MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O româncă din Spania a mers la poliție să reclame că i s-a furat motocicleta, dar a fost arestată pe loc
Femeia a stat mai multe zile după gratii după ce a fost confundată de autorități cu o deținută care a evadat
Când i s-a furat motocicleta, Mirela Stoian, o femeie din România care locuiește de 20 de ani în Spania, nu își închipuia că totul se va transforma într-un coșmar.
Totul s-a întâmplat în luna august. Mirela s-a prezentat la poliție pentru a depune plângere pentru că i s-a furat motocicleta, însă când i s-au verificat datele a fost arestată, pe motiv că ar fi profitat de un permis de ieșire din închisoare în Palma de Mallorca și nu s-a mai întors. Avocata Mirelei a declarat că datele personale ale clientei sale au fost incluse greșit în ordinul de arest și a reușit să-l contacteze pe avocatul care o asistase pe femeia căutată, scrie diasporamadrid.com. Chiar dacă acesta a confirmat că nu este vorba de femeia care era căutată, intervențiile au fost respinse, iar autoritățile din Almuñécar au spus că trebuie să se conformeze hotărârii. Mirela Stoian a fost arestată și încarcerată la centrul penitenciar din Albolote (Granada).
Directorul închisorii a intervenit și el când și-a dat seama că e vorba de o greșeală. În cele din urmă, judecătorii au constat că în titlul sentinței pentru furt, care a dus la condamnarea femeii la închisoare, au apărut datele femeii nevinovate în locul celor ale inculpatei reale, care apăreau în corpul hotărârii. Judecătorii și-au cerut scuze, iar Mirela Stoian a fost eliberată după șase zile cât a stat în închisoare. Un episod traumatizant pe care astăzi, patru luni mai târziu, continuă să îl trăiască ca pe „un coșmar”, după cum declară chiar ea.
Un tânăr din Iași, din comunitatea trans, a murit în timpul unei transmisii live pe Facebook
Un incident tragic s-a petrecut la Iași, în noaptea de Crăciun, când un tânăr din comunitatea transgender a murit în timpul unui live pe o rețea socială. Tânărul de 24 de ani, cunoscut în comunitate drept „Monalisa”, s-a întors târziu de la o petrecere, dar a intrat în live pe o rețea socială, în timp ce s-a întins în pat, cu o icoană și o lumânare aprinsă lângă el, potrivit Ziarul de Iași. A adormit, iar la un moment dat pisica a sărit pe pat și a răsturnat lumânarea, iar lenjeria a luat foc. Ulterior, tânărul a fost găsit mort în pat, în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Incidentul a fost văzut în direct de mai multe persoane, care au sunat la 112 și au spus ce s-a întâmplat. Din păcate, nimeni nu cunoștea adresa tânărului, așa că a durat până autoritățile au identificat-o. „În dimineața zilei de 25 decembrie, politia a fost sesizata prin SNUAU 112 despre faptul că un bărbat din muncipiul Iași ar fi luat foc în timp ce doarme, acest lucru fiind observat de apelant pe o rețea de socializare. În urma verificărilor efectuate polițistii au identificat apartamentul in care locuia persoana în cauză, în care s-a pătruns cu ajutorul unui echipaj ISU Iași, în interior fiind găsit cadavrul unui bărbat. Nu a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului. În cauză s-a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului”, au precizat reprezentanții IPJ Iași pentru sursa citată. Poliția a deschis dosar penal pentru moarte suspectă.
Rafila: Fenomenul plicului s-a redus
n doar 2% dintre evaluările primite oficial de la pacienți sunt negative, susține ministrul
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că fenomenul plicului în sistemul sanitar a scăzut foarte mult și că sunt sesizări negative de doar 2 la sută din totalul cazurilor, conform News.ro. În ceea ce privește proiectul de co-plată, Rafila a explicat că e un proiect pilot ce va fi introdus peste 3 ani în unul sau două spitale.
Întrebat luni, la TVR Info cum scapă România de fenomenul plicului în sănătate, Alexandru Rafila a subliniat că acest fenomen a scăzut foarte mult. “Cred că s-a redus acest fenomen, avem semnale, dar ne uităm și noi la sesizările care se fac către Ministerul Sănătății după internări, în general avem sesizări negative, undeva în jur de 2 % din totalul cazurilor, deci nu e foarte mult, 2 % Noi avem toleranță zero față de acest tip de comportament și aici de asemenea trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte în ceea ce privește personalul medical care în momentul de față este retribuit, cred eu corespunzător și care știți bine, au fost ani de zile când medicii, asistenții medicali erau foarte, foarte prost retribuiți”, a declarat Rafila.
Întrebat de asemenea, despre introducerea de co-plată în spitale, Rafila a explicat că e un proiect pilot. “Rămâne în pilot în 1- 2 spitale peste 3 ani. Informația care a fost difuzată în spațiul public a fost speculată, dar și utilizată din punct de vedere politic într-un mod incorect aș spune și cred că orice lucru trebuie pilotat, încercat, nu e niciun fel de problemă. E o propunere făcută de consultanții acestei strategii. Dacă nu se dorește, nu trebuie neapărat să se aplice. Dar să spui că este o co-plată impusă când se discută despre un pilot în 2 spitale care se va desfășura peste 3 ani este în mod evident o dovadă de rea credință sau de lipsă de înțelegere, care pe care n-aș vrea să o comentez”, a precizat Alexandru Rafila.
Proiect USR pentru ca românii să aibă acces liber în pădurile din țară
USR a depus, la inițiativa deputatei USR Diana Buzoianu și a senatorului USR Aurel Oprinoiu, un proiect de lege prin care să fie asigurat accesul românilor în pădurile din țară, ca răspuns la semnalele de alarmă trase de societatea civilă, de silvicultori și de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice. “Conform legislației actuale, accesul public pedestru în pădure este permis numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale. Astfel că, în majoritatea cazurilor, pădurile sunt închise, în realitate, publicului larg pentru că doar un număr infim de păduri au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social”, precizează USR.
„Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu și în realitatea României anului 2022. Vreți să mergeți să vă plimbați prin pădurile din România? În multe cazuri, veți găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. Deși nu ne putem, deocamdată, compara în acest domeniu, din punct de vedere legislativ, cu țările nordice, putem, cel puțin, introduce în legislație amendamente care să nu ne mai țină departe de pădurile noastre”, a declarat Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei de mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.
„Pădurea este un bun de interes național. Trebuie ca toți să ne bucurăm de ea și, în același timp, toți trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am inițiat aduce în atenție un lucru simplu, pe care noi toți vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat și să putem proteja pădurea. Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îți cere responsabilitate și atenție atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenția Ministerului Mediului crearea unei aplicații prin care să putem afla frumusețea și beneficiile locului, dar și pericolele la care ne putem expune. Toate amenajamentele sunt în format GIS și crearea unei asemenea aplicații nu va fi foarte complicat”, a precizat Aurel Oprinoiu, senator USR în cadrul Comisiei de mediu.
Proiectul depus modifică Codul silvic, astfel încât acesta să prevadă doar faptul că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”. Conform USR, este o prevedere legală care există, de altfel, în numeroase alte state membre.
Președintele CJ Caraș-Severin, implicat într-un accident rutier
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a fost implicat într-un accident rutier în lanț care a avut loc luni seară pe DN6, în afara localității Constantin Daicoviciu. Șoferul unui TIR care se afla în spatele său nu a păstrat distanța regulamentară și a lovit mașina în care se afla liderul CJ, iar autoturismul a fost proiectat într-o altă mașină din fața sa. Niciunul dintre șoferi nu a fost rănit.
”Ajunși la fața locului, polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș au stabilit că luni, în jurul orei 17.00, în timp ce un bărbat de 45 de ani, din Reșița, conducea un ansamblu de vehicule format din cap tractor și semiremorcă, pe DN 6, la km 470, în afara localității Constantin Daicoviciu, din direcția Caransebeș către Lugoj, nu ar fi păstrat o distanță de siguranță față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 54 de ani, din Reșița, lovindu-l în partea din spate și proiectându-l într-un alt autoturism condus de un bărbat de 29 de ani, din județul Dolj”, a transmis IPJ Caraș-Severin. Cei trei conducători auto au fost testați cu privire la consumul de alcool și substanțe psihoactive, rezultatele fiind negative în toate cazurile.
Acesta este cel de-al doilea accident rutier din acest an în care a fost implicat Romeo Dunca. În 5 ianuarie, liderul CJ Caraș-Severin, aflat la volanul aceleiași mașini de serviciu, un Volkswagen Touareg, a fost implicat într-un accident rutier în județul Timiș, după ce un animal i-a sărit în fața mașinii. Dunca nu a fost rănit, iar IPJ i-a eliberat autorizație de reparație a mașinii.
Accident cu doi morți la Brașov
Două persoane au decedat și alte două au fost rănite într-un accident rutier care a avut loc, marți dimineață, pe DN 10, în localitatea Prejmer, județul Brașov. Conform Infotrafic, au fost implicate un autoturism și un TIR. Cele două persoane rănite au fost transportate la spital, cu diferite leziuni.
Prahova: Două persoane au murit într-un incendiu care le-a cuprins apartamentul
Două persoane au murit, în noaptea de luni spre marți, într-un incendiu care le-a cuprins apartamentul, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova. Incendiul a izbucnit într-un apartament situat la etajul al patrulea al unui bloc cu 10 etaje din municipiul Câmpina. “În interiorul locuinței au fost identificate două persoane. Acestea nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarate decedate”, a transmis ISU Prahova. Conform aceleiași surse, victimele, un bărbat de 80 de ani și o femeie de 70 de ani, nu prezentau arsuri, decesele fiind provocate, cel mai probabil, de intoxicația cu fum. Pompierii au evacuat 10 persoane de la un etaj inferior și de la două etaje superioare. În urma incendiului nu au fost afectate alte apartamente.
Cum va fi vremea de Revelion în regiunea Moldovei
Vremea se va încălzi ușor în toată țara până pe 1 ianuarie 2023, după care temperaturile vor începe să scadă, iar probabilitatea de precipitații este mai ridicată în intervalul 27-31 decembrie și după 4 ianuarie, conform estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie pentru perioada 26 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023.
În Moldova, după răcirea din primele zile ale intervalului, când valorile termice diurne vor ajunge la 5 grade și cele nocturne la -3 grade, vremea se va încălzi din nou. Astfel, la finalul primei săptămâni, în medie, valorile maxime vor ajunge la 10...12 grade, iar cele minime la 3 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale maximelor de 4 grade și ale minimelor de -2...-1 grad. Probabilitatea de precipitații slabe va fi relativ ridicată în jurul datei de 28 decembrie și după data de 4 ianuarie.
Sfârșit crunt pentru o tânără care plecase la colindat în Ajunul Crăciunului
O tânără din județul Suceava care plecase la colindat în Ajunul Crăciunului a fost găsită moartă după două zile, scrie Monitorul de Suceava. Femeia în vârstă de 28 de ani a plecat cu colindul în comuna Vadu Moldovei, alături de mai multe persoane. Aceasta s-a despărțit la un moment dat de grup și nu a mai fost găsită. Aceasta s-ar fi îndreptat spre un schit aflat într-o zonă de pădure, conform sursei citate.
Potrivit Poliției Județene Suceava, femeia avea afecțiuni psihice. Ea fusese văzută ultima dată sâmbătă seară, în jurul orei 18:45. Tânăra a fost găsită luni, înghețată, cel mai probabil decesul survenind din noaptea de Ajun, mai scrie Monitorul de Suceava. Polițiștii nu au identificat nici o urmă de violență sau alte elemente care să le aducă suspiciunea că ar fi vorba de un omor sau altă faptă de violență. Se bănuiește că fetei i s-a făcut rău și a căzut iar ulterior s-a instalat hipotermia.
A fost dispusă efectuarea necropsiei de către medicii legiști, pentru a se stabili cert cauza morții. Dosarul de moarte suspectă este în cercetarea polițiștilor.