Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul Justiției (PSD) atacă secția specială creată de PSD

Ziarul de Vrancea
16 sep 2019 1385 vizualizări

Ana Birchall a prezentat concluziile unui raport realizat de Guvern care sunt defavorabile existenței secției de anchetare a magistraților, instituție înființată de propriul partid n validarea noului șef al secției a fost amânată pentru a cincea oară n membrii CSM promovați mediatic de Antena 3 sugerează că Birchall face jocurile americanilor

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a eșuat pentru a cincea oară, în ședința de ieri a plenului CSM, în demersul de validare a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al contestatei Secții pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere, potrivit unor surse citate de hotnews.ro. Este pentru a cincea oară când acest demers eșuează. Ultimele patru ședințe ale plenului Consiliului au fost amânate din lipsă de cvorum, ultima fiind în 3 iulie. Aceasta, după ce șapte membri ai CSM au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția specială. 

Trimitere la recomandările GRECO și MCV

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, ieri, înainte de dezbaterea din plen, că din raportul întocmit de grupul interministerial se desprind două concluzii preliminare și niciuna dintre acestea nu susține funcționarea în actuala formă a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție. “Am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul Ministerului Justiției, coordonat direct de către ministrul Justiției, prin care am încercat să aducem la aceeași masă, ca și puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituțiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât și a asociațiilor profesionale și această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisia de la Veneția și alte recomandări venite inclusiv de la fiecare român care ne-a scris în această perioadă”, a afirmat ministrul Justiției. Birchall spune că din concluziile preliminare ale raportului întocmit de grupul interministerial nu este susținută funcționarea în actuala formă a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție. “Astea sunt concluziile preliminare, eu o să fac public acest raport, o să îl pun la dispoziția opiniei publice și a dumneavoastră”, a afirmat Ana Birchall. Ministrul Justiției a precizat că este obligația CSM de a găsi consens față de toate punctele de vedere.

“Vă rugăm să nu vă mai victimizați”

Ulterior, în cadrul ședinței, Lia Savonea, cunoscută pentru pozițiile sale anti-DNA, pe linia dură a PSD, i-a cerut ministrului Justiției să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a precizat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată în prealabil. Savonea a fost susținută în demersul său de judecătoarea Gabriela Baltag și de Victor Alistar, doi membri ai CSM intens promovați de trustul de presă al infractorului Dan Voiculescu.Ana Birchall a acuzat “o încercare de a pune la punct ministrul Justiției” și o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituțional. În replică, șefa CSM a acuzat-o că se victimizează: “Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă”. Judecătoarea Gabriela Baltag a intervenit în discuție și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect. Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul “centrelor de reflecție” (n.r. – termen propus de Tudorel Toader) nu a fost acceptat. Pe 5 septembrie, Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall “să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct”, la o “foaie de parcurs” cu titlu “consultativ” pentru întărirea statului de drept din România.

Procurorul șef al UE: Se răzgândește Consiliul?

Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene „vrea să testeze” mâine, în Consiliul COREPER, o eventuală susținere a candidatei românce Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, au declarat pentru HotNews.ro, surse apropiate Consiliului UE. Ieri, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: PE pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.Pentru că europarlamentarii negociatori au fost „foarte fermi pe poziție” pentru Kovesi și nu au „o marjă de negociere” față de mandatul primit de la liderii din Parlamentul European, ambasadorul Finlandei ar vrea ca joi, în Consiliul COREPEER, să testeze ce susținere are Kovesi în rândul statelor membre. Cât despre poziția pe care ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, o va avea la ședința de joi a COREPER, aceasta urmează să fie stabilită din București, fie de către Ministerul Afacerilor Externe, fie intrerinstituțional, cu alte ministere (Justiție, de exemplu), sau chiar de la nivelul premierului Dăncilă, au mai explicat sursele HotNews. ro. Echipa de negociatori a Parlamentului European este formată din președinta Comisiei de control bugetar (CONT), Monika Hohlmeier, (Germania, PPE), președintele Comisiei pentru libertăți civile (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), și vicepreședinta comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundua (Spania, Renew Europe).De cealaltă parte, echipa de negociere a Consiliului, este formată din ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației. „Consiliul rămâne angajat să înființeze în timp util EPPO până în noiembrie 2020. Pentru a face acest lucru, este important să fie numit procurorul șef al EPPO cât mai curând posibil. Procurorul șef are un rol important în înființarea biroului”, au mai spus sursele citate.La rândul său, europarlamnetarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE, a declarat, ieri, că „lucrurile merg foarte bine” pentru Codruța Kövesi, după runda de negocieri de marți.„Care este următorul pas: Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre.După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie”, a mai spus Mureșan.

Sancțiuni mai dure pentru cei care folosesc telefonul la volan

Poliția Română susține că sancțiunile vor fi mai dure din luna octombrie pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului, iar noile reglementări prevăd creșterea amenzii de la 870 de lei la 1.160 de lei. “Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai”, se arată în comunicat. Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei) și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Vameș suspectat de luare de mită, reținut

Un vameș de la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moravița, suspectat de luare de mită, a fost reținut pentru 24 de ore. DNA

a explicat că, în zilele de 04 și 12 septembrie 2019, inculpatul a pretins și primit de la o persoană, om de afaceri, suma totală de 100 de euro pentru a-i permite intrarea în România cu mai multe obiecte funerare. Pentru a-l determina să remită sumele de bani, vameșul i-a pus în vedere omului de afaceri că are posibilitatea să îi aplice sancțiunea confiscării mărfurilor transportate. Ulterior, în ziua de 16 septembrie 2019, pentru același motiv, lucrătorul vamal a mai pretins de la același om de afaceri suma de 150 de euro. După mai multe negocieri, suma finală care i-a fost remisă inculpatului Avram Sorin Daniel a fost de 70 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

SRI va preda CNSAS peste o mie de dosare ale fostei Securități

Serviciul Român de Informații (SRI) va preda Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) “zilele acestea” peste o mie de dosare ale fostei Securități și peste 6.600 de role microfilm.“Încă 1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm vor fi predate de SRI, zilele acestea, la CNSAS. Predarea arhivei fostei Securități merge până la capăt!”, a anunțat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.În 2017, directorul SRI, Eduard Hellvig, anunța că instituția a încheiat legăturile cu “trecutul nefast” de dinainte de 1989, anunțând că va preda CNSAS documentele necesare pentru a lămuri aspecte în anumite cazuri, precum cel al revoltei din Brașov din 1987.

Dosar penal privind expertiza INML în cazul Alexandrei

Parchetul General a deschis un dosar penal de cercetare “in rem” pentru favorizarea infractorului și abuz în serviciu, în legătură cu modul în care INML a făcut analiza ADN în cazul Alexandrei Măceșanu. Procurorul general a precizat că a primit o sesizare în acest sens, document care întrunea toate condițiile necesare pentru demararea cercetărilor. În plus, Licu a precizat că, potrivit legii, cercetarea in rem demarează automat, urmând a se face verificări.Întrebat dacă analizele efectuate de către specialiștii INML sunt valabile, Licu a declarat: “Bineînțeles că sunt valabile”.Procurorul general susține că ancheta care se face în Cazul Caracal este “o investigație aproape unică în istoria Parchetului”. “Este cea mai amplă investigație pe acest tip de infracțiuni care s-a desfășurat în cadrul Ministerului Pbblic, sunt angrenați cei mai mai buni procurori, cei mai buni polițiști și cei mai buni specialiști”, a mai spus Licu. Acesta a precizat că se iau în calcul toate variantele și se verifică toate pistele.Raportul Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici” prezentat, în 2 septembrie, a arătat cu probabilitate de 99,93%, că oasele găsite în butoiul din curtea casei lui Gheorghe Dincă din Caracal aparțin Alexandrei Măceșanu.

Șeful propagandei rusești în România reținut de procurori

Vladimir Novosadiuc, directorul Sputnik Moldova, trustul de presă deținut de Rusia și care răspândește propaganda rusă atât în Moldova, cât și în România, ar fi fost reținut marți de procurorii moldoveni anti-corupție, anunță Unimedia, care citează NewsMaker.Vladimir Novosadiuk este considerat un apropiat al omului de afaceri Ilan Shor, iar procurorii cercetează presupusa sa implicare în furtul miliardului de euro din băncile moldovene. Novosadiuk a fost membru al conducerii Băncii Sociale, controlate de Shor.

Impact pe E58: O fetiță a murit într-un accident provocat de mama ei

O fetiță în vârstă de nouă ani a decedat în urma unui accident rutier produs, marți dimineața, pe drumul european E58 pe raza comunei Coșula, au declarat reprezentanți ai Poliției Rutiere Botoșani. Potrivit acestora, minora se afla într-un autoturism condus de mama sa, în vârstă de 47 de ani, care, într-o curbă periculoasă la dreapta nu a adaptat viteza la un carosabil umed, a intrat pe contrasens și a lovit un camion care circula din sens opus. În urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe câmp, iar fetița a rămas încarcerată.Victima, aflată în stop cardio-respirator, a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, unde, în ciuda manevrelor de resuscitare, a decedat. Mama minorei a fost și ea rănită și transportată la aceeași unitate medicală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.