Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: ONG-uri: Predoiu să nu meargă în Parlament cu proiectul de desființare a SIIJ

Ziarul de Vrancea
31 ian 2022 650 vizualizări

România riscă să piardă intrarea în Schengen și bani din PNRR din cauza proiectului greșit de eliminare a Secției speciale, susțin mai multe asociații

Asociația Funky Citizens, Comunitatea Declic și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție îi cer ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția înainte de a prezenta proiectul de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) în Parlament. “Actualul proiect nu respectă solicitările MCV și nici recomandările Comisiei de la Veneția. Cu o astfel de lege, România nu va scăpa de monitorizarea MCV și va rata din nou intrarea în spațiul Schengen din cauza intereselor politicienilor de a încetini lupta anticorupție”, se arată într-un comunicat al celor trei asociații transmis ieri.

Potrivit ONG-urilor, proiectul de lege desființează doar formal Secția Specială și înființează o nouă structură asemănătoare, cu puțini procurori, care nu sunt specializați pe anchetarea infracțiunilor de corupție sau criminalitate organizată și care vor fi numiți de plenul CSM.

“Asistăm la un joc politic care se dorește a fi asumat pe post de lege. Ministrul Cătălin Predoiu își abandonează propriul proiect de lege, care acum se află la vot final în Senat, și propune un proiect diametral opus. Dacă acum 2 ani, Cătălin Predoiu considera că DNA și DIICOT sunt eficiente și îi pot ancheta pe magistrați, în prezent ocolește cele două structuri specializate, doar ca să le facă pe plac partenerilor de guvernare, PSD și UDMR, părinții Secției Speciale”, spun reprezentanții asociații lor.

„Proiectul este praf în ochi”

În prezent, arată ONG-urile, PNL se alătură PSD și UDMR și “îngroapă” orice șansă ca justiția să funcționeze în România, noul proiect de lege însemnând doar un pas spre desființarea DNA și DIICOT, și așa slăbite de puteri, și întoarcerea la justiția anilor 2000.

“În realitate, proiectul este praf în ochi pentru cetățeni, sistem de justiție și instituții europene, dar mai grav este că nu rezolvă problema de fond: aceea a miilor de dosare de corupție din sistemul judiciar, încă nelucrate. Proiectul Ministerului Justiției ține cont de părerile și calculele politice, nicidecum de interesele cetățenilor care apelează la sistemul judiciar. Evaluarea impactului social al proiectului nici măcar nu există. În viziunea noastră, proiectul de lege nu asigură standardul necesar pentru independența justiției și asigurarea statului de drept. Cu un asemenea simulacru de proiect de desființare a Secției Speciale, România nu doar că riscă să piardă intrarea în spațiul Schengen, dar pune în pericol banii din PNRR, pentru că nu asigură independența justiției și lupta anticorupție, așa cum și-a asumat ca stat european. O nouă decizie de condamnare a României de către CJUE va opri finanțarea primită de la UE, pentru încălcarea statului de drept”, afirmă asociațiile.

Cătălin Predoiu a anunțat, pe 21 ianuarie, că a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Predoiu a explicat că, după desființarea SIIJ, competențele acesteia vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru și 30 în teritoriu.

Cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei

subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a fost detectată și în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 40.018 cazuri noi de COVID-19, dintr-un total de 122.640 teste RT-PCR și antigen efectuate, gradul de pozitivare fiind de 32,63 %. Este cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei. La ATI erau internate 937 de persoane, cu 34 mai multe decât în ziua anterioară. Au fost raportate 97 de decese. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Până ieri, 60.122 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au murit.

Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului, care este mai transmisibilă decât BA.1, a fost detectată și în România, a anunțat ieri Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, până acum în România au fost confirmate 1.146 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, 13 dintre acestea fiind cu subvarianta BA.2.

În prezent, în România este dominantă varianta Omicron a SARS-CoV-2, în timp ce varianta Delta a virusului a pierdut teren.

Nutriționist: 30-40% dintre cancere ar putea fi prevenite prin alimentație

Acordându-i-se, în mod tradițional, o importanță secundară, alimentația joacă, în realitate, un rol cheie în reducerea factorilor de risc și în prevenția cancerului, în răspunsul la tratament, în prevenirea recidivei și pentru promovarea calității vieții în cadrul populației tot mai mari de supraviețuitori ai afecțiunilor oncologice, spune nutriționistul Adina Rusu.

Ea a declarat ieri că nutriția a fost asociată de mult timp cu afecțiunile oncologice, studiile arătând potențialul alimentelor de a acționa până la nivelul genelor și al comunicării intercelulare. Însă, observațiile recente referitoare la implicarea florei intestinale în răspunsul la imunoterapie au deschis un nou drum către cercetarea rolului nutriției în tratamentul cancerului. “Carcinogeneza, adică transformarea unei celule normale într-una canceroasă în urma mai multor mutații, poate să fie influențată de alimentație prin mai multe mecanisme de acțiune. Astfel, pe de o parte, constituenții alimentari pot avea efecte directe asupra răspunsului imunitar și asupra inflamației, în timp ce excesul de grăsime corporală, atunci când există, acționează indirect, prin hormonii care influențează apariția și progresul cancerului”, afirmă Adina Rusu, nutriționist-dietetician.

Potrivit acesteia, riscul de cancer devine tot mai mare pe măsură ce îmbătrânim, una dintre principalele cauze fiind creșterea producției, în organism, de specii de oxigen reactive, de radicali liberi.

“Acești compuși pot afecta celulele la nivel de ADN, ARN și la nivel proteic și pot conlucra cu inflamația cronică pentru a crește riscul de cancer. Nu mai este un secret însă că modul în care ne alimentăm și grija pe care o acordăm organismului nostru influențează viteza cu care îmbătrânim”, a explicat nutriționistul.

În funcție de stilul de viață adoptat există diferențe individuale referitoare la viteza cu care avansează îmbătrânirea fiziologică la nivel celular.

“Pe lângă îmbătrânire, producția de specii reactive de oxigen din organism este accelerată și de obezitate și de stilul de viață sedentar. Excesul ponderal, atât prin acțiunea țesutului adipos, cât și prin flora intestinală specifică, poate stimula creșterea sistemică a inflamației și poate accelera procesul carcinogenezei”, mai spune Adina Rusu.

În opinia specialistului, creșterea, în ultimele decenii, a incidenței cancerelor corelate cu excesul ponderal subliniază importanța obezității ca prioritate de sănătate publică în lupta împotriva cancerului.

Conform statisticilor, la nivel mondial, procentul total de cancere atribuibile obezității este de 11,9%, în cazul bărbaților, și de 13,1%, în cazul femeilor. Mai mult, excesul ponderal este asociat cu un risc crescut pentru 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer endometrial, esofagian, renal, adenocarcinom pancreatic, carcinom hepatocelular, cancer gastric, meningiom, mielom multiplu, cancer colorectal, cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză, cancer ovarian, cancer de vezică biliară și cancer tiroidian.

“Atunci când inflamația cronică este prezentă în asociere cu obezitatea și cu alte afecțiuni cronice, acționează mai departe ca stimul pentru creșterea stresului oxidativ și a mutagenezei. În acest sens, obezitatea stabilește atât un micro mediu la nivelul țesutului adipos, cât și un mediu sistemic endocrin, la nivelul întregului organism, ce favorizează atât inițierea, cât și progresia tumorilor”, arată Adina Rusu.

Se estimează, susține aceasta, că 30 - 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin alimentație și modificarea stilului de viață. Astfel, pe lângă menținerea unei greutăți corporale normale, diversitatea alimentară și consistența unui stil de viață sănătos sunt foarte importante pentru prevenția afecțiunilor oncologice. “Este important să încercăm să avem o alimentație cât mai sănătoasă în cea mai mare parte a timpului, să evităm alimentele procesate, precum și excesul de zahăr, de grăsimi și de sare”, spune nutriționistul-dietetician.

Ce alimente sunt recomandate

Ea precizează că studiile epidemiologice au evidențiat o relație inversă între consumul alimentelor de origine vegetală și incidența cancerului.

“Cercetările realizate până în prezent au arătat că un consum zilnic de 400 - 600 grame de fructe și legume este asociat cu o incidență scăzută pentru multe dintre formele comune de cancer. Alimentele de origine vegetală conțin fitonutrienți, compuși bioactivi care au abilitatea de a interacționa cu organismul uman, având efecte benefice asupra sănătății. Nu doar fructele și legumele conțin fitonutrienți, ci și nucile, semințele și chiar plantele aromatice și condimentele. Au fost identificați peste 10.000 de fitonutrienți, dar, cu siguranță, foarte mulți sunt încă necunoscuți. Efectele anticancerigene ale acestor compuși au fost atribuite, în cea mai mare parte, activității lor antioxidante. Foarte important este și faptul că acești fitonutrienți au rol nu doar în prevenția cancerului, ci și ca adjuvant în terapie. Astfel, unii compuși, cum ar fi resveratrolul (din struguri), sulforafanul (din varză, broccoli, conopidă), curcumina (din turmeric), quercitina (din mere și ceapa roșie) și genisteina (din soia) pot potența acțiunea tratamentelor chimioterapeutice utilizate în cancer”, a menționat Adina Rusu.

Pe lângă această acțiune directă a constituenților alimentari, dieta zilnică poate acționa și indirect, prin influența asupra microbiotei intestinale și sănătății mucoasei intestinale. “Constituenții alimentari pot influența indirect inflamația prin efectele lor benefice sau negative asupra microbiotei intestinale și sănătății mucoasei intestinale. Anumite alimente, ca de exemplu, zmeura, perele, fasolea verde, semințele de chia, lintea sau fasolea neagră, sunt, în mod special, importante pentru efectul lor benefic asupra microbiotei intestinale. Și alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul sau murăturile, conțin bacterii vii, probiotice, care pot ajuta microbiota intestinală. În concluzie, pe lângă menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea alimentelor procesate, includerea în meniu a surselor de probiotice, precum și unei varietăți cât mai mari de alimente de origine vegetală ar putea constitui atât o armă extrem de puternică în calea afecțiunilor oncologice, cât și un aliat important în tratamentul acestora”, a conchis nutriționistul.

Un elev care a returnat o sumă mare de bani găsită la bancomat, premiat de Primăria Satu Mare

Elevul Vlad Mihai, de la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Satu Mare, ce a returnat proprietarului 9.700 de lei găsiți la începutul anului într-un bancomat, a fost recompensat, marți, de administrația locală din municipiu cu diplomă și o tabletă. “Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, i-a făcut o supriză elevului Vlad Mihai de la Liceul Tehnologic 'Constantin Brâncuși', care a găsit o sumă mare de bani în bancomat, dar a decis să o returneze proprietarului, fără să mai stea pe gânduri. Primarul i-a oferit o diplomă de merit și o tabletă performantă pentru spiritul civic manifestat față de persoanele din jur și bunurile acestora”, se arată, marți, pe contul de Facebook al Primăriei Satu Mare.

Potrivit sursei citate, surpriza a fost pusă la cale cu ajutorul conducerii Liceului și Asociația “Prietenia Sătmăreană”.

Conform presei locale, în data de 5 ianuarie, elevul Vlad Mihai a găsit la un bancomat din Satu Mare suma de 9.700 de lei, returnată de aparat după o eroare.

Tânărul a pus apoi un anunț pe un grup de Facebook dedicat locuitorilor județului Satu Mare și, după câteva ore, soția bărbatului care și-a uitat banii în bancomat a luat legătura cu Vlad, suma fiind returnată proprietarului.

Trupul alpinistei care a decedat în Bucegi, recuperat după aproape 3 săptămâni

Trupul alpinistei din Brașov care a decedat, în urmă cu aproape trei săptămâni, în timp ce încerca să parcurgă traseul Albișoara Gemenelor, a fost recuperat, ieri, de salvamontiștii prahoveni, cu sprijinul Inspectoratului General de Aviație al MAI. Potrivit datelor comunicate de Salvamont Bușteni, corpul neînsuflețit, care a fost extras din munte cu ajutorul elicopterului și a trei salvatori montani, a fost transportat la SML Ploiești.Până la această dată, intervenția nu a fost posibilă din cauza condițiilor meteo nefavorabile de pe munte. O alpinistă experimentată din Brașov a decedat chiar de ziua ei după ce a căzut în munții Bucegi în timp ce încerca să parcurgă traseul Albișoara Gemenelor.

Accident cu șapte morți la Iași

Șapte persoane au murit, ieri dimineață, după ce o ambulanță, un autocamion și un autoturism au intrat în coliziune pe DN 28, în zona localității ieșene Sârca.Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, Ionel Roșu, a informat că cele șapte victime găsite inconștiente la fața locului au fost declarate decedate. “Inițial au fost anunțate cinci victime din camion și autoutilitară, după sosirea echipajelor au fost identificate șapte victime inconștiente”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Fost baron PNL, trimis 7 ani și zece luni după gratii

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu, a fost condamnat definitiv la șapte ani și zece luni de închisoare pentru infracțiuni de corupție. Liberalul a fost ridicat ieri de către polițiștii care au pus în executare mandatul emis de instanța de judecată. “Bărbatul, de 70 de ani, care nu era urmărit național, a fost preluat și urmează a fi depus în Penitenciarul Codlea”, a anunțat IPJ Brașov.

În acest dosar, Aristotel Căncescu - fost președinte PNL al Consiliului Județean Brașov în perioada 2000-2016 - a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de abuz în serviciu (cinci fapte), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influență și instigare la tentativă la abuz în serviciu comise în perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014. Căncescu a mai fost trimis în judecată de DNA, după 2013, în alte șase dosare de corupție.

Două tronsoane din Autostrada Moldovei, mai aproape de execuție

CNAIR a transmis ieri spre publicare anunțul de participare în SICAP privind documentația de atribuire pentru contractul de “execuție lucrări autostrada Buzău – Focșani, pe două tronsoane în lungime de 15,54 km”.

Durata de execuție a lucrărilor este de 20 luni, perioada de garanție fiind de 60 de luni.

Durata contractelor poate varia în funcție de perioada de garanție a lucrărilor ofertată de operatorii economici desemnați câstigători.

Autostrada Buzău – Focșani face parte din A7 (Autostrada Moldovei, Ploiești – Pașcani).

Anuntul de participare va fi vizibil în perioada imediat următoare, ulterior publicării acestuia în cadrul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.

Fondatorul brandului Anonymous, găsit mort într-o casă din București

Polițiștii și procurorii bucureșteni au deschis o anchetă după ce un bărbat a fost găsit mort, într-un imobil din Sectorul 1. Surse din cadrul anchetei afirmă că este vorba despre fondatorul brandului Anonymous, Valentin Gherebe. “La data de 31 ianuarie, prin apel 112, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată cu privire la faptul că într-un imobil din sectorul 1 a fost descoperit decedat un bărbat”, a anunțat, ieri, Poliția Capitalei. Trupul neînsuflețit a fost ridicat și transportat la Institutul Național de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei. Valentin Gherebe se ocupa cu organizarea de petreceri și era cunoscut în lumea divertismentului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.