Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O nouă tulpină de coronavirus, în România?

Ziarul de Vrancea
2 ian 2021 888 vizualizări

Două probe de coronavirus prelevate la București au avut “rezultate diferite” față de cele de până acum n ar putea fi vorba desre noua tulpină, mai contagioasă, apărută în Marea Britanie, dar un răspuns cert vom avea în următoarele ore n „Este posibil în viitorul apropiat să apară anumite modificări care să creeze probleme persoanelor care s-au vaccinat și să ne putem reinfecta”, admite vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei

Două probe de detectare ale infecției cu noul coronavirus au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum, a anunțat ieri un reprezentant al Institutului Matei Balș. Declarația vine în contextul noii tulpini de Sars-Cov-2 ce a apărut în Marea Britanie și, ulterior, și în alte țări. “În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate diferite la amplificare față de rezultatele cunoscute până acum”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Matei Balș, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

“În următoarele zile vom face secvențierea” pentru a vedea dacă este vorba de noua tulpină, a spus Apostolescu. Acesta nu a dat prea multe amănunte, spunând că nu este clar la acest moment nici dacă este vorba de doi pacienți sau de două probe diferite ale aceluiași pacient. “Este vorba de niște modificări ale amplificării genelor care apar în procesul de determinare. Urmează să corelăm informațiile, să le punem cap la cap”, a adăugat acesta. Noua tulpină este considerată de autoritățile britanice ca fiind cu 50% până la 74% mai contagioasă decât celelalte mutații ale noului coronavirus.

“O chestiune de timp până ajunge în România”

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat, ieri, după primele informații despre posibila prezență a noii tulpini de coronavirus în România, că vaccinul anti-COVID ar trebui să fie eficient împotriva acestei variante. Medicul Gindrovel Dumitra spune că noua tulpină din Marea Britanie care este mai contagioasă, chiar dacă nu se confirmă în acest caz, “va fi doar o chestiune de timp până ajunge și în România”. “Este vorba de o tulpină care are doar o infecțiozitate mai mare și nu determină cazuri mai grave. Asta este vestea bună. Vestea proastă este caracterul de contagiozitate crescut, care poate să aducă un număr mai mare de îmbolnăviri într-o unitate de timp și poate să ne reîntoarcă la situația în care vom avea iar în secția de ATI un număr foarte mare de cazuri și mai ales un număr foarte mare de decese. Asta contează până la urmă. Informațiile pe care le avem până în acest moment nu ne îngrijorează, pentru că, teroretic, pe mecanismele de acțiune pe care le avem în cazul vaccinurilor și mai ales în modul în care acționează anticorpii formați în urma vaccinului actual, ar trebui să funcționeze. Datele sunt încă parțiale. Ele sunt încurajatoare. Ele ne spun că nu avem în acest moment motive de îngrijorare din această perspectivă, dar așteptăm și rezultatele definitive, să vedem cum se va comporta în populație. Acest exemplu reprezintă un argument de ce trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că apar modificări la nivelul virusului și este posibil în viitorul apropiat să apară anumite modificări care să creeze probleme persoanelor care s-au vaccinat și să ne putem reinfecta. Dar în acest moment nu este cazul.

Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu atât circulația va fi mult mai redusă, iar posibilitatea de apariție a unor astfel de modificări va fi din ce în ce mai redusă”, a declarat, la Digi24, Gindrovel Dumitra. Acesta spune că “orice persoană care se îmbolnăvește, riscă să se reinfecteze cu oricare altă tulpină în viitorul apropiat”. „Există date pe care le avem care ne spun că la peste 3 luni distanță de la momentul în care s-a infectat prima oară, este posibil să apară o reinfecție”, a mai precizat medicul.

De azi, 20.000 de vaccinări pe zi?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat, sâmbătă seară, că din 4 ianuarie vor începe activitatea de vaccinare 90% dintre cele 270 de centre de vaccinare din Româna și ar trebui să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi. “Ne creează posibilitatea cât se poate de reală ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să începem vaccinarea pentru etapa a doua din Strategia de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

“Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste zile începând cu acele 10 centre medicale de linie 1. De luni, 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare și vom reuși să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social, ceea ce ne creează posibilitatea cât se poate de reală ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să începem vaccinarea pentru etapa a doua din Strategia de vaccinare, începând cu vaccinarea persoanelor din căminele rezidențiale, din centre medico-sociale”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță. Întrebat câte persoane vor fi vaccinate zilnic, el a explicat: “Din 4-5-6 ianuarie ar trebui să avem cel puțin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”.

Arafat: Nu vom aplica discriminări pentru cei care nu s-au vaccinat

Secretarul de stat Raed Arafat a mai declarat că în România autoritățile nu s-au gândit să aplice discriminări și reguli de restricționare a persoanelor care nu se vaccinează, dar este posibil ca în anumite zone din străinătate în care se aplică limitări mai stricte anti-COVID să li se ceară cetățenilor români să fie vaccinați pentru a se putea deplasa acolo. “Nu înseamnă (vaccinarea n.red) că îți reiei normalitatea. E posibil să fie unele întruniri internaționale care să îți spună  - poți să vii dacă ești vaccinat. E posibil, asta o să vedem. Ne așteptăm să se întâmple și asta. În România noi am zis că nu vom aplica astfel de discriminări și nu vom aplica astfel de reguli, dar afară, mai ales în zone în care a fost acum strict să nu se ducă nimeni, s-a desfășurat numai online, e posibil să se spună că nu poți să vii decât dacă ești vaccinat”, a afirmat șeful DSU.

Raed Arafat a adăugat că abia așteaptă să se vaccineze și el și că aspectul cel mai important al vaccinării anti-COVID-19 este că chiar dacă o persoană va face apoi forme ușoare de coronavirus, nu se va mai ajunge la forme severe și la sechele pulmonare sau la alte organe care să rămână pe perioade lungi sau chiar pe viață.

Aproape 16.000 de decese

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat că o parte a populației nu a respectat măsurile de protecție și recomandările de sărbători, de aceea este posibil să urmeze o perioadă cu creșterea numărului de cazuri de infectare. Acesta a precizat că ne aflăm pe un platou, iar scăderea înregistrată în ultima perioadă a fost mică. “Oricând putem să vedem că se schimbă și începe din nou să crească. Mai ales că, chiar dacă am avut ceva scăderi, acum suntem la un platou, nu mai avem o scădere. E probabil să vedem o creștere după perioada sărbătorilor, mai ales din partea celor care nu au respectat recomandările”, a mai declarat Arafat.  Potrivit acestuia, este însă “clar” că o parte a populaței nu a respectat recomandările și măsurile de protecție.  “Începerea vaccinării nu este egal cu finalizarea problemei sau terminarea problemei și începerea unei relaxări și a unei reveniri la normalitate. Începerea vaccinării înseamnă începutul unui drum care va dura câteva luni până la a avea efectul scontat și până când vom vedea că un număr semnificativ de persoane s-a vaccinat. Vaccinul este o lumină la capătul tunelului, dar încă mai avem mult de mers până să ajungem la final”, a precizat șeful DSU.

În schimb, Arafat a menționat că nu s-a discutat despre noi restricții: “Nu s-a discutat nimic de noi restricții, de lockdown generalizat nu se discută. Vor fi luate măsuri zonele cum s-au luat până acum”. Întrebat despre redeschiderea școlilor, șeful DSU a refuzat să facă aprecieri, afirmând că acest lucru se va discuta, dar anunțul va fi făcut de către reprezentanții ministerelor Educației și Sănătății.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 3.034 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, 60 de persoane au decedat, numărul total fiind de 15.979.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.868. Dintre acestea, 1.119 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.827.673 de teste. Dintre acestea, 9.829 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.220 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.609 la cerere.

Scandal după ce TVR a luat în derâdere de Revelion combaterea pandemiei

Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a anunțat că marți va avea o întâlnire informală cu președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Monica Gubernat, pentru a discuta despre “comunicarea și informațiile publice care distorsionează mesajele din partea autorităților”. Discuția vine după programul de Revelion al TVR 1 unde au fost luate în derâdere măsurile de combatere a pandemiei.

Bulai a reacționat vehement după programul de Revelion difuzat de postul public, afirmând că “TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială”.

 Deputatul a precizat că programul a costat 140.000 de euro, fiind promovați “oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor”, cum ar fi Dan Bittman și Mugur Mihăiescu.

Femeie căzută pe munte în Bucegi și însoțitorul ei, găsiți morți

Femeia care a căzut sâmbătă seara din Brâul Mare al Morarului din munții Bucegi, dar și însoțitorul ei, au fost găsiți morți de salvamontiști, relatează Mediafax. „Salvatorii montani au ajuns la locul accidentului, unde, din păcate, au găsit două persoane decedate. Se pare că alpinistul a încercat să ajungă la fată și a căzut și el”, au transmis reprezentanții Salvamont. Salvamontiștii din Bușteni și din Prahova au fost alertați sâmbătă seara, prin 112, că o alpinistă a căzut din Brâul Mare al Morarului, către Valea Cerbului, în masivul Bucegi. Apelul a fost făcut de coechipierul acesteia, rămas singur în masiv. Acțiunea salvamontiștilor a fost dificilă, în condiții de noapte, cu temperaturi scăzute, cu teren acoperit cu gheață și acumulări de zăpadă pe versanți.

Fost jandarm, de 42 ani, fără comorbidități, răpus de COVID-19

Un fost jandarm din Suceava, care a participat și la misiunea de menținere a păcii în Kosovo, a murit în urma infectării cu coronavirus. Bărbatul, care avea 42 de ani, a fost internat la ATI în data de 19 decembrie, cu saturația de oxigen foarte scăzută. Pacientul nu prezenta comorbidități, dar a murit în prima zi a anului. „Anul 2021 a început cu o veste foarte tristă. În prima zi a anului, un fost jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava a încetat din viață, la vârsta de doar 42 de ani, fiind răpus de COVID-19. Neculai Prostire a fost confirmat cu virusul SARS-CoV-2, iar după câteva zile, pe data de 19 decembrie, a fost internat la Spitalul Județean Suceava, secția ATI, cu saturația de oxigen foarte scăzută. Acesta nu prezenta alte comorbidități”, a transmis, sâmbătă, Jandarmeria Suceava.

Din anul 2004 până în anul 2012, bărbatul și-a desfășurat activitatea în domeniul ordinii și siguranței publice, debutând în cadrul Grupei de Supraveghere și Intervenție Fălticeni. În perioada decembrie 2010 - iunie 2011 a participat la misiunea internațională de menținere a păcii în provincia Kosovo. „În aceste momente de tristețe, ne manifestăm regretul față de pierderea fostului nostru camarad și transmitem sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, au mai transmis jandarmii din Suceava.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.