Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “Noi am luat și o rezervă, vom propune și o femeie”, a anunțat Viorica Dăncilă

Ziarul de Vrancea
30 sep 2019 2283 vizualizări

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, după ședința CEx a PSD, că a avut o discuție cu președintele Comisiei Europene despre propunerile de comisar pe care urmează să le facă România, iar nominalizarea României va fi Dan Nica.

De asemenea, ea a anunțat că va fi propusă și o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE. “Am discutat cu doamna președinte al Comisiei Europene. Dan Nica rămâne pentru că, așa cum știți, am făcut două propuneri de comisar european, un bărbat și o femeie. Dan Nica rămâne pentru că este liderul europarlamentarilor PSD. Bineînțeles, noi am luat și o rezervă, vom propune și o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE. Dacă Ungaria va face două propuneri, facem și noi două propuneri, Dacă Ungaria face o propunere, facem și noi o propunere”, a declarat Dăncilă. Întrebată ce o recomandă pe Gabriela Ciot pentru acest post, Viorica Dăncilă a răspuns: “Președinția rotativă a Consiliului UE deținută de România a fost o președinție de succes. Dar am avut nevoie și de persoane care să reprezinte președinția rotativă în plenul Parlamentului European. Reprezentantul României, al președinției rotative, a fost Gabriela Ciot. Este un om care cunoaște foarte bine modul de lucru în instituțiile europene și pentru că am considerat că trebuie să meargă cineva care cunoaște lucrurile cum este Gabriela Ciot, dar prima opțiune este Dan Nica”. Liderul PSD a precizat că în ședința conducerii PSD s-a discutat despre propunerile pe care trebuie să le facă și modul în care trebuie procedat în perioada următoare.

Când doi se bat al treilea câștigă

Decizia nominalizării lui Nica este surprinzătoare în contextul în care, înaintea ședinței CEX, erau vehiculate intens două nume: Mihai Fifor - susținut de Viorica Dăncilă și Victor Negrescu susținut de Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Totodată, Dăncilă anunțase înaintea ședinței cu social democrații că nu se va lua o decizie în acest sens. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul PSD nu a fost deloc agreată o eventuală propunere a lui Mihai Fifor iar Viorica Dăncilă a încercat să amâne decizia. La ședința CEX social democrații i-ar fi cerut premierului să le spună ce variantă are. În acest context, Dăncilă a anunțat că îl susține pe Nica. Reamintim că la începutul lunii august premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles o scrisoare prin care propunea două nume pentru funcția de comisar european: Rovana Plub și Dan Nica. Inițial, în interiorul partidului au fost vehiculate ca posibili candidați numele lui Victor Negrescu, Claudia Țapardel și Mihai Fifor. Liderii din teritoriu nu au dorit-o pe Țapardel și intenționau să-l propună pe fostul ministru delegat pe afaceri externe Victor Negrescu. De asemenea pesediștii nu au agreeat o eventuală nominalizare a lui Mihai Fifor. Înaintea ședinței CEX Victor Negrescu a declarat că PSD trebuie să vină cu o propunere viabilă pentru funcția de comisar european.

Un personaj controversat

Noul comisar propus de Viorica Dăncilă, Dan Nica, este și el un personaj controversat politic. Fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase, între 2000 și 2004, Nica a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft, faptă care s-a prescris, iar cazul clasat în mare parte. Dan Nica a fost ministru al Internelor în Guvernul Emil Boc, însă a fost demis ca urmare a declarațiilor privind fraudarea alegerilor. Demiterea sa a provocat criza politică din 2009, când guvernul Boc a picat la moțiune de cenzură, fiind însă reinstalat după alegerile prezidențiale. De asemenea, Dan Nica a fost vizat alături de foștii miniștri de Interne Marian Săniuță și Vasile Blaga și în dosarul EADS, vizând posibile fapte de corupție la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost însă clasat.

Moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă

Moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marți, la Parlament, anunțul fiind făcut de liderul deputaților PNL Raluca Turcan, în prezența liderilor opoziției. Moțunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care și de deputați ai minorităților naționale, de patru ai PSD și de un deputat independent. “Am depus moțiunea de cenzură intitulată Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență! Moțiunea este semnată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România, ALDE, 2 deputați ai minorităților naționale, 4 parlamentari PSD și un deputat independent. Pentru toată aroganța, pentru toată incompetența și toată răutatea cu care au guvernat, votul pentru căderea acestui guvern profund anti-național este un act necesar din partea oricărui parlamentar de bună-credință. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorități parlamentare pentru demiterea acestui guvern”, a declarat Raluca Turcan.  Potrivit acesteia, “Guvernul PSD face eforturi disperate și presiuni de tot felul ca să-i întoarcă din drum pe unii semnatari ai moțiunii”. “Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi. Este pentru toată lumea un test de caracter si loialitate față de români. Este ori, ori! Cu fiecare oră, cu fiecare zi care trece, menținerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. Guvernează în haos, ilegitim și imoral, cu o incompetență ce face ravagii. Cinic vorbind, politicianist vorbind, poate unora le-ar conveni ca guvernul Dăncilă să supraviețuiască așa cum e el astăzi, ca vai de el. Dar costurile pentru țară și pentru nivelul de trai al românilor vor fi tot mai mari. Interesele țării trebuie să primeze. Și interesele României dictează plecarea urgentă a celui mai prost guvern din istoria țării. Acum se aleg apele. Acum se vede cine este om politic și om de stat adevărat și cine politruc fariseu”, a mai spus Turcan. Aceasta acuză puterea că vrea să impună citirea moțiunii “noaptea, ca hoții”, pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Moțiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității senatorilor și deputaților. Votul este secret, cu bile. Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea.

Viorica Dăncilă: Nu vor fi PSD-iști care vor vota moțiunea de cenzură

Prim-ministrul Viorica Dăncilă susține că niciun parlamentar al PSD nu va vota moțiunea de cenzură și reafirmă că demersul nu va trece de votul Parlamentului. „Repet ceea ce am spus și ieri: moțiunea nu va trece, sunt destui oameni responsabili în Parlamentul României, indiferent de partidul din care fac parte. În momentul în care depui o moțiune de cenzură pentru căderea Guvernului, vii cu un program de guvernare, vii cu un cabinet, vii cu o alternativă. Eu cred că nu putem lucra așa, dezordonat și fără o perspectivă atunci când e vorba de stabilitatea României. Cred că acest lucru ar trebui să primeze și eu cred că în Parlamentul României sunt destui oameni care, dincolo de ceea ceea ce le spune liderul de partid, se gândesc la această țară și la ceea ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. Repet, moțiunea nu va trece” a spus Viorica Dăncilă. Întrebată care ar urma să fie sancțiunile pentru parlamentarii PSD care vor vota moțiunea de cenzură, președintele PSD a răspuns: „Nu vor fi PSD-iști care vor vota la moțiunea de cenzură”.

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, intitulată “Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!”, urma să fie depusă marți seară, conform anunțurilor făcute de reprezentanții partidului.

Sondajul USR pentru prezidențiale: Iohannis-40,5%, Dăncilă-21,4%

Conform unui sondaj intern al USR, publicat de G4Media, președintele Klaus Iohannis se află pe prima poziție în preferințele electoratului, urmat de premierul Viorica Dăncilă și de candidatul USR-PLUS, Dan Barna. Pe poziția a patra în sondajul USR este poziționat candidatul susținut de ALDE și Pro România, Mircea Diaconu. Clasamentul primilor patru prezidențiabili este următorul: Klaus Iohannis – 40,5%, Viorica Dăncilă – 21,4%, Dan Barna – 19,7% și Mircea Diaconu – 7,6%. “După cum puteți vedea sunt diferențe mari față de sondajul IMAS / Europa FM și unele greu explicabile. Sondajul făcut pentru noi este realizat prin metoda față-în-față pe aproximativ 1500 de persoane, în timp ce IMAS este făcut prin metoda CATI (telefon) pe aproximativ 1000 de persoane. Ambele au fost realizate în septembrie”, a scris Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei lui Dan Barna pe grupul intern de comunicare al USR.

„Pe aceeași metodologie și cu aceeași casă de sondaje noi aveam 21% cu 2 săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, au fost cel mai aproape”, a declarat un lider al USR pentru Digi24.ro. Potrivit unui sondaj IMAS prezentat marți, realizat la comanda Europa FM, primele patru poziții sunt ocupate de Klaus Iohannis -45%, Mircea Diaconu-16,6%, Dan Barna 14,2% și Viorica Dăncilă-12,4%.

Inițiativa USR pentru alegerea primarilor în 2 tururi, respinsă la Senat

Inițiativa legislativă a USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit ieri raport de respingere în Comisia de administrație a Senatului, după ce parlamentarii PSD și UDMR au votat împreună împotriva actului normativ. S-au înregistrat 7 voturi “împotriva” inițiativei legislative și doar 2 voturi în favoarea acesteia. Au votat pentru respingere senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin și Rooxana Pațurcă, alături de senatorul UDMR Cseke Attila. În favoarea proiectului au votat doar senatoarea USR Florina Presadă și senatorul PNL Cătălin Toma. Proiectul, inițiat de deputatul USR Tudor Benga și senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi, face parte din inițiativa „Oameni noi în politică”. La începutul lunii trecute, liderul PMP, Eugen Tomac, anunța că în Parlament sunt nu mai puțin de cinci inițiative legislative privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a făcut un apel către parlamentarii Opoziției să susțină rediscutarea și adoptarea acestora.

Surse: ANI verifică averea președintelui CSM

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) verifică averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, ca urmare a unei sesizări, au declarat pentru Mediafax surse din instituție. Potrivit declarației de avere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, postată pe site-ul CSM în iunie 2019, aceasta deține, împreună cu soțul său, șase terenuri, trei în județul Ilfov și trei în județul Alba, două case în Ilfov și Alba, două autoturisme marca Volskwagen și BMW, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.

Temperaturile scad cu peste 10 grade în toată țara

Meteorologii anunță o scădere însemnată a temperaturilor, de joi, în partea de nord și de vest a țării, urmând ca răcirea să se simtă și în sud și est, de vineri, când temperaturile scad cu peste 10 grade Celsius, de la o zi la alta. „Schimbările în ceea ce privește regimul termic vor începe pe parcurusul zilei de joi, pentru partea de vest, de centru și de nord a țării, unde vor fi ploi pe arii extinse, iar față de ziua de miercuri, acolo vom avea scăderi însemnate ale temperaturii, care se va situa între 15 și 25 de grade. În schimb, tot joi, în partea de sud și de est a țării, unde vremea rămâne frumoasă pe parcursul zilei, vom avea temperaturi maxime de 31 de grade”, a declarat meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Potrivit reprezentantului ANM, odată cu extinderea norilor spre sudul și estul României, de vineri se va răci și în aceste regiuni. „De vineri, în sud și în est vorbim deja de o vreme rece pentru această perioadă din an. Iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 11 și 18 grade, adică o scădere cu peste 10 grade față de ziua de joi”, spune meteorologul.

Amendă uriașă pentru că a scuipat coji de semințe pe jos

Un arădean în vârstă de 27 de ani a primit o amendă de 1.501 lei, după ce a fost prins scuipând coji de semințe pe jos și aruncând ambalajul de la ciocolată tot pe jos. Potrivit Poliției Locale Arad, un arădean în vârstă de 27 de ani a fost surprins, în noaptea de luni spre marți, de polițiștii locali, în zona Pieței Avram Iancu, în timp ce mânca semințe și ciocolată, aruncând pe jos coji și ambalaje. Arădeanul a trebuit să curețe zona și va plăti o amendă contravențională în cuantum de 1501 lei, anunță Poliția Locală Arad. „La sosirea echipajului DGPL Arad, C.S. a încercat să părăsească zona, îndreptându-se înspre Boul Roșu, însă a fost ajuns din urmă și chestionat de oamenii legii. În urma controlului corporal sumar, polițiștii locali au confiscat un briceag pe care bărbatul îl avea asupra sa”, adaugă polițiștii locali.

Bănilă nu vrea să audă de demisie

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat ieri că nu va demisiona de la conducerea parchetului. El a precizat că demisia este un act unilateral de voință, “dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș“. “Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa. Fiind solicitată de președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului-șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate”, a spus Felix Bănilă. El a precizat că instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate. “Eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora. Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, mai spune Bănilă.

Primar PSD: Ca să putem ajunge și noi la bani, de la voi cerem voturi!

Primarul comunei Prunișor din județul Mehedinți, Nandi Covlea (PSD), a transmis participanților la un eveniment că pentru a ajunge la bani este nevoie de voturi. În sală erau, în general, persoane vârstnice din comună, cu ocazia celebrării cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. La un moment dat, în timpul festivității, a intrat în sală și primarul Nandi Covlea care le-a adus bătrânilor plăpumi, apoi a ținut un discurs. Edilul le-a promis bătrânilor introducerea rețelelor de gaze și, în schimb, le-a cerut voturi. „Ne-am gândit să și premiem familiile care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie, lucru foarte important și exemplu de urmat. Ce mai avem noi de făcut ca să fim acolo unde trebuie? Să băgăm gazele în comuna Prunișor. Nu v-am mințit niciodată cu nimic! Vom avea gaze și atunci putem spune că avem de toate. Dumneavoastră nu vă cere nimeni nimic, decât voturi. Ca să putem și noi ajunge la bani, de la dumneavoastră cerem voturi, nimic altceva, decât voturi, iar dumneavoastră știți acuma!”, le-a spus primarul Nandi Covlea celor prezenți la eveniment.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.