Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O singură notificare pentru vaccinare

Ziarul de Vrancea
5 apr 2021 794 vizualizări

Persoanele care nu se va programa în 24 de ore de la primirea notificării trebuie să se înscrie din nou pe lista de așteptare, au precizat ieri autoritățile

Autoritățile au luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de așteptare pentru a se programa la vaccinarea împotriva COVID-19, nu de trei ori, cum se stabilise inițial, a anunțat ieri coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Decizia a fost luată pentru a accelera rularea persoanelor în vederea programării și a vaccinării, spune Valeriu Gheorghiță. Persoanele care nu se programează în 24 de ore de la primirea notificării au posibilitatea de a se înscrie din nou pe lista de așteptare.

Capacitatea de vaccinare în centrele de vaccinare va crește începând de miercuri, mai promite Valeriu Gheorghiță.

Peste 3.000 de medici de familie din cei 10.000 care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate - aproximativ 30% - vor participa la campania de vaccinare, adică vor vaccina în cabinetele lor. Procentul este sub așteptări, a subliniat Gheorghiță. În cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri pentru care se poate asigura lanțul de frig - vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.

România a primit până acum, de la debutul campaniei de vaccinare, peste 5 milioane de doze de vaccin, dintre care peste 3,3 milioane de doze au fost administrate, iar în stoc se află 1,7 milioane de doze. În următoarele două luni, în România vor ajunge suficiente doze de vaccin astfel încât la finalul lunii mai, peste 5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate.

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că omenirea se află într-o “cursă contra-cronometru” cu virusul SARS-CoV-2, care are capacitatea de a suferi mutații care îi cresc contagiozitatea, agresivitatea, dar care îi conferă “o rezistență parțială față de vaccinurile disponibile”. “Într-o prelungire a campaniei de vaccinare nu doar în România, vorbim de abordarea globală, riscăm să avem, peste câteva luni, un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri și care va avea o contagiozitate și o virulență diferită față de ce avem circulant la acest moment”, a spus medicul. 

Topul județelor cu cei mai mulți oameni pe listele de așteptare

Peste 780.000 de români se află la acest moment pe listele de așteptare pentru a fi programați să se vaccineze împotriva COVID-19. Cei mai mulți sunt pe listele de așteptare în București, iar topul județelor este deschis de Cluj și Prahova. Potrivit lui Valeriu Gherghiță, din cele peste 780.000 de persoane de pe listele de așteptare, 60% fac parte din populația generală, 32% sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice sau dizabilități, iar 7,5% sunt angajați din categoriile considerate esențiale.

Până acum, peste 400.000 de persoane aflate pe listele de așteptare au primit notificare pentru a se programa la vaccinare, iar peste 290.000 s-au programat.

Topul județelor cu cele mai lungi liste de așteptare este următorul: București - peste 150.000 de persoane, Cluj - aproape 60.000, Prahova - 37.000, Iași - peste 29.000, Ilfov - peste 29.000 și Mureș - peste 28.000.

Aproape 200 de noi decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 5.231 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 196 de pacienți au decedat, inclusiv unul din categoria de vârstă 20 - 29 de ani, numărul total fiind de 24.386.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.052. Dintre acestea, 1.466 erau internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.849.813 teste RT-PCR și 661.094 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.809 teste RT-PCR (15.422 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.387 la cerere) și 12.721 de teste rapide antigenice.

Niciun stat din UE nu și-a atins obiectivul vaccinării în primul trimestru

Niciunul dintre cele 27 de state membre UE nu și-a atins, la sfârșitul lui martie, obiectivul de a vaccina 80% dintre persoanele în vârstă de peste 80 de ani, a anunțat ieri Comisia Europeană (CE).

Potrivit unor date statistice de la Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) cu privire la 23 de țări, aproximativ 60% dintre persoanele în vârstă de peste 80 de ani au fost vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin împotriva până luni, iar doar 29,7% au fost vaccinate cu ambele doze. Potrivit acestor date, 59,8% dintre francezii în vârstă de peste 80 de ani au fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin până în prezent.

Europenii, care au înregistrat întârzieri importante în livrarea vaccinurilor anticovid, au primit în primul trimestru 107 milioane de doze de vaccin - cu mult mai puțin decât proiecții inițiale, însă se așteaptă la o accelerare până la sfârșitul lui iunie. “Numărul dozelor așteptate în trimestrul doi este de aproximativ 300-360 de milioane. Pe această bază, vom avea suficiente doze pentru a ne atinge obiectivul crucial de vaccinare a 70% din populația adultă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE. “Acest lucru ne va conduce într-o situație în care vom avea o imunitate colectivă suficientă în lupta împotriva virusului”, aduagă el, precizând că aceste proiecții depind, însă, de livrarea efectivă a vaccinurilor și de campaniile de vaccinare implementate la nivel național.

Potrivit unei note întocmite de către CE săptămâna trecută, după care AFP scrie că a obținut o copie, statele membre UE urmează să fie în măsură, pe baza livrărilor de vaccin programate în trimestrul doi, să vaccineze între 44% (în Cehia) și 93% (în Malta) din populația totală până la sfârșitul lui iunie.

Potrivit acestui document, livrările primite până la sfârșitul lui iunie de Franța, Germania, Spania și Olanda le-ar permite să vaccineze între 55 și 65% din populația totală, ceea ce ar reprezenta mai mult sau mai puțin 70% din populația adultă și pragul “imunității colective” stabilit de către Bruxelles.

Franța ar fi în măsură să vaccineze 58,2% din populația totală.

O disparitate a nivelului vaccinării se explică prin livrări diferențiate.

Repartizarea dozelor precomandate de către CE laboratoarelor farmaceutice se face inițial între Cei 27 în funcție de populație, însă dacă un stat membru UE decide să renunțe să-și achiziționeze cota, aceasta poate fi cumpărată de celalte state membre.

Franța nu vrea ridicarea MCV pentru România

Un raport de informare privind statul de drept în Uniunea Europeană, elaborat de doi membri ai Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez, consideră prematură ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) aplicat României și Bulgariei, apreciind că progrese veritabile nu pot fi realizate doar prin angajamente politice.

Raportul a fost întocmit de senatorii Philippe Bonnecarrere (grupul Uniunea Centristă) și Jean-Yves Leconte, și înregistrat la Președinția Senatului francez la data de 18 martie, conform site-ului acestei instituții.

În raportul senatorilor francezi, subcapitolul referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare aplicat României și Bulgariei face parte dintr-un capitol mai amplu intitulat “Degradarea preocupantă a statului de drept în interiorul Uniunii Europene”.

Parlamentarii francezi menționează că, referitor la România, în evaluarea de ansamblu din 2017, Comisia a formulat 12 recomandări “a căror aplicare ar fi suficientă pentru închiderea procesului lansat prin MCV”.

Or, deși Comisia a constatat progrese la un anumit număr de recomandări, a notat și că “dinamica de reformă a dispărut în cursul anului 2017”. Ea a atras atenția asupra “riscului de reapariție a problemelor ce fuseseră considerate ca rezolvate în raportul din ianuarie 2017”. În ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, Comisia “a confirmat un regres în raport cu progresele realizate în anii anteriori”, dar a salutat faptul că “guvernul român a exprimat dorința de a-și revizui abordarea”.

Din punctul de vedere al Franței, MCV trebuie, așadar, păstrat atât timp cât obiectivele de referință pentru fiecare dintre cele două state nu sunt atinse pe deplin.

Documentul amintește cele patru criterii de referință pentru România în cadrul MCV: garantarea unui proces judiciar mai transparent și mai eficient, îndeosebi prin consolidarea și responsabilizarea Consiliului Superior al Magistraturii; înființarea unei agenții de integritate cu responsabilități în materie de verificare a patrimoniului, incompatibilităților și conflictelor potențiale de interese; continuarea, pe baza progreselor deja realizate, a anchetelor profesioniste și imparțiale asupra acuzațiilor de corupție la nivel înalt; măsuri suplimentare pentru prevenirea și combatarea corupției, mai ales în administrația locală.

Peste 207.000 de români și-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca

Peste 207.000 de persoane care erau programate la vaccinare cu AstraZeneca și-au anulat programarea începând cu luna martie, când au început să apară relatări despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță. „Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus el. „Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță. El a adăugat că, cel mai probabil, cei care au anulat programările pentru AstraZeneca s-au înscris pe listele de așteptare pentru un alt vaccin, în condițiile în care numărul celor aflați pe liste a rămas constant.

Scrisoare pentru sancționarea senatoarei Diana Șoșoacă

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a trimis o scrisoare grupurilor parlamentare din Senat în care propune sancționarea senatoarei Diana Șoșoacă pentru încălcări ale prevederilor regulamentare. Aceasta precizează că Șoșoacă nu respectă măsurile de protecție sanitară și nu poartă mască în sala de plen, instigă la ură în luările de cuvânt, jignește și utilizează un discurs xenofob, homofob și extremist. „Este inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă să sfideze orice normă legală și orice regulă a bunului-simț în cea mai prestigioasă instituție a țării, în care fiecare dintre noi, la fel ca și domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine resprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât și românilor”, se arată în scrisoare.

Gheorghiță spune că vom mai purta mult timp mască

Medicul Valeriu Gheorghiță consideră că masca de protecția va fi ultima dintre măsurile aplicate în prezent pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 la care se va renunța. El a pledat pentru purtarea acesteia și în sezonul rece, când se constată o creștere a numărului de viroze.

“Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară”, a afirmat Gheorghiță. Acesta a precizat că renunțarea la acest mijloc de prevenire a răspândirii virusului se va face “când vom avea cazuri sporadice (de boală - n.r.) și când nu vom avea variante virale neacoperite de vaccin”. “Am mai spus-o și continuu să spun: masca de protecție ne protejează nu doar față de infecția cu SARS-CoV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Eu cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de aici înainte în fiecare sezon rece, când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă, trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a adăugat medicul.

Cinci bărbați au ajuns la spital după ce s-au luat la bătaie pentru o fată

Cinci bărbați au ajuns la spital după ce, luni seara, pe bulevardul 1 Decembrie din municipiul Mangalia, s-au luat la bătaie în urma unui conflict spontan iscat între ei, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. “Polițiști din Mangalia au fost sesizați cu privire la faptul că pe bulevardul 1 Decembrie din municipiu are loc o altercație între mai multe persoane. Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoanele în cauză, fiind vorba despre 3 bărbați care, pe fondul unui conflict spontan, s-ar fi agresat fizic cu alți 2 bărbați”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de IPJ. Conform sursei citate, cei cinci au fost transportați la spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare, starea lor de sănătate fiind una stabilă. “În cauză a fost întocmit un dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, a menționat IPJ Constanța. Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că la baza conflictului iscat între persoanele respective ar fi o fată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.