MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: OFICIAL Ordonanța „trenuleț” - Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salarii ale bugetarilor
Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus ieri oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii, dacă ne referim la alocații. Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă. Iată lista acestora:
1. Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
2. Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană.
3. La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție face personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă
4. Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
5. Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici orele suplimentare).
6. Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
7. Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
8. Instituțiile și autoritățile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
Îngheață angajările la Stat. Excepția fac posturile unice vacante
9. În anul 2025, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024. De asemenea, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
10. Îngheață angajările la Stat. Excepția fac posturile unice vacante. De asemenea, instituțiile vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat în privința cheltuielilor de personal. Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare. La acest capitol mai sunt unele excepții.
Fără ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere ori la trecerea în rezervă
11. Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat.
12. Bugetarii nu vor beneficia în 2025 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Această prevedere nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025
13. Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
14. O serie întreagă de indemnizații se mențin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.
15. Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
16. În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25%
17. Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
18. Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. Același lucru și în cazul grefierilor și altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești.
19. Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
20. Pensiile nu mai cresc în 2025. Practic, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
21. În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică, se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.
22. Proiectul include și prevederi cu privire la sumele pe care le vor primi de la bugetul de stat primăriile etc. până la adoptarea bugetului pe 2025.
23. În anul 2025 valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student se menține la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
24. Institutele de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi nu mai pot angaja ori să crească salariile în 2025. Cele care au înregistrat profit pot majora cheltuielile de personal realizate în anul precedent, în limita unui indice de creştere a câştigului mediu brut lunar pe salariat, care să nu depăşească indicele de creştere a productivităţii muncii.
25. În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale pentru personalul administrativ din învățământul de stat, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
26. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ca acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027. Același lucru și în cazul persoanelor defavorizate.
27. Banii pentru investițiile derulate prin programul „Anghel Saligny” vor fi transferați beneficiarilor în baza unor criterii de prioritizare aprobate prin hotărâre de Guvern. Același lucru se va întâmpla și în cazul proiectelor dezvoltate de Compania Națională de Investiții.
Restricții la tariful redus cu 90% pe transportul intern pentru studenți
28. În anul 2025, se încheie angajamente legale pentru proiecte de investiții noi finanțate prin Programul naţional de dezvoltare locală etapa I și etapa a II-a, Programul național de investiții ”Anghel Saligny” și Programul național de construcții de interes public sau social doar în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație. Valoarea creditelor de angajament în anul 2025 nu poate depăși 50% din valoarea creditelor de angajament aprobate în anul 2024.
29. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Același lucru și în ceea ce privește mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul.
30. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.
Urături politice şi îndemnuri la violenţă în cadrul unui festival dedicat obiceiurilor de iarnă, la Suceava
Un grup de colindători reuniţi sub denumirea „Urşii de la Rotunda” au transformat spectacolul pe care au fost invitaţi să îl susţină în cadrul unui festival dedicat tradiţiilor de Crăciun în discurs politic şi îndemnuri la violenţă. „Pregătiţi topoarele, pregătiţi şi furcile”, a spus pe scenă unul dintre urători, exprimându-şi susţinerea faţă de Călin Georgescu şi spunând că „Suntem nevoiţi să facem revoluţie!”. Bărbatul a continuat prin a-l lăuda pe Vladimir Putin. În cele din urmă, spectacolul a fost întrerupt de organizatori, spre nemulţumirea celui care a transformat momentul artistic în unul de instigare.
„Veniţi, fraţilor, acasă că avem o ţară frumoasă şi pregătiţi topoarele, pregătiţi şi furcile. Suntem nevoiţi să facem revoluţie! Constituţia a fost încălcată de un domn cu costum şi cu cravată ce a jurat credinţă până la moarte. Că turul doi l-a anulat. De Călin Georgescu s-a speriat. S-a speriat atât de tare că au furat multe milioane. Şi caută şi ei o portiţă de scăpare să nu ajungă soarta şui Ceauşescu, frăţioare”, a spus, în cadrul momentului artistic pe care trebuia să îL susţină, unul dintre urătorii din grupul „Urşii de la Rotunda”.
Bărbatul a continuat prin a-l elogia pe Vladimir Putin şi prin a face trimiteri la Klaus Iohannis şi la Diana Şoşoacă: „V-aş mai spune de război, dar mi-e că bag frica-n voi/ Domnul Putin ne iubeşte, el pe Ucraina o loveşte/ Cu bombe şi cu trancane, ca să nu-i sperie de foame/ Dar Zelenski, fiind bandit, în România o venit, cu Iohannis o vorbit/ Şi a pus ţara la cale cu tancuri americane şi drone de apărare/Şi au pretenţii, frăţioare, să mergem noi la înaintare/Cu diaspora-mpreună să fim o forţă nebună/ Că Iohannis, fiind nemţoi, s-a cam săturat de noi şi ne bagă în război/Dar cum noi nu ştim nimic, că Şoşoacă a vorbit/ Aşteptăm, măi frăţioare, de Paşti o minune mare, să nu vină încorporare”.
Reprezentaţia a fost întreruptă de unul dintre organizatori: ”Mulţumim Urşilor de la Rotunda pentru frumoasele momente prezentate sucevenilor în această seară şi vă aşteptăm şi la anul să veniţi la noi să ne păşiţi pragul cu aceleaşi bucurii”.
„Ne-a închis microfonul, ce să mai ur, nu mai avem ce ura! Băă, lasă-mă să ur, că am stat de amiază aici! Gălăgie, faceţi gălăgie!”, a mai spus liderul formaţiei.
Ulterior, cel care a făcut urăturile, s-a arătat nemulţumit, susţinând că a fost cenzurat după ce a aşteptat mai multe ore, pentru a nu fi lăsat să îşi ducă numărul până la capăt.
„A venit domnul Călin Brătianu (organizatorul – n.r.) şi m-a ciupit de picior să nu mai ur. Cum există aşa ceva? De ce se zice urătura adică tradiţiile astea sunt din moşi strămoşi: noi ţăranii ăştia de la ţară nu putem să ne exprimăm altfel, că nu avem putere, nu suntem vedete sau cunoscuţi! Prin tradiţiile astea, noi compunem urături prin care ne mai spunem şi noi oful”, a spus bărbatul, declarându-se „foarte nervos”.
El spune că face „chestia asta din pasiune” şi că a încercat „să o scurteze, să facă să fie bine”.
Preşedintele CJ Suceava: Au fost plătiţi, au fost contractaţi să vină acolo, sa creeze un moment frumos de urături si ne-am trezit cu astfel de mesaje”
„Ce s-a întâmplat pe scenă a fost un manifest politic. E clar că în momentul în care oamenii au început să pronunţe că îl iubesc pe Putin e regretabil. Într-un fel au dreptate că i-au tăiat microfonul că nu ştim unde duc astfel de lucruri. Ei au fost plătiţi, au fost contractaţi să vină acolo, sa creeze un moment frumos de urături si ne-am trezit cu astfel de mesaje” a declarat Gheorghe Şoldan, preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, conform Digi24.
Fiecare trupă care a venit la festival a primit din bugetul public aproximativ 1.000 de lei.
Copil de 6 ani, mort în urma unui accident produs pe un drum judeţean din Sibiu
O fetiţă de şase ani a murit, duminică dimineaţă, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din Sibiu, unde două autoturisme care circulau din direcţii opuse s-au ciocnit. Evenimentul rutier a avut loc duminică dimineaţă, în jurul orei 09.00, pe drumul judeţean 106, Sibiu – Agnita, în zona localităţii Daia Nouă.
„Este vorba despre o coliziune între două autoturisme conduse din direcţii opuse, unul la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 44 de ani, care circula spre Sibiu, celălalt condus spre Agnita de către un bărbat de 38 de ani. În urma impactului, o fetiţă în vârstă de 6 ani, pasageră în primul autoturism, a fost proiectată pe carosabil, rănile suferite provocându-i, din păcate, decesul”, transmit reprezentanţii Poliţiei Sibiu.
Ambii şoferi implicaţi în accident sunt din municipiul Sibiu. Poliţiştii rutieri continuă cercetările pentru a stabili circumstanţele exacte în care s-a produs accidentul
Bărbat din Ţăndărei, arestat după ce a tras cu un pistol asupra soţiei sale
Un bărbat din Ţăndărei a fost arestat după ce şi-a agresat soţia şi a tras cu pistolul asupra maşinii în care aceasta se afla. Incidentul s-a produs în trafic. Conform IPJ Ialomiţa, în noaptea de 26 spre 27 decembrie, femeia, în vârstă de 32 de ani, a fost oprită în trafic şi agresată de soţul său, un bărbat de 30 de ani. Ulterior, acesta a tras patru focuri de armă asupra autoturismului condus de victimă.
Poliţiştii l-au reţinut pe bărbat, el fiind dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al inspectoratului. Ulterior, magistraţii au emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cercetările sunt desfăşurate sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi violenţă în familie.
Arma utilizată a fost ridicată de poliţişti, iar cazul este investigat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Feteşti pentru a se stabili cu exactitate împrejurările incidentului.
IRES - 57% dintre români, mulţumiţi de felul în care trăiesc, procent mai mic decât în 2023
Un procent de 57% dintre români spun că sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, procentul fiind mai mic decât în 2023. Aproape un sfert se declară îngrijoraţi de războiul din zona României. procentul fiind acelaşi şi anul trecut. Procentul celor îngrijoraţi de criza politică este de aproape 4 ori mai mare decât în 2023, conform unui sondajIRES. Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt, în general, de felul în care trăiesc, 57% dintre cei chestionaţi au spus că sunt ”foarte mulţumiţi” - 9% şi ”destul de mulţumiţi” - 48%, procent în scădere faţă de 2023, când era 60%. Corespunzător, a crescut numărul nemulţumiţilor comparativ cu anul trecut, fiind 42%, comparativ cu 38%. La întrebarea ”Ce anume v-a îngrijorat cel mai mult în anul 2024?, 24% au indicat ” războiul din zona României”, iar 23%, ”criza politică”, mult peste procentul de anul trecut, care a fost 6%. A mai scăzut teama faţă de creşterea preţurilor, de la 29% declarându-se preocupaţi anul trecut, la 20% anul acesta. A crescut în schimb procentul celor care se tem de boală.
Sondajul a fost realizat pe 964 respondenţi în vârstă de peste 18 ani, în perioada17 - 20 decembrie 2024, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un eşantion simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România. Datele au fost ponderate pentru a reproduce structura populaţiei în funcţie de sex, vârstă, educaţie, mediu de rezidenţă şi regiuni istorice, conform celor mai recente date disponibile la Institutul Naţional de Statistică. Eroarea maximă tolerată este ±3,2%. Studiul face parte din programul de responsabilitate socială dezvoltat de IRES şi este auto-finanţat.