Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul Sănătății: Bătrânii ar putea fi izolați câteva luni în plus

Ziarul de Vrancea
11 apr 2020 945 vizualizări

“Viața noastră va reveni la normal peste o lună, o lună și jumătate”, a estimat Tătaru, referindu-se la restul populației

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat ieri că se ia în calcul prelungirea măsurilor de izolare a persoanelor în vârstă, cel puțin pentru 10-14 săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19 în România. "Da, luăm în calcul și această măsură la nivelul Comitetului științific, Institutului Național de Sănătate, grupului de lucru din cadrul Ministerului Sănătății, luăm inclusiv decizia cel puțin pentru început să ne gândim la 10-14 săptămâni în care să izolăm aceste persoane, având în vedere și evoluția ulterioară, dar ne adaptăm la evoluția pe care pandemia o va avea în România", a declarat, duminică, Nelu Tătaru la Realitatea Tv, întrebat dacă se ia în calcul măsura izolării persoanelor în vârstă tot anul, după declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Tătaru a transmis că măsurile de izolare și de restricții trebuie respectate.

"Vreau ca toată lumea să înțeleagă că mai avem trei-patru săptămâni grele, aceste săptămâni trebuie să le gestionăm în comun, și noi, corpul medical, dar și populația de rând, ajutată de autoritățile locale, care trebuie să vegheze la această izolare și la această distanțare socială. Viața noastră va reveni la normal peste o lună, o lună și jumătate, după ce vedem că acel vârf începe să scadă, încă nu am ajuns la acel vârf", a adăugat Tătaru.

Arafat: Încă nu am ajuns la ce este foarte greu

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat afirmă că în România, la fel ca în orice țară cu transmitere comunitară a virusului SARS-Cov-2, numărul cazurilor de îmbolnăvire este „cu mult mai mare” decât cazurile diagnosticate. „Sunt mulți simptomatici ușor și asimptomatici, ăsta e și motivul pentru care am recomandat să poarte masca, pentru că nu ai cum să ajungi să confirmi toate cazurile, este imposibil dar clar că trebuie crescut numărul testelor. Lucrurile vor deveni mai ușoare pe parcurs, depinde acum și cum evoluează lucrurile” a afirmat Raed Arafat sâmbătă seară, la Digi 24. Pe de altă parte, acesta a precizat că în România nu a trecut perioada cea mai dificilă în ceea ce privește gestionarea epidemiei.  „Încă greul nu s-a terminat și încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înțelegem că va fi o perioadă ca în război pentru că va crește încă numărul înainte să scadă. Este posibil ca numărul pacienților de terapie intensivă să fie în creștere și nu în scădere în perioada următoare” a subluniat Arafat. El a precizat că perioada grea despre care susține că urmează depinde foarte mult de comportamentul populației, spunând că impactul major este pe secțiile de terapie intensivă și la unitățile de primiri urgențe care au paturi ATI.  Medicul mai afirmă că perioada care urmează va fi una foarte grea și pentru personalul medical, că este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, dar și că este posibil ca alte specialități să trebuiască să îi ajute pe anesteziști, infecționiști și interniști. Raed Arafat a precizat că din discuțiile cu medicii italieni a aflat că realizarea unei analize cu un computer tomograf poate arăta prezența coronavirusului, fără a mai fi nevoie să se aștepte rezultatul unui test PCR.  Raed Arafat relatează de asemenea că apar teste din ce în ce mai rapide pentru depistarea bolii, care nu durează ore, ci doar câteva zeci de minute și se va ajunge ca pacienții să fie testați pe secțiile spitalelor. „Numărul aparatelor PCR a crescut mult în țară și înțeleg că și numărul testelor este în creștere, așa că vom depista din ce în cel mai multe cazuri și asta poate să explice și creșterea numărului cazurilor” a precizat Arafat.

Rafila: Mă aștept ca această pandemie să dureze circa doi ani

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, se așteaptă ca pandemia generată de virusul SARS-Cov-4 să dureze doi ani, cu o scădere a ratei de transmitere în anul viitor. Rafila spune că rămân importante măsurile de distanțare socială și de respectare a igienei. „Va trebui să ne obișnuim să respectăm în mod curent unele dintre aceste măsuri care sunt introduse acum, adică acelea referitoare la măsurile igienice și la o anumită distanțare socială, fără să fie exagerate. Eu mă aștept ca această pandemie să dureze circa doi ani de zile, sigur, cu o scădere a intensității transmiterii probabil în anul următor, iar pe de altă parte aștept, este posibil, să ajungem și la o situație de sezonalitate pentru infecția cu noul coronavirus” , a afirmat profesorul Alexandru Rafila într-o intervenție telefonică la Digi 24. Acesta a precizat că speră ca în următoarele două săptămâni capacitatea de testare în România să ajungă la 8000-10.000 de teste zilnic.

Ministerul Sănătății: 812 cadre medicale infectate cu coronavirus

Ministerul Sănătății a anunțat că 812 cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, mai mult de jumătate dintre acestea fiind la Suceava.

”Un număr de 812 cadre medicale sunt infectate in Romania cu noul coronavirus, conform raportărilor primite de către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu. Menționăm că această ultimă raportare datează de vineri, 10 aprilie 2020”, a transmis ministerul. Cele mai multe cazuri, 429, sunt la Suceava. În București sunt 103 cazuri, în Arad sunt 44, în Hunedoara - 35, Galați și Neamț - câte 34, Timiș - 24, Alba 18, Iași - 13, Sibiu - 11. Alte 20 de județe au între 1 și 10 cazuri. De asemenea, un medic militar detașat de la Cluj la Spitalul Județean Suceava a fost depistat pozitiv la testul pentru coronavirus, anunță stirisuceava.net. Informația a fost confirmată și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat că este vorba despre un medic anestezist, care a intrat în contact cu alte patru cadre medicale, testate negativ la acest moment. La începutul lunii aprilie, o echipă militară a preluat conducerea interimară a Spitalului Județean de Urgență Suceava. Suceava este județul din România cu cel mai mare număr de confirmări ale infectării cu noul coronavirus. Alte 310 cazuri de infectare cu coronavirus au fost anunțate ieri la prânz, bilanțul total ridicându-se la 6.300. ”Dintre persoanele confirmate pozitiv, 852 au fost declarate vindecate și externate”, au precizat autoritățile. Numărul deceselor în România a ajuns la 306, iar alte 44 de persoane cu cetățenie română infectate au murit în străinătate.

Dosar penal pentru un medic infectat care s-a “refugiat” la socri

Un bărbat de 37 de ani, medic la Spitalul  Militar Central București, confirmat cu COVID-19, a fost preluat sâmbătă seară de ambulanță de la locuința socrilor săi, de lângă Buzău, pentru a fi transportat sub supravegherea jandarmilor către  Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală.  Bărbatul s-a opus inițial internării, argumentând că persoanele asimptomatice pot fi tratate la domiciliu. Direcția de Sănătate Publică Buzău desfășoară o anchetă epidemiologică în acest caz. Bărbatului i-a fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul ar fi fost contact al unui coleg deja confirmat, a stat 14 zile în izolare, i-au fost recoltate probe pentru diagnosticare, însă la sfârșitul celor 14 zile, a venit la socrii săi, într-o localitate de lângă Buzău, fără a mai aștepta rezultatul.

Scandal de rasism la nivel universitar

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Csaba Asztalos și-a exprimat ieri aprecierea față de faptul că politologul Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru postarea rasistă referitoare la locuitorii din Țăndărei. ”Salut și apreciez scuzele și poziția corectă a dl. profesor Tismăneanu!”, a scris ieri pe Facebook, Csaba Asztalos, la o zi după ce a anunțat că CNCD se autosesizează în legătură cu postarea rasistă a lui Tismăneanu. Sâmbătă seară, politologul Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit și jignitor postat pe Facebook și s-a declarată deschis să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităților de combatere a urii și intoleranței. Într-o postare anterioară el amintea atacurile lansate împotriva sa în 2006, când pregătea Raportul care denunța comunismul, precizând că nu a fost apărat de ”Consiliul lui Csaba Asztalos”, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării. ”În curând vor fi trei decenii de la mineriadă. Extremismele, delațiunile, turpitudinea continuă să infesteze spatiul public”, conchide Vladimir Tismăneanu. ”După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit și, cel mai important, jignitor, pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste la acel moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama, am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să cerecetez mai atent și să-mi dau seama că nu a era amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. știu că este posibil ca unii să nu accepte scuzele sau nu vor crede ce spun și  e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, a scris Tismăneanu pe Facebook. Universitatea din București s-a delimitat de poziția exprimată public de profesorul Vladimir Tismăneanu și a anunțat că va discuta situația acestuia, referindu-se la postarea cu caracter rasist de pe contul de Facebook al lui Tismăneanu. Directorul editorial al Editurii Humanitas, Denisa Comănescu, cea care i-a trimis printr-un mesaj privat, lui Vladimir Tismăneanu imaginea cu mesaj rasist pe care acesta a postat-o pe Facebook și care a determinat reacția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și-a cerut scuze public și și-a exprimat regretul profund că nu a sesizat substratul rasist al imaginii. Scriitorul și cercetătorul Andrei Oișteanu afirmă că ”a-l acuza pe Vladimir Tismăneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism și de alte orori, este complet absurd”, referindu-se la reacțiile provocate de postarea cu caracter rasist a lui Tismăneanu.

Dosar penal pentru primarul care a dat adeverințe sezonierilor pentru Germania

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că autoritățile au descoperit la sediul Primăriei Pătrăuți, aflată în zona de carantină din Suceava, un număr de 102 adeverințe eliberate de primarul localității, care ar atesta că oamenii care vor să plece la muncă în Germania sunt sănătoși, pe numele edilului fiind deschis dosar penal. În condițiile în care 30 de localnici au ieșit deja pe jos, evitând filtrele, din zona carantinată și alții ar putea ieși în același mod, ministrul de Interne a precizat că zona carantinată din județul Suceava va fi supravegheată inclusiv cu drona, numărul forțelor de ordine în zona aflată în carantină fiind suplimentat. Vela spune că sucevenii au ieșit din comună pe jos, evitând filtrul constituit pe DN 2, după care au fost preluați de  microbuze, care i-au transportat până la Gura Humorului , unde s-au îmbarcat într-un autocar care i-a dus apoi la Cluj. „Fac acest anunț și pentru alți primari din zona carantinată că edilul din Pătrăuți Adrian Isepciuc are dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a afirmat Marcel Vela sâmbătă, la Antena 3.

Un jandarm care păzea un centru de carantină s-a împușcat în cap

Un jandarm care păzea un centru de carantină din Alexandria s-a împușcat în cap sâmbătă. Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman, este vorba despre un jandarm angajat în anul 2009, care fusese mutat de la IJJ Mehedinți anul acesta, în luna februarie. Ultima testare psihologică a acestuia a avut loc in anul 2017, când a fost declarat apt. ”În ceea ce priveste circumstanțele in care s-a produs aceasta tragedie, acestea vor fi stabilite de catre instituțiile competente. Există o anchetă în desfășurare, iar noi vom sprijini acest demers legal și vom pune la dispoziția instituțiilor abilitate toate informațiile care vor fi solicitate„, a precizat Inspectoratului Județean de Jandarmi Teleorman.

Tulcean, amendat cu 10.000 de lei după ce a plecat să se tundă

Un tulcean aflat în izolare la domiliciu a plecat ieri de acasă să se tundă și a fost depistat de un echipaj de jandarmi, care l-a amendat cu 10.000 de lei. De asemenea, bărbatul va fi plasat în carantină pentru 14 zile. Jandarmii reamintesc că nerespectarea măsurilor de izolare la domiliciu sau în centre de carantină atrage o perioadă de carantină de 14 zile, cu plata tuturor cheltuielilor aferente. Ei sfătuiesc populația să respecte ordonanțele militare, regulil de igienă, toate măsurile luate de autorități pentru a proteja cetățenii și să se informeze doar din surse oficiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.