Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Miting uriaș pentru “curățenie”, încheiat în mizerie

Ziarul de Vrancea
10 iun 2018 796 vizualizări

Peste 120.000 de simpatizanți ai PSD-ALDE, majoritatea îmbrăcați în alb, au participat sâmbătă la protestul coaliției aflate la guvernare n Liviu Dragnea a explicat că a fost aleasă culoarea alb pentru manifestație pentru că simbolizează curățenia, iar protestatarii "curăță țara de mizeria împrăștiată de șobolani" n în urma lor au rămas munți de gunoaie

Peste 120.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la mitingul PSD "împotriva abuzurilor" organizat în Piața Victoriei din Capitală. Pe scena amplasată în piață au ținut discursuri liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, primarul general, Gabriela Firea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vicepremierul Paul Stănescu și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a venit însoțit de ceilalți lideri ai Coaliției, făcându-și apariția ultimul. Oamenii prezenți la miting au purtat cămăși și tricouri albe și aveau pancarte cu mesaje precum "Vrem securitate socială, nu securiști în societate" sau "Run, Coduța, Run".

Liderii PSD, alături de președintele ALDE, au venit la miting din sediul Guvernului și au făcut o baie de mulțime pe ritmuri de muzică hip-hop, în timp ce oamenii strigau județele din care provin. Viorica Dăncilă a condus grupul oficialilor care s-au deplasat spre scenă printre oameni. Cu puțin timp înainte să ajungă la scenă, din boxe s-a auzit imnul Uniunii Europene.

Brigăzile Albe

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat în timpul mitingului din Piața Victoriei că a fost aleasă culoarea alb pentru manifestație pentru că simbolizează curățenia, iar ei "curăță țara de mizeria împrăștiată de șobolani". De asemenea, Dragnea a susținut că, în timp ce PSD luptă pentru dreptate și democrație, statul paralel luptă pentru poziții și supraviețuire. “Am fost întrebat de ce am ales culoarea alb pentru protestul nostru. Pentru că albul simbolizează curățenia, oameni buni, și noi asta facem, curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani. Mi-a zis cineva că parcă am fi Brigăzile Albe. E bine și așa, sutem și Brigăzile Albe dacă este cazul, pentru că este o luptă intensă. Noi luptăm pentru dreptate și democrație. Ei luptă pentru poziții și supraviețuire. Noi luptăm pentru drepturile și libertățile omului. Ei luptă pentru a-și ascunde nelegiuirile, furturile și abuzurile”, a spus Liviu Dragnea.

Membrii #Rezist au făcut curat

Simpatizanții PSD-ALDE au lăsat în urmă, după miting, munți de gunoaie și peturi. De altfel, la finalul protestului, Liviu Dragnea, a fost întrebat de câțiva membri ai comunității #Rezist de ce participanții la manifestație nu strâng gunoiul din Piața Victoriei, acesta răspunzând că sunt 200 de angajați de la salubritate care vor face acest lucru.Și, imediat după ce piața s-a eliberat, angajații firmelor de salubritate au început curățenia. Ei au primit un ajutor neașteptat, nu din partea participanților la miting, ci de la membrii mișcării #Rezist, care protestează de obicei în Piața Victoriei.

Ce au înțeles jurnaliștii străini din mitingul PSD

Presa internațională a scris pe larg despre mitingul PSD de la București subliniind că  a fost o acțiune coordonată de o figură controversată a scenei politice, Liviu Dragnea, condamnat definitiv în Dosarul Referendumului și vizat de o nouă sentință într-un alt dosar.

Jurnaliștii notează că acesta nu a încetat să pună presiune pe magistrați de la câștigarea alegerilor din 2016. Presa străină mai relatează că participanții la miting au fost aduși de partid la București, fiecare filială având directive precise. Zeci de mii de membri și de simpatizanți ai stângii aflate la putere în România au manifestat sâmbătă la București contra "abuzurilor" din justiție, "o demonstrație de forță fără precedent într-un moment în care mai mulți lideri ai săi sunt vizați de dosare de corupție", a scris AFP, citată de Agerpres. Agenția citată amintește că președintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală și amenințat de un verdict iminent într-un alt proces, pretinde că este victima unei "structuri subterane" care "parazitează instituțiile statului".  "Această figură controversată a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnării sale, nu a încetat, de la revenirea partidului său la conducerea României, la finalul lui 2016, să accentueze presiunea asupra magistraților", adaugă AFP. Agenția mai scrie că manifestanții au venit din toată țara la bordul unor autocare închiriate de partid, iar, pentru "a ocupa" Piața Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate împotriva guvernului, "PSD a stabilit cote obligatorii de participanți pentru fiecare filială locală și a cerut membrilor săi contribuții financiare". Totodată, "semn al dorinței de a-și face auzită vocea în străinătate, organizatorii au distribuit manifestanților pancarte în engleză care criticau 'poliția politică' ce ar acționa în România", mai arată agenția franceză de presă. 

"Zeci de mii de simpatizanți, majoritatea în vârstă"

Despre manifestația PSD și a miilor de susținători din fața sediului guvernului de la București scrie și Reuters, care notează că protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticorupție. "Manifestația a fost văzută ca răspunsul coaliției de guvernământ la o serie de mari proteste antiguvernamentale de stradă organizate împotriva tentativelor social-democraților de a dezincrimina mai multe infracțiuni de corupție, prin ordonanță de urgență, anul trecut. Protestul popular i-a forțat pe social-democrați să retragă ordonanța", explică Reuters. Agenția menționată notează că România este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană iar Bruxellesul menține sistemul judiciar de la București sub monitorizare specială. Reuters adaugă că procurorii anticorupție au obținut în ultimii ani numeroase condamnări ale unor parlamentari, miniștri și primari, expunând conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude și obținerea unor contracte cu statul în schimbul mitei.  "Dar politicieni aflați la conducere, unii dintre ei fiind sub investigație în prezent sau în faza de judecată, au negat faptele imputate și au acuzat procurorii că își folosesc puterea pentru persecuție politică", amintește Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea că uzează prea mult de denunțuri de la terți pentru a construi cazuri. Și Reuters amintește că Dragnea a fost condamnat în dosarul referendumului, lucru care l-a împiedicat să ocupe postul de premier, iar acum este judecat într-un alt caz de presupusă instigare la abuz în serviciu și este cercetat într-un dosar privind fonduri europene.Sursa menționată mai relevă că parlamentarii social-democrați încearcă în prezent revizuirea Codului Penal iar criticii au spus că schimbările propuse ar afecta investigațiile. Agenția EFE notează la rândul său problemele în justiție ale lui Liviu Dragnea, precum și acuzațiile acestuia, din timpul mitingului, la adresa procurorilor. Totodată, EFE relevă că, înconjurat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, de primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, și de toți miniștrii cabinetului, liderul PSD i-a atacat și pe cei doi ''mari rivali'' ai săi, președintele Klaus Iohannis și șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Referindu-se la mitingul din Piața Victoriei, EFE scrie că au participat pentru a-și arăta susținerea pentru guvern "zeci de mii de simpatizanți ai PSD, majoritatea în vârstă". Sursa citată conchide că manifestația de sâmbătă este "cea mai numeroasă organizată de un partid politic de la la căderea comunismului în 1989, însă a rămas foarte departe de jumătatea de milion de manifestanți pe care Dragnea intenționa să îi mobilizeze".

Proiect: Șoferii, obligați să se ducă la examinare la sesizarea oricărui medic

n dacă refuză, își vor pierde automat permisul

Atunci când observă o afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto, orice medic va putea să trimită șoferii la o examinare medicală, în condițiile în care acum doar medicii de familie pot face asta. Astfel, conducătorii auto vor fi obligați să se prezinte la o clinică autorizată, altfel vor risca să-și piardă automat permisul. În prezent, procedura nu prevede ce se întâmplă atunci când șoferul nu se prezintă la examinare. Este vorba de un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență privind circulația pe drumurile publice. Deși a fost respins inițial de Senat, documentul a fost propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților și, pentru a se aplica, are nevoie de votul decisiv favorabil. În esență, parlamentarii vor să introducă o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto, care se poate încheia cu pierderea automată actului. Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată.În cazu l retragerii permisului, șoferii vor fi informați de poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu vor mai putea să conducă mașini. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii vor trebui să se prezinte la poliție pentru a preda actul. Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras actul.

Șofer urmărit de polițiști pe câmp după ce a abandonat mașina și a fugit

Un șofer de 27 de ani a fost prins de polițiști după ce a fost urmărit pe câmp, după ce a abandonat mașina și a fugit, iar în urma verificărilor s-a stabilit că el se afla la volan sub influența alcoolului și a drogurilor.Potrivit Poliției Capitalei, ieri dimineață agenți ai Brigăzii Rutiere au făcut semnal de oprire unui autoturism care circula cu viteză peste limita legală în zona  Centura București - Pod Vitan, dar șoferul a refuzat să oprească și a virat dreapta, intrând pe câmp.  Polițiștii au plecat în urmărirea autoturismului, șoferul abandonând mașina și fugind împreună cu cei doi pasageri. Cei trei au fost prinși și imobilizați. Șoferul a fost identificat, fiind vorba despre un tânăr de 27 de ani care a fost testat cu aparatul alcooltest, fiind depistat cu o valoare de 0,26 % alcool pur în aerul expirat. De asemenea, și în urma testării cu aparatul Drug test reacția a fost pozitivă, iar în mașina acestuia a fost găsită și materie vegetală uscată, care a fost ridicată.Tânărul a fost dus la sediul Brigăzii Rutiere pentru audieri și amendat cu 1.750 de lei, fiindu-i întocmit dosar penal pentru "conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe".

Aurelian Pavelescu, susținător al mitingului: Mesajul nu a fost doar al meu, ci și al lui Maniu, Rațiu, Coposu

Actualul lider al PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a postat pe pagina sa de Facebook o serie de mesaje de susținere a mitingului PSD, prin care i-a îndemânat pe oameni să iasă în stradă și să susțină manifestația împotriva statului paralel. În ultima sa postare, el a reiterat mesajul de susținere și a spus că acesta nu a fost doar al partidului din prezent, ci și al înaintașilor, menționându-i, printre alții, pe Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și Ion Rațiu. La scurt timp după postarea lui Pavelescu, fiul lui Ion Rațiu, Nicolae Rațiu, a postat un comentariu în care a spus că afirmația liderului PNȚCD este aberantă, iar Pavelescu nu cunoaște principiul separației puterilor într-un stat democratic.  "Afirmația cum că tatăl meu, Ion Rațiu, ar fi susținut propunerile lui Liviu Dragnea și Tăriceanu privind legea și justiția este o totală aberație. Domnul Pavelescu clar nu înțelege principiul separației puterilor într-o societate democratică. Cum îndrăznește domnul Pavelescu să-l invoce pe tatăl meu, Ion Rațiu, pentru a-și susține propria afirmație ridicolă? Nu este cu nimic mai bun decât liderii PSD și ALDE, care nu se vor opri de la nimic pentru a se sustrage justiției pentru infracțiunile lor”, a scris Nicolae Rațiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.