Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „O impotență instituțională”

Ziarul de Vrancea
14 iun 2020 874 vizualizări

Judecătorul Cristi Danileț explică de ce nu există criterii clare după care magistrații decid eliberarea condiționată în România n tânăra incendiată de bărbatul cu cinci crime la “activ” a căzut victimă și lipsei paturilor de spital dedicate marilor arși

La un an de la crimele de la Caracal, un nou caz a șocat România: o fată de 17 ani a fost incendiată de către un bărbat cu cinci crime la activ, condamnat pe viață. Cum s-a ajuns la eliberarea lui condiționată? Un deținut, indiferent de infracțiunile pentru care a fost condamnat, poate fi eliberat condiționat după ce execută o fracție din pedeapsă, respectiv două treimi. În legislația din România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unor condamnați aflați pentru a doua, a treia sau a cincea oară într-o astfel de situație, așa cum este cazul lui Ion Turnagiu, care a săvârșit cinci crime și care i-a dat foc unei tinere, după ce a fost eliberat condiționat.

Teoretic, un criminal eliberat condiționat și care se întoarce în penitenciar după ce a săvârșit o nouă crimă poate fi pus din nou pus în discuția comisiei de eliberare din penitenciar. Comisia este alcătuită din comandantul penitenciarului, ofițerul de probațiune, medic, psiholog, și apreciază dacă acesta poate fi eliberat sau nu. Propunerea comisiei din penitenciar este trimisă către judecătorie. Crimele, de exemplu, sunt de competența Tribunalului, dar, potrivit Codului de procedură penală, aceste propuneri de eliberare condiționată ajung mai întâi la judecătorie, indiferent despre ce infracțiune este vorba.

Judecătorul Cristi Danileț spune că nu există criterii clare și că decizia eliberării condiționate a unui deținut este lăsată la aprecierea subiectivă a magistraților, astfel că este necesară modificarea Codului de procedură penală. “Eliberarea condiționată trebuie să devină o excepție și atunci practica judecătorilor ar trebui să se schimbe, pentru că nu pot fi admise eliberări condiționate pe bandă rulantă”, a declarat judecătorul pentru site-ul HotNews.ro. Magistratul mai spune că, de regulă, aceste propuneri de eliberare sunt judecate de către cei mai tineri dintre judecători.

Când se decide definitiv eliberarea condiționată a unui deținut trebuie avute în vedere două criterii: executarea unei fracțiii din pedeapsă, respectiv două treimi, și conduita deținutului în penitenciar, respectiv dacă acesta a dat dovadă de bună purtare. Aceasta înseamnă să nu fi avut sancțiuni disciplinare, să fi avut recompense, să fi muncit în penitenciar. În plus, legea recursului compensatoriu aplicată pentru perioada 2012-2019 prevede o reducere de pedeapsă pentru condiții improprii de detenție, astfel că automat se poate scădea mai mult din pedeapsă. De asemenea, dacă a muncit în penitenciar se aplică o altă reducere din pedeapsă, astfel încât uneori în mod formal judecătorii constată îndeplinite condițiile și le dau drumul deținuților, a mai explicat Cristi Danileț.

Plimbată printre spitale

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ieri că starea fetei în vârstă de 17 ani din Mehedinți este critică, iar prognosticul medicilor este rezervat având în vedere gradul de arsură și suprafața afectată.

Tânăra are arsuri profunde pe aproape 90% din suprafața corpului, inclusiv capul și scalpul arse, și arsuri ale căilor respiratorii, este intubată și respiră cu ajutorul aparatelor, a declarat pentru site-ul HotNews.ro medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din București, al treilea spital unde a ajuns victima. Inițial, tânăra a fost plimbată prin două spitale care nu au condiții pentru tratarea unui ars atât de grav - Drobeta Turnu Severin și Craiova. Asta pentru că în puținele spitale românești care pot îngriji arși grav “nu au fost locuri”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

România are, anual, cei mai numeroși mari arși din Europa - între 600 și 800 de cazuri - dar nu are, deocamdată, niciun centru pentru mari arși - cele mai performante structuri pentru acești pacienți.

În ciuda faptului ca în spațiul public s-au auzit unele voci care au cerut transferul tinerei de 17 ani în străinătate, starea acesteia este mult prea gravă și este puțin probabil să reziste unui transfer, spun medicii consultați de HotNews.ro. În plus, spitalele și clinicile din străinătate specializate în tratarea marilor arși sunt reticente să primească astfel de cazuri, de asemenea gravitate, au declarat surse medicale. “Astfel de cazuri au șanse minime peste tot” în lume, a explicat medicul Raluca Alexandru.

Tătaru: “Avem încă o transmitere comunitară”

După trei zile de creștere, ieri s-au înregistrat sub 200 de noi cazuri de coronavirus raportate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, refuză să răspundă acuzațiilor lansate de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, conform cărora cifrele privind îmbolnăvirile cu COVID-19 ar fi folosite în scop de manipulare de către Guvern. “Nu vreau să discut politic un moment medical. Avem 1.341 de decese, poate cineva poate să le spună acelor familii că sunt modificate”, a declarat Nelu Tătaru. Acesta a precizat că, fie că este sau nu declarată oficial, starea de alertă există iar virusul continuă să se transmită în comunitate. “Avem încă o transmitere comunitară, mică deocamdată, dar cu niște excese în ultimele 4-5 zile. Am avut de gestionat 2 week-end-uri mai lungi, astăzi avem o a treia etapă de relaxare. Sunt momente pe care trebuie să le gestionăm”, a adăugat Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri, 166 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în ultimele 24 de ore, bilanțul ajungând la 22.165. S-au înregistrat și alte 17 decese, numărul total fiind de 1.427. La ATI erau internați 175 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 564.278 de teste.

Cel mai numeros grup de flamingo observat în ultimul secol în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a semnalat, ieri, prezența a zece exemplare de flamingo, grupul cel mai numeros din această specie observat în România în ultimul secol.

Exemplarele de flamingo au fost văzute sâmbătă, 13 mai, în zona Meleaua Sacalin, iar ARBDD menționează, într-o postare pe pagina de Facebook, că specia cuibăritoare în bazinul mediteranean are coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru. “În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900. Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol”, se specifică în anunțul ARBDD.

Potrivit sursei, exemplarele de flamingo prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere.

“Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia, Turcia. Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă”, se mai arată în anunțul ARBDD.

Tânăr, găsit decedat în urma unui incendiu. Bărbatul ar fi fost ucis înainte

Trupul unui bărbat în vârstă de 29 de ani a fost găsit carbonizat în urma unui incendiu izbucnit la locuința acestuia din Reșița. Conform primelor informații, bărbatul respectiv ar fi fost ucis, iar apoi incendiat. În acest caz anchetatorii vor audia patru persoane, între care și minori.

Potrivit polițiștilor, ieri dimineața, în jurul orei 4.17, Poliția municipiului Reșița a fost sesizată prin apel 112, cu privire la un incendiu izbucnit la o casă, în spatele unor blocuri din zona Govândari. “Din primele verificări, echipajul deplasat la fața locului a stabilit faptul că incendiul a izbucnit la un sălaș situat pe un deal, la aproximativ 500 de metri în spatele unor blocuri din zona Căminelor din Reșița. Sălașul prevăzut cu o singură încăpere, a fost distrus în totalitate de incendiu. După lichidarea incendiului, în încăperea respectivă a fost găsit cadavrul carbonizat al unei persoane”, se arată în comunicat. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului. În acest moment, cercetările sunt în curs de desfășurare, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment. Conform unor surse, bărbatul respectiv ar fi fost ucis, iar apoi ar fi fost provocat incendiul.

PSD a impus ca data alegerilor să fie decisă de Parlament

Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie. Cu 204 voturi “pentru”, trei “împotrivă” și 66 de abțineri proiectul a trecut de Parlament și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Liberalii au încercat să amendeze proiectul de lege însă, fără rezultat.

În dezbaterea comisiilor, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data alegerilor să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins. Proiectul de lege prevede ca data alegerilor locale din acest an se stabilește prin lege organică cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au inițiat săptămâna trecută proiectul de lege care prevede ca mandatele în curs ale primarilor și consilierilor să se prelungescă până la data de 01 noiembrie 2020.

România, locul 77 în lume privind inegalitatea între sexe

România ocupă locul 77 din 145 de țări privind inegalitatea între sexe, iar specialiștii prevăd că, la nivel mondial, aceste decalaje între bărbați și femei ar putea dispărea abia după 118 ani, potrivit unui studiu realizat de World Economic Forum. Studiul internațional a luat în calcul participarea economică și oportunitatea, realizările educaționale, speranța de viață și puterea politică.

În acest context, Asociația Happy Moms a încurajat peste 6.000 de femei din România, majoritatea dintre ele tinere mămici, să pornească pe drumul antreprenoriatului, organizând timp de 6 ani conferințe și ateliere de lucru, care au ca scop creșterea competitivității doamnelor în mediul de afaceri. “Din păcate, mediul educațional din România se focusează pe educația antreprenorială doar în cadrul facultăților de profil, cultura în afaceri fiind aproape inexistentă în rândul doamnelor în special, însă credem cu tărie că există un mare potențial. De ce? Pentru că la ora actuală, 36% dintre firmele noi din România sunt înființate de femei, mult peste media Uniunii Europene, de 26%. Totodată, peste 240.000 de firme înființate de doamne generează peste 740.000 de locuri de muncă”, a declarat Dana Lupșa, președintele Asociației Happy Moms, într-un comunicat.

Cum va fi vremea în regiunea Moldovei până la sfârșitului lunii iunie

Vremea prognozată de către meteorologi în următoarele două săptămâni (15 - 28 iunie) se va caracteriza prin instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea regiunilor, iar pe arii extinse vor fi averse importante cantitativ, potrivit Administrației Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în intervalul 15 - 21 iunie, media maximelor termice va fi de 24 - 26 de grade, apoi va avea loc o ușoară încălzire, iar spre finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge 28 de grade Celsius. Media temperaturilor minime se va menține relativ constantă pe parcursul intervalului și se va situa în jurul valorii de 14 grade. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată până spre 22 - 23 iunie, dată până la care vor fi averse pe arii extinse, local importante cantitativ. Ulterior, între 25 și 28 iunie, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.