Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nouă din zece pacienți vindecați de COVID-19 se confruntă cu efecte secundare

Ziarul de Vrancea
29 sep 2020 795 vizualizări

Studiul a fost publicat ieri, în ziua în care bilanțul deceselor la nivel global a trecut de un milion n în România, până marți, 4.782 de persoane au fost răpuse de coronavirus

Nouă din zece pacienți vindecați de COVID-19 au declarat că s-au confruntat cu efecte secundare precum oboseala, simptome psihologice, dar și pierderea mirosului și a gustului, potrivit unui studiu preliminar realizat în Coreea de Sud, publicat ieri. Cercetarea vine în contextul în care bilanțul deceselor la nivel global din cauza COVID-19 a trecut marți de 1 milion, un prag sumbru într-o pandemie care a devastat economia globală, a supraîncărcat sistemele de sănătate și a schimbat stilul de viață al oamenilor. În cadrul unui sondaj online la care au participat 965 de pacienți vindecați de COVID-19, 879 de persoane, echivalentul a 91,1%, au răspuns că au suferit cel puțin un efect advers în urma bolii, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Kwon Jun-wook, un oficial în cadrul Agenției Coreene pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (KDCA). Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar, întâlnit la 26,2% dintre participanți, urmat de dificultate în concentrare, manifestată la 24,6%, a spus Kwon. Alte simptome au inclus efecte secundare psihologice sau mintale, precum și pierderea gustului și a mirosului. Kim Shin-woo, profesor de medicină internă la Facultatea de Medicină a Universității Naționale Kyungpook din Daegu, a discutat cu 5.762 de pacienți vindecați din Coreea de Sud și 16,7% dintre aceștia au participat la sondaj, a spus Kwon. Deși cercetarea a fost realizată online într-o primă etapă, Kim Shin-woo, cercetătorul principal, a precizat că va publica în curând studiul însoțit de o analiză detaliată.Coreea de Sud va conduce totodată anul viitor un studiu separat la care participă 16 organizații din domeniul medical despre complicații potențiale ale bolii și care va conține o analiză detaliată cuprinzând tomografii ale pacienților recuperați.

Peste 550 de pacienți la terapie intensivă

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 123.944, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 1.271 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. 44 de persoane au decedat, numărul total fiind 4.782. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.393.670 de teste. Dintre acestea 21.330 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.992 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.338 la cerere.

Parlamentul controlat de PSD stabilește data alegerilor parlamentare

“Alegerile vor avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ștampilate cu numele lor”, spune Cioloș după decizia CCR care îi avantajează pe social-democrați

Curtea Constituțională a respins ieri, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an. Potrivit unor surse citate de site-ul g4media.ro, decizia a fost luată cu 5 voturi “pentru” respingerea sesizării și 4 voturi “împotrivă”. Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga și Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunțat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar. Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie. Nu este clar în acest moment ce se va întâmpla în urma deciziei CCR de ieri.

Cioloș: Cel mai corupt partid din istorie decide data scrutinului

Dacian Cioloș, copreședintele PLUS USR, afirmă, după decizia Curții Constituționale, că „cel mai corupt partid din istoria României” mai primește un cadou. „Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiția, a schilodit instituțiile democratice politizându-le complet și care și-a cocoțat beizadelele și camarila în funcții publice mai primește un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook. El se declară convins că, „dacă ar fi după pesediști, alegerile vor avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ștampilate cu numele lor”. „Acum, va trebui să facem față și acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea și echilibrul pot câștiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoți și de incompetenți. Am experimentat destul cu tot felul de populiști care mințeau de dimineața până seara. Avem răbdare și câștigăm indiferent când se vor programa alegerile”, încheie Cioloș.

Clotilde Armand: Fostul primar pesedist trebuie reținut urgent

Candidata USR PLUS pentru funcția de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a afirmat, ieri, că “fostul primar pesedist trebuie reținut urgent de anchetatori” și a dat câteva explicații pentru această considerație. Armand afirmă că bărbatul prins cu procesele verbale în sediul Primăriei Sector 1 este Sorin Cătălin Tomescu - candidat la funcția de consilier din partea PSD, acesta având asupra sa 473 deprocese verbale. “Întrebat de jurnaliști cum își explică faptul că o persoană, candidată la consiliul Sectorului 1 a fost identificată cu 100 de procese verbale asupra sa în clădire, fostul primar a răspuns: «Era un curier. Avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanții PSD din secție. Nu știu dacă erau 100. Cu siguranță avea mai puține. S-a dus în acel loc pentru că cineva le strângea și mergea cu ele la partid». Ce ne-a spus Poliția astăzi? «Asupra unui bărbat, candidat la Consiliul Local din partea PSD, au fost găsite 473 de procese-verbale de la secțiile de votare». Bon, pentru declarația de mai sus fostul primar trebuie reținut urgent de Poliție”, a scris Armand pe Facebook. Aceasta detaliază “faptele”: “«Curierul» a fost prins în fapt luni de noi exact când defila cu procesele verbale de la sediul BES 1 (aflat la etajul 1 al clădirii din Piața Mureș) spre etajul 2 al clădirii. La etajul 2 este o direcție fantomă înființată înainte de alegeri - Direcția de Mediu. Aici a fost sediul PSD de campanie. Plătit din bani publici”. Clotilde Armand explică faptul că, în aceeași clădire cu BES 1, a funcționat sediul de campanie al primarului. “BES 1 este la etajul 1, iar Direcția de Mediu este la etajul 2. La Direcția de Mediu (etajul 2) am găsit ieri zeci de procese verbale pe masă. «Curierul» prins de noi este de fapt este Sorin Cătălin Tomescu - candidat la funcția de consilier din partea PSD. “Curierul” nu avea la el 100 de procese verbale, avea 473. Tot ce ați citit mai sus se numește fraudă electorală și grup infracțional organizat și toți cei care au participat trebuie să plătească urgent în fața Justiției”, a mai scris Armand. Candidata USR PLUS are și un mesaj pentru procurori: “Câte probe mai vreți, domnilor procurori?!”. Candidata USR PLUS pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză o tentativă de fraudare a votului și a publicat, luni, imagini cu un teanc de procese verbale despre care susține că sunt originale și semnate. Ulterior Armand a publicat procese verbale pe care codul QR este aplicat, alături de mesajul: “Așa a numărat PSD voturile”. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că imaginile publicate de Clotilde Armand și acuzațiile care i se aduc sunt “niște prostii”. Poliția desfășoară cercetări in rem pentru falsificarea documentelor și evidențelor electorale ca urmare a acuzațiilor de fraudă la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, opt persoane fiind deja audiate. Datele provizorii de la BEC indicau, ieri la prânz, că Armand are 1.071 de voturi în fața lui Dan Tudorache.

Cristian Preda demisionează din PLUS

Fostul europarlamentar Criastian Preda și-a anunțat ieri, pe Facebook, demisia din PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, motivul fiind acela că a fost ales decan al Facultății de Științe Politice a Universității București. “Constrângeri de natură profesională mă împiedică să mai fiu membru al unui partid. Am fost ales decan al Fsp UB și mi s-a reproșat că sunt afiliat la Plus. Reproșul e îndreptățit. Deși nu am folosit niciodată o retorică de partid la vreun curs sau seminar și nici nu am impus o logică partizană administrării facultății, strict formal vorbind, nu pot să mă aflu în fruntea unei instituții de educație și - simultan - să fiu parte a unei organizații care-și propune să ia puterea. Cu atât mai puțin atunci când instituția respectivă e o facultate de științe politice. Am părăsit, de aceea, partidul condus de Dacian Cioloș“. a scris Preda pe Facebook. La sfârșitul lui ianuarie 2019, Cristian Preda, la acel moment, europarlamentar, anunța că, la invitația lui Dacian Cioloș, a aderat la PLUS și preciza că nu va candida la alegerile europene. Cristian Preda a fost consilier de stat al președintelui Emil Constantinescu, secretar de stat în MAE, apoi consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu. În 2009, a intrat în PDL și a candidat la alegerile europarlamentare, devenind eurodeputat, pentru un mandat de 5 ani. În 2014 a intrat în PMP și a fost ales eurodeputat din partea acestui partid, fiind exclus din PMP câteva luni mai târziu.

Ministrul Justiției dorește realizarea unui control privind infracțiunea de incitare la ură

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, dorește realizarea unui control tematic cu privire la infracțiunea de incitare la ură, după ce în perioada 2014-2017 numai două cazuri de acest gen din 113 de care s-au ocupat procurorii au fost puse sub acuzare, iar între 2016-2018 trei asemenea cazuri au fost judecate și doar unul s-a soldat cu pedeapsă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție analizarea oportunității dispunerii efectuării unui control tematic cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 369 din Codul Penal (incitare la ură) și la alte infracțiuni ce cad sub incidența O.U.G. nr. 31/2002, precum și comunicarea adresei Ministerului Justiției către Institutul Național al Magistraturii, dar și către instanțe și parchete pentru a fi avută în vedere la elaborarea planurilor anuale de formare profesională continuă/descentralizată ale magistraților. Sursa citată menționează că prevenirea și combatarea incitării la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare, precum și la interzicerea organizațiilor și a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii corespunde cerințelor europene în domeniu și constituie, totodată, un semnal pozitiv dat de statul român pentru combaterea rasismului, antisemitismului și xenofobiei. “Eficiența acestui semnal depinde în mare măsură nu doar de adoptarea de măsuri legislative, dar și de modalitatea de aplicare a acestora”, mai precizează comunicatul Ministerului Justiției.

Un candidat la primărie a obținut 100% din voturi

Candidatul UDMR la Primăria comunei Foieni din județul Satu Mare, Brem Laszlo, a reușit să obțină 100% din voturile valabil exprimate, el fiind singur candidat pentru această funcție, potrivit rezultatelor finale ale Autorității Electorale Permanente (AEP). Din cei 1.612 alegători din listele electorale s-au prezentat la vot 749, fiind 692 voturi valabil exprimate și 57 nule. Astfel, singurul candidat pentru funcția de primar, Brem Laszlo, a obținut toate cele 692 de voturi, în procent de 100%, potrivit Agerpres. Potrivit datelor finale ale AEP, la Consiliul Local UDMR a obținut 9 din cele 11 mandate de consilieri, cu 598 voturi. În comună, FDGR a mai obținut un mandat de consilier, cu 77 voturi și PNL tot un mandat, cu 51 de voturi.

Putin promite 500 de milioane de ruble fermierilor moldoveni

Rusia a pregătit un plan de ajutorare în valoare totală de până la 500 de milioane de ruble pentru sprijinirea întreprinderilor agricole din Republica Moldova, a anunțat președintele rus, Vladimir Putin, în timpul convorbirilor sale cu omologul moldovean, Igor Dodon, transmite Ria Novosti. „Agricultura republicii este nevoită să facă față inclusiv consecințelor secetei. La solicitarea d-voastră, am pregătit fondurile necesare sub forma unui ajutor umanitar în valoare totală de până la o jumătate de miliard de ruble pentru a livra combustibil diesel celor mai afectate întreprinderi agricole” – a declarat Putin în timpul convorbirilor ruso-moldovene, desfășurate în formatul unei videoconferințe. Șeful statului rus a adăugat că o primă tranșă de jumătate din sumă a fost deja pregătită și că așteaptă din partea Republicii Moldova o listă cu întreprinderile care au nevoie cel mai mult de acest sprijin. Președintele Igor Dodon a explicat că este vorba despre ajutoare financiare pe care fermierii îi vor primi pentru a cumpăra combustibil cu preț redus de la stațiile Lukoil. Cu acești bani fermierii vor putea achiziționa motorină la stațiile de alimentare Lukoil cu o reducere de 10-12%. Igor Dodon a anunțat ieri că este oficial candidat pentru alegerile prezidențiale și că este “pregătit” pentru startul campaniei electorale, care va fi dat pe 2 Octombrie. Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Este al doilea scrutin când Președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către cetățeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.