Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: ONU: România a pierdut cei mai mulți locuitori, după Siria

Ziarul de Vrancea
26 feb 2018 615 vizualizări

Un raport al Organizației Națiunilor Unite scoate la lumină un adevăr care ar trebui să le dea de gândit autorităților noastre.

După Siria, România este a doua țară din lume în topul celor care au pierdut din cauza migrației cei mai mulți locuitori. Potrivit ONU, în ultimii 10 ani, 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare. Dacă înainte preferau Italia și Spania - în ultima vreme, cei care au plecat au ales țări ca Anglia, Austria și Belgia. Spre exemplu, în localitatea Nicolae Bălcescu din Bacău, erau la ultimul recensământ, aproape 12.000 oameni. Peste 80% dintre tineri au luat însă drumul străinătății, iar în comunitate au mai rămas acum doar cei bătrâni. Casele pe care tinerii și le-au ridicat aici cu banii strânși peste hotare stau goale.

Fostă judecătoare, condamnată deja de două ori, judecată în al treilea dosar de corupție

Fosta judecătoare de la Judecătoria Ineu Floriță Boloș a fost trimisă în judecată, ieri, de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Timișoara în cel de-al treilea dosar de corupție. Ea este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată. Anterior, judecătoarea a fost condamnată în două dosare de corupție. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în calitate de judecător, ”prin încălcarea și ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce privește competența teritorială și fără să existe dovada plății taxelor judiciare de timbru și timbru judiciar mobil, a pronunțat, în cursul anului 2011, un număr de șase hotărâri judecătorești, prin care în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului (societate comercială) din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 254 parcele de teren (404,85 ha), situate în extravilanul comunei Zărand, județul Arad, care au făcut obiectul judecății”. De asemenea, procurorii susțin că soluțiile din cauzele civile au fost pronunțate de Boloș în absența persoanelor care în mod real au avut calitatea de părți (titularii dreptului de proprietate) și a probelor necesare adoptării unor soluții juste, ”pronunțând astfel hotărâri contrare legii, prin care reclamantul a dobândit dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren care au făcut obiectul judecății”.

Procurorii cer închisoare cu executare pentru Ponta în dosarul "Turceni - Rovinari"

Procurorii au cerut ieri, la ultimul termen în procesul "Turceni - Rovinari", pedepse cu închisoarea pentru fostul premier Victor Ponta și pentru Dan Șova, acuzați de fapte de corupție în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță. În cazul lui Șova, procurorii DNA a solicitat pedeapsă orientată către nivelul maxim, în timp ce pentru Ponta a fost cerut un nivel mediu al pedepsei, în ambele cazuri fiind vorba despre pedepse cu executare.De asemenea, de la Ponta ar urma să fie confiscată suma de 261.000 de lei. În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015. Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați "Șova și Asociații" 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.În dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator Dan șova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Alături de Șova este judecat și Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

Pavel Filip: România, principalul investitor în Republica Moldova

 

România reprezintă principalul partener al Republicii Moldova în ceea ce privește schimburile comerciale, însă, în același timp, ocupă prima poziție a investițiilor în această țară, a declarat, ieri, premierul moldovean, Pavel Filip.Acesta a avut la Chișinău o întrevedere cu premierul român, Viorica Dăncilă, ocazie cu care "a fost evaluată și cooperarea comercial - economică" dintre cele două state. "Cu toții cunoașteți că Republica Moldova și-a majorat exporturile pe piața Uniunii Europene și a atins cotele de peste 65%, dar în același timp trebuie să vă spunem că schimburile cele mai înalte sunt cu România. Anul trecut, am atins cifra de 1,3 miliarde de dolari și România este pe locul 1 nu doar când vorbim de schimburi comerciale, ci și când vorbim de investiții. Întreprinderile cu capital român sunt cele mai multe atunci când vorbim de capital străin în Republica Moldova", a afirmat premierul moldovean.Acesta și-a manifestat satisfacția față de intrarea pe piața din Republica Moldova a Băncii Transilvania, care a devenit acționar la Victoriabank."Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova nu trebuie privită doar ca o simplă investiție sau doar ca o simplă achiziție a unui pachet de acțiuni. Trebuie privită și prin prisma că Republica Moldova a devenit un partener stabil și este un semnal și pentru alți investitori", a subliniat premierul moldovean.Pavel Filip a arătat că investițiile Transgaz și Banca Transilvania în Republica Moldova "înseamnă un credit de încredere".

 

INSP: Numărul persoanelor decedate din cauza gripei a ajuns la 62

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 62, potrivit ultimei actualizări făcute de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei aveau condiții medicale preexistente și nu erau vaccinate antigripal. Este vorba despre două femei - una de 64 de ani, din județul Caraș-Severin, cealaltă de 75 de ani, din județul Sălaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.