Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Ne îndreptăm spre administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID”

Ziarul de Vrancea
19 iul 2021 823 vizualizări

Declarația îi aparține premierului Cîțu n imunitate colectivă dobândită prin boală și vaccinare este de 44% în România, potrivit ultimelor statistici n câți români vaccinați au fost confirmați cu varianta Delta

România se îndreaptă spre introducerea administrării unei a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunțat ieri premierul Florin Cîțu.

El a făcut aceste declarații întrebat de jurnaliști despre stocurile mari de vaccin anti-COVID, spunând că achiziția unui număr mare de doze se justifică și prin necesitatea celei de a treia doze. Întrebat de jurnaliști dacă a fost luată o decizie privind administrarea unei a treia doze de vaccin, Cîțu a răspuns: “Așteptăm o decizie. Specialiștii ne vor spune exact, nu sunt eu în măsură. Așa arată direcția în care care merg discuțiile”.

Compania Pfizer caută să obțină în următoarea lună aprobarea organismului american de reglementare a medicamentelor, FDA, pentru a treia doză a vacinului său anti-COVID.

România a folosit până acum puțin peste jumătate din cele peste 17,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID primite de la Uniunea Europeană și a donat peste 550.000 de doze, mare parte către Republica Moldova, în timp ce alte 1,17 milioane de doze au fost vândute către Danemarca.

Aproape 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au termen de expirare până la finalul lui septembrie.

Imunitate de peste 60% în București și Cluj

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat, ieri, că, la nivel național, potrivit celei mai recente estimări, rata de imunitate colectivă dobândită prin boală și vaccinare este de 44%, iar în județele Cluj și Ilfov și în municipiul București de peste 60%. “Au fost efectuate două estimări: una la nivel județean și una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel național și nivel județean s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel național, ponderea populațională cu un grad de protecție față de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală și vaccinare, este estimat la circa 44%”, a precizat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Șeful CNCAV a subliniat că există, evident, diferențe de la un județ la altul.

“Două județe și municipiul București au o rată de imunitate de grup de peste 60% - județul Cluj, județul Ilfov și municipiul București au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de județe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 județe au peste 40% grad de imunitate colectivă și în trei județe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de față”, a menționat el.

Protecție de 90%

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că schema completă de vaccinare oferă o protecție de peste 90% față de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta, precizând că vaccinurile existente sunt foarte eficiente împotriva formelor severe de boală și împotriva spitalizărilor. “În spațiul public în ultimele zile se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare înregistrate, de pildă, în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu schema completă și aș vrea să explic puțin aceste lucruri, tocmai pentru a nu exista o confuzie în interpretarea datelor. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate la nivel populațional crește, ipotetic, dacă am avea sută la sută persoane vaccinate, evident că parte din cazurile care sunt diagnosticate cu infecția Sars-Cov-2 și ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinați. Ca atare, în Marea Britanie, în momentul de față, între 80 și 95% din persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani au fost deja vaccinate cu schema completă”, a precizat Gheorghiță. El a mai făcut câteva afirmații legate de interpretarea acestora date. “Un calcul foarte simplu, ca să înțelegem cum interpretăm aceste date, dacă avem un focar de infecție Sars-Cov-2 constituit din 100 de persoane, din care 80 sunt persoane vaccinate cu schema completă și 20 de persoane nevaccinate, și opt persoane din cele 80 vaccinate ajung la spital, respectiv opt din cele 20 nevaccinate ajung la spital, vom ajunge la o concluzie că 50% din persoanele spitalizate sunt persoane care au fost vaccinate cu schema completă. Dar dacă raportăm aceste cazuri la populația expusă din rândul celor vaccinați complet, vorbim de 10% persoane care au fost spitalizate, spre deosebire de 40% persoane spitalizate din rândul celor nevaccinați”, a declarat Gheorghiță.

Patru decese cauzate de varianta Delta

Valeriu Gheorghiță a mai a declarat că în România au fost confirmate 101 cazuri de infectare cu varianta Delta, opt dintre acestea fiind la persoane vaccinate, dintre care șase cu două doze. El a menționat că s-au înregistrat și patru decese la persoane confirmate cu varianta Delta, acestea nefiind vaccinate. El a precizat că și în România se înregistrează o creștere a numărului de cazuri față de săptămâna precedentă. “Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creștere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9 la sută față de săptămâna 27, față de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de față acest coeficient T0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o ușoară tendință de a înregistra în perioada următoare o creștere a numărului de cazuri”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Gheorghiță a menționat că în o treime din cazurile identificate cu varianta Delta nu a existat istoric de călătorie și nici contact cu persoane cunoscute a fi infectate.

Wiener (USR PLUS): Valul patru va fi unul cu efecte dramatice în România

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților Adrian Wiener (USR PLUS) consideră că “orice măsură, chiar și de recompensă, chiar și de condiționare a accesului la anumite obiective publice ar trebui să fie un mijloc prin care să creștem rata de vaccinare”. “Contagiozitatea variantei Delta, faptul că doar sub 30% din populația vulnerabilă peste 60 de ani este vaccinată, toate aceste lucruri ne fac să ne gândim la faptul că valul patru va fi unul cu efecte dramatice în România, cu un număr foarte mare de spitalizări și decese”, a afirmat Wiener, medic de profesie.

Orban, cel mai dur atac la guvernul Cîțu: “Să plece imediat de la Palatul Victoria”

 șeful liberalilor a invocat un document al guvernului menit să promoveze imaginea premierului în contextul campaniei interne din PNL n Cîțu spune că nu știe de existența lui

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la Ploiești, legat de documentul cu antetul guvernului care dădea indicații liderilor din PNL, că cine a luat o astfel de decizie „trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria”. „Dacă este adevărat acel document, cine a elaborat acel document și mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcționari sau demnitari plătiți din bani publici în campania internă împotriva președintelui PNL trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria”, a spus Orban.

Declarația acestuia face referire la informații apărute în spațiul public potrivit cărora premierul Florin Cîțu ar implica resurse publice în campania internă a PNL. Site-ul G4Media.ro a publicat duminică un document trimis de la Guvern, cu antetul Guvernului, către activul de partid. În document era expusă o strategie de imagine pentru promovarea lui Florin Cîțu. În plus, documentul le cerea membrilor de partid informații compromițătoare despre Ludovic Orban pentru a fi scurse în presă.

„Nu îmi aduc aminte să fi văzut acest document”

În replică, premierul Florin Cîțu a declarat că cei care susțin că documentul de la Guvern cu punctajul privind campania internă din PNL este unul adevărat, atunci trebuie să prezinte și probe în acest sens. El a adăugat că nu a văzut acest document, însă dacă este necesar va demara și verificări. „Colaboratorii mei în această perioadă elaborează foarte multe documente în exces de zel. Nu îmi aduc aminte să fi văzut acest document. Eu zic că cei care spun că este un document real, și am văzut în spațiul public discuții, să vină și cu probe. Până la urmă despre asta vorbim Domnul Orban trebuie să vină cu dovezi dacă este adevărat. Eu vă spun ceea ce știu eu. Eu vă spun că în acest moment sunt mai multe documente cu propuneri. Eu nu îmi aduc aminte să fi văzut acest document”, a afirmat Florin Cîțu.

Șeful Executivului a mai spus că nu a văzut acest document și toate documentele oficiale de la Guvern au semnătură și sunt înregistrate.

„Aceste lucruri nu mi se par în regulă, dar nu știu dacă s-a întâmplat. Cine spune că este un document adevărat trebuie să aducă și probele care să demonstreze. Dacă este nevoie, voi face și verificări, dar vă spun că nu am știut despre acest document, nu mi-a fost adus mie”, a completat Cîțu, întrebat dacă este un regulă ca un consilier public angajat la stat să îi facă o campanie internă pentru șefia PNL.

Un jurnalist sportiv a murit la vârsta de 29 de ani

Mihai Dolinschi, jurnalist și comentator sportiv al Telekom Sport România și Look Sport, a murit la vârsta de 29 de ani. El a fost găsit fără suflare, luni seară, în locuința sa din București. Cauzele decesului nu sunt cunoscute, momentan.

Mihai Dolinschi a fost jurnalist și comentator sportiv al Telekom Sport România și Look Sport. În 2018, a fost declarat cel mai bun tânăr jurnalist sportiv al anului în România.

Un bărbat care și-a ucis iubita a vorbit despre crimă două zile, dar nimeni nu l-a crezut

Un bărbat din comuna Santa Mare, județul Botoșani, a fost reținut de poliție la câteva zile după ce și-a omorât în bătaie iubita. El le-a spus vecinilor, mamei sale și chiar s-a lăudat la cârciuna din sat cu ce a făcut, însă nimeni nu l-a crezut.

Bărbatul de 48 de ani și-ar fi omorât în bătaie iubita în urmă cu o săptămână, iar timp de două zile a dormit în pat cu trupul neînsuflețit. În tot acest timp, el le-a spus tuturor vecinilor ce a făcut, însă nimeni nu l-a luat în serios, relatează Monitorul de Botoșani.

După două zile, o vecină a început să suspecteze că în toată povestea poate fi un sâmbure de adevăr, după ce și-a dat seama că nu a mai văzut-o deloc pe iubita bărbatului. Femeia a sunat la 112. „I-a spus și mamei lui, spunea și la bar în sat. Se lăuda că a bătut-o cu o coadă de mătură până nu a mai mișcat. Nimeni nu l-a luat în seamă inițial, pentru că el este cu probleme psihice și tot timpul băut și lumea nu îl prea ia în seamă”, a declarat un vecin.

În urma apelului la 112, la locuința celor doi a ajuns un echipaj de poliție, iar femeia a fost găsită fără viață. Agresorul a fost reținut inițial, dar apoi internat la Psihiatrie pentru a se stabili dacă a avut discernământ.

Bărbat salvat de la înec de un câine care a lătrat pentru a semnala locul în care se afla stăpânul său

Pompierii din Bistrița-Năsăud au intervenit, ieri, pentru salvarea unui bărbat care rămăsese imobilizat în albia unui râu, prins în vegetația de la mal. Victima a sunat la 112, dar, pentru că avea foarte puțină baterie în telefon, nu a reușit să comunice foarte mult cu salvatorii. Aceștia au constituit echipe de căutare, bărbatul fiind salvat în câteva ore. Bărbatul era însoțit de un câine care nu l-a părărsit nicio clipă și a lătrat pentru a semnala locul în care se afla stăpânul său. După câteva ore, bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit în pădurea de la intrarea in localitatea Cociu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.