Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Omul care a coordonat atacul jandarmilor rupe tăcerea

Ziarul de Vrancea
15 aug 2018 683 vizualizări

Comandantul și-a cerut scuze protestatarilor pașnici care au fost agresați de jandarmi, dar a precizat că mulți dintre manifestanți nu s-au delimitat de huliganii aflați în piață n Raed Arafat susține că gazele lacrimogene din piața nu sunt periculoase pentru organism

Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, la protestul de vinerea trecută, a declarat, ieri, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele. El și-a cerut scuze față de manifestanții pașnici care au avut de suferit în urma intervenției în forță a jandarmilor, după ce a fost întrebat de turiștii israelieni dați jos din taxi și bătuți. Cazan a declarat că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piața Victoriei, ci individual, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței. Ele s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare. „De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii.Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00  „în majoritate erau persoane care au participat în Piața Victoriei”. „Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să resptabilesc ordinea publică și gânditi-vă ce tensiuni erau”, a spus el, precizând că în timpul întregii intervenții au fost extrase din Piață 20 de persoane violente. El a mai spus că manifestația a fost intens mediatizată și că a fost precedată nu doar de mesaje de mobilizare ci și de mesaje care duceau la creșterea gradului de tensiune, "care îndemnau la violență".

Cum a fost “încolțită” jandarmerița

Cazan a declarat că cei doi jandarmi prinși în mijlocul unor protestatari violenți și bătuți făceau parte dintr-o rezervă de intervenție care se îndrepta spre o o acțiune. ”Au fost violențe de la început de când au plecat. Fata nu-și mai aduce aminte de ce a căzut, dacă a fost lovită sau s-a împiedicat. Când a rămas în urmă cu colegul, a fost lovită în mod direct, s-a dezechilibrat”. Întrebat de ce au fost abandonați de colegii lor, Cazan a spus ”când ai acea violență împotriva ta... era foarte greu să observi la momentul respectiv că cineva din dispozitiv a fost atacat așa de brutal”. ”Eu personal mă bucur că acea jandarmeriță nu a avut mult de suferit, nu a avut răni mai grave, ce e de condamnat sunt violențele de la fața locului. Ea a fost echipată cu toate mijloacele de protecție, gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat fără. Pe mine pur și simplu m-a speriat acel eveniment, sunt și eu om, am familie”, a adăugat el.

De ce li s-a cerut manifestanților “gazați” să nu meargă la spital

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară în care se menționa că substanțele folosite în timpul intervenției jandarmilor din 10 august din Piața Victoriei sunt conform standardelor internaționale, iar celor care au fost expuși la aceste substanțe li se recomanda să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină. El respinge orice acuzație potrivit căreia DSU ar "ține partea Jandarmeriei" iar comunicatul ar fi unul politic, precizând că singurul scop este "interesul cetățeanului". Arafat menționează că în urma violențelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme. "Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate și să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferență de 5 zile având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri 15 August când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele", explică Arafat. El subliniază că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piața Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat pe Facebook un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanțele lacrimogene și riscurile pe termen mediu și lung.

USR: Jandarmeria s-a transformat într-o agenție de știri false

Uniunea Salvați România reclamă că Jandarmeria s-a transformat în ultimele zile o agenție de știri false și face un apel către reprezentanții instituției de a opri dezinformarea și manipularea cetățenilor. Unul dintre exemplele USR este că purtătorul de cuvânt al instituției Marius Militaru a declarat că ordinul a fost semnat de Prefectul Capitalei la ora 23:11, iar coordonatorul operațiunii jandarmilor Laurențiu Cazan a precizat că ordinul a fost semnat de Prefect la ora 20:00. “Jandarmeria a intrat într-o spirală a minciunilor care servesc propaganda partidului-stat PSD. Instituția a devenit nu doar instrumentul de represiune al PSD dar și instrumentul de propagandă al acestora. Este tipic unor regimuri autoritare ca organisme militare să fie implicate în represiune și dezinformare”, a declarat Dan Barna, președintele USR. El subliniază că, de la protestul din 10 august până astăzi, reprezentanții Jandarmeriei se contrazic în declarații, iar cetățenii asistă la un spectacol al dezinformării.  ”Prima minciună a instituției a fost referitoare la starea de sănătate a femeii jandarm care a fost agresată în Piața Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei anunța sâmbătă că ștefania că ar putea rămâne paralizată, deși femeia jandarm a plecat pe picioarele ei de la miting. Minciunile au continuat cu informația potrivit căreia toată operațiunea a fost supravegheată de un procuror militar. Parchetul militar a dezmințit, un procuror militar se află întâmplător în Piața Victoriei și s-a autosesizat. Jandarmeria a mințit și în privința jurnaliștilor, precizând că au părăsit zona de siguranță și nu aveau legitimațiile la vedere și de aceea au fost agresați de jandarmi,deși numeroasele înregistrări apărute în spațiul public au demonstrat contrariul”, precizează USR. În opinia USR, instituția s-a decredibilizat și când a afirmat că jandarmii au atenționat mulțimea cu mesaje sonore și luminoase, în condițiile în care numeroși cetățeni care au fost prezenți în stradă nu au auzit aceste mesaje. ”Tot o afirmație falsă este și cea potrivit căreia jandarmii nu au putut extrage instigatorii pentru că lumea nu îi izola. USR transmite că datoria celor 1.000 de jandarmi prezenți la protest era de a găsi o soluție pentru a îndepărta un grup restrâns de instigatori, nu era datoria cetățenilor prezenți la protest. USR mai atrage atenția asupra altei dezinformări, aceea că jandarmeria a acționat gradual și proporțional. Din transmisiunile televiziunilor și ale numeroaselor înregistrări apărute în spațiul public se vede clar că intervenția a fost bruscă și brutală”, se mai arată în comunicat.USR conc hide că ”instituția Jandarmeriei a intrat într-o spirală a minciunii menită să alimenteze propaganda PSD de a destabiliza statul și de a reprima încrederea cetățenilor în instituțiile publice”.

Doi lideri PSD sar în apărarea Ecaterinei Andronescu

Senatorul PSD Niculae Bădălău le-a adresat un mesaj șefilor din partid prin care le transmite că trebuie să țină cont de ceea ce spune Ecaterina Andronescu, ”fiind una dintre cele mai marcante membre din PSD”, spun surse PSD. Bădălău face referire la controversata scrisoare deschisă a Ecaterinei Andronescu, transmisă șefilor din PSD, în care aceasta îi cere lui Liviu Dragnea să se retragă din funcția de președinte al partidului. “Fără a face referire la fondul scrisorii deschise adresate de doamna profesor Ecaterina Andronescu membrilor PSD, am convingerea fermă că toți colegii social-democrați trebuie să ținem cont de vechimea colegei noastre în partid (26 de ani), de faptul că este una dintre cele mai marcante membre din PSD, cu rezultate foarte bune în sondaje, un foarte bun comunicator, un om care a dat valoare tuturor funcțiilor pe care le-a deținut prin muncă și dedicare, un dascăl de o verticalitate și profesionalism exemplare”, le-a transmis Nicuae Bădălău șefilor din PSD.Și fostul premier Mihai Tudose a declarat ieri că în PSD este nevoie de o discuție privind problemele ridicate de Ecaterina Andronescu. ”Eu cred că este nevoie de o discuție în partid și nu numai pe temele supuse atenției de dna Andronescu. A fost și scrisoarea dlui Bădălău din ianuarie, da? Și aceea a rămas, cumva, nediscutată. Poate greșea, dar hai să vorbim înăuntru și cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu deține adevărul absolut”, a declarat Mihai Tudose pentru Mediafax.

Închisoare cu executare pentru șoferii criminali beți sau fără permis?

Președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, va propune ca în cazul șoferilor care conduc autoturisme fără permis sub influența băuturilor alcoolice și comit infracțiunea de ucidere din culpă să nu mai poată fi acordată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, transmite Agerpres. "Voi propune colegilor mei, senatori și deputați, la începutul sesiunii parlamentare septembrie 2018, să modificăm articolul 192 din Codul penal referitor la uciderea din culpă, astfel încât, în situația săvârșirii acestei infracțiuni de către o persoană care conduce un autoturism fără a poseda permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice, adică în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis, sau cu infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, să nu mai poată fi acordată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere", a scris Cazanciuc ieri pe Facebook. El a constatat că există "o indignare a opiniei publice față de o asemenea abordare, considerată mult prea blândă în cazul curmării unor vieți omenești de către o persoană care nu avea ce căuta pe șosele la volanul unui autoturism, fără permis de conducere ori în pragul unei come alcoolice".

Premieră: O navă rusească a tras în Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr

Fregata Amiral Grigorovich din flota rusească a lovit o țintă navală cu o rachetă de croazieră Kalibr pentru prima oară pe Marea Neagră, a anunțat biroul de presă al Flotei, citat de TASS.  ”Conform planului antrenamentului de luptă, fregata Amiral Grigorovich a efectuat un exercițiu cu muniție de război pentru a lovi o țintă de suprafață pe un poligon naval din Marea Neagră cu sistemul de rachete Kalibr”, a spus biroul de presă.  Aceasta a fost prima oară când într-un exercițiu ținut pe o navă a Flotei din Marea Neagră s-a folosit sistemul de precizie Kalibr ca parte a planului antrenamentului de luptă, afirmă Flota. ”Racheta a lovit cu succes o țintă care simula o navă inamică aflată la o distanță de 40 mile nautice (circa 74 de kilometri)”, potrivit sursei citate.

Barna: Sunt foarte multe voci în ALDE Europe care vor să excludă formațiunea lui Tăriceanu

Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că USR are discuții cu familia europeană ALDE, dar și cu alte partide europene, precum popularii și verzii, însă decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luată după alegerile europarlamentare din mai 2019.  Președintele USR a mai spus și că sunt voci în ALDE European care cer scoaterea din familia europeană a partidului român ALDE, condus de Călin Popescu-Tăriceanu. „Acum în ultimele zile nu am mai discutat cu ALDE în mod particular. Sunt niște invenții ce-și imaginează Tăriceanu că vrem noi să îi scoatem din ALDE Europe. Într-adevăr, sunt foarte multe voci în ALDE Europe care vor să îi scoată, pentru că sunt împotriva valorilor lor. Și la problema cu «familia tradițională», pentru ALDE Europe este de neconceput”, a completat Barna. Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marți că situația din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.Beate Meinl-Reisinger, liderul partidului austriac liberal NEOS, membru al grupului european ALDE, a cerut, în contextul situației politice din România, excluderea partidului ALDE din România din grupul european Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.