Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orban: Voi propune sistarea evenimentelor private

Ziarul de Vrancea
11 oct 2020 755 vizualizări

Un român din cinci testat în ultimele 24 de ore a fost descoperit cu Covid-19, potrivit raportării de ieri după-amiază

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că va propune sistarea evenimentelor private deoarece acestea reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. El a afirmat că, deși numărul de persoane în spații închise este de 50, sunt organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli și a văzut nunți cu peste 350 de persoane în care oamenii nu purtau mască și nu erau respectate regulile de distanțare. “E clar că pe baza analizei efectuate evenimentele private, petreceri, în fine, s-au închis niște cluburi care funcționau ilegal după o adevărată luptă a autorităților. Ați văzut nunți de 350-500 de oameni fără mască, ce încalcă flagrant regulile instituite. Trebuie să se protejeze, să păstreze distanța fizică, să nu interacționeze în apropiere, să păstreze igiena, să se spele de mâini cât se poate de des, să se dezinfecteze, toate regulile de protejare a sănătății pe care le prezentăm noi, dar mai ales specialiștii în domeniul sănătății de la începutul pandamiei. Din păcate, încă există mulți oameni care ignoră aceste reguli și iată că din păcate virusul nu iartă pe nimeni”, a afirmat Orban. El a mai fost întrebat dacă este posibil să apară și alte restricții în prelungirea stării de alertă, precizând că va propune sistarea evenimentelor private.  “Da, am să vă spun eu o restricție pe care am gândit-o pentru că am văzut că nu peste tot comitetele județene pentru situații de urgență iau decizia respectivă, voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de persoane. Deși, vedeți și dumneavoastră, astăzi evenimentele se organizează cu 50 de persoane în spații închise și 100 de persoane în spații exterioare. Asta este legea. Sunt foarte mulți organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli în organizarea nunților și e posibil inclusiv să luăm decizia de a nu mai permite organizarea unor astfel de evenimente private”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Asimptomaticii, „trimiși” acasă

Premierul a mai afirmat, ieri, că persoanele infectate cu noul coronavirus care nu au simptome ar putea să nu mai vină la spital pentru a le fi evaluată starea de sănătate, dar dacă aceștia vor dori să vină la unitatea medicală și să se trateze acolo, o pot face. “Suntem în analiză dacă e necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toți cei care sunt infectați cu COVID se duc la spital, există un timp de așteptare. Vă spun de ieri de la Direcția de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane diagnosticate cu COVID, care încă nu puteau avea acces și trebuiau programate într-un timp de 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate. Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate. Și aici pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită și o evaluare și un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital”, a afirmat Orban. Întrebat ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice care nu au unde să se izoleze, premierul a răspuns: “Dacă nu au unde să se izoleze și dacă doresc să fie tratați în spital, trebuie tratați în spital. Dar noi știm că foarte mulți, dacă vă uitați la date, sunt foarte mulți care preferă să se trateze fiind în izolare în domiciliu sau la o altă locație”.

Aproape de 5.500 de decese

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 157.352, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 2.069 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, fiind făcute 10.051 de teste. De asemenea, 56 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 5.467. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.365. Dintre acestea, 628 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.682.588 de teste. Dintre acestea, 10.051 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.605 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.446 la cerere.

Dihonia dintre BOR și Guvern s-a mutat în Capitală

Patriarhia a reacționat dur după ce a aflat, din gura premierului, că și pelerinajul de Sfântul Dumitru va fi anulat

Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunțat ieri că pelerinajul de Sfântul Dumitru din București nu va putea avea loc în acest an. “Sunt om credincios, care respect biserica, care întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că să ne gândim la următorul aspect: foarte mulți din credincioșii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuși unor riscuri foarte mari. Știți cum funcționează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în niște condiții pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. După aceea, este foarte greu de asigurat condițiile de distanțare fizică și de protejare a sănătății persoanelor, plus că sunt anumite lucruri care se desfășoară și care pot pune în pericol viața credincioșilor. Eu sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră și îi rog pe credincioși să înțeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Orban, la sediul PNL.

Orban, acuzat de „solipsism moral”

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat dur la câteva minute după anunțul premierului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a caracterizat decizia drept “ofensatoare” și a vorbit într-un comunicat de presă despre “aroganță și autarhism decizional”. „Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, se mai arată în reacția Patriarhiei. Bănescu a continuat: „Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”. Pe 26 octombrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Șapte „grei” din PSD, scoși de pe lista pentru parlamentare?

Viorica Dăncilă, Iulian Iancu, Carmen Dan, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Marian Oprișan și Liviu Pleșoianu ar putea fi lăsați în afara listelor PSD pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse politice. Conducerea PSD vrea să scape de politicienii despre care susține că au adus partidului, în perioada în care era condus de Liviu Dragnea, prejudicii majore de imagine. 22 octombrie este termenul-limită pentru depunerea listelor de candidați la alegerile parlamentare. Unora dintre cei de pe lista indezirabililor li s-a transmis că organizațiile din care fac parte nu îi vor sprijini, așa că ar trebui să caute o altă organizație care să îi propună pe locuri eligibile. Viorica Dăncilă are deja poziția șubrezită după ce conducerea partidului a decis să o înlocuiască de la șefia organizației de femei cu Doina Fedorovici (noua șefă a CJ Botoșani) imediat după alegerile locale. Dăncilă este acuzată că a vulnerabilizat imaginea PSD în mandatul de premier prin desele sale gafe, dar și prin decizii politice greșite. Iulian Iancu e văzut în PSD ca principalul executant al deciziilor anti-occidentale luate de Liviu Dragnea. Carmen Dan are probleme din cauza modului în care a gestionat mitingul diasporei din 10 august 2018, când jandarmii i-au bătut și gazat pe manifestanții pașnici. Florin Iordache și Eugen Nicolicea sunt considerați principalii executanți ai ordinelor lui Liviu Dragnea în justiție, în timp ce Marian Oprișan a fost vulnerabilizat de pierderea alegerilor pentru Consiliul Județean Vrancea. Liviu Pleșoianu a fost promovat intens de propaganda rusă, el având o retorică anti-occidentală extrem de dură. El a și candidat la șefia PSD în 2019, pierzând însă cursa în fața Vioricăi Dăncilă. Un alt personaj controversat care nu va prinde listele pentru un nou loc de parlamentar este Cătălin Rădulescu, care a fost deja exclus din PSD.

Șeful Biroului Permise din Iași, prins băut la volan

Șeful Biroului Permise din Iași, Vasile Zacornea, a fost prins băut la volan, după ce a fost reclamat de un instructor auto că ar fi consumat alcool la o terasă dintr-un cartier ieșean. Polițiștii ieșeni au confirmat că duminică seară au depistat în trafic un bărbat care conducea mașina având valoarea de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, la testarea cu aparatul alcooltest. Potrivit polițiștilor, șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.305 lei și reținerea permisului de conducere pentru 90 de zile. Cel prins băut la volan de către polițiști este șeful Biroului Permise din Iași, Vasile Zacornea, el fiind reclamat de către un instructor auto, care l-a văzut când s-a urcat în mașină după ce a ieșit de la o terasă din cartierul ieșean Dacia. Instructorul auto a scris pe rețelele de socializare că a anunțat Poliția Rutieră prin 112 și că l-a urmărit apoi pe șeful Biroului Permise pe străzile din Iași până acesta din urmă a fost prins în zona cartierului Tudor Vladmirescu din municipiu. Șeful Biroului Permise din Iași Vasile Zacornea a declarat pentru Ziarul de Iași că totul ar fi o răzbunare și că ar fi fost pândit de către instructorul auto respectiv. Zacornea a recunoscut că a fost la terasă, dar că ar fi consumat cidru, nu alcool.

Numărul deceselor din august 2020, cu 3.270 mai mare decât în august 2019

Un număr 23.169 persoane au decedat în august, cu 752 mai multe decât în luna iulie și cu 3.270 mai multe față de luna august 2019, a anunțat ieri Institutul Național de Statistică (INS). “În luna august 2020 numărul nașterilor înregistrate a crescut față de luna august 2019, dar a scăzut față de cel înregistrat în luna precedentă (iulie 2020)”, arată datele INS.În luna august 2020, numărul căsătoriilor înregistrate a scăzut semnificativ față de luna august 2019, dar a crescut față de luna iulie 2020. Sporul natural s-a menținut negativ în luna august 2020, decedații având un excedent față de născuții-vii de 6.365 persoane, potrivit INS.

Primarul din Călărași, „un om în putere”, răpus de Covid-19

Primarul în funcție din Călărași, Daniel Drăgulin (PNL), în vârstă de 59 de ani, a murit ieri după ce s-a infectat cu coronavirus. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că Drăgulin era internat la Institutul “Matei Balș“ din miercurea de dinaintea alegerilor locale și avea și alte probleme de sănătate, dar “nu atât de grave”. Daniel Drăgulin era lider al PNL Călărași și vicepreședinte al PNL. “Dan Drăgulin, bunul nostru coleg și prieten a pierdut bătălia pentru viață în Spitalul Matei Balș. A fost infectat cu coronavirus. El nu a mai putut în ultima săptămână să participe la campanie și după terminarea alegerilor a luptat cu boala și, din păcate, a decedat în cursul acestei dimineți. E o pierdere mare pentru noi, Dan Drăgulin a fost foarte bun coleg, un om care a avut rezultate deosebite în administrație și această pierdere o resimțim din greu”, a declarat Ludovic Orban. Orban a spus că Drăgulin era internat de miercurea de dinainte de alegerile locale și avea și alte probleme de sănătate, “nu atât de grave”. “Domnul Drăgulin era un om în putere, un om în activitate, un care și-a exercitat și funcția de președinte al filialei PNL Călărași, funcția de primar și-a exercitat-o în cele mai bune condiții. Nu știi niciodată ce efecte are virusul și e clar că provoacă decese. Noi am ținut legătura cu domnul director Streinu-Cercel permanent, am fost informat de evoluția stării de sănătate, de faptul că a avut forme grave de manifestare și din nefericire s-a produs acest deznodământ”, a mai spus premierul. Drăgulin a fost primar la Călărași timp de 8 ani, iar la alegerile din 27 a candidat pentru un nou mandat, însă a pierdut în fața candidatului PSD Marius Grigore Dulce, director al Casei de Asigurări de Sănătate Călărași.

Un psiholog a demisionat din CNA. Vrea să devină parlamentar

Alexandru Kocsis-Cristea a demisionat din Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în urmă cu câteva zile, pentru a participa la alegerile parlamentare, potrivit paginademedia.ro. Kocsis-Cristea, psiholog de profesie, era membru al Consiliului din noiembrie 2018, când a fost numit la propunerea Partidului Național Liberal. Biroul Politic Județean PNL Iași a validat, sâmbătă, lista candidaților pentru alegerile parlamentare, pe primul loc la Senat figurând Laura Scântei, care este și în prezent senator.Pe locul doi la Senat se situează Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii și prim-vicepreședinte al PNL Iași. La deputați, lista este deschisă de istoricul Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași, el fiind urmat de Sorin Năcuță, inginer, susținut de către organizația din Pașcani a liberalilor. Pe locul al treilea la deputați apare Alexandru Kocsis-Cristea. Potrivit unor surse liberale, Kocsis a fost propus pe listele de deputați de la Iași de conducerea națională a PNL.Pe locul patru la Camera Deputaților este consilierul județean Liviu Bulgaru, iar pe poziția cinci se află Lucian Rusu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.În cazul în care PNL Iași va înregistra un scor apropiat la alegerile parlamentare de rezultatul de la localele, din 27 septembrie, liberalii pot spera să obțină la Iași doi senatori și cinci deputați.

S-a stins din viață Ion Predescu, fost judecător la CCR

Reprezentanții CCR au anunțat ieri decesul lui Ion Predescu, în vârstă de 93 de ani, care a fost judecător al Curții în perioada 2004-2013. Din 1952 a fost avocat. El a primit Steaua României în grad de Cavaler, Ordinul Serviciul credincios, Ordinul patriarhal Sfinții Împărați Constantin și Elena, Cetățean de Onoare al municipiului Craiova, omagiat cu Meritul Academic. „Numit judecător al Curții Constituționale în anul 2004 pentru un mandat de 9 ani, a reprezentat un important factor de echilibru, rațiune și înțelepciune, punând în slujba justiției constituționale întreaga sa erudiție, experiență profesională și de viață, dar și calitățile umane deosebite”, se mai arată în comunicatul CCR.

Cum va fi vremea în regiunea Moldovei în următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de variații termice semnificative iar ploile vor fi prezente în majoritatea regiunilor, se menționează în prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 12 - 25 octombrie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În Moldova, în prima săptămână de prognoză, vor fi alternanțe între zilele caracterizate de o vreme mai rece (în special în 14 și 18 octombrie), când media maximelor va fi de 13 - 17 grade, iar a minimelor de 3 - 6 grade, și perioade cu valori peste cele normale în luna octombrie, în care la amiază vor fi valori de 19 - 23 de grade și noaptea 7 - 12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu vreme apropiată de normalul perioadei din an, cu maxime de 14 - 16 grade și minime de 4 - 7 grade, mediat regional, ulterior fiind estimate temperaturi în creștere. Ploile vor fi pe arii mai extinse și local moderate cantitativ în jurul datei de 13 octombrie și, din nou, în perioada 16 - 17 octombrie, iar în restul intervalului de referință, probabilitatea de apariție a ploilor va fi mult mai scăzută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.