților.

Un dispecer de la 112 a salvat viața a patru persoane după ce le-a cerut imperativ să părăsească locuința

Plutonierul adjutant Dragoș Mureșan din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Mureș, care a preluat un apel la numărul 112 din partea unei persoane care reclama aprinderea unei butelii cu gaz într-o casă din comuna Grebenișu de Câmpie, a reușit să salveze viața a patru persoane, după ce le-a cerut acestora să părăsească imediat locuința, în câteva secunde după convorbire în imobil producându-se o explozie. “Ieri seară (marți - n.r.), în jurul orei 21,10, a fost un apel către numărul unic de urgență 112 prin care se anunța existența unei butelii aprinse într-o bucătărie la o casă de locuit de pe strada Principală din localitatea Grebenișu de Câmpie. Apelul a fost preluat de către plutonierul adjutant Mureșan Dragoș care, în urma discuției purtate cu apelantul, mai exact persoana care ne solicita sprijinul în cazul unei butelii aprinse în bucătărie, când a auzit că este vorba despre o butelie cu flacără deschisă, de îndată a îndrumat ferm și în mod repetat apelantul să părăsească cât mai urgent casa împreună cu familia. Doi adulți și doi copii au avut încredere, au reacționat pozitiv la solicitarea domnului plutonier adjutant Mureșan Dragoș și au ieșit de îndată afară din casă, la doar câteva secunde după ce au părăsit locuința, butelia aflată în flăcări a explodat. În urma exploziei s-au rupt două uși, s-au spart patru geamuri, s-au degradat 60 de metri pătrați de ghips carton din tavan și s-a aprins încăperea”, au anunțat, ieri, reprezentanții ISU Mureș.

Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel, a arătat că cel mai important este faptul că nicio persoană nu a fost rănită, motiv pentru care apelantul la 112 a fost felicitat că a ascultat și a urmat sfatul dispecerului.

Ministrul Sănătății: Avem de trei ori mai multe procese de malpraxis decât SUA

Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că în România sunt de trei ori mai multe procese de malpraxis decât în SUA și sunt spitale care practică o medicină defensivă pentru a nu fi victima unor procese penale. Victor Costache a fost audiat ieri, în cadrul comisiilor parlamentare, iar la un moment dat deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a întrebat când va exista o lege a malpraxisului. “Această lege a malpraxisului este cerută de oamenii de bună credință, nu de cei care își trimit rezidenții nepregătiți în sală și dau foc la pacienți, nu la acei medici mă refer eu, ci la cei de bună credință. Pe când o lege a malpraxisului?”, a întrebat deputatul Ungureanu.

 Victor Costache a spus că în România sunt mai multe procese de malpraxis decât în SUA. “Vă asigur că este una din prioritățile noastre legea malpraxisului. În momentul de față, în România, și o știe puțină lume, avem de trei ori mai multe procese de malpraxis ca Statele Unite, de trei ori mai multe procese de malpraxis. Am ajuns ca în multe spitale să practice o medicină defensivă, practic protocoalele sunt lăsate mai pe urmă și medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fie victima unor procese penale și lucrul acesta ne va distruge și mai mult sistemul sanitar. Da, deci trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului. Avem o comisie de Sănătate foarte dinamică și sper în perioada următoare să avansăm pe acest subiect”, a afirmat ministrul Sănătății.

Tânăr amendat cu 5.000 de lei, după ce a sunat la 112 și a spus că se sinucide

Un tânăr în vârstă de 24 de ani din județul Olt a fost amendat cu 5.000 de lei, după ce a sunat, ieri dimineața, la 112 și a spus că se va sinucide. Polițiștii l-au găsit pe tânăr acasă, dormind și fiind sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit IPJ Olt, ieri, în jurul orei 05.00, polițiștii au fost sesizați prin 112, de un tânăr de 24 de ani, care a spus că se află în municipiul Slatina și se va sinucide. Ulterior, apelantul nu a mai răspuns la telefon. “Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Slatina au demarat de îndată verificări, forțe sporite fiind angrenate în activitățile de căutare. Activitățile au fost extinse pe raza comunei Strejești, unde apelantul are domiciliu. Tânărul a fost găsit la domiciliu, în comuna Strejești, dormind. Acesta nu a putut motiva gestul său, fiind sub influența băuturilor alcoolice”, au precizat reprezentanții IPJ Olt.

Bărbat, judecat după ce a întreținut raporturi sexuale cu fiica sa, care a născut

Un bărbat din județul Timiș care a întreținut raporturi sexuale cu fiica sa minoră și care la 15 ani a rămas însărcinată, ulterior născând un copil, a fost trimis în judecată pentru act sexual cu un minor și incest, ambele în formă continuată. Pe parcursul a șapte ani, între cei doi au avut loc aproximativ 20 de raporturi sexuale, potrivit procurorilor, inclusiv când fata a devenit majoră. Bărbatul a fost trimis în judecată, dosarul fiind preluat de Judecătoria Timișoara.

Tokes: Schimbarea de regim prin nu e completă fără dobândirea autonomiei

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, ieri, la Cluj, că schimbarea de regim din decembrie 1989 nu este completă fără dobândirea autonomiei maghiare. El a acuzat “nomenclatura UDMR” că a uitat revendicările comunității maghiare. “Considerăm că schimbarea de regim trebuie să aibă loc și pe plan minoritar, deoarece schimbarea de regim prin căderea dictaturii în România nu este completă fără o astfel de schimbare de regim pe plan minoritar, respectiv dorim să dobândim libertatea comunității noastre, mai ales prin dobândirea autodeterminării, a drepturilor autonomiei maghiare”, a spus Laszlo Tokes. În context, el a amintit de Tratatul de la Trianon.

“Paralel cu aniversarea Revoluției are loc anul acesta centenarul Dictatului de la Trianon, de când Transilvania a fost alipită Regatului Român. Cum se știe, nu ducem o politică revendicativă, negativă în legătură cu acest centenar, ci punem accentul pe solidaritatea națională și pe o atitudine pozitivă față de cele întâmplate cu 100 de ani în urmă”, a menționat președintele CNMT. În continuare, Laszlo Tokes a spus că “solicităm ca UDMR să-și revizuiască politica actuală și să cooperăm în strânsă unitate refăcută pentru înfăptuirea acestui deziderat al ungurimii”.

El s-a referit și la alegerile din acest an și a spus că votanții maghiari trebuie să fie recuperați, iar UDMR să accepte concurența. “Este absolut necesar să redobândim electoratul maghiar. Se știe că de la un milion, câte voturi am avut cu 30 de ani în urmă, am scăzut la sub 400.000. Este absolut necesar ca aripa politică națională să se întărească și, nu ca dușman, UDMR trebuie să accepte ca și concurență natural politică partidul Alianța Maghiară din Transilvania. Sper să ajungem la această înțelepciune și să avem câștig de cauză cu ocazia alegerilor”, a mai spus Laszlo Tokes.

Ce spune Orban despre alocațiile copiilor, transformate în vouchere

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că tema alocațiilor copiilor “este un non-subiect” și a explicat că atunci când a vorbit despre schimbarea alocațiilor în vouchere doar a dat niște exemple.

Ludovic Orban a fost întrebat despre alocațiile copiilor și despre majorarea acestora. “Ce să vă spun, este un non subiect. PNL a avut întotdeuna grijă ca alocațiile pentru copii să crească. Majorările din 2015, 2019 au fost crescute de PNL, tot noi am avut grijă să le indexăm cu rata inflației. În situația de față, proiectul de lege adoptat la inițiativa PSD, un amendament la proiectul de lege nu poate fi aplicat până în momentul în care se va realiza rectificarea bugetară”, a declarat Orban. Întrebat dacă alocațiile copiilor vor fi transformate în vouchere, Orban a spus: “Așa ați citit dumneavoastră la un post de televiziune pe crawl”. “Am dat exemple, întrebat fiind, am dat exemple că există și alte modalități de a sprijini financiar, m-am referit la alte țări și am spus foarte clar că nu există niciun altfel de proiect referitor la acest subiect, că noi respectăm legislația și că obiectivul nostru este să creștem alocațiile pentru copii”, a declarat Orban.

 Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, marți seară, că a ridicat problema eficientizării sistemului de acordare a alocațiilor pentru copii, cunoscută fiind realitatea conform căreia de multe ori de banii respectivi beneficiază părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare copiilor. “Se mai joacă și la păcănele”, spunea ministrul Muncii, afirmând că voucherele ar putea fi o soluție, mai ales dacă nu ar putea fi folosite pentru cumpărarea de țigări sau alcool sau dacă ar fi condiționate de participarea la școală.

Un al doilea român, depistat cu coronavirus

Un al doilea cetățean român de la bordul vasului de croazieră “Diamond Princess” a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo, a informat, ieri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit MAE, starea de sănătate a persoanei respective este bună. Cetățeanul român face parte din echipajul vasului.

În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi, acreditată și pentru Regatul Cambodgia, de la autoritățile cambodgiene, opt dintre cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bord în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră.

Spania: O româncă a fost ucisă și aruncată la gunoi de iubit

Un cetățean olandez în vârstă de 60 de ani a fost plasat în arest de poliția din localitatea spaniolă La Sabatera de Moraira, după ce a recunoscut că și-a ucis iubita româncă, în vârstă de 34 de ani. Cadavrul femeii, care avea urme de înjunghiere, a fost găsit aruncat într-o pubelă într-un oraș învecinat. Olandezul, identificat drept A.R.M.K., a venit cu mașina personală la comisariat, pentru a se preda. El a recunoscut că și-a ucis victima duminică, 16 februarie, și că ulterior i-a aruncat cadavrul într-un container subteran. Cadavrul femeii, înfășurat într-o pătură pătată de sânge, a fost descoperit luni dimineață de angajații serviciului de salubritate și prezenta mai multe plăgi înjunghiate la nivelul gâtului și al brațelor, ceea ce indică faptul că femeia a încercat să se apere. Doi agenți ai laboratorului de criminalistică s-au deplasat la comisariatul din Moraira pentru a inspecta vehiculul presupusului asasin și a căuta probe care să-l incrimineze.

Cuplul locuia în Moraira. Bărbatul lucra pentru o agenție imobiliară și fusese denunțat în mai multe rânduri de victimă - care avea un minor în îngrijire - pentru violență domestică. De altfel, femeia depusese o plângere în iulie 2019, pentru violență de gen, iar un judecător emisese un ordin de protecție, însă măsura nu a fost în vigoare multă vreme. Ulterior, femeia s-ar fi despărțit de olandez, dar recent se împăcase din nou cu el și locuiau împreună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.