Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Noi discuții în coaliție privind “coafarea” pensiilor speciale

Ziarul de Vrancea
26 mar 2023 367 vizualizări
SURSA FOTO: InquamPhotos – Octav Ganea
SURSA FOTO: InquamPhotos – Octav Ganea

Printre variantele negociate pentru a păcăli opinia publică și Bruxelles-ul, PSD și PNL iau în calcul ca nicio pensie să nu depășească veniturile din activitate, impozitarea cu 15% a părții de necontributivitate și interzicerea cumulului de pensii speciale

Duminică au avut loc noi discuții la nivel de coaliție privind reforma pensiilor speciale, blocată în prezent în Senat, în urma discuțiilor PSD și PNL urmând să aducă mai multe amendamente la proiectul de lege. Printre variantele vehiculate se află principiul potrivit căruia nicio pensie nu va mai depăși venitul din timpul activității, dar și o posibilă impozitare a părții de necontributivitate din pensie, au precizat surse pollitice pentru News.ro. De asemenea, pensiile vor fi indexate anual cu rata inflației și se va interzice cumulul mai multor pensii speciale.

În cazul pensiilor din sistemul de apărare și ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu, au precizat sursele politice. Amendamentele agreate în coaliție urmează să fie elaborate, pentru a intra în dezbaterea comisiilor din Senat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliției determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul și să existe contributivitate.

Variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România în prin PNRR care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri. Oficialii europeni subliniază într-o scrisoare trimisă Guvernului că par semnificative două opțiuni analizate de Bancă: rata de înlocuire a veniturilor de 45 % și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. „Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității cerut de anexa CID. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, se arată în scrisoarea oficialilor europeni.

De asemenea, Comisia Europeană cere României și eliminarea posibilității de pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani.

Surse oficiale au declarat pentru site-ul HotNews.ro că negocierile vor continua în Coaliție pe proiectul de lege și există posibilitatea ca în dezbaterile de la Camera Deputaților să fie introduse noi amendamente care să crească procentul de impozitare pentru partea de necontributivitate la pensiile speciale.

Cristian Preda: UDMR se teme de sporirea scorului extremiștilor de dreapta

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înțelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce în cele două partide care să spună că ar prefera altă soluție. El a menționat că UDMR a propus alegeri anticipate, considerând că această formațiune se teme de sporirea scorului extremiștilor de dreapta.

“E mai probabil ca înțelegerea PSD-PNL să continue, cel puțin așa par să afirme ambele tabere. Nu există o voce în interiorul PNL sau în interiorul PSD care să spună: e preferabilă altă soluție. Au existat amenințări, din PSD au venit amenințări că dacă nu devine Marcel Ciolacu prim-ministru vor fi anticipate. Astea sunt amenințări, avertismente, nu sunt soluții alternative. Ce este interesant însă este că, de săptămâna trecută, UDMR, partenerul junior în această înțelegere, a propus ideea alegerilor anticipate, pornind de la două rațiuni. Una este complexitatea calendarului electoral. Nu am avut niciodată patru alegeri într-un an. Asta este o provocare pentru toate partidele politice, va fi și o provocare logistică și organizațională. Însă, mai există o rațiune în spatele propunerii UDMR. UDMR se teme de sporirea scorului extremiștilor de dreapta”, a declarat Cristian Preda, luni, la Prima News.

El a afirmat că liberalilor și social-democraților nu pare să le pese prea mult de ascensiunea AUR. “De UDMR nu e nevoie pentru a stabiliza câmpul politic. PSD și PNL au împreună 60%, cu UDMR-ul fac două treimi. Deci nu au nevoie de UDMR. UDMR vorbește aici cu un glas ideologic. UDMR este realmente îngrijorată de creșterea acestui val naționalist similar celui pe care l-a reprezentat PUNR, apoi PUNR și PRM în anii 90. PSD-ului și PNL-ului nu pare să le pese prea mult de această urcare a AUR-ului. Mai mult decât atât, în ambele partide s-au găsit voci care au preluat temele extremiștilor de dreapta și le-au validat public și în discuția despre Schengen, și în discuția despre Bâstroe, am văzut oameni din PSD și PNL care vorbeau ca oameni din AUR. Însă, este interesantă strategia îmbrățișată de UDMR care pare să spună: vedeți că e un calendar extrem de greu și care va avea ca prim termen foarte probabil, dacă lucrurile rămân așa și nu se recurge la alegeri anticipate, va avea ca prim test, testul european. Acolo șansele ca AUR să obțină un scor foarte bun sunt mult mai mari ca șansele pe care le are acest partid la locale, de pildă”, a transmis Cristian Preda.

Sindicalist CFR: Nu îmi pot imagina cum a murit colega noastră

Rodrigo Maxim, lider de sindicat din cadrul CFR, a afirmat că angajata CFR Călători care a murit în urma accidentului feroviar de la Galați, de la sfârșitul săptămânii trecute, este “victima sistemului defect” din România.

Rodrigo Maxim a declarat, luni, la Prima News, că CFR Călători nu a mai avut buget de investiții din 2011. “Nu îmi pot imagina cum a murit colega noastră, femeia era în timpul serviciului și își făcea treaba și este clar victima sistemul defect din România, care acceptă să lucreze fără buget de venituri și cheltuieli pe anul 2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern, care acceptă să nu primească banii de investiții necesari din 2011 și până în prezent, niciun leu, deși acționar unic este statul român. În 2016, Uniunea Europeană recunoștea că CFR Călători a fost subcompensată cu peste două miliarde și solicita Ministerului Transporturilor, la acea vreme, să vină cu acei bani și s-ar fi schimbat tot materialul rulant al CFR Călători. Atunci s-a spus că vine în 2017 o autoritate de reformă feroviară care o să schimbe tot și uite că am pierdut ocazia ca să avem acum tot parcul de material rulant CFR Călători, adică peste 80 la sută din prestația din România cu trenuri noi și se putea face și pentru operatorii privați prin Autoritatea de Reformă Feroviară și aveam numai trenuri noi în România”, a afirmat Rodrigo Maxim.

 El a cerut Guvernului să aprobe urgent bugetul de venituri și cheltuieli al CFR Călători pentru 2023. “La noi în România se refuză efectiv călătorului să aibă condiții la fel ca peste tot în UE. Mergem pe ideea că urgent Guvernul trebuie să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli al CFR Călători pe 2023, urgent CFR Călători trebuie să facă împrumut la bănci și să cumpere trenuri noi”, a mai precizat sindicalistul CFR.

Sâmbătă seară, în gara din Galați, locomotiva unui tren a lovit un vagon de călători, accident care s-a soldat cu moartea unei femei și cu rănirea a trei bărbați.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurilor în care s-a produs acest eveniment feroviar. Din declarația mecanicului, reiese că locomotiva a accelerat brusc și că el a încercat să acționeze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat, ceasul vitezometrului locomotivei rămânând blocat la poziția 75 km/h. În urma coliziunii extrem de puternice, vagonul a fost deformat în partea de impact și s-a deplasat aproximativ 80 de metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din șeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum și un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, județul Galați.

Doi dintre bărbații răniți mai erau internați duminică, iar medicii afirmau că ei sunt stabilizați. Cea de-a treia persoană rănit a fost externată. De asemenea, femeia care a murit suferise o plagă penetrantă la nivelul gâtului.

Asociația Pro Infrastructură: Mitul constructorilor chinezi, spulberat (și) în România

Asociația Pro Infrastructură atrage atenția asupra lucrărilor de drumuri executate de constructori din China. “Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat (și) în România. Din păcate, Sinohydro nu a rupt gura târgului pe Centura Zalău, ba dimpotrivă. Vom vedea dacă China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), o altă companie deținută de statul chinez, va spăla rușinea compatrioților pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, contract proaspăt semnat în 16 martie 2023, după o licitație de 3 ani și 9 luni cu lupte epocale în instanță. La Zalău, cei de la Sinohydro au ajuns, cu chiu cu vai, la doar 45% stadiu fizic când ei trebuiau să fie la… 100%! Contractul a fost parafat în 31.07.2020 și are ordin de începere emis în 25.09.2020 cu 6 luni de proiectare și 24 de execuție”, scrie Pro Infrastructură pe pagina de Facebook.

Conform datelor asociației, lucrările au început în 14 aprilie 2021 și ar fi trebuit să fie încheiate în trei săptămâni. “Dar abia au ajuns la 45% pe un ciot (dificil, e drept) cu o bandă pe sens de doar 5,53 kilometri. Fix acum un an, progresul în teren era de 20%. Cu o viteză de 20-25% pe an, o să circulăm pe această secțiune a centurii cândva prin 2025…”, scrie Pro Infrastructură.

Asociația solicită CNAIR să le ceară chinezilor care lucrează pe Centura Bucureștiului documentația tehnică pentru emiterea autorizației de construire pe zona nodului A0-DN2, fără să aștepte un an ca să fie gata proiectarea pe întregul tronson Afumați-Pantelimon (8,6 km). “Solicităm CNAIR și CCECC să facă toate demersurile pentru predarea proiectului tehnic, emiterea AC și execuția cu prioritate a nodului dintre A0 și DN2 la Afumați, astfel încât să putem folosi TOȚI cei 19 kilometri ai segmentului DN1-DN2 al noii centuri a Capitalei, lot pe care cei de la UMB au șanse maxime să-l inaugureze (până în) decembrie 2023, cu vreo 6 luni înainte de termen”, a transmis Pro Infrastructură.

Baronul Ionel Arsene s-a predat în Italia

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, dat în urmărire după ce a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, s-a predat în Italia, scrie G4Media, citând surse. Sursele citate afirmă că Ionel Arsene a fost reținut la Bari, in Italia.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență. Decizia definitivă a Curții de Apel Brașov reduce din condamnarea inițială, primită la Bacău, care era de opt ani și patru luni. Arsene nu a fost găsit la adresele cunoscute, fiind dat în urmărire.

Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, a semnat, în 16 martie, ordinul privind încetarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Neamț al lui Ionel Arsene.

Mehedinți: Doi tineri, arestați după ce au exploatat sexual o fată de 16 ani

Doi tineri, în vârstă de 24 și 28 de ani, au fost arestați preventiv, după ce timp de aproximativ o lună au exploatat sexual o fată de 16 ani care a fost adăpostită în diverse locuri din județul Gorj. Cei doi sunt acuzați de trafic de minori.

“Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinți, au documentat activitatea infracțională a 2 bărbați bănuiți de comiterea infracțiunii de trafic de minori. Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie - martie 2023, o minoră, de 16 ani, ar fi fost exploatată sexual de doi bărbați, de 24, respectiv 28 de ani, fiind adăpostită în diverse locații. La data de 23 martie 2023, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Tismana, județul Gorj, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă”, au transmis reprezentanții IPJ Mehedinți, într-un comunicat de presă, luni.

Intervenție în forță, după ce un bărbat a refuzat să i-o înapoieze fostei soții pe fiica lor

O fetiță de patru ani și nouă luni a fost recuperată în siguranță în urma unei intervenții în forță a polițiștilor din județul Neamț, după ce tatăl său a refuzat să o înapoieze mamei, cei doi părinți fiind divorțați. La sosirea polițiștilor, bărbatul și un bătrân adresau amenințări, folosind un topor. Copila a fost găsită în beciul casei, împreună cu concubina tatălui său.

“La data de 26 martie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie de 43 de ani, din Răucești, cu privire la faptul că, în aceeași zi, fostul soț, de 64 de ani, ar fi refuzat să înapoieze o minoră, de 4 ani și 9 luni, conform programului de vizită stabilit de Judecătoria Piatra-Neamț. Polițiștii s-au deplasat la imobilul bărbatului, din localitatea Săvinești, context în care acesta ar fi adresat amenințări de natură a produce o stare de temere, cu privire la securitatea minorei”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Neamț.

Acolo au fost trimise echipe de intervenție formate din polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești, Poliția municipiului Piatra-Neamț, luptători și negociator din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Neamț. “În imobilul în cauză se afla bărbatul de 64 de ani, care împreună cu un alt bărbat de 90 de ani, adresau amenințări folosindu-se de un topor. În urma intervenției în forță a polițiștilor, minora a fost identificată în subsolul imobilului, împreună cu concubina (în vârstă de 32 de ani) a bărbatului de 64 de ani”, a precizat sursa citată.

Polițiștii au deschis un dosar penal, în care fac cercetări pentru nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, pentru stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs acest eveniment.

Doi dintre minorii suspectați că au ucis un bătrân, internați într-un centru de plasament

Doi copii în vârstă de 9, respectiv 10 ani, suspectați de procurori că au participat alături de un alt minor în vârstă de 15 ani la tâlhărirea unui bărbat de 80 de ani, au fost internați într-un centru de plasament, au informat, luni, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău.

Cel de-al treilea suspect este internat în cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unde va fi suspus unei expertize psihiatrice.

Potrivit DGASPC Buzău, minorii fac parte din familii monoparentale, iar decizia de a-i plasa în regim de urgență într-unul dintre centrele instituției a fost luată în concordanță cu măsurile dispuse de anchetatori. “Pentru cei 2 minori în vârstă de 9 și 10 ani a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgență, într-o structură din cadrul DGASPC Buzău unde le sunt asigurate servicii de găzduire, îngrijire și suport psihologic. Noi vom iniția demersurile de evaluare specifică a situație copiilor și familiilor acestora și vom colabora cu autoritățile locale și Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, pe tot parcursul cercetărilor”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Trei minori din localitatea Căldărăști, Pogoanele, județul Buzău, în vârstă de 9, 10 respectiv 15 ani, sunt cercetați în stare de libertate, potrivit unor surse judiciare, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei, în cazul unui bărbat de 80 de ani. Fapta ar fi avut loc în noaptea de 22 spre 23 martie, într-o zonă de extravilan a localității. Vârstnicul a fost găsit dezbrăcat, fără suflare, într-o vie, iar pe corp avea echimoze. Totodată, oamenii legii ar fi identificat urme pe mâini, semn că bărbatul a fost legat. Cei trei minori ar fi săvârșit fapta respectivă pentru a-i sustrage localnicului o bicicletă.

Brașov: Patru polițiști rutieri și de la înmatriculări, reținuți pentru corupție

Un număr de șapte persoane, dintre care patru agenți de poliție și alte trei persoane, care ar fi dat mită pentru obținerea permisului de șofer, au fost reținute duminică seara, în dosarul de corupție în care, în cursul zilei, au fost efectuate 20 de percheziții în județul Brașov, vizați fiind polițiști rutieri și de la serviciul înmatriculări.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, Adrian Radu, a precizat că este vorba despre un agent de poliție rutieră de la Poliția Poiana Brașov, unul de la Poliția Râșnov și doi agenți de poliție de la SPRPCIV Brașov (examinatori/înmatriculare). “Au mai fost reținute alte trei persoane fără calitate specială, despre care s-a stabilit că doi au dat mită pentru a obține permisul de conducere, iar unul este complicele prin intermediul căruia s-a dat mita către examinatori”, a precizat sursa citată.

DGA - Serviciul Județean Anticorupție Covasna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a efectuat, duminică, 20 de percheziții la domiciliile unor persoane și la sediile a trei structuri de poliție din județul Brașov, într-un dosar de corupție în care sunt vizați polițiști care ar fi luat bani sau bunuri pentru a nu sancționa șoferii care au încălcat legea sau pentru a favoriza candidați la obținerea permisului. “Există date conform cărora polițiști rutieri ar fi primit, în anumite situații, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulație pe drumurile publice. De asemenea, unul dintre polițiști ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reținuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situație, prin activitățile întreprinse, polițistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor. Totodată, cercetările vizează și fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCIV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidații la obținerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferențial, diverse persoane fie pentru susținerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului”, au precizat procurorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.