Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Noile tratamente recomandate pentru pacienții cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
24 apr 2021 981 vizualizări

Premieră în tratamentul pacienților infectați cu Sars Cov -2: medicii de familie vor putea prescrie pacienților cu forme ușoare și medii de boală favipiravir, un antivral prescris până acum doar de către medicii specialiști din spitale. Plaquenilul, un medicament creat inițial pentru afecțiunile reumatice și dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacienților cu COVID actualizat de Ministerul Sănătății.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, membru în Comisia Națională de Management Clinic și Epidemiologic al COVID 19, a explicat ce anume se schimbă în noul protocol de tratament pentru pacienții infectați cu Sars Cov 2, actualizat de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial. A fost introdus un capitol nou care conține mai multe recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienți cu COVID 19. “S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 și am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări și descoperiri științifice. Are un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecția Sars Cov 2, activitatea noastră, a specialiștilor, și am constatat că este important și oportun să facem recomandări și pentru aceștia. Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficiența acestuia crește. Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se folosește în formele ușoare și medii de boală, în formele medii și severe se folosește antiviralul injectabil, care este remdesivirul, și care este lăsat pentru uzul în spital”, a explicat medicul.

Plasma este eficientă doar in prima săptămână a bolii

Virgil Musta a explicat și alte recomandări care există în noul protocol de tratament pentru medicii de familie. Spre exemplu, corticoterapia nu este indicată în prima săptămână de boală, pentru că poate duce la multiplicarea virală. De asemenea, anticoagulantele pot fi prescrise de medicii de familie în funcție de scorul PADUA (evaluarea riscului de tromboze endovenoase). “Medicii de familie cunosc acest scor și rebuie să facă un calcul pentru a putea recomanda tratament anticoagulant în doză preventivă”, a declarat medicul Virgil Musta.

Noul protocol de tratament anti-COVID 19 nu mai conține și plaquenilul, un medicament creat inițial pentru afecțiuni reumatice și dermatologice, și nici antiviralul umifenovir.

De asemenea, ivermectina nu este recomandată în COVID-19 în România. „Ultima recomandare a Agenției Europene a Medicamentului spune că eficiența nu este dovedită, studiile sunt încă puține, efectele toxice sunt destul de mari dacă se administrează în doză mare, și se poate administra doar pe studii clinice”, a precizat dr. Musta. Medicul a mai spus și că excesul de antibiotice în tratamentul bolii COVID 19 este un real pericol. Infecția COVID evoluează rar cu suprainfecții bacteriene, mult mai rar decât gripa, a explicat dr. Musta. Utilizate abuziv, ele pot duce la creșterea număruluid de infecții cu clostridium și candida. Nu în ultimul rând, în recomandări se precizează că plasma convalescentă este eficientă doar in prima săptămână a bolii. „Plasma de convalescent este un tratament cu multe contradicții. S-a utilizat ca tratament în fazele avansate, în terapie intensivă, și s-a dovedit că nu are eficiență în această fază, dar acest tratament este eficient în prima perioadă, în prima săptămână a bolii. De aceea, din nou s-a reiterat importanța depistării precoce a acestor pacienți, pentru a putea beneficia de acest tratament în spital, conform noilor criterii pe care le vom vedea în protocolul administrării de plasmă și care vor fi aceleași ca și în protocolul european”, a explicat medicul. El a mai spus că nu există tratament pentru persoanele asimptomatice, și protocolul prevede că persoanele care nu au simptomatologie nu se tratează.

Sondaj: A crescut încrederea românilor în UE

Românii au cel mai puțin încredere în medici și sistemul sanitar dintre toți cetățenii Uniunii Europene, încrederea lor în mass-media de toate genurile se erodează tot mai mult, iar dorința lor de a se vaccina este printre cele mai reduse din blocul comunitar, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru dat publicității vineri. Doar 42% dintre români susțin că au încredere în presa scrisă, în scădere cu 15 puncte procentuale față de precedentul Eurobarometru din vara 2020 - cea mai accentuată din UE, în timp ce 49% tind să nu aibă încredere în presa scrisă, în creștere cu 12 puncte. Apoi, 48% dintre români tind să aibă încredere în posturile de radio, în scădere cu 13 puncte procentuale - din nou cea mai accentuată din UE, iar 44% tind să nu aibă încredere, în creștere cu zece puncte procentuale.

Românii au ceva mai mult încredere în televiziuni, 56%, dar și aceasta este în scădere cu 4 puncte procentuale (locul al 7-lea în UE), în timp ce 43% tind să nu aibă încredere în televiziuni, în creștere cu 5 puncte. Doar 37% dintre români au încredere în presa online, în scădere cu 7 puncte procentuale (diminuarea este mai mare doar în Portugalia (-8), Belgia (-9) și Bulgaria (-10).

În același timp, doar 28% dintre români spun că au încredere în social media, în scădere cu 11 puncte procentuale (depășiți doar de belgieni, cehi, irlandezi și portughezi). De partea cealaltă, 56% dintre români tind să nu aibă încredere în rețelele sociale, în creștere cu 8 puncte procentuale.

Românii au cel mai puțin încredere dintre europeni în personalul medical și de asistență sanitară, doar 53%, în scădere cu 7 puncte procentuale (cea mai mare din UE împreună cu Polonia). La polul opus, nu mai puțin de 45% dintre români tind să nu aibă încredere în medici și personalul sanitar, în creștere cu 8 puncte procentuale, de departe cea mai mare proporție din UE.

Pe de altă parte, 58% dintre români tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, în creștere cu patru puncte procentuale, deși țara noastră nu este printre primele zece din UE din acest punct de vedere. La polul opus, 35% dintre români tind să nu aibă încredere în UE, în scădere cu trei puncte procentuale.

Românii nu prea au încredere nici în vaccinuri. Întrebați cât de curând ar dori să se vaccineze după ce un vaccin împotriva COVID-19 este autorizat de autoritățile publice, doar 23% dintre români au răspuns cât mai curând posibil, cea mai mică proporție după Cipru (16%), Bulgaria (19%) și Croația (20%). Alți 23% dintre români au spus că s-ar vaccina în 2021, iar 36% mai târziu. În 21 de țări, majoritatea respondenților ar dori să fie vaccinați cât mai curând posibil sau au fost deja vaccinați, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Irlanda (74%), Danemarca (73%) și Suedia (71%).

Alina Gorghiu: PSD, la momentul acesta, pare un soi de apendice al partidului AUR

Senatorul PNL Alina Gorghiu susține că PSD „pare un soi de apendice al partidului numit AUR”, considerând că „PSD a hrănit în pământul fertil din vremea mandatului lui Liviu Dragnea, acest AUR”. „A crescut o floare, o floare care se numește astăzi un partid extremist, un partid cu mesaje extrem de nocive pentru populație. Sigur, în orice perioadă de criză mesajele populiste prind. După ce criza va trece, probabil că vom ajunge să comunicăm noi mult mai bine cu acel segment al populației care astăzi este mințit și care va suferi foarte tare fiind înșelat de mesajele acestea”, a afirmat ieri, la emisiunea Insider Poliic de la Prima TV, Alina Gorghiu. Fostul președinte al PNL a explicat și cum este să fii coleg în Parlament cu Diana Șoșoacă. „Nu a mai fost, de vreo trei săptămâni, de când în numele grupului PNL am făcut acea sesizare prin care am rugat Biroul Permanent și Comisia Juridică să analizeze declarațiile domniei sale, nu am mai avut onoarea să o văd. Nu cred că am speriat-o. Înțeleg că umblă prin țară să-și facă o copie la AUR. Dar vă mărturisesc că simt un disconfort, nu vizavi de persoana Diana Șoșoacă, ci față de mesajele cumplite pe care le dă. Să vii la microfon, să faci pe toată lumea ucigaș, să explici cum... nu vreți să știți, invectivele sunt... discursul comun al domniei sale e numitorul comun al oricărei intervenții pe care o are la microfon. Pe lângă asta, cele mai periculoase sunt acele mesaje în care ne tot explică că dacă te vaccinezi nu știu ce pățești, că nu există coronavirus... sunt lucruri care nu au cum să fie spuse de la microfonul Senatului. Este supărată în momentul ăsta pe mine, înțeleg că mi-a făcut o plângere, o sesizare pentru că aș fi susținut această solicitare a grupului și că am generat o campanie mediatică împotriva domniei sale. Eu o să rog orice fel om de bună credință, oricât de tentant ar fi să apleci urechea la niște mesaje extremiste și populiste, indiferent din partea cui vin, să stea să se gândească dacă este ceea ce trebuie sau nu. Atât”, a mai declarat senatorul PNL.

Alina Gorghiu a trimis o scrisoare grupurilor parlamentare din Senat în care propune sancționarea senatoarei Diana Șoșoacă pentru încălcări ale prevederilor regulamentare. Aceasta preciza că Șoșoacă nu respectă măsurile de protecție sanitară și nu poartă mască în sala de plen, instigă la ură în luările de cuvânt, jijnește și utilizează un discurs xenofob, homofob și extremist.

Grupul de Comunicare Strategică: 1.358 de pacienți cu COVID-19, internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.542 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus și 127 de decese ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Doar Capitala și județele Cluj și Ilfov mai au coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori situat peste 3,5. Până ieri, 27.394 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.312. Dintre acestea, 1.358 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.262.520 de teste RT-PCR și 848.240 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.649 de teste RT-PCR (5.552 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.097 la cerere) și 4.930 de teste rapide antigenice.

Doctoriță de 38 de ani, găsită decedată în spital

O femeie, cadru medical al unui spital privat din municipiul Constanța, a fost găsită decedată ieri, în unitatea sanitară. Poliția a precizat că pe trupul neînsuflețit nu au fost constatate urme vizibile de violență, acesta fiind transportat la morgă pentru necropsie. Potrivit unor informații neoficiale, prima variantă luată în calcul de anchetatori este sinuciderea. Femeia nu ar fi lăsat un bilet de adio, dar în ultima perioada s-ar fi aflat într-o stare depresivă. “Astăzi, în jurul orei 11.45, polițiștii Secției 3 au fost sesizați cu privire la faptul că, într-o unitate spitalicească privată din municipiul Constanța, s-ar afla o femeie decedată. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că este vorba despre o femeie, de 38 de ani, găsită decedată într-o încăpere a spitalului. Pe trupul neînsuflețit nu au fost constatate urme vizibile de violență, acesta fiind transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei în vederea stabilirii cu exactitate a cauzei decesului”, a transmis IPJ Constanța.

Ciolacu, convins că PSD va câștiga prezidențialele din 2024

Președintele PSD Marcel Ciolacu se declară convins că PSD va câștiga alegerile prezidențiale din anul 2024, el subliniind că este „foarte probabil” ca nu președintele PSD să fie candidatul pentru funcția supremă în stat. „Am deschis în interiorul partidului o discuție, trebuie să încercăm să învățăm din întâmplările din trecut și din greșelile celorlalți. Și dacă facem o analiză mai profundă vedem că toți cei care au candidat pentru cea mai înaltă funcție în statul român din funcția de președinte al PSD-ului nu au reușit să câștige, în afară de domnul președinte Ion Iliescu. Cunoaștem cu toții istoria și cum a fost și cum s-a intrat în turul doi și cu cine. De acolo, se vor face 20 de ani cu toate aceste încercări”, a afirmat Ciolacu într-o emisiune difuzată sâmbătă seară, la Digi 24.

El s-a arătat convins că PSD va avea succes la viitoarele alegeri prezidențiale.

„Sunt convins că în 2024 PSD din nou va da președintele României dacă vom continua această linie de modernizare, de reformă a partidului și de câștigare, din nou, a încrederii populației”, a declarat Ciolacu. El subliniază că este „foarte probabil” ca la acel scrutin candidatul PSD să nu fie președintele partidului, pe considerentul că „nu poți să ai dorința de avea alt scor sau alt efect folosind aceeași formulă”. „Deci undeva nu funcționează și atuncea intri în teoria idiotului în care continui să faci același lucru, dar aștepți alt rezultat sau încerci să schimbi lucrurile. Important este că am luat decizia, importat este că partidul este încântat de acest lucru, înclin foarte mult spre faptul ca președintele partidului să nu fie și candidatul. Radicalizezi în momentul în care ești președintele unui partid, automat radicalizezi foarte mult”, consideră Ciolacu.

Deputat PNL: Cer Poliției să ia măsuri față de amenințările cu moartea adresate unor intelectuali

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, solicită ca Poliția și autoritățile judiciare să se sesizeze în urma amenințărilor cu moartea adresate de un reprezentant AUR mai multor intelectuali. “Cer Poliției și autorităților judiciare să se sesizeze și să ia măsurile legale împotriva unui reprezentant AUR care în luna februarie a acestui an a publicat o listă cu “trădătorii de patrie” ce trebuie executați dacă ar fi reintrodusă pedeapsa capitală în România”, afirmă deputatul PNL Alexandru Muraru. El consideră că “este încă un caz din multele din ultima perioadă în care discursul extremist este promovat în spațiul public, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților câștigate în ultimii 30 ani”.

“Există un principiu valabil de când lumea: foarte puțini pot să facă foarte mult rău. În momente de criză, cum a fost al doilea război mondial, de exemplu, nu majoritățile pașnice au făcut diferența, ci grupurile fanatizate și ideologizate care au promovat ura și intoleranța. E greu să lupți cu fanatismul pentru că nu e vorba de rațional, ci de o ură aproape mistică. Dar e important ca la nivel public să existe o condamnare a manifestărilor extremiste, să existe linii de demarcație morale. România a făcut progrese mari în ultimii ani în privința combaterii xenofobiei, antisemitismului, negaționismului și altor forme de extremism prin inițiative legislative și instituționale”, a afirmat Alexandru Muraru.

Liberalul consideră că intervenția autorităților trebuie să fie fermă și imediată pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel să fie un exemplu de reacție și de investigare rapidă a celor care promovează discursul instigator la ură.

Cezar Victor Năstase, membru AUR, a publicat pe pagina sa de Facebook o listă a “trădătorilor de țară”, despre care afirmă că au “facilitat devalizarea țării și vânzarea activelor românești către străini”. Năstase a scris că “dacă s-ar putea reintroduce pedeapsa capitală, aceasta ar trebui aplicată în special cozilor de topor și trădătorilor de patrie”.

Cea mai mare tranșă de vaccin produs de Pfizer BioNTech sosește luni în țară

Luni, 26 aprilie, România va primi cea mai însemnată tranșă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 725.400 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, potrivit autorităților. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Până la acest moment, țara noastră a recepționat 4.397.309 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 3.843.269 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.