Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O eroare degradantă pentru învățământul românesc

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 479 vizualizări

Astfel a catalogat un profesor greșeala făcută de minister la simularea evaluării naționale după ce o poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită lui Șt.O. Iosif n se cere demisia ministrului Educației

O poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naționale, poetului român Șt. O. Iosif, cel care, de fapt, a tradus-o. Este vorba de poezia “Stai și asculți sub ramuri...” tradusă de poetul român în 1895 și apărută pe 16 aprilie în același an în revista Viața. Pe foaia de examen, la primul subiect la română la simularea evaluării pentru clasa a VIII-a au avut de rezolvat mai multe cerințe, printre care și să redacteze “o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenența la genul liric a poeziei «Stai și asculți sub ramuri...» de Șt.O. Iosif”. Cele cinci strofe ale poeziei apăreau mai sus.

Criticii literari consultați de site-ul HotNews.ro spun că poezia atribuită lui Șt.O. Iosif este de fapt traducerea fidelă a poeziei lui Heine. “Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu. S-a mai întâmplat în 2009, nu la simulare, ci la evaluarea efectivă, când autorii subiectelor le-au dat copiilor pe foaia de examen un text greșit din Caragiale, originalul era modificat, oricât de incredibil ar părea. De data aceasta, poezia unuia dintre cei mai cunoscuți poeți romantici germani, Heinrich Heine, e prezentată ca fiind a lui Șt.O. Iosif, deși până și pe internet, pe Wikisource, de pildă, ea apare ca fiind traducere”, a declarat criticul literar Luminița Corneanu pentru HotNews.ro. Ea arată că este vorba despre drepturile de autor care nu i-au fost atribuite poetului german, dar acest lucru nu afectează șansele elevilor de a răspunde cerințelor.  “Poezia «Stai și-asculți sub ramuri…» este o traducere fidelă a poeziei «Unterm weißen Baume sitzend», apărută în volumul «Neue Gedichte» din 1844. Ediția princeps, cu grafie gotică, este disponibilă la liber pe internet. Trebuie să menționez că, deși spune multe despre relația intelectualului român cu atribuirea unei opere și dreptul de autor, incidentul nu a afectat însă șansele elevilor de a răspunde corect cerințelor testului”, a mai spus Luminița Corneanu.

 

Profesor: Noi, ca societate civilă, ar trebui să boicotăm aceste simulări

 

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ar trebui să își dea demisia după greșeala de la simulare, susține profesorul de limba română Ofelia Burtea, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova.

Ea declară că greșeala de a confunda poeții tocmai la un subiect pentru simularea Evaluării Naționale este impardonabilă. „Este o traducere bună, dar este de neacceptat faptul că reprezentanții Ministerului Educației Naționale au confundat poeții. Această confuzie nu arată altceva decât că responsabilii de disciplina Limba și literatura română din Ministerul Educației Naționale nu stăpânesc chestiuni elementare de literatură. Este o greșeală impardonabilă, este degradantă pentru învățământul românesc. Lovește în tradiția culturală a acestei țări. Cu ce autoritate vor mai veni ei să propună subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat când se vede că nu au noțiuni elementare?”, se întreabă profesorul Ofelia Burtea de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova. De altfel, dascălul susține că după această greșeală ar trebui să fie demiși cei din Ministerul Educației Naționale. „Trebuie luat în calcul însă și un alt aspect. Dacă un elev greșește rezolvarea unui subiect, pică examenul. Ce se întâmplă cu cei din Ministerul Educației Naționale când fac greșeli tocmai la subiecte de examen național? Nu este nicio reacție până acum, dar doamna ministru ar trebui să își dea demisia. În acest caz și noi, ca societate civilă, ar trebui să boicotăm aceste simulări, să ieșim în stradă până când doamna ministru și cei care au greșit își vor da demisia”, a spus Ofelia Burtea. De altfel, dascălul susține că subiectele nu respectă cerințele pentru vârstă. „Am văzut subiectele de la simulare și ce pot să spune că nu sunt adecvate vârstei. Copiii au avut mult de gândit și de scris. Sunt subiecte solicitante și pentru un elev de 18 ani, dar pentru unul de 14 ani! Acest tip de subiecte îi stresează pe copii atât la clasa a VII-a, cât și la clasa a VII-a. În plus, mai este un aspect. S-au dat aceste simulări ani la rând și nu se observă niciun fel de schimbare. Suntem pe ultimul loc la evaluările internaționale”, a mai spus profesorul de limba română.

Fugarul Ghiță îi amenință cu bătaia pe protestatarii #Rezist

n urmărit în mai multe dosare penale, omul de afaceri spune că îi va trimite pe membri ai PRU – formațiune de extremă dreapta - “să le dea niște șuturi în fund” protestatarilor

Fugarul Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, i-a amenințat luni seară cu bătaia pe protestatarii care au ieșit și ies în stradă pentru a manifesta împotriva atacurilor la adresa justiției din partea majorității PSD-ALDE-UDMR. Într-o intervenție telefonică la România TV, canalul pe care îl patronează, Ghiță a susținut că îi va trimite pe membrii Partidului România Unită (PRU), formațiune din partea căreia ar putea candida la europarlamentare, “să le dea o mamă de bătaie” protestatarilor, spunând că “dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi”. „Dacă le mai prindem pe străzi pe bandele #Rezist, cum i-am văzut astăzi la Ministerul Justiției, s-ar putea să se întâlnească cu niște cetățeni de la Partidul România Unită, care să le dea niște șuturi în fund și să îi trimită acasă. Dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi. Că asta nu-i democrație. Dacă avem o lege și o instituție, o respectăm. Nu se trezesc unii dintre noi să spargă geamurile, să-l bată pe ministru sau pe judecători. Asta curând se va termina. Dacă poliția nu-i ia de pe străzi, o să ne luăm la bătaie cu ei. Ne asumăm. N-am știut și nu știm. Dar suntem atenți și cum îi vom prinde pe străzi bătând vreun ministru, distrugând instituții și sărind pe gardurile Parlamentului, o să le dăm o mamă de bătaie. Să plece la ei acasă și să ne lase-n pace”, a amenințat Sebastian Ghiță.

Amenințările lui Ghiță la adresa protestatarilor au fost semnalate pe pagina de Facebook “Stop fake news în România”, care îndeamnă la trimiterea de sesizări către CNA. Doi dintre cei mai cunoscuți protestatari projustiție, Cătălin Teniță și Marian Raduna, au anunțat deja că au depus o plângere penală împotriva lui Sebastian Ghiță pentru amenințările lansate public luni la televiziunea pe care o patronează.

Primarul Iașului se alătură protestului „15 minute”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că se alătură protestului „15 minute”, lansat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, și îndeamnă și alți primari să întrerupă activitatea în 15 martie.

„Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru că trebuie să atragem atenția asupra necesității construirii de autostrăzi. Așa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată țara are nevoie de rețea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanță mare pentru că despre această necesitate se vorbește de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puțin, vom reuși să atragem atenția Comisiei Europene că a devenit o problemă națională lipsa autostrăzilor și că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanțare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus Mihai Chirica la Digi FM. Primarul Iașiului îi îndeamnă și pe alți primari, indiferent de culoarea politică, să se alăture acestui demers inițiat de un om de afaceri din Suceava. „Nu numai că-i îndemn, îi și rog, în același timp, să facă acest lucru nu pentru faptul că vrem să dăm în cap unei formațiuni sau alteia politice, pentru că lipsa autostrăzilor se perpetuează de ani de zile. Trebuie să facem mai mult (...) Ieșirea în stradă este o soluție pentru că, până la urmă, frica față de mișcările de masă va determina o altă abordare. Să nu uităm că avem o experiență din acest punct de vedere - Revoluția din 1989, când mișcările de masă, cele reale, cele pornite din necesitatea reformării acestui popor au fost cele care au schimbat, și nu dorința celor care dețineau frâiele în subteran”, a mai declarat Mihai Chirica.

 Ștefan Mandachi, omul de afaceri care a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și care a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00, a spus duminică, la Digi24, că a fost șocat de valul de susținere pe care l-a primit. Mai multe companii private, din diverse domenii, au anunțat că se alătură protestului lansat de omul de afaceri sucevean.

Criminala de la metrou, condamnată la închisoare pe viață

Criminala de la metroul bucureștean, Magdalena Șerban, a fost condamnată de judecătorii de la Curtea de Apel București la închisoare pe viață. Aceasta va fi nevoită să le plătească daune celor două victime ale sale. De asemenea, instanța de judecată a decis să o oblige pe Magdalena Șerban la urmarea unui tratament medical pentru amelioarea stării ei de sănătate. Magdalena Șerban a fost condamnată pentru săvărșirea infracțiunilor de tentativă de omor și omor calificat. Pe 12 decembrie 2017, în timp ce se afla pe peronul stației de metrou Dristor 1, Magdalena Șerban a împins o tânără spre liniile de metrou, iar după ce victima a căzut pe șine, în timp ce aceasta încerca să se agațe de marginea peronului, a lovit-o în zona capului cu piciorul. Urmare a acestor acțiuni, tânăra a fost lovită de trenul ce intra în stație și a decedat. Cu câteva ore înainte, femeia a încercat să împingă o altă tânără spre linia de metrou în stația Costin Georgian, însă aceasta s-a opus și nu a pățit nimic.

Bărbat care a agresat sexual o fetiță de 10 ani, în scara unui bloc, căutat de polițiști

Polițiștii din Galați caută un bărbat care, ieri dimineață, a agresat sexual o fetiță de 10 ani, în scara unui bloc. Oamenii legii cer ajutorul populației pentru a-l prinde pe bărbat. Potrivit poliștilor, în jurul orei 8.00, bărbatul ar fi abordat o fetiță de 10 ani, care cel mai probabil se îndrepta spre școală, apoi a dus-o în scara unui bloc, unde ar fi agresat-o sexual. Polițiștii din Galați au făcut publică fotografia suspectului și cer sprijinul oamenilor pentru a-l prinde. Acesta are 35 - 40 de ani, constituție solidă și ten măsliniu. La momentul agresiunii, era îmbrăcat cu o geacă din material textil de culoare gri, pantaloni, de asemenea din material textile, de culoare maro, și pe cap purta un fes de culoare neagră. Persoanele care pot oferi informații care să ducă la identificarea bărbatului sunt rugate să sune la numărul unic de urgență 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.

Parlamentarii PMP au depus un proiect pentru a transpune în legislație inițiativa „Fără penali în funcții publice”

Parlamentarii PMP au depus un proiect pentru a transpune în legislație inițiativa „Fără penali în funcții publice”, susținând că legiuitorul poate conferi condamnării penale efecte juridice care excedează sancțiunea penală, reglementând interdicții care rezultă din condamnare. „Deoarece orice inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției parcurge un proces complex, anevoios, finalizat prin organizarea unui referendum care implică cheltuieli bugetare suplimentare, apreciem că se impune o implicare proactivă a Parlamentului în legiferarea în regim de urgență a dezideratului unui segment important al societății civile de a pune o cărămidă în plus la construirea unei societăți democratice fără penali în funcții publice”, afirmă inițiatorii. Anul trecut, peste un milion de semnături au fost strânse de USR pentru susținerea inițiativei “Fără penali în funcții publice”, care în prezent se află la Curtea Constituțională.

Inițiatorii menționează că, potrivit Constituției, „funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară”. Parlamentarii PMP precizează că legea fundamentală face trimitere la „condițiile legii”, iar acestei trimiteri generice îi este subsumată o serie de legi în domeniul ocupării demnităților publice.

Astfel, potrivit modificărilor propuse, nu pot fi aleși în demnitatea de președinte al României, de europarlamentar, deputat, senator, primar, consilier local sau consilier județean „persoanele care au suferit condamnări penale”. Prin inițiativa “Fără penali în funcții publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituție să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților și Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. În prezent, semnăturile pentru această inițiativă se află la CCR.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.