Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Moldova, invadată de Rusia? Precizările spionajului de la Chișinău

Ziarul de Vrancea
19 dec 2022 576 vizualizări

Serviciul de Informații de la Chișinău a venit ieri cu precizări, după ce șeful său a declarat că Rusia ar avea în plan invadarea țării n ministrul român de externe Bogdan Aurescu susține că acest scenariu este puțin probabil „în acest moment”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a venit, luni seara, cu precizări, după ce șeful său, Alexandru Mustețea, a declarat într-un interviu că Federația Rusă ar avea în plan să invadeze țara la începutul anului 2023, în funcție de evoluțiile războiului din Ucraina.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a spus într-un interviu la TVR Moldova că sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei către Republica Moldova. „Întrebarea nu este dacă Federația Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informația pe care o deținem noi, Federația Rusă intenționează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, și atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenția să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intențiile lor în raport cu Chișinăul, putem discuta, dar asta este un risc real și foarte înalt”, a afirmat Alexandru Musteață, citat de agora.md. Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai spus că cel mai mare depozit de muniții din Europa, cel de la Cobasna, din regiunea transnistreană, este securizat de ruși, la capacitate maximă, iar una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniții într-o posibilă confruntare militară.

Aurescu: „Rusia se află în defensivă”

Aflat, luni, într-o vizită în Republica Moldova, ministrul român de externe a fost întrebat despre acest scenariu și a declarat că nu are informații că în acest moment ar exista riscuri la adresa Republicii Moldova, subliniind că situația din teren în Ucraina arată, în prezent, că Rusia se află în defensivă.

„Dincolo de faptul că nu speculez asupra unor situații ipotetice niciodată, ceea ce pot să văd în momentul de față în situația din teatrul de operațiuni din Ucraina este că războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes. Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni. Prin urmare, nu cred în astfel de construcții, care să pună în pericol în acest moment Republica Moldova. Dacă va fi nevoie, sigur că noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate, dar nu vreau să speculez mai mult despre o situație ipotetică și o declarație pe care nu am văzut-o. Nu estimăm în acest moment și nu am informații cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a declarat șeful diplomației române.

Precizările SIS

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu precizări, subliniind că obiectivul Federației Ruse ar fi crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistriană, dar aplicarea acestui obiectiv depinde de situația de pe frontul din Ucraina. „În contextul declarațiilor dlui Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. Solicităm respectuos reprezentanților mass-media să includă precizarea SIS în materialele publicate la acest subiect”, se arată în precizările transmise de SIS.

Șeful SIS face apel la calm

La rândul său, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustețea, a avut o nouă intervenție la TVR Moldova și și-a clarificat propriile declarații, arătând că s-a referit la un obiectiv general al Federației Ruse de a înainta către vestul Ucrainei și făcând, totodată, un apel la calm: „În primul rând vreau să fac un mic apel la calm către cetățeni, or azi a fost așa un mic val de discuții în societate, privind modul cum au fost interpretate declarațiile mele. Federația Rusă va încerca o nouă ofensivă spre vest, ofensiva spre vest presupune că au un obiectiv clar încotro sau cum vor să continue lupta, acest obiectiv ei și l-au setat încă de pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci până azi. Obiectivul Federației Ruse de a continua ofensiva spre vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei. Informațiile pe care le deține Serviciul de Informații și securitate împreună cu partenerii indică asupra faptului că, în 2023, putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest”, a precizat șeful SIS.

El a mai spus că regiunea transnistreană rămâne „un punct destul de calm” arătând că, potrivit previziunilor, situația va rămâne stabilă și în următoarele luni.

Pe de altă parte, tot luni, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a reunit într-o ședință „ordinară” în care, potrivit unui comunicat, a analizat „riscurile din sistemul național de securitate cibernetic”.

Rășinari, desemnat cel mai atractiv sat din România în competiția mondială “Best Tourism Villages”

Rășinari, din județul Sibiu, este marele câștigător al României în cadrul celei de-a doua ediții a competiției mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de Organizația Mondială a Turismului (OMT). Satul a fost selectat, conform regulamentului, de specialiștii Consiliului Consulativ al OMT, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de țări.

„Rășinari este, începând de astăzi, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume! Nu o spunem noi, ci specialiștii Organizației Mondiale a Turismului, care i-au oferit această recunoaștere în cadrul competiției «Best Tourism Villages». Distincția ne onorează, ca țară, și reprezintă încă o dovadă a potențialului extraordinar pe care îl are România turistică. Doresc să felicit administrația locală a satului Rășinari, precum și pe locuitorii săi, pentru felul în care au ales să valorifice bogăția culturală și naturală a zonei, dar și pentru angajamentul dedicat sustenabilității – criterii care, de altfel, au contribuit la câștigarea acestui titlu, pe plan internațional”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Rășinari, odată cu obținerea titlului de „Best Tourism Village”, devine membru al rețelei OMT, creată pentru a facilita schimbul de informații, experiențe și de bune practici între satele care dețin aceeași distincție, dar și cu cele incluse în Programul Upgrade, respectiv satele care au ajuns în etapa mondială a concursului, dar nu au îndeplinit toate criteriile pentru a fi selectate.

Rețeaua include experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Totodată, Rășinari va putea fi oferit drept exemplu în documentele de politici elaborate de OMT, iar în cadrul evenimentelor internaționale va beneficia de promovare și recomandări.

Criteriile care au stat la baza selectării câștigătorilor sunt: resursele culturale și naturale din destinație, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, socială și a mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanță și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea, precum și fotografiile și videoclipurile de prezentare.

„Nu în ultimul rând, aș dori să felicit și satul Ciocănești, din județul Suceava, precum și Biertan, din județul Sibiu! Ambele localități au ajuns în etapa mondială a concursului, împreună cu Rășinari, arătând lumii întregi că pot fi ambasadori de succes ai țării noastre. Noi le vom fi alături în continuare, prin promovarea «Rutei satelor tradiționale turistice din România», din care fac parte împreună cu satele care s-au înscris în cadrul etapei naționale: Costești, județul Vâlcea, Eibenthal, județul Mehedinți și Râu Sadului, județul Sibiu. Sper ca acest nou produs să atragă și alte destinații tradiționale românești, ruta fiind în continuare deschisă pentru cei care doresc să facă parte din ea”, a completat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

În prima etapă a concursului, derulată pe plan național, 6 sate s-au înscris în competiție, pentru a obține titlul „Best Tourism Villages”. Candidaturile au fost evaluate de către specialiștii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), pe baza informațiilor transmise de aplicanți, precum și prin vizite în teren.

Conform regulamentului, primele trei sate care au acumulat cele mai mari punctaje, respectiv Rășinari (județul Sibiu), Biertan (județul Sibiu) și Ciocănești (județul Suceava) au fost propunerile României pentru concursul derulat de OMT, calificându-se astfel în etapa desfășurată la nivel mondial.

Hunedoara: Doi hoți au legat victimele de mâini și de picioare și le-au cerut o rețetă de mici

Polițiștii din Hunedoara au prins, în urma unor percheziții, doi bărbați, de 31 și 33 de ani, care în luna septembrie ar fi intrat peste o familie din localitatea Peștișul Mare. Au legat de mâini și picioare o femeie și pe cei doi nepoți ai acesteia, de 8 și 10 ani, și le-a lipit celor trei bandă adezivă peste gură. Hoții i-ar fi cerut femeii rețeta de mici pe care familia o folosește în afacerea sa cu mezeluri și carne, iar în final au plecat cu 37.000 de lei, mai multe bijuterii, ceasuri și alte bunuri.

Polițiștii din Hunedoara au făcut luni cinci percheziții la locuințele a doi bărbați, de 31 și 33 de ani banuiți de lipsire de libertate în mod ilegal și tâlhărie calificată. “Polițiștii au stabilit, în urma cercetărilor, că cei doi bărbați, la data de 03 septembrie 2022, au pătruns într-o locuință situată în cartierul Peștișul Mare, din Hunedoara, unde au exercitat acțiuni violente împotriva persoanei vătămate, o femeie în vârstă de 64 de ani și a nepoților acesteia, în vârstă de 8 și de 10 ani, pe care i-au lipsit de libertate în mod ilegal, legându-le mâinile și picioarele și aplicându-le bandă adezivă pe gură, după care au sustras din locuință 37.000 de lei, mai multe bijuterii, ceasuri și alte bunuri. După sustragerea acestor valori, bărbații au părăsit locuința lăsând părțile vătămate legate, acestea fiind găsite la scurt timp de un membru al familiei, care a alertat polițiștii”, se arată într-un comunicat de presă, de marți, al IPJ Hunedoara.

Potrivit polițiștilor, ancheta s-a desfășurat cu dificultate, deoarece cei doi tâlhari aveau fețele acoperite cu cagule în momentul atacului.

După ce au fost identificați, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore.

Doi tineri de 19 și 22 de ani au murit, într-un accident la Sibiu

O fată de 19 ani și un tânăr de 22 de ani au murit, în noaptea de luni spre marți, și alți doi tineri au fost grav răniți, într-un accident rutier produs în municipiul Sibiu. “Din primele cercetări efectuate, se pare că șoferul unui autoturism a pierdut controlul mașinii și a intrat în coliziune cu un autotren (TIR) parcat pe marginea părții carosabile”, a transmis IPJ Sibiu.

În accident au fost implicate patru persoane, iar două au fost declarate decedate. Este vorba despre o tânără de 19 ani și despre un tânăr de 22 de ani. Celelalte două persoane au ajuns la spital în stare gravă. Este vorba despre doi tineri, de 20 și 22 de ani.

Pompierii militari au intervenit și pentru stingerea incendiului izbucnit la compartimentul motor al autoturismului în urma impactului.

S-au aprobat indicatorii economici pentru două dintre secțiunile din A8

Ministrul Transporturilor, Soriun Grindeanu, a anunțat, luni, aprobarea indicatorilor economici pentru doup dintre secțiunile din A 8. “Am aprobat astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru două dintre secțiunile A8 (Autostrada Unirii), finanțate prin PNRR”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, pentru Secțiunea Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (22 km) - care va tranzita județul Mureș - sunt alocate 3,64 miliarde de lei. “Aici vor fi construite 16 poduri, 16 pasaje și 4 structuri casetate, la care se adaugă un drum de legătură cu A3 (2,39 km)”, precizează ministrul Transporturilor.

Pentru Secțiunea Leghin -Târgu Neamț (29,91 km) - ce va tranzita județele Neamț și Iași - suma alocată este de 2,51 miliarde de lei. “Pe această secțiune vor fi construite 13 poduri, 11 pasaje și 2 viaducte. Până la sfârșitul acestui an vom lansa în licitație contractele pentru proiectarea și execuția acestor două secțiuni cu o lungime cumulată de 52 de km”, a mai precizat ministrul. Grindeanu afirmă că “sunt pași concreți pentru construcția A8 (Autostrada Unirii) ce va avea o lungime totală estimată de 311 km (Târgu Mureș - Târgu Neamț- Iași- Ungheni)”.

Un consilier PSD a votat pentru înființarea unui post pe care apoi l-a ocupat

Sorin Gavriluță, consilier local PSD în comuna Brăiești (Iași), a votat pentru înființarea unui post în cadrul Primăriei, apoi a ocupat funcția respectivă, anunță Agenția Națională de Integritate. De asemenea, social-democratul “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2021 – 29 iunie 2022, întrucât a deținut simultan atât calitatea de consilier local cât și o funcție contractuală în cadrul Primăriei comunei Brăești”, precizează ANI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.