Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Oficial: Ce (nu) avem voie să facem după 15 mai

Ziarul de Vrancea
9 mai 2020 851 vizualizări

Setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după 15 mai a fost publicat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Accesul în saloanele de îngrijire și în cabinetele stomatologice se va face doar cu programare și doar cu măsurarea temperaturii. Elevii și profesorii cu boli cornice sau care locuiesc cu persoane în vârstă nu vor face pregătire pentru examene la școală. Bisericile vor fi deschise, dar se recomandă evitarea sărutării obiectelor de cult. În unitățile de cazare, nu se vor deschide barurile și restaurantele.

În saloanele de înfrumusețare (frizerii, coafuri, etc) accesul se face cu programare prealabilă, asigurându-se o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Totodată, accesul clienților se va face doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37 de grade, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu dezinfecția mâinilor. Angajații trebuie să poarte permanent mănuși și mască. Accesul în cabinetele stomatologice este permis doar pentru pacient, cu excepția cazurilor de însoțire a copiilor sau persoanelor dependente, și nu se permite staționarea în sala de așteptare. Totodată,  se recomandă dezinstalarea aparatelor de cafea, dozatoarelor de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor. Accesul la tratament se va face doar cu programare telefonică, moment în care pacientul va fi întrebat are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C), dacă are membri ai familiei cu aceste simptome, dacă are vârsta de 65 de ani sau mai mult, dacă suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care ii reduce imunitatea, dacă este sănătos și se simte în prezent sănătos. În acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării și efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu.

Cu mască în sala de curs

Activitatea de pregătire în școli se va organiza pe grupe de cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. La acestea este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Elevii aflați în aceste situații vor benefica de o formă de pregătire alternativă. Totodată, pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare. Accesul în școli se va face doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii. Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.

Lingurițe de unică la folosință la împărtășanie

Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană, iar personalul și persoanele care intră vor purta mască, astfel încât acopere gura și nasul, și își vor dezinfecta mâinile. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie. Totodată, sunt prevăzute precauțiuni speciale - se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m, se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.  Slujbele se vor oficia numai în aer liber cu menținerea distanței între persoane și nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

 Recomandări privind activitatea la birou

Angajații vor  purta obligatoriu mască (medicale/non-medicale), vor fi izolați la domiciliu dacă prezintă simptomatologie de infecție respiratorie sau dacă au venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu Covid-19. Angajatorii trebuie să asigure programul de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă.  Zilnic, la intrarea în tura de serviciu, angajaților li se va măsura temperatura, iar cei cu peste 37 C vor fi trimiși acasă. De asemenea, se va asigura o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri orientate față-spate și spate-spate, iar pentru birourile orientate față-față vor asigura separarea acestora cu paravane care se vor dezinfecta zilnic cu solutii pe bază de alcool.

Cazarea la hotel

Personalul unităților de cazare trebuie să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă au simptome specifice bolii. De asemenea, nu vor functiona într-o primă etapa restaurantele, barurile, cafenelele și cofetariile din incinta hotelului, iar servirea mesei se va face in regim room service.  Locurile de joaca special destinate copiilor vor fi inchise și rămân închise și locurile special amenajate pentru fitness, saune; piscineă interioară.Lifturile vor fi folosite doar dacă este strict necesar și numai de către cel mult două persoane o dată. Este recomandabil ca cele două persoane să fie din aceeași familie.

Reguli pentru transportul de persoane

Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști, care să acopere gura și nasul, iar numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători.  Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.

În ce condiții se poate părăsi localitatea

Și Ministerul Afacerilor Interne a prezentat o propunere cu un set de măsuri care ar putea intra în vigoare începând din 15 mai, când va intra în vigoare starea de alertă. Sunt propuneri care vizează deplasarea între localități, care se va face doar în anumite condiții, iar suspendarea zborurilor și închiderea granițelor rămân în vigoare. Astfel, rămâne în vigoare interzicerea deplasării persoanelor în afara localității. Aceasta se va putea face, totuși, în anumite condiții: în interes profesional; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activități agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces al unui membru de familie. Deplasarea persoanelor în afara localităților se mai poate face în următoarele situații: asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.Potrivit documentului, după 15 mai va exista obligația de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă. Rămân în vigoare mai multe interdicții printre care organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spații deschise. Mai sunt interzise activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear, desfășurate în spații închise. Spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele și alte localuri publice, rămân închise și de asemenea, terasele din exteriorul locațiilor. Închise vor rămâne și mall-urile.

Iohannis: Din păcate, epidemia nu se arată în retragere

peste 15.300 de români au fost confirmați cu coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureș, că peste o săptămână expiră starea de urgență, dar acest lucru nu înseamnă că epidemia s-a terminat. "15 mai este doar un termen administrativ când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată în retragere. Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni", a spus Iohannis. Klaus Iohannis a vizitat, împreună cu premierul Unitatea de Suport Medical Covid-19 din Târgu Mureș, spunând că aceasta este, practic, o secție externă a spitalului. "Am venit aici pentru că doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea multor autorități, un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local și cu autoritățile centrale. Această Sală Polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile. De menționat, din păcate, aici la Târgu Mureș, au fost relativ multe cazuri de Covid-19 și mi-a plăcut că au fost prevăzător și au instalat toți cei implicați, Consiliul Județean, Prefectura, Universitatea, Ministerul Sănătății, spitalul care va deservi unitatea în timp util această extensie pentru a fi pregătiți", a afirmat Iohannis. El a spus că, din păcate, "epidemia este între noi".  "Avem și astăzi, probabil ați văzut datele, peste 300, 320 de cazuri noi și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat. Epidemia este între noi, trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber, să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple, trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm. Deci, încă o dată, 15 mai este doar un termen administrativ când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată în retragere. Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni, cu mari sacrificii și știu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgență”, a mai spus președintele.

O sută de decese în străinătate

Încă 231 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România, de la ultima informare, numărul total al infectărilor fiind, în prezent, de 15.362, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). La Terapie Intensivă erau internați 242 de pacienți. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.051 au fost declarate vindecate și externate. Până aseară, 952 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat. Alți 100 de români confirmați cu coronavirus au decedat în străinătate.

Conferință de presă la PSD: Ciolacu a ajuns la spital

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat ieri, într-o conferință de presă, că președintele Klaus Iohannis și Guvernul PNL nu au soluții pentru repornirea economiei iar partidul său propune programul ”Repornim România”. Conferința de presă a fost întreruptă după ce liderului PSD i s-a făcut rău. Acesta a început să tremure și s-a dezechilibrat, fiind susținut de unul dintre membrii staff-ului său. Conferința s-a întrerupt, iar ulterior Marcel Ciolacu și-a revenit, a cerut scuze ziariștilor și a plecat spre spital, pentru fi supus unui control medical. Potrivit informațiilor din PSD, starea lui de sănătate este bună.

BOR: Problema Sfintei Împărtășanii aparține exclusiv Bisericii

Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține exclusiv Bisericii, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu, despre propunerile autorităților privind redeschiderea lăcașelor de cult din 15 mai. ”Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a precizat Bănescu, conform basilica.ro.

Județul fără niciun caz de Covid-19

Brăila nu mai are niciun pacient infectat cu COVID-19, toate cele 22 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus care au existat în județ de la începutul pandemiei fiind vindecate și externate, potrivit informațiilor făcute publice, sâmbătă, de prefectul de Brăila, Cătălin Boboc. "Toți brăilenii infectați cu noul coronavirus sunt vindecați! Avem cele mai bune cadre medicale! Vă mulțumesc! Mă înclin", a scris Cătălin Boboc, pe contul său de socializare. Astfel, au fost externați din Spitalul Județean de Urgență Brăila ultimii trei pacienți confirmați cu COVID-19, cazurile fiind declarate vindecate. De asemenea, de la începutul pandemiei, la Spitalul Județean de Urgență Brăila nu a fost înregistrat niciun deces din cauza noului tip de coronavirus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.