Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru infecțiile nosocomiale din spitale

Ziarul de Vrancea
8 nov 2022 586 vizualizări

Rafila și alți funcționari din ministere ar fi putut preveni zeci de morți evitabile, acuză un parlamentar USR

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este vizat de o plângere depusă la DNA de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Plângerea vizează infecțiile nosocomiale din spitale. “În această dimineață deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, a înregistrat o plângere la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila”, a anunțat USR, miercuri. La rândul său, într-o postare pe Facebook, deputatul a precizat că plângerea vizează și funcționari din Ministerul Sănătății care refuză să respecte legile emise de Parlamentul României. “Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 inițiată de Tudor Pop, Adrian Wiener și subsemnatul, care se referă la combaterea infecțiilor nosocomiale, Rafila și alți funcționari din ministere, ar fi prevenit zeci de morți evitabile”, a scris Ungureanu pe Facebook.

Potrivit acestuia, “Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătății, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanță de 21 de milioane de euro cu OMS și pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”.

Deputatul postează și o interpelare pe care a adresat-o ministrului în legătură cu infecțiile și la care Ministerul Sănătății nu i-a răspuns, deși termenul era 19 octombrie.

Iași: Victime exploatate sexual la o agenție de modelling

Polițiștii și procurorii au efectuat, miercuri, percheziții la o grupare care racola minori prin intermediul unui ONG și al unei agenții de modelling, victimele fiind exploatate sexual, prin constrângere și abuz emoțional. Gruparea a acționat în perioada 2000 – 2016, dosarul fiind deschis în 2021. Cinci victrime au fost identificate până în prezent.

“La data de 09.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul din cadrul B.C.C.O. Iași efectuează 5 percheziții în municipiul Iași la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor persoane juridice într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de minori”, a transmis, miercuri, DIICOT.

Sursa citată a precizat că dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași în anul 2021 ca urmare a declinării competenței de soluționare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

“În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, au fost recrutate prin intermediul unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, înființate pe raza municipiului Iași, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional)”, au mai transmis procurorii. Potrivit acestora, până la acest moment, în urma cercetărilor au fost identificate cinci persoane vătămate. “Activitatea beneficiază de sprijinul unei Organizații nonguvernamentale specializată în prevenirea și combaterea traficului de persoane. Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală”, a mai transmis DIICOT.

Caniculele ar putea provoca moartea a 90.000 de europeni pe an până în 2100

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a avertizat miercuri că 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculelor până la sfârșitul acestui secol, dacă nu se iau măsuri. Aceasta ar reprezenta cea mai mare amenințare la adresa sănătății legată de climă, potrivit AFP. “În lipsa unor măsuri de adaptare, și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor”, a precizat AEM. “Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an”, a subliniat aceasta, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă. Combinația dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenția europeană.

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de puternicele valuri de căldură din vara lui 2022.

Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariția și transmiterea unor boli infecțioase.

Anumite tipuri de țânțari, vectori ai malariei și ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creșterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea în apă a bacteriilor, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

“Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficace pentru căldură, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orarelor și condițiilor de lucru”, se arată în raport, adăugând că o mare parte din decesele cauzate de căldură pot fi evitate în Europa.

O fată de 16 ani a fost reținută după ce i-a furat telefonul mobil unui adolescent de 14 ani

O fată în vârstă de 16 ani a fost reținută de polițiștii doljeni, după ce i-a furat telefonul mobil unui adolescent, fapta având loc pe o stradă din Craiova. În același dosar este cercetat și un băiat de 14 ani care l-a agresat pe același adolescent. Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că polițiștii Secției 2 Poliție Caiova au reținut, pentru 24 de ore, o adolescentă de 16 ani, din Craiova, bănuită de comiterea infracțiunii de furt calificat.

La data de 3 noiembrie, polițiștii au fost sesizați de un bărbat de 44 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că, fiul său, de 14 ani, în timp ce se afla pe Bulevardul Nicolae Romanescu, din localitate, a fost lovit și i-a fost furat telefonul mobil.  Polițiștii au făcut trei percheziții domiciliare, în urma cărora șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, toți din Craiova, au fost conduși la sediul poliției pentru audieri.  “Din cercetări, polițiștii au stabilit că la data de 3 noiembrie, minorul de 14 ani, s-ar fi întalnit pe Bulevardul Nicolae Romanescu, cu un grup format din șapte adolescenți, dintre care o adolescentă de 16 ani i-ar fi sustras telefonul, iar un adolescent de 14 ani, l-ar fi lovit în zona feței. În urma probatoriului administrat, adolescenta a fost reținută pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat și introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Dolj”, a transmis Inspectoratului de Poliție Județean.

Un bărbat și-a atacat fosta concubină într-o stație de autobuz

Un bărbat și-a atacat fosta concubină într-o stație de autobuz din Iași, incidentul fiind reclamat la 112 de sora victimei. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu și au montat o brățară de supraveghere bărbatului.

“Ieri, 08 noiembrie a.c., polițiștii Secției nr. 4 Poliție, din cadrul I.P.J. Iași au fost sesizați prin Apel Unic de Urgență 112, de către o persoană, cu privire la faptul că sora sa are un conflict cu fostul concubin, într-o stație de autobuz de pe raza mun. Iași”, a transmis, miercuri, IPJ Iași.   Sursa citată a precizat că polițiștii au efectuat verificări, bărbatul bănuit fiind depistat și condus la sediul Secției nr. 4 Poliție.  “În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, de 50 ani asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către polițiști sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare”, au mai transmis polițiștii.

Sistemul informatic de monitorizare electronică a devenit funcțional, începând din 1 octombrie, în Capitală și în județele Iași, Mureș și Vrancea, unități administrativ-teritoriale în care persoanele față de care se emit ordine de protecție dispuse de polițist sau de instanța de judecătorească ori la nivel european vor fi monitorizate prin intermediul brățărilor electronice.

Începând cu anul 2024 toate cele patru UAT și județele Bacău, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea vor intra în acest proiect, iar din 2025 este implementată a trei etapă, care va include și alte județe ale țării. 

A murit profesorul Michael Shafir

Profesorul Michael Shafir, membru în Consiliul Științific al Institutului “Elie Wiesel”, a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani.

“În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate, Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa”, anunță Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, într-o postare pe Facebook.

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoriei victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin “Raportul Final” în anul 2005, se arată în postare. “Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului “Elie Wiesel” deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat”, pecizează sursa citată.

Născut în 4 ianuarie 1944, la București, într-o familie de origine evreiască, Michael Shafir a emigrat în Israel, după terminarea liceului, în anul 1961.

A făcut studii de literatură engleză și istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, urmate de studii universitare superioare (M.A., doctorat în științe politice) la aceeași universitate, precum și la London School of Economics.

A fost directorul departamentului de știri pentru străinatate la Kol Israel și lector în științe politice la Universitatea Tel Aviv. De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcția secției române a Departamentului de analiză și cercetare al aceluiași post de radio.

Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Arad: Pompierii s-au confruntat cu primul incendiu la o mașină electrică

Pompierii arădeni s-au confruntat cu primul incendiu izbucnit la o mașină electrică, în urma unui scurtcircuit produs la baterii, iar intervenția pentru lichidarea flăcărilor a durat trei ore, în condițiile în care în astfel de cazuri se folosesc cantități mari de substanțe de stingere. Incendiul s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, pe o stradă din localitatea Vladimirescu, iar autoturismul este unul electric - hibrid. “Pompierii militari arădeni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare și un echipaj SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins un autoturism hibrid, staționat pe strada Horia din localitatea Vladimirescu. La sosirea echipajului de intervenție incendiul se manifesta la nivelul compartimentului bateriei aflat sub bancheta din spate a autoturismului. Deși a fost prima intervenție de acest tip pentru pompierii arădeni, aceștia au lichidat incendiul în limitele găsite, autoturismul fiind afectat în proporție de 40%”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad.

Conform sursei citate, “incendiile la autoturismele de tip hibrid și electric presupun folosirea de cantități mari de substanțe de stingere și timp îndelungat”. În acest caz, intervenția a durat trei ore. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit la sistemul de baterii al mașinii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.