Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Moțiunea de cenzură, citită cu scandal în Parlament

Ziarul de Vrancea
8 sep 2021 858 vizualizări

Moțiunea de cenzură a fost citită, ieri, în ședința comună a Camerei Deputaților cu Senatul. Nici de această dată, scandalul nu a lipsit de la plen. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman a confiscat microfonul de la prezidiu și a fost evacuat de către parlamentarii AUR.

În plin scandal, USR-PLUS a cerut respectarea calendarului pentru votul moțiunii de cenzură dar PSD și PNL au reușit să blocheze din nou demersul acestora. Dezbaterea și votul moțiunii de cenzură sunt în continuare blocate în Parlament.

Ședința de ieri a celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR a început cu scandal. Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, și președintele Senatului, Anca Dragu, l-au acuzat pe Florin Roman de încercare de uzurpa conducerea ședinței. “Ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache și Dragnea”, a spus Barna. “Am văzut o încercare disperată a unui membru din echipa lui Forin Cîțu de a uzurpa conducerea ședinței. Ceea ce a făcut astăzi domnul Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache și Dragnea, momente pe care România le credea depășite”, a afirmat Dan Barna. El a precizat că speră ca votul pe moțiunea de cenzură să aibă loc marți.

“Nu m-am așteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii, este ceva de neimaginat, dumnealui se ținea efectiv de microfon”, a declarat, la rândul ău, președintele Senatului, Anca Dragu.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Roman (PNL), căruia președintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile, nu a fost lăsat să conducă ședința, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună. Ședința de plen a fost condusă de președintele Senatului, Anca Dragu

Florin Roman a anunțat că va depune plângere penală “pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliția toxică USR-AUR”. El a adăugat că solicită demisia președintelui Senatului, Anca Dragu, “pentru ca a încurajat actele de huliganism”.

Orban: O decizie „profund neconstituțională”

Birourile Permanente reunite au decis ieri ca moțiunea de cenzură USR PLUS - AUR să fie citită în aceeași zi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moțiunii se va da după ce Curtea Constituțională se pronunță asupra sesizării Executivului cu privire la existența unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moțiunea.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că “este normal” ca pentru dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură să fie așteptată decizia Curții Constituționale. “Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu”, a susținut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moțiune va fi supusă votului. “Putem pune la vot moțiunea și, am spus, orice moțiune ajunge la vot va fi votată de PSD”, a declarat el.

Decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moțiunii de cenzură este profund neconstituțională, a declarat liderul PNL, președintele Camerei Ludovic Orban, adăugând că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională nu poate să oprească moțiunea de cenzură “Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juriic de natură consttiutțională declanșat de Guvernul României prin prim-ministrul Florin Cîțu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moțiunii de cenzură. Poziția mea a fost foarte clară și limpede - am fost prezent și nu am votat această propunere. Nu pentru c ă doresc să se dezbată moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere și această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituțională”, a declarat Ludovic Orban. El a adăugat că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională nu poate să oprească moțiunea de cenzură, făcând referire la o decizie CCR din 2020.

În acest moment nu poate fi estimată o dată în care va avea votul asupra moțiunii, dat fiind că CCR a stabilit ca părțile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, urmând ca data ședinței de judecată să fie stabilită ulterior.

Prefecții și subprefecții USR PLUS, eliberați din funcție

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că, dacă decizia Curții Constituționale va da dreptate Guvernului, va cere demisia președintelui Camerei Deputaților și a președintelui Senatului. “Cred că am văzut alianța în care era și USR când a fost decizia pentru Avocatul Poporului, toată lumea a spus atunci așteptăm decizia CCR, atunci era și USR și era de acord. Să aflăm decizia și procedura merge mai departe. Nu văd aici nicio problemă. Dacă CCR ne dă nouă dreptate președintele Camerei Deputaților și Senatului trebuie să plece”, a afirmat Cîțu.

Pe de altă parte, Florin Cîțu a anunțat ieri eliberarea din funcție a 14 prefecți și a 28 de subprefecți, precizând că nu vor fi făcute alte numiri pe aceste funcții. Este vorba despre prefecții și subprefecții propuși de USR PLUS. Miercuri seară, premierul a eliberat din funcție secretarii de stat USR PLUS.

Iohannis: Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Berna (Elveția), întrebat despre mesajul pe care îl transmite în contextul în care România se confruntă cu o criză guvernamentală, că aceasta “nu este absolut deloc îngrijorătoare”. “Avem un guvern care merge mai departe, chiar împreună cu mine este domnul ministru al Afacerilor Externe și știu că cei doi miniștri de externe au avut, de asemenea, o discuție foarte bună împreună. Deci, din acest punct de vedere, nicio îngrijorare”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a intervenit, sâmbătă, în scandalul din coaliția guvernamentală, afirmând, într-o postare pe Facebook, că noua alianță între USR PLUS și AUR riscă să compromită pachetul de reforme al coaliției de guvernare.

Stelian Ion: Iohannis mi-a cerut să renunț la proiectul de desființare a SIIJ

Fostul ministru al Justtiției Stelian Ion susține că la singura întâlnire de la Cotroceni pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis pe tema reformei din justiție, pe 18 mai, acesta a ținut să-i transmită “cât se poate de clar” că ar fi o idee bună să renunțe la proiectul de desființare a Secției Speciale (SIIJ). “Pentru că ar fi avut o «strategie mai bună»: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de strategie. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția”, susține Stelian Ion într-un text transmis de USR PLUS și intitulat “O perspectivă asupra crizei și a blocajelor din justiție”. El consideră că alături de Florin Cîțu, președintele Iohannis poartă principala răspundere pentru actuala criză. “În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliției. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a și adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîțu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceștia sunt colaboratorii care îi plac președintelui: oameni de paie, obedienți până-n măduva oaselor”, afirmă el, adăugând că “Iohannis are partea sa de vină și pentru blocarea reformelor din justiție”.

A treia zi cu peste 2000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.226 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 39 de persoane au decedat. Sunt raportate 40 de decese anterioare intervalului de referință. La ATI sunt internați 523 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. În spital sunt internați 99 de copii infectați cu noul coronavirus, opt dintre ei fiind la ATI.

Până joi, 34.871 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.261 de teste RT-PCR (6.721 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.540 la cerere) și 23.967 de teste rapide antigenice.

Cele mai mari alocări prin PNDL: Bihor, Iași, Suceava

Discuția privind modul în care au fost alocați banii prin Planul Național de Dezvoltare Locală a revenit în aceste zile. Ruperea coaliției s-a datorat și discuției privind oportunitatea continuării acestor tipuri de investiții din bani publici. „Anghel Saligny” este un proiect asumat de premier, finanțat de la bugetul de stat pentru dezvoltatea infrastructurii, în primul rând din mediul rural. Suma alocată ar fi de 50 miliarde de lei. USRPLUS a acuzat că Anghel Saligny ar fi un PNDL mascat și a refuzat să îl susțină ajungându-se la ruperea coaliției.

Publicația Newsweek a publicat ieri situația la zi a alocărilor și obiectivelor finalizate prin Programele PNDL 1 și PNDL 2.

Alocările pe județe arată că cele mai mici au fost în Ilfov, singurul județ cu sub 500 milioane de lei. Un număr de 15 județe au primit alocări de sub un miliard. Covasna cu 530 milioane sau Harghita cu 643 milioane sunt în coada alocărilor. Puțini bani au fost alocați obiectivelor din Cluj – 861 milioane sau Alba cu 877 milioane lei. Cei mai mulți bani au fost alocați în: Bihor, Iași, Giurgiu, Neamț, Olt, Satu Mare. Cele mai multe județe au primit alocări situate între un miliard și 1,2 miliarde.

Bihor: Accident cu opt victime după ce un autobuz s-a răsturnat

Opt persoane au fost transportate la spital în urma accidentului produs ieri pe DN 19, în județul Bihor, după ce un autobuz s-a răsturnat în șanț. Două dintre victime au suferit răni grave și au fost preluate de elicopterele SMURD, o persoană fiind prinsă sub autobuz și eliberată de echipele de intervenție.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, accident a fost anunțat în jurul orei 14.00. Acesta s-a produs între localitățile Valea lui Mihai și Curtuișeni, fiind implicat un autobuz în care se aflau peste 20 de persoane. “Echipajul de descarcerare a evacuat o persoană prinsă sub autobuz, iar personalul medical și paramedical a evaluat victimele și le-a acordat îngrijirile necesare. La ora 14.25 s-a dispus încetarea Planului roșu de intervenție. În urma evaluărilor medicale efectuate la fața locului, accidentul s-a soldat cu 19 victime, din care 11, aflate în cod verde medical, au refuzat transportul la spital. Două victime au suferit răni grave (cod roșu medical), acestea fiind transportate cu elicopterele SMURD la spital (una la UPU Oradea, iar cealaltă la UPU Cluj). Alte 6 victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea: una aflată în cod galben medical, iar alte cinci victime rănite ușor (cod verde medical)”, a transmis ISU Bihor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.