Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: O mână pe volan, alta pe telefon: 9 morți, 16 copii orfani

Ziarul de Vrancea
23 mai 2018 1140 vizualizări

șoferul microbuzului implicat în tragedia din Ungaria transmitea călătoria pe Facebook n autovehiculul nu avea autorizație pentru transport de persoane, susțin surse din rândul anchetatorilor n bărbatul aflat la volan ar fi confundat drumul național pe care circula autostrada de pe care tocmai ieșise, susțin apropiați ai acestuia

Șaisprezece copii din comunele mureșene Mica și Bălăușeri și-au pierdut părinții în urma accidentului de microbuz produs marți în Ungaria și soldat cu nouă morți. Ei urmează să fie evaluați de către reprezentanți ai Direcției pentru Protecția Copilului, a declarat subprefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond. “Am stabilit că în comuna Bălăușeri, respectiv satul Vișteu, este vorba de nouă copii minori, iar în comuna Mica este vorba de șapte copii minori. Joi, la locuințele familiilor se va deplasa o comisie formată dintr-un reprezentant al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială și doi reprezentanți din partea Direcției de Protecția a Copilului, dintre care un psiholog și un asistent social care vor face evăluările la fața locului, iar în urma acestora se vor întreprinde pașii următori”, a afirmat subprefectul județului Mureș. El a adăugat că a vorbit cu primarii celor două comune, care s-au angajat să găsească resurse pentru a sprijini familiile victimelor, unele având greutăți financiare.

Lucrau pe o plantație de hamei

Primarul comunei Mica, din care provin patru dintre victimele accidentului produs în Ungaria, a declarat că o familie și-a pierdut doi fii și nora, iar tatăl băieților a scăpat doar pentru că s-a întors în țară cu mașina, nu cu microbuzul implicat în accident. De asemenea, primarul spune, referindu-se la două dintre victimele care proveneau dintr-un alt sat, Agrișeu, că erau soț și soție și aveau 7 copii. ”Patru dintre victime erau din comuna noastră. Șoferul era din satul Deaj, iar alți doi bărbați tineri și o femeie erau din satul Căpâlna de Sus, din aceeași familie. Am vizitat rudele îndoliate de dimineață, pentru a le asigura de tot sprijinul. Este multă durere, vă dați seama, o singură familie a pierdut trei oameni dragi, doi băieți și pe nora. Sunt romi, am vorbit cu tatăl băieților, care a fost și el la muncă în Slovenia, însă s-a întors cu mașina acasă, nu cu microbuzul, și a ajuns cu doar două ore înainte. E foarte îndurerat... Au lucrat toți în agricultură, pe o plantație de hamei și veneau acasă cu bănuții strânși, că au mare nevoie, e o familie cu greutăți ”, a povestit primarul. Edilul spune că șoferul făcea transport internațional de persoane cu microbuzul său și mai avea un magazin alimentar în sat. ”Șoferul avea asigurare atât pentru microbuz cât și pentru pasageri. Am și luat legătura de dimineață cu asiguratorul și mi-a confirmat că va plăti daune pentru familiile tuturor celor nouă victime decedate, conform contractului”, a spus primarul comunei Mica. Conform sursei citate, un alt pasager mort se trăgea din comună, însă s-a mutat în Agrișeu, localitate care este tot din județul Mureș și de unde erau și celelalte victime. ”Ceilalți cinci morți erau din Agrișeu, unul se trăgea tot de la noi din comună. Și acolo e necaz mare, am aflat că în microbuz erau mama și tatăl a șapte copii, care au rămas acum orfani”, a spus edilul.

“A ieșit de pe autostradă și a intrat pe șosea”

Bărbatul care a provocat nenorocirea era cunoscut ca un șofer cu experiență. Însă cei care au analizat imaginile spun că cel mai probabil el a confundat drumul național cu autostrada. „El era cu telefonul, filma în direct, a ieșit de pe autostradă și a intrat pe șosea. El nu și-a dat seama, a crezut că e autostradă, a confundat-o, voia să se redreseze și atunci a intrat. Noi am fost la două ore de ei, ne-am întâlnit pe drum”, a spus un prieten al șoferului, citat de Antena3.

Microbuzul nu ar fi aparținut niciunei firme de transport și nu ar fi avut nici autorizație, mai susțin surse din interiorul anchetei, citate de postul de televiziune.

Accidentul a avut loc marți pe drumul național 4 din Ungaria, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România. Impactul s-a produs în timp ce șoferul transmitea călătoria în direct pe Facebook. Acesta ar fi vrut să se angajeze într-o depășire când a pierdut controlul volanului și a intrat într-un camion încărcat cu nisip ce venea de pe contrasens.

Mihai Chirica: Din păcate, bucureștenii nu s-au comportat ca moldovenii

n primarul Iașului o critică pe Gabriela Firea pentru primirea oferită moldovenilor care au protestat în weekend pentru autostrăzi

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a criticat, ieri, faptul că Gabriela Firea nu le-a permis sâmbătă participanților la marșul pentru autostradă să staționeze în Piața Victoriei, susținând că dacă bucureștenii ar fi venit la Iași ar fi fost primiți cu pâine și sare. Totodată, Chirica a spus că moldovenii vor veni spre București să vadă și lucrurile frumoase, nu doar pentru a protesta, iar dacă va fi nevoie se vor duce și în Teleorman, pentru "a aduce omagiul pentru cel mai bun conducător pe care România l-a creat în ultimul secol".

Mihai Chirica le-a mulțumit participanților la marșul motorizat de sâmbătă pentru autostrăzile Moldovei, precizând că oamenii au organizat acțiunea "pe timpul și pe comsbustibilul lor".

Peste 300 de mașini au participat sâmbătă la un marș motorizat către București, acțiunea fiind inițiată de două organizații civice din Iași. La acțiune au participat atât mașini din Iași, cât și din celelalte județe ale Moldovei. Inițiatorii protestului au cerut începerea urgentă a lucrărilor la autostrada Iași-Ungheni-Târgu Mureș, dar și la autostrada Ploiești-Suceava. Când au ajuns la București, protestatarii n-au fost lăsați să intre cu mașinile în Piața Victoriei și să staționeze câteva minute în fața Guvernului, ci au fost dirijați de Poliție către străzile din jur.

Deputatul “mitralieră” despre o juristă a IPJ: “O nesimțită”

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este cercetat pentru infracțiunea de ultraj de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, la finalul lunii ianuarie a acestui an, a jignit-o pe jurista Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, pe holurile unei instanțe de judecată. Rădulescu a continuat să o jignească și ieri pe reprezentata Poliției, pe care a catalogat-o drept"nesimțită".

La ieșirea de la Parchetul General, deputatul “mitralieră” a spus că plângerea pe numele său a fost depusă de adjunctul șefului poliției Argeș, care i-ar fi suspendat permisul de portarmă. Rădulescu a povestit că a contestat în instanță decizia de suspendare dispusă de polițiștii din Argeș și că la instanță reprezentata IPJ ar fi încercat să discute cu un martor din dosar și că l-a numit "deputatul mitralieră".

 "Acuma o să facem noi plângere penală și pentru calomnie, și pentru intimidarea martorilor" a spus Rădulescu. Parlamentarul a spus că singurul lucru pe care i l-a spus polițistei a fost să o catalogheze drept nesimțită. "Eu am spus că e o nesimțită că spune așa. Eu sunt medic chirurg, ea nu știu cine este", a povestit Cătălin Rădulescu. Deputatul PSD a continuat să o jignească pe reprezentata IPJ Argeș și în fața camerelor de filmat. "O fac și nesimțită și fac și plângere. Da, e o nesimțită, dacă mă face pe mine, medic chirurg, una cu șapte clase mă face deputatul mitralieră înseamnă că e o nesimțită", a spus deputatul.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că incidentul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an și că polițista ar fi fost jignită și amenințată de către parlamentar pe holul instanței de judecată. Aceasta a raportat incidentul superiorilor săi, iar dosarul a fost preluat de către procurori.

Fostul preot Pomohaci, cercetat pentru evaziune fiscală

Fostul preot Cristian Pomohaci este cercetat penal pentru evaziune fiscală de către procurorii Parchetului General care îl acuză că ar fi închiriat unsprezece imobile și ar fi declarat venituri mai mici decât în realitate. Prejudiciul produs bugetului de stat este estimat la peste 130.000 de lei. ”În perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, a declarat la organul fiscal teritorial venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obținute în realitate. În mod concret, suma nedeclarată de suspectul Pomohaci Cristian-Dorin este de 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), aferentă cedării folosinței a 11 bunuri imobile deținute” anunță procurorii. Totodată, anchetatorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi sumelor de bani aflate într-un cont bancar al fostului preot, în vederea reparării pagubei.

Sucursală bancară din Baia Mare, jefuită de doi bărbați mascați și înarmați

O sucursală bancară din Baia Mare a fost atacată, ieri, de doi bărbați mascați și înarmați, unul cu o macetă și al doilea cu un pistol, ei reușind să fugă cu o sumă de bani înainte ca angajații să declanșeze alarma și să apară forțele de ordine.

Conform reprezentanților Poliției Județene Maramureș, cei doi bărbați mascați și înarmați au intrat în bancă și au amenințat anagajții, dar și pe un client aflat la un ghișeu. Suspecții au reușit să fugă cu o sumă de bani înainte de a ajunge forțele de ordine. Angajații, care au apăsat butonul de panică și au declanșat alarma, le-au relatat polițiștilor că ar fi vorba de doi bărbați care purtau cagule, unul având o macetă, iar al doilea un pistol, despre care nu se știe dacă a fost real.

Polițiștii aveau informații că suspecții ar fi ajuns în zonă pe scutere, iar imaginile surprinse de sistemele de supraveghere ale băncii și din zona respectivă sunt analizate.

Ultimele detalii pentru tinerii care vor să circule gratuit cu trenul în UE

Comisia Europeană a lansat miercuri platforma online de înscrieri pentru Programul „DiscoverEU” prin care tinerii europeni în vârstă de 18 ani pot beneficia de un abonament gratuit de tren de până la 30 de zile valabil în cele 28 de state membre, finanțat de Uniunea Europeană (UE).

Eurodeputatul Siegfried Mureșan care, în calitate de negociator-șef al Bugetului UE pentru 2018, a alocat în premieră o finanțare de 12 milioane de euro pentru acest program, explică ce trebuie să facă tinerii care vor să călătorească gratuit în Europa.

„Tinerii care vor să se înscrie pentru a beneficia de un abonament gratuit de tren de până la 30 de zile cu care să viziteze Europa pot deja accesa platforma online de înscrieri la adresa europa.eu/youth/discoverEU_ro. Înscrierile se vor face în perioada 12 - 26 iunie 2018, dar sfătuiesc tinerii doritori să intre de astăzi pe platformă, să se familiarizeze cu criteriile de selecție și să lucreze la dosarul de înscriere”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, citat într-un comunicat.

Cine poate beneficia și care sunt criterii, potrivit lui Siegfried Mureșan: “Fiecare posibil beneficiar trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018 și să aibă naționalitatea unuia dintre cele 28 de state membre ale UE. Sunt eligibili tinerii cu cetățenie UE născuți între 2 iulie 1999 și 1 iulie 2000 inclusiv. Trebuie prezentat un itinerariu de călătorie care poate să dureze de la o zi la 30 de zile. Călătoria trebuie să aibă loc în perioada 9 iulie - 30 septembrie 2018 și să cuprindă minimum o destinație din altă țară decât țara în care începeți călătoria și maximum 4 țări în plus față de țara din care porniți”.

Tinerii se pot înscrie individual sau într-un grup de maximum 5 persoane.

„În final, va trebui să răspundeți la un chestionar cu 5 întrebări despre Anul european al patrimoniului cultural 2018 și inițiativele UE dedicate tinerilor. Călătoria se va face în mare parte cu trenul, dar, în cazuri excepționale, pentru destinații în care nu puteți ajunge cu trenul, se pot folosi și alte mijloace de transport”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„În total, se vor alege 15.000 de câștigători din toate statele membre, iar locurile sunt distribuite proporțional cu populația țării. Așadar, pentru România se vor aloca circa 750 de abonamente în această primă sesiune, deci aveți toate șansele să fiți selectați. Comisia Europeană va fi responsabilă cu selectarea câștigătorilor care vor fi anunțați la începutul lunii iulie”, a adăugat Mureșan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.