Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O remaniere de durată

Ziarul de Vrancea
17 apr 2019 684 vizualizări

Președintele nu se grăbește cu procedura de înlocuire a celor trei membri ai Guvernului n “PSD pregătește o remaniere care vrea să întărească asaltul asupra Justiției”, a mai spus șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, referindu-se la propunerile de remaniere, că, primind acele scrisori și-a pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere, iar prima sa impresie este că se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost. „De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace. Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile se meargă mai prost. Așa ceva este pur și simplu inadmisibil. Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicație pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple”, a declarat Iohannis. Președintele a mai precizat că a vorbit cu premierul Viorica Dăncilă. “I-am comunicat că va primi de la mine un răspuns la începutul săptămânii viitoare”, a precizat Klaus Iohannis. El a ținut însă să precizeze că “lucrurile încep să capete un contur trist”. “În condițiile în care am convocat un referendum pentru a afla opinia românilor despre acest asalt pesedist asupra Justiției. PSD pregătește o remaniere care vrea să întărească - așa este impresia mea - asaltul asupra Justiției și acest lucru nu poate fi de bun augur”, a spus președintele Iohannis. În legătură cu respingerea lui Eugen Nicolicea, el a spus că va detalia la începutul săptămânii viitoare. În ceea ce-l privește pe Tudorel Toader, a spus că nu a discutat cu acesta și nici nu intenționează să facă acest lucru.

Toader s-a predat

Tudorel Toader a anunțat, ieri după-amiază, că va merge la Guvern și îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă demisia sa din funcția de ministru al Justiției. El a precizat însă că va rămâne la minister până în momentul în care în Monitorul Oficial apare numele viitorului ministru. „Cel mai probabil o trimite la președintele republicii. În felul acesta domnia sa declanșează pe de o parte procedura de remaniere prin solicitarea pe care a formulat-o și a trimis-o de aseară. Are în același timp și demisia mea și cel mai probabil o va trimite la președintele republicii”, a mai declarat Toader. El nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției și demisiile Rovanei Plumb și Nataliei Intotero, candidați la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis și propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiție), Oana Florea (Fonduri Europene) și Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Estimările PE privind intențiile de vot în România: PNL - 9 mandate, PSD - 8

Parlamentul European a publicat ieri noi estimări privind componența sa după alegerile europene din luna mai, în baza unei compilații a sondajelor naționale reprezentative, datele indicând că PNL ar obține 9 mandate, PSD - 8, iar Alianța USR-PLUS - 6. În colaborare cu Kantar Public, Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European realizează un exercițiu de alocare estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru, în funcție de actualele grupuri politice.

Având în vedere că numărul de deputați și componența exactă a viitoarelor grupuri parlamentare nu pot fi prezise, aceste estimări sunt făcute în funcție de structura actualului Parlament și trebuie interpretate ca o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot, precizează PE. Conform datelor prezentate, PNL ar obține cele mai multe mandate, 9,PSD - 8, Alianța 2020 USR-PLUS - 6, ALDE și Pro România câte patru mandate, UDMR ar obține un mandat. PMP nu ar obține niciun loc în PE.

Conform proiecțiilor, atât grupul PPE, cât și cel al Socialiștilor și Democraților ar pierde aproape 40 de mandate fiecare, PPE rămânând însă în continuare cel mai mare grup din PE. Același lucru se întâmplă și cu alte grupuri din PE, cei care își suplimentează numărul de mandate fiind Verzii, grupul ALDE, Grupul Europa Libertății și Democrației Directe și Grupul Europa Națiunilor și a Libertății.

în Uniunea Europeană, doar Austria are la Curtea Supremă completuri specializate pentru corupție, arată șefa ICCJ, într-o scrisoare adresată lui Valer Dorneanu

Austria este singura țară din Uniunea Europeană unde la Curtea Supremă de Justiție există completuri specializate pe fapte de corupție, potrivit unui răspuns trimis președintelui instanței supreme, Cristina Tarcea, de către președinții Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană. Documentul a fost transmis de Cristina Tarcea Curții Constituționale, care vineri ar urma să ia o decizie privind completurile de 3 specializate. O hotărâre favorabilă a CCR l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive. Potrivit documentului transmis de instanța supremă Curții Constituționale, în 12 aprilie Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat Rețelei Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană următoarea întrebare: “Dispuneți la nivelul Curții Supreme sau la nivelul altor instanțe naționale de completuri specializate în cauze de corupție?”. Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri.

Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupție.

Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupție la nivelul Curții Supreme, dar la nivelul altor instanțe au complete sau judecători specializați în cauze de corupție.

Austria este singurul staat UE care are astfel de completuri.

Curtea Constituțională ar urma să se pronunțe vineri în cazul sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în dosare de corupție.

Până acum, Curtea Constituțională a amânat de două ori decizia și a solicitat instanței supreme și CSM noi documente, inclusiv un studiu comparativ pe țări privind completurile de 3. Vicepreședintele Camerei Deputaților a susținut în fața judecătorilor constituționali că Înalta Curte a refuzat să aplice legea 78/2000 și să constituie completuri specializate pe corupție, că “a sfidat Parlamentul și a încălcat statul de drept”. La rândul său, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că toate completurile au fost specializate în corupție și că instituției i se cere acum “să pună cu mâna” judecătorii. Ea a mai spus că în fiecare an, începând cu 2005, toate completurile de la secția penală au fost specializate în fapte de corupție.

În acest caz, Florin Iordache a sesizat CCR luna trecută, după ce Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților. El a folosit aceleași argumente care sunt folosite și de avocații lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, în care liderul PSD a fost condamnat de un complet de 3 judecători de la ICCJ la trei ani și jumătate de închisoare.

Dialogul lui Dragnea cu un alegător:

„Ce am făcut noi?”. „Nimic”. “Nimic ești tu, mininosule!”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a avut un schimb de replici, ieri, cu un participant la mitingul de la Suceava, unde are loc conferința extraordinară pentru alegerea conducerii organizației județene a PSD. Liderul PSD a fost întâmpinat la Suceava cu fanfară și cântece populare. El a venit împreună cu partenera sa de viață, Irina Tănase, și a făcut o baie de mulțime. La un moment dat însă, un bărbat a refuzat să dea mâna cu Liviu Dragnea, spunându-i acestuia: „Eu nu dau mâna cu hoții”. Liderul PSD nu a replicat și a trecut mai departe, la cei care voiau să îl salute. În schimb, în timpul discursului în care a lansat noi atacuri la adresa președintelui Klaus Iohannis și a partidelor din opoziție, liderul PSD a avut un schimb de replici cu unul dintre participanți, în momentul în care Dragnea a vrut să le vorbească participanților despre realizării guvernării PSD. „Gândiți-vă... zeci de ani de zile cum nu s-au interesat de satul românesc! Ce am făcut noi?”, a spus Dragnea. „Nimic!”, a strigat un bărbat aflat între participanții la miting. „Nimic ești tu, ți-o spun direct! Ai răbdare să-ți spun ce am făcut noi, mincinosule! Am mărit salariile la medici, așa cum n-au fost niciodată în România... “, a replicat Dragnea.

Românii au început să vândă pe internet „cenușă de la Catedrala Notre-Dame”

Mai mulți români au postat anunțuri pe site-urile de vânzări online, în care le promit cumpărătorilor „cenușă de la Catedrala Notre-Dame din Paris”. Edificiul, un simbol al Franței și al creștinătății, a ars timp de 16 ore, luni seara, după ce în zona în care se efectuau lucrări de renovare a izbucnit un incendiu violent. Acoperișul Catedralei Notre-Dame a fost carbonizat, iar o turlă s-a prăbușit, însă în ciuda flăcărilor greu de stins, pompierii au reușit să salveze obiectele de artă din interiorul bisericii, dar și structura catedralei. Potrivit Profit.ro, pe site-urile de vânzări din România au început să se îmulțească anunțurile în care se vinde „cenușă de la Notre-Dame”, la prețuri de câteva sute de lei. „Vând cenușă adusă de la catedrala Notre-Dame din Paris. E bună pentru colecție. Nu fac schimburi” - așa sună unul dintre anunțurile apărute pe un site specializat din România.

Opt persoane rănite după ce un tren a lovit un TIR, în Bistrița-Năsăud

Opt persoane au fost rănite, ieri, după ce un tren a lovit un TIR încărcat cu material lemnos, la o trecere peste calea ferată din localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Victimele se aflau în tren, în care era un grup organizat de copii. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au spus că accidentul s-a produs în localitatea Beclean, la trecerea de cale ferată spre Nușeni, unde un TIR cu material lemnos a fost lovit de un tren cu două vagoane. Echipajele de intervenție au evaluat pasagerii trenului, unii având leziuni la nivelul membrelor. Din cele circa 60 de persoane din tren, 17 sunt copii (dintr-un grup organizat). Cinci persoane au fost transportate la spital. “Din primele cercetări efectuate de polițiștii de la rutieră și transporturi feroviare la fata locului, a rezultat faptul că, în orașul Beclean, un bărbat de 35 de ani din Târlișua care conducea un autotren nu ar fi oprit la trecerea la nivel cu calea ferată când semnalele cu lumini roșii și sonore erau în funcțiune, moment în care a fost accidentat de trenul regio 15.830 care circula pe relația Cluj Napoca-Bistrița”, au transmis reprezentanții Poliției Județene Bistrița-Năsăud.

Proiect PSD: Mandat de 5 ani pentru primari

​Social-democrații vor ca primarii și consilierii locali și județeni să aibă mandate de cinci ani ca președintele. Motivul: în patru ani, cât e în prezent, nu-și pot pune în practică promisiunile. Cel puțin asta susțin 39 de parlamentari PSD care au depus, pe 17 aprilie, un proiect de lege care prevede ca durata mandatului aleșilor locali să crească de la patru la cinci ani. „Situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor, nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatulului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor generali se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate”, se arată în expunerea de motive a inițiativei. Printre inițiatorii proiectului de lege se regăsesc Ecaterina Andonescu, Eugen Teodorovici, Florin Iordache și Liviu Tit Brăiloiu.

INSP: Gripa nu mai are un caracter epidemic

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. “Având în vedere informațiile rezultate din analiza datelor epidemiologice, se concluzionează că evoluția gripei nu mai are caracter epidemic”, a transmis INSP. Conform sursei citate, în săptămâna 8 - 14 aprilie activitatea gripală a continuat trendul descendent, având o intensitate scăzută, răspândire locală în unele județe din zona de centru a țării și cazuri sporadice în restul țării. “Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai scăzută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă. Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 68.425, cu 6,3% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (73.041)”, se precizează în informare.

La nivel național s-au înregistrat 279 cazuri de gripă clinică.

De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 196 decese confirmate cu virus gripal.

Președintele Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist, Iulius Filip

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a pe Iulius Filip, disident anticomunist și fost deținut politic. Filip este cel care a vorbit despre activitatea lui Augustin Lazăr ca șef al comisiei de eliberări din Penitenciarul Aiud în anii '80.

Din 2014 și până în prezent, președintele României a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.

Microbuzul lovit de tren la Buzău: Șoferul era sub influența alcoolului

Șoferul microbuzului lovit de tren în județul Buzău, accident soldat cu moartea a patru persoane, era sub influența băuturilor alcoolice la momentul producerii impactului. Probele de sânge prelevate bărbatului au indicat o alcoolemie de 0,25 de grame per litru.

Bărbatul este în continuare internat în stare critică la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Anterior, surse din rândul anchetatorilor spuneau că bărbatul, fost polițist, ar fi primit în ultimul an două sancțiuni de la polițiștii de la Rutieră. Una dintre sancțiuni a fost dictată în februarie 2019, când bărbatul a fost prins băut la volan, la Râmnicu Sărat. Atunci, aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,10 miligrane per litru alcool pur în aerul expirat, așa că polițiștii buzoieni l-au amendat cu 1.305 lei și i-au reținut permisul pentru 90 de zile, însă vrânceanul a contestat decizia, ceea ce i-a permis să conducă în continuare, până la soluționarea cazului. Patru persoane au murit în urma accidentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.