Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul de Interne: Este evident că se fac abuzuri

Ziarul de Vrancea
3 mai 2020 749 vizualizări

“Sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni școala de poliție și acum sunt în teren”, a explicat Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, ieri, că este "un lucru evident" că se fac abuzuri de către polițiști în cazul verificărilor cetățenilor cu privire la libera circulație și i-a sfătuit pe cei care se simt nedreptățiți să se adreseze organelor de control sau să conteste în instanță amenzile. "Nu tolerez abuzurile, iar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor că amenzile trebuie să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri", a spus Vela, într-un interviu acordat RFI. El a explicat că fiecare cetățean care se simte nedreptățit poate să sesizeze ministerul sau poate să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu când s-a întocmit procesul verbal. "Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni școala de poliție și acum sunt în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar", a arătat Vela.

Ministrul a dat exemple de astfel de cazuri și a arătat că în toate acestea s-au demarat cercetări în cadrul structurilor din cadrul cărora făceau parte forțele de ordine implicate. "Am fost sesizați că s-au făcut abuzuri. Se fac cercetări de către Inspectoratele Județene, fie că au fost amendați de poliție sau de Jandarmerie, Poliție de Frontieră, unde au fost abuzuri, la Polițiile Locale. Am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Să dau un exemplu: Timișoara - Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la AGERPRES sau la Oțelul Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar a fost imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine", a afirmat ministrul de Interne.

Ceartă între lideri PNL pe salariul polițiștilor locali

Primarul Timișoarei (PNL), Nicolae Robu, a făcut publice salariile polițiștilor locali din subordine, exprimându-și "regretul" că ministrul de Interne, Marcel Vela (PNL), "a lansat în spațiul public un neadevăr atât de mare privitor la o structură a Primăriei Timișoara". Conform lui Robu, polițiștii locali timișoreni au salarii nete lunare cuprinse între 2000 și 5000 de lei, cei cu funcții de conducere încasând între 6000 și aproximativ 7.500 de lei, bani la care se adaugă, în ambele cazuri, norma de hrană.

Astfel, conform primarului, salariile polițiștilor locali din Timișoara sunt: 2.000-3.000 lei/lună pentru 93 de polițiști locali; 3.000-4.000 lei/lună pentru 132 de polițiști locali; 4.000-5.000 lei/lună pentru 33 de polițiști locali. Salariile funcțiilor de conducere: 6.054 lei/lună pentru șef birou; 6.582 lei/lună pentru șef serviciu; 7.032 lei/lună pentru director executiv adjunct și 7.435 lei/lună pentru director executiv.

"Salariile acestea cuprind mai puțin indemnizația de hrană, care este comună și pentru polițiștii Poliției Române. Replica mea la declarația domnului ministru de Interne se limitează la comunicarea situației reale a salariilor în Poliția Locală Timișoara și la exprimarea regretului că domnul ministru a lansat în spațiul public un neadevăr atât de mare privitor la o structură a Primăriei Timișoara", a afirmat Nicolae Robu.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat sâmbătă, pe un post de televiziune, că un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar unul din MAI, care își riscă viața să prindă un criminal, are la jumătate din salariul polițistului local. "Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și, în mod automat, funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local", a spus ministrul Marcel Vela.

Reacția BOR după apariția pe Google Maps a „Catedralei Prostirii Neamului"

 “Fascinația utopiei socialismului ateist continuă și azi în forme noi”, a acuzat Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la modificarea pe Google Maps a numelui Catedralei Mântuirii Neamului. Bănescu susține că "este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”. El califică această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”. "Despre acești oameni puțini, dar foarte activi și vocali, pentru care fascinația utopiei socialismului ateist continuă și azi în forme noi, Vasile Bănescu spune: „Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.

În urmă cu o zi, duminică, denumirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost schimbată pe Google Maps cu titulatura de ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Nu este prima oară când denumirea este modificată de utilizatori, ulterior pe internet a mai fost denumită și ”Catedrala Falei Patriarhului” și "Catedrala șpăgarilor!”.

MAE: 28 de români angajați la un abator din Olanda, confirmați cu coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, ieri, că 28 de cetățeni români, angajați ai unei companii de prelucrare a cărnii din Olanda, au fost confirmați cu coronavirus. Românii sunt asimptomatici și au fost plasați în carantină. ”Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Haga, s-a autosesizat prompt ca urmare a informațiilor apărute în cursul zilei de ieri în mass-media locală, referitoare la testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a mai multor persoane din provincia olandeză Gelderland, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii, printre care se regăsesc și 28 de cetățeni români. Conform datelor preliminare, obținute de la angajator, cei 28 de cetățeni români confirmați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au fost plasați în carantină. Starea de sănătate a acestora este bună, toți fiind asimptomatici”, a transmis, luni, MAE, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, reprezentații misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale  competente și angajatorul lucrătorilor în vederea obținerii de informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate. ”MAE precizează că Serviciul de Sănătate Publică olandez monitorizează constant situația acestora, fiind vizitați zilnic de către medici. De asemenea, reprezentanții angajatorului au menționat că cetățenilor români le sunt asigurate toate condițiile de cazare și masă, inclusiv plata concediului medical pe întreaga perioadă cât aceștia se vor afla în carantină”, a mai transmis MAE. MAE menționează, de asemenea, că locația în care cetățenii români sunt cazați este folosită de regulă pentru petrecerea vacanțelor. Potrivit MAE, până în prezent, la Ambasada României la Haga nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români în cauză sau din partea membrilor de familie ai acestora. Totodată, misiunea diplomatică a solicitat angajatorului facilitarea dialogului direct cu cetățenii români afectați. ”Ambasada României la Haga menține legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu angajatorul cetățenilor români, fiind pregătită să acorde asistența consulară necesară, în limita competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19”, a mai transmis MAE.

Un bărbat a încercat să introducă marijuana într-un centru de carantină

Un bărbat a încercat să introducă marijuana într-un centru de carantină, fiind depistat de jandarmi. Drogul îi fusese comandat pe Facebook de unul dintre cei aflați în carantină. ”Patrula de ordine publică aflată în serviciu în zonă de carantină a Hotelului Petroșani a observat un bărbat care a încercat să pătrundă în incinta hotelului evitând jandarmii. În momentul în care jandarmii au interceptat bărbatul, acesta a început să se poarte nefiresc, iar în urma controlului corporal efectuat, asupra acestuia a fost găsită o pungă în care se afla o materie de culoare verde-maroniu”, au transmis, luni, jandarmii din Hunedoara. Potrivit acestora, bărbatul a declarat că este marijuana și i-a fost solicitată prin intermediul rețelei de socializare Facebook de către o persoană aflată în carantină în schimbul sumei de 70 de lei. ”Documentele de sesizare privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri în conformitate cu prevederile Legii 143 / 2000, împreună cu punga care conținea o materie de culoare verde-maroniu au fost predate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor”, au mai transmis jandarmii.

Peste 800 de decese

Un număr de 349 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la 13.512 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.

La terapie intensivă erau internați 243 de pacienți.

Până aseară, 803 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Rujeola face tot mai multe victime

Încă 119 cazuri de rujeolă confirmate în șapte județe au fost raportate săptămâna trecută, totalul îmbolnăvirilor ajungând la 20.000, dintre care 64 de decese. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 27 aprilie - 1 mai au fost raportate încă 119 cazuri în județele: Satu Mare - 35; Neamț - 34; Cluj - 23; Suceava - 19; Timiș - 4; Bihor și Brașov - câte 2. Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 - 4 săptămâni; confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni, precizează sursa citată. Rujeola (pojarul) este o boala infecțioasă care adesea duce la complicații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.