Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Negocierile pentru guvern bat pasul pe loc

Ziarul de Vrancea
15 nov 2021 705 vizualizări

Social-democrații insistă ca liberalii să fie de acord cu numirea premierului prin rotație n PNL vrea întâi un consens pe programul de guvernare și apoi discuții despre funcționarea coaliției n „Nu e nicio posibilitate de a se contura un guvern în această săptămână”, a concluzionat liderul UDMR

Negocierile pentru noua Coaliție vor continua și miercuri, după o nouă rundă de discuții care a avut loc ieri în care PNL, PSD și UDMR au lucrat la retușurile la programul de guvernare. „Nu ajungem la premier dacă nu avem programul de guvernare”, a declarat liderul PNL, Florin Cîțu.

Dacă cu o seară înainte, potrivit unor surse politice, într-o întâlnire în cerc restrâns, Cîțu le-ar fi spus liderilor celorlalte două formațiuni că PNL este dispus să accepte varianta numirii premierului prin rotație cu PSD și chiar ar fi dispus să renunțe la funcția de premier în schimbul obținerii portofoliului de la Finanțe, ieri, în fața presei nu a recunoscut nimic. „În primul rând, haideți să ne înțelegem pe programul de guvernare”, a spus Cîțu. Întrebat dacă Nicolae Ciucă rămâne o variantă de premier al PNL, Cîțu a răspuns că acesta a fost doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR. „Poate să fie și o altă variantă, de ce trebuie să ne oprim aici. Dacă sunt și alte propuneri în PNL. Pot fii și alte propuneri în PNL. O să vedem care o să fie discuțiile. În acest moment, avem doar o decizie de a forma un Guvern în jurul PNL”, a mai spus liderul PNL.

El a precizat că va fi o singură propunere de premier din partea unei coaliții PNL-PSD, nu va merge fiecare partid cu câte o nominalizare de prim-ministru.

Ciolacu: „Suntem întârziați”

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a precizat că PSD a hotărât să fie de acord ca funcția de premier să fie deținută prin rotație de ambele formațiuni care vor compune coaliția de guvernare și anule PSD și PNL, însă social-democrații așteaptă ca liberalii să ia o decizie prin care să accepte ca prim-ministrul să fie prin rotație, iar apoi vor avea loc negocieri cu privire la numele persoanei care va conduce noul Executiv. „Eu cred că suntem întârziați și va trebui să facem cât mai repede acest lucru. În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotație. Așteptăm de la PNL o decizie în acest sens și după ce există o decizie că PNL acceptă acest lucru, atunci vom intra în negocieri și vom hotărî. PSD e pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situație”, a afirmat Marcel Ciolacu. Chestionat dacă ar trebui ca PSD să dea primul premierul sau PNL, Ciolacu a răspuns: „Trebuie să fie o decizie. Ca să putem discuta dacă e primul sau al doilea, trebuie să existe o decizie în PNL că vor premier prin rotație”,

Kelemen: „Trebuie să lase orgoliile la o parte”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că, în această săptămână, nu există nicio posibilitate de a se contura un viitor guvern în cadrul negocierilor dintre PSD, PNL, UDMR. “Săptămâna viitoare sper totuși, dar vedeți că astăzi se va decide dacă acceptă ideea de rotație, după care urmează cine e primul, după aceea urmează cine e persoana. Din punctul meu de vedere, o coaliție foarte complicată ca să fie funcțională, indiferent cine este premierul, trebuie să fie unul dintre președinții de partid, altfel nu o să meargă. Indiferent cine e premierul dintre cei doi-trei, ceilalți trebuie să fie în Guvern. Trebuie să lase orgoliile la o parte. Dacă nu, atunci iar o să avem o problemă de funcționalitate. Dacă toți liderii sunt în Guvern, se pot lua deciziile politice, administrative, în Guvern și asta este dorința noastră. După aceea, în coaliție discuți problemele mai de anvergură, din Parlament și așa mai departe”, a spus liderul UDMR.

Din decembrie începe vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

 liberalii au propus ca nevaccinații să-și plătească serviciile medicale în sistemul de stat

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, estimează că până la finalul acestei luni vor fi finalizate pregătirile logistice privind vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. “Am spus săptămâna trecută că se așteaptă autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar devansează acest termen și ne așteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie, sfârșit de noiembrie, să avem această autorizare, probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia Agenției Europene a Medicamentului, iar pentru vaccinul de la compania Moderna, care, de asemenea, a depus documentația pentru evaluare la Agenția Europeană a Medicamentului se așteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, a spus ieri Gheorghiță. El a amintit că în acest moment sunt deja demarate campanii de vaccinare pentru această grupă de vârstă în SUA și Israel.

“Am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru a centraliza solicitările din fiecare județ de înființare a unor cabinete de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii, care au secții sau compartimente de pediatrie”, a adăugat șeful CNCAV. Totodată, copiii cu vârste de până în 11 ani vor putea fi vaccinați și în centre unde există vaccin de la BioNTech Pfizer pentru vaccinarea persoanelor de peste 12 ani. “Vom organiza un cabinet de vaccinare, în cadrul acelui centru, care va fi destinat pentru această grupă de vârstă, de 5-11 ani, tocmai pentru că ne dorim foarte mult să încurajăm vaccinarea la nivelul întregii familii, pentru a crea acea barieră de protecție imună a familiei”, a adăugat Gheorghiță. De asemenea, copiii ar putea fi vaccinați în cabinetele medicilor de familie, iar platforma specializată va fi modificată astfel încât un adult să poată programa un copil cu vârsta între 5 și 11 ani pentru imunizare.

Rafila: Este exclusă plata serviciilor medicale de către nevaccinați

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, ieri, după negocierile dintre partide, privind introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, că PSD nu este de acord cu propunerea PNL ca cei nevaccinați să își plătească serviciile medicale, în cazul infectării. Rafila a declarat, la Parlament, că nu s-a ajuns la o concluzie în privința certificatului verde, el arătând că proiectul de lege respins de Senat are foarte multe amendamente, peste 42 de pagini.

Deputatul a afirmat că PSD nu a fost de acord cu acea problemă a plății serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați. “Este exclusă și vă spun lucrurl acesta pentru că este exclus și din punct de vedere medical, pentru că ar accentua și mai mult problemele de prezentare în spital, tardivă, a celor care sun infectați. Noi vrem să îi încurajăm să se prezinte cât mai repede, și asta era evident o barieră”, a explicat Rafila.

Social-democratul a mai arătat că, în eventualitatea introducerii certificatului verde, trebuie găsită varianta ca o perioadă testarea să fie gratuită, mai ales că, și logica spune că dacă mâine ar dori toți să se vaccineze acest lucru nu este posibil. “Noi am propus 60 de zile, cred că vom rămâne cu această propunere a PSD”, a declarat Rafila.

O nouă prăbușire a numărului de români care se vaccinează

​1.485.000 de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima lună, însă în ultima săptămână numărul celor care se vaccinează cu prima doză s-a prăbușit din nou - doar 175.647 de persoane. În total, 7,48 de de milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză de la debutul campaniei de vaccinare, iar 6,89 de milioane cu schemă completă. 46,6% din populația adultă a României (cu vârsta peste 18 ani) s-a vaccinat, 44,3% din populația eligibilă (cu vârsta peste 12 ani) și 39% din populația totală rezidentă a României, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Intenția de vaccinare este însă din nou în scădere - în ultima săptămână s-au vaccinat 175.647 de români, cu 38% mai puțin decât în săptămâna anterioară - când se vaccinaseră peste 238.000. 77,5% dintre cei care s-au vaccinat în ultima săptămână sunt persoane cu vârsta sub 60 de ani.

Viețile a trei români, salvate de un donator bulgar

Trei pacienți români au fost salvați prin transplant de ficat și rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar. Este pentru prima oară când are loc o astfel de operație după încheierea în iulie a unui acord între agențiile de transplant din România și Bulgaria. „Intervenția de transplant hepatic a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni și a salvat viața unei paciente de 55 de ani. În același timp, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni s-au realizat două intrevenții de transplant renal, alți doi pacienți de 38 de ani și respectiv, de 39 ani, fiind salvați”, a arătat dr. Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, într-o postare pe Facebook. Prelevarea de organe a avut loc pe 10 noiembrie.

Anul acesta, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflați în moarte cerebrală.

Galați: Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul tinerei care a murit la spital

Procurorii din Galați au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul tinerei de 21 de ani, care a murit la Spitalul Județean, mama acesteia acuzând că fata a fost diagnosticată greșit.

Procurorii s-au sesizat din oficiu, marți, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, într-o cauză ce are ca obiect decesul Mihaelei Anghele din municipiul Galați. “S-a avut în vedere presupunerea că decesul a survenit urmare neacordării tratamentului medical de urgență și a diagnosticării greșite de către personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați”, a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați. Și conducerea Spitalului Județean Galați a demarat o anchetă în acest caz, în urma unei plângeri formulate de familia unei tinere, studentă în anul lll la Medicină, care a murit după ce medicii i-ar fi stabilit de două ori diagnosticul greșit.

Conform medicului Violeta Șapira de la Spitalul Județean Galați, ancheta a fost demarată după ce familia unei tinere de 21 de ani a făcut plângere în urma decesului acesteia. “Pacienta a fost internată în Spitalul Județean Galați, unde a beneficiat de toate îngrijirile medicale și investigațiile necesare, adaptate în permanență la modificările clinico biologice și imagistice apărute pe durata spitalizării. Din păcate, evoluția a fost nefavorabilă. Pe toată durata internării s-a ținut legătura cu mama pacientei și, în momentul de față, ne pare nespus de rău de pierderea suferită. Sesizarea care a fost depusă în cursul dimineții urmează să fie analizată, rezultatul urmând a fi transmis mamei pacientei”, a declarat Violeta Șapira.

Conform mamei tinerei, pe 28 octombrie, aceasta ar fi început să acuze dureri de spate, motiv pentru care a fost chemată ambulanța iar tânăra de 21 de ani a fost dusă la Urgențe, la Spitalul Județean Galați.

Femeia susține că tânăra a fost diagnosticată de două ori greșit, în cele din urmă fiind operată, dar medicii nu au reușit să îi salveze viața.

Iași: Tânăr rănit grav după ce a vrut să desfacă un proiectil cu bormașina

Un tânăr de 19 ani din localitatea ieșeană Dolhești a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost rănit în urma exploziei unui proiectil pe care a încercat să îl desfacă, folosind o bormașină. Medicul-șef UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, a declarat că tânărul a declarat inițial că i-a explodat telefonul în mână, însă ulterior, după ce echipajul medical a venit să îl preia, a recunoscut că a încercat să găurească proiectilul cu bormașina, moment în care s-a produs explozia. “Ambulanța l-a adus în UPU la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Era conștient, însă avea mai multe traumatisme. S-a diagnosticat un traumatism abdominal, cu fragmente din acel proiectil care i-au pătruns în abdomen. De asemenea, avea traumatisme la torace, dar și la nivelul feței. Este posibil să rămână cu pierderea vederii la ochiul drept. Avea un traumatism și la mâna stângă, cu amputație a degetelor. Aproape întreaga mână este amputată după explozie”, a spus medicul Diana Cimpoeșu. Tânărul a fost transferat în Clinica de chirurgie a Spitalului Sfântul Spiridon, pentru a fi supus mai multor intervenții chirurgicale.

“Va rămâne internat la terapie intensivă, sperăm într-un prognostiv vital bun”, a mai declarat medicul Diana Cimpoeșu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.