Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Năsui: Agenția pentru Investiții și Comerț Exterior - inutilă, dar bănoasă

Ziarul de Vrancea
15 ian 2023 382 vizualizări

Intituția va oferi 250 de noi posturi, majoritatea pentru clientela politică, și 76 de pensii speciale, arată parlamentarul

Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior este o instituție “inutilă, dar bănoasă”, menționând că aceasta va avea 250 de posturi, 76 de pensii speciale și o mașină la doi angajați.

“Se numește Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior. Un nume pompos și impresionant, cine ar fi împotriva investițiilor și comerțului exterior? Se înființează prin desprinderea a două direcții din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. În prezent, ministerul are 589 de posturi și 5 secretari de stat. După modificare, va avea 382 posturi și... tot 5 secretari de stat. Deși activitatea se mută și se înființează alte posturi secretari de stat în agenție, se păstrează și sinecurile din minister. Agenția va avea 250 de posturi, adică 43 de posturi noi peste cele 207 care se mută din minister”, scrie fostul ministru al Economiei pe Facebook.

El menționează că dintre cei 250 de angajați, 76 sunt “atașați economici” cu grade diplomatice și pensie specială. “Cine sunt acești atașați? Fiica unui fost șef de stat, consiliera unui ministru demis, alt consilier și naș de cununie pentru un ministru, fosta soție a unui viceprimar, fost director de cabinet al ministrului, fosta soție a unui deputat PSD și așa mai departe. Înțelegeți de ce PSD-PNL nu dorește desființarea pensiilor speciale”, adaugă Năsui.

Potrivit acestuia, agenția va avea un parc auto de 125 de mașini, ceea ce înseamnă că va reveni o mașină la doi angajați.

Năsui precizează că în perioada în care a preluat conducerea Ministerului Economiei a găsit “un mamut de 839 de posturi inutile” și că în mandatul său a desființat 40 de posturi cu pensie specială. Totodată, a inițiat o reorganizare “care ar fi tăiat doar din prima etapă 30%” din totalul posturilor.

“Dar ce să vedeți, PSD și PNL și-au împărțit ministerul în două, iar posturile au crescut în total la 864. Din 6 demnitari (un ministru și 5 secretari de stat), au ajuns la 11 (doi miniștri și 9 secretari de stat). Acum posturile totale devin 907. Plus 13 demnitari (doi miniștri, 10 secretari de stat și un subsecretar de stat). La ele se adaugă cabinetele demnitarilor și posturile de înalți funcționari publici. Totul pentru a face același lucru pe care îl făceau până acum, adică... mai nimic. În plină criză, avem cel mai umflat guvern, peste dublul demnitarilor primului guvern USL doar în ministere. Am atins un nou record de 1.280.000 de angajați la stat. Și tot înființează posturi și sinecuri”, mai scrie deputatul USR.

În octombrie 2022, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, aflată în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului. “Agenția va avea personalitate juridică și se constituie prin reorganizarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin divizare parțială, prin preluarea activităților, posturilor și personalului Direcției Investiții Străine și Departamentului Comerț Exterior, cu excepția Direcției Politici Comerciale”, se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Noua structură ar trebui să răspundă de aplicarea politicii Guvernului pentru atragerea investițiilor străine directe și de portofoliu în România, promovarea comerțului exterior, inclusiv a serviciilor românești, exclusiv domeniul turismului, precum și de urmărirea investițiilor românești în străinătate.

Românii nu-s prea triști în cea mai tristă zi a anului

Angajații români nu se simt deprimați de Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi din an, dar sunt în schimb stresați și resimt oboseala acumulată la final de an, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Conform BestJobs, puțin peste o treime (36%) dintre angajați resimt încărcătura acestei zile. Totodată, 64% declară că nu au motive să considere această zi una deprimantă, semn că ultimii ani au crescut rezistența românilor în fața perioadelor dificile. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenți declară că revenirea la job după perioada sărbătorilor a fost dificilă din cauza oboselii acumulate.

Sondajul de specialitate arată că, în perioada dintre Crăciun și Revelion, 38% dintre respondenți au avut vacanță, în timp ce 44% au beneficiat doar de zilele libere legal, iar alți 11% nu au avut deloc zile libere pentru a-și reîncărca bateriile.

În acest context, angajații consideră satisfacția la locul de muncă importantă pentru o stare generală mai bună, în timp ce peste trei sferturi (76%) spun că felul în care se simt în raport cu munca pe care o fac le influențează gradul de împlinire personală. Mai mult, trei din zece angajați (la fel de mulți ca anul trecut) se declară nemulțumiți de actualul lor job și au în plan să îl schimbe, în timp ce doar 8% se consideră cu adevărat fericiți la locul de muncă și 62% au o atitudine neutră.

“Românii au învățat, în ultimii ani, să-și gestioneze mai eficient timpul petrecut la muncă și activitățile care presupun un grad mai mare de stres. În plus, cei mai mulți dintre ei înțeleg acum mai bine importanța echilibrului dintre viața personală și cea profesională, astfel că tendința lor este să elimine cât mai mult activitățile generatoare de stres, să adopte un stil de viață sănătos și să lucreze în acord cu nevoile și valorile lor. În acest sens, vedem cum tot mai mulți candidați se îndreaptă către joburi flexibile, cu salariul afișat și care oferă beneficii extrasalariale generoase”, a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs România.

De asemenea, pentru sănătatea lor mintală, aproximativ 54% dintre respondenți și-au propus ca, anul acesta, să adopte un stil de viață mai sănătos, 15% au în plan să meargă la terapie și 11% își doresc să muncească mai puțin. În același timp, 20% au în plan să își crească veniturile, negociind salariul actual sau aplicând pentru locuri de muncă noi, cu salariu mai mare.

Un comisar european austriac spune că România va adera la Schengen „în viitorul apropiat”

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn, care face parte din partidul OVP condus de cancelarul Karl Nehammer, se așteaptă ca Viena să renunțe „în timp util” la vetoul împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, într-o încercare a Austriei de a-și reface imaginea, notează Euractiv. „Într-un viitor relativ previzibil, ambele țări pot deveni membre ale Schengen”, a declarat Hahn duminică la postul public de televiziune ORF. „Un prim pas ar putea fi făcut pentru zboruri”, a adăugat el.

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a fost primită în spațiul european de liberă circulație pe 8 decembrie, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, Austria blocând decizia favorabilă în Consiliul JAI.

La momentul respectiv, observatorii austrieci au atribuit veto-ul Vienei viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară, care vor avea loc la 29 ianuarie, zona de influență a conservatorilor din Partidul Popular Austriac (ÖVP), condus de cancelarul austriac Karl Nehammer, din care face parte și Hahn. Oficialul european a recunoscut că imaginea Austriei a avut „cu siguranță” de suferit în Bulgaria și România ca urmare a veto-ului, „dar acest lucru se poate remedia”, a adăugat Hahn. Deși nu a fost „mulțumit” de lăsarea României și Bulgariei la ușa Schengen, Hahn a precizat că afluxul de solicitanți de azil pe care l-a înregistrat Austria, de aproximativ 80.000 de persoane, este o problemă.

Un român membru Hells Angels, extrădat în SUA

Un român membru al Hells Angels, vizat de acuzații de trafic internațional de droguri de mare risc, spălarea banilor și complicitate la tentativă de omor, va fi extrădat în SUA.

Bărbatul este liderul filialei din România a Hells Angels, Marius Lazăr, reținut la sfîrșitul anului trecut și acuzat că în 2020 ar fi negociat un dublu asasinat și cumpărarea a 400 de kilograme de cocaină.

“În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii ai HELLS ANGELS, implicați în traficul internațional de droguri. Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu D.E.A. și U.S. Marshals, într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de complicitate la trafic de droguri, spălare de bani, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, încălcare regimului armelor și munițiilor, săvârșirea de acte pregătitoare pentru infracțiunea de omor, grup infracțional organizat, ce intră sub incidența legii R.I.C.O. (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) toate prevăzute de Codul Penal al Statelor Unite ale Americii”, a trasmis luni IGPR, precizând că aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc, spălarea banilor și complicitate la tentativă de omor.

 În urma acestor acțiuni a fost emis de către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii un mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române. 

 ”Cererea de extrădare a fost aprobată în luna ianuarie 2023, iar persoana de cetățenie română va fi transferată în S.U.A., unde va fi judecată pentru faptele de care este învinuit”, menționează IGPR.

O componentă a unei rachete rusești, scoasă la mal în zona Periboina

O componentă a unei rachete, care ajută la propulsare, a fost scoasă la mal de valuri în zona Periboina – Săcele, fiind ridicată de pompierii constănțeni, care au precizat că nu prezintă niciun pericol. Obiectul va fi predat Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit unor surse, componenta rachetei găsite în zona Periboina – Săcele este de proveniență rusească. “Echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, a anunțat ISU Dobrogea.

Inițial, componenta fusese prezentată de ISU ca fiind echivalentul motorului rachetei. Sursa citată a menționat că persoanele care găsesc elemente de muniție au obligația să sune la 112, să anunțe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliție.

Primarul Iașului, scapă de un dosar de abuz în serviciu

Magistrații Judecătoriei Bârlad au decis luni închiderea procesului „Skoda”, în care erau judecați pentru abuz în serviciu primarul Iașiului, Mihai Chirica, și fostul edil Gheorghe Nichita, decizia fiind luată pe motiv că faptele s-au prescris.

Hotărârea instanței - care invocă prescripția răspunderii penale, conform deciziei Curții Constituționale - nu este definitivă.

În acest dosar, alături de Mihai Chirica au fost judecați fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, fosta șefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, acum consilier personal al primarului, și Costică Chișcă, fost șef al serviciului administrativ al primăriei.

În acest dosar, primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul edil Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Iași sub acuzația de abuz în serviciu în ianuarie 2021. Primăria Iași nu s-a constituit parte civilă în proces, afirmând că nu s-a constatat niciun prejudiciu.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, cele cinci persoane vizate în acest dosar au inițiat o procedură de achiziție „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, municipiul Iași a încheiat patru contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative - teritoriale Municipiul Iași. În acea perioadă, Mihai Chirica era viceprimar al municipiului Iași și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

Miercuri vor fi 21 de grade în țară

A fost extrem de cald la început de an, frigul obișnuit de ianuarie nu s-a instalat și o nouă rundă de temperaturi excepționale ne așteaptă pe 18 și 19 ianuarie. Prognoza ANM arată că la București vor fi Â20 C miercuri și joi.

Sunt câteva localități în care ianuarie poate aduce temperaturi de peste 20 de grade. În secolul trecut se întâmpla destul de rar, dar după 2000 situația s-a schimbat și ianuarie a fost tot mai caldă.

Astfel, Oravița, Calafat, Câmpina, Târgoviște, Curtea de Argeș și Craiova erau printre puținele orașe unde s-au măsurat mai mult de 20 de grade în ianuarie. Dar, la început de 2023 au fost și locuri precum Rădăuți unde au fost în premieră mai mult de 20 de grade.

Plângere penală împotriva lui Lucian Bode pentru fals în declarații

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) anunță, printr-un comunicat de presă, că face plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații, „ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat”. „Ca urmare a constatării plagiatului în teza de doctorat, VeDem Just formulează plângere penală împotriva lui Lucian Bode și Adrian Ivan pentru fals în declarații și solicită ministrului educației retragerea titlului de doctor pentru primul, respectiv retragerea calității de conducător de doctorat pentru al doilea”, se arată în comunicatul asociației de juriști.

Reamintim că, miercuri, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode este “profund viciată”. A doua analiză a acestei teze “confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior și analizate de Comisie”. Comisia confirmă astfel “plagiat și citare defectuoasă și incorectă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.