Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mihailo Podoliak: Rusia vrea să preia puterea în Moldova

Ziarul de Vrancea
18 feb 2023 560 vizualizări

Nu cu tancuri, ci cu bandiți, spune consilierul lui Zelenski n amenințările Moscovei la adresa Chișinăului se înmulțesc

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea TV8 că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, dar acest lucru nu se va întâmpla „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiți”, aluzie la o posibilă lovitură de stat.

Oficialul ucrainean a îndemnat Republica Moldova să facă „alegerea corectă”, referindu-se inclusiv la protestele anunțate pentru duminică în capitala Moldova, care au loc într-un context tensionat, pe fondul unor temeri că s-ar putea organiza o lovitură de stat în care să fie implicate forțe proruse. El s-a adresat moldovenilor și le-a sugerat să aleagă Rusia, dacă vor să trăiască într-un „lagăr de concentrare”, sau puterea actuală, pe Maia Sandu, dacă vor o viață „într-o lume liberă”. „Faceți întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te lași prins de emoțiile greșite sau te sperii, te poți trezi într-o țară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înțelegem foarte bine acest lucru și Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înțelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub niște proteste, mitinguri pro-rusești, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici, la Kiev, și de aceea, Rusia a adus tancuri. În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut și nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiți. Gândiți-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veți fi gata să alergați prin lume în căutarea unei alte case? Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio țară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină și conduc bandiții, unde domină și conduc condamnații, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid și violează”, a declarat Mihail Podoliak.

Zaharova: Sponsorii occidentali ai Moldovei conduc țara pe calea Ucrainei

Rusia nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să-și schimbe „retorica antirusă” și consideră că susținătorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova duc țara „cu încredere” pe calea Ucrainei, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, care a constatat că procesul de învestire a noului guvern de la Chișinău a fost însoțit de o „retorică antirusă fără precedent”.

Într-o postare publicată sâmbătă pe site-ul Ministerului rus de Externe, este redat răspunsul Mariei Zaharova la o întrebare despre Moldova pusă de un jurnalist în briefingul de presă susținut vineri de purtătoarea de cuvânt.

Jurnalistul a întrebat cum comentează discursul de la învestire a noului premier Dorin Recean și care sunt așteptările părții ruse de la noul guvern.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoțit de o creștere fără precedent a retoricii antirusești din partea autorităților de la Chișinău, pe baza unor informații neprobate despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situației din țară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a catalogat aceste informații drept „ficțiune”.

Purtătoarea de cuvânt consideră că schimbarea guvernului de la Chișinău este doar o cosmetizare și de aceea nu se așteaptă ca orientarea Chișinăului față de Rusia să se schimbe. „Dacă ne uităm la noua componență a cabinetului de miniștri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia și-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puțin probabil ca direcția Chișinăului în ceea ce privește Rusia să se schimbe”, a declarat Zaharova.

Ea s-a arătat deranjată de cursul prooccidental al Republicii Moldova și a strecurat din nou afirmația - ce revine insistent în ultima vreme în discursul de la Moscova - că Moldova este împinsă pe calea Ucrainei. „Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere țara pe calea Ucrainei și a statelor baltice”, a spus Zaharova.

Ea a enumerat care dintre măsurile luate de Chișinău deranjează Moscova și a menționat „abandonarea statutului de neutralitate” de către Moldova, o altă temă vehiculată de retorica rusă din ultimele săptămâni, acuzând totodată „limitarea utilizării limbii ruse” și „încercarea de a falsifica istoria comună”.

Un lider rus amenință Chișinăul cu invazia

Deputatul rus Serghei Mironov, președintele partidului Rusia Justă, apropiat de Kremlin și care are relații strânse cu socialiștii moldoveni, sugerează că Moscova ar putea extinde aria așa-zisei „operațiuni militare speciale” și asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele cu muniții din Transnistria, scrie deschide.md.

„În ceea ce privește încercările Occidentului de a atrage Republica Moldova în conflictul cu Rusia, atunci conducerea republicii trebuie să înțeleagă că aceasta ar putea duce la extinderea zonei operațiunii militare speciale pe care o desfășoară forțele armate ruse. Avem cu ce să potolim mințile înfierbântate ale celor din Chișinău și Bruxelles”, a amenintat Serghei Mironov.

Potrivit lui Mironov, ca urmare a „acțiunilor militare” care se desfășoară în Ucraina, „retragerea trupelor ruse care păzesc depozitele cu muniții sovietice (din Transnistria) a devenit un subiect vital pentru regimul de la Kiev”, iar Ucraina, susține deputatul, ar pregăti o operațiune militară pentru a ocupa depozitele cu armament din Cobasna. „Depozitele cu armament nu vor ajunge în mâinile neonaziștilor. Dacă va apărea o asemenea necesitate, ele voi fi distruse”, a spus Mironov.

Deputatul susține că noul prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, ar fi vorbit în discursul de învestitură despre necesitatea „demilitarizării” Moldovei, adică despre retragerea militarilor ruși din Transnistria. „Acesta este un vis al naționaliștilor români și moldoveni, precum și al patronilor lor occidentali”, a spus Mironov, deși la începutul anilor 2000 chiar Moscova se angajase în fața comunității internaționale că va face acest pas, o promisiune pe care nu a respectat-o niciodată.

Aceste declarații vin în contextul în care președinta Republicii Moldova se află la Conferința de Securitate de la Munchen, unde Rusia, pentru prima dată, nu a fost invitată. Maia Sandu s-a întâlnit vineri cu secretarul de stat american Antony Blinken care s-a arătat îngrijorat de eforturile Moscovei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. La rândul său, președintele Volodimir Zelenski, după ce săptămâna trecută le-a spus liderilor din UE că Republica Moldova a intrat în vizorul Rusiei, a reiterat această idee, vineri, și în fața liderilor de la Conferința de Securitate de la Munchen, spunând că Moscova face planuri pentru a „sugruma” Moldova.

Andrew Tate a amenințat o victimă care l-a reclamat

O scrisoare trimisă în numele lui Andrew Tate și al fratelui său amenință că o va da în judecată pe una dintre acuzatoarele sale și pe părinții acesteia pentru 300 de milioane de dolari, dacă nu-și retractează declarațiile, relatează BBC.

Controversatul influencer Andrew Tate a amenințat că va intenta o acțiune în justiție împotriva a cel puțin uneia dintre femeile care l-au acuzat de viol și trafic de persoane. Este vorba despre tânăra din Statele Unite, ai cărei avocați spun că au primit o scrisoare de “încetare a acțiunii legale și renunțare la plângere”, trimisă de o firmă de avocatură americană, în decembrie, în numele lui Andrew Tate și al fratelui său Tristan.

Scrisoarea amenință că îi va da în judecată pe femeie și pe părinții acesteia pentru suma de 300 de milioane de dolari, dacă nu își retrage declarațiile. BBC menționează că a văzut o copie redactată a scrisorii, aparent trimisă în numele fraților.

“Ați repetat declarațiile false și defăimătoare despre frații Tate către poliție, mass-media și către un alt cetățean al Statelor Unite”, se spune în scrisoare.

Andrew și Tristan Tate se află în prezent în arest preventiv în România, în timp ce poliția investighează acuzațiile de trafic și viol, pe care ambii bărbați le neagă. Benjamin Bull - care lucrează pentru Centrul Național pentru Exploatare Sexuală - spune că clienta sa este un martor-cheie în ancheta din România și că scrisoarea a fost concepută exclusiv pentru a-i închide gura și pentru a o descuraja să depună mărturie în proces. “Ei vor ca aceste tinere să intre într-o gaură și să se ascundă, să nu iasă niciodată în față ca să descrie ce au văzut și ce li s-a întâmplat. Este în mod clar un efort de intimidare”, a comentat Benjamin Bull.

Avocații fraților Tate au confirmat pentru BBC că scrisoarea a fost trimisă în decembrie și că se bazează pe legislația în materie de defăimare și calomnie din SUA, dar neagă orice intimidare.

Tina Glandian, care face parte din echipa legală a fraților Tate, a declarat că nu este nimic anormal ca ei să se adreseze justiției pentru defăimare. “Faptul că sunt încarcerați în acest moment nu este un motiv ca ei să nu-și urmărească drepturile legale”, a spus ea.

Ancheta privind acuzațiile de viol și trafic de persoane se bazează pe mărturia a cel puțin șase femei, dar încă nu au fost formulate oficial acuzațiile la adresa fraților Tate, precizează BBC.

Victime terorizate și hăituite

Echipa de avocați a familiei Tate a dezvăluit, de asemenea, că frații au depus plângeri penale în România, în aprilie anul trecut, împotriva a două femei, inclusiv a martorei din SUA care a primit scrisoarea. Glandian a precizat că plângerile penale din aprilie au fost depuse ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora cele două femei au fost reținute împotriva voinței lor de către frații Tate. “Nu a existat niciun fel de dovadă în acest sens, motiv pentru care frații Tate nici nu au fost arestați în aprilie. Nu erau altceva decât victimele unor acuzații false și aveau tot dreptul să depună plângeri penale pentru că li s-au percheziționat locuințele și li s-au confiscat bunurile”, a explicat avocata. Rezultatele acelor plângeri penale sunt încă în așteptare, spune ea.

Benjamin Bull spune că impactul acțiunii legale asupra clientelor sale a fost supărător și intimidant. Dani Pinter, care face parte din aceeași echipă de avocați a acuzării, spune că nu doar amenințarea cu acțiuni în justiție este intimidantă, ci și hărțuirea online pe care o primesc multe dintre clientele sale pentru că au vorbit. “Se fac afirmații cu adevărat obscene, se încearcă să le facă de rușine, se spune că sunt mincinoase. Dar apar și informații din viețile lor private - unde lucrează, cine sunt membrii familiei lor - cu intenția clară de a incita la hărțuire. Și funcționează”, afirmă Dani Pinter. Cele două presupuse victime pe care le reprezintă au primit chiar și amenințări cu moartea, spune ea. “Sunt speriate de moarte. Amândouă se ascund. Simt că nu se pot stabili nicăieri, pentru că oamenii încearcă să le găsească”, a relatat avocata.

Procurorii au avut grijă să păstreze numele celor șase femei strict secrete, însă numele complete ale unora dintre ele au fost publicate pe rețelele sociale, menționează BBC.

Andrew Tate și fratele său nu au acces la rețelele sociale în timp ce se află în arest, dar și-au construit o rețea vastă și loială de fani și susținători care sunt foarte activi online, precizează BBC. Unele conturi par a fi administrate de o echipă profesionistă, care publică în mod regulat videoclipuri și documente menite să submineze declarațiile martorilor și ale altor femei care fac acuzații împotriva familiei Tate.

Ponta, chemat de Simion să ajute AUR: “Nu e niciun secret”

​La câteva ore după ce presa a scris despre o întâlnire între Victor Ponta și liderul AUR George Simion, fostul premier a reacționat sâmbătă, admițând că s-a văzut cu Simion pentru „a-l consulta pe probleme de program economic”

„Nu e niciun secret – și nimic de ascuns! Așa cum am mai spus - am o experiență de guvernare (în special în zona economică) pe care toată lumea o recunoaște și care poate să fie utilă în această situație de criză! Acum lucrez în zona privată și văd dezastrul absolut – și cumplitele probleme cu care orice firmă românească se confruntă în fiecare zi, doar pentru ca este româneasca!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Buzău: Un mort și doi răniți după ce un autoturism a intrat într-un stâlp

O persoană a murit, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier produs, sâmbătă după-amiază, pe DN 10, în localitatea Nehoiu din județul Buzău, unde un autoturism a lovit un stâlp, iar acesta a căzut pe mașină.

Potrivit IPJ Buzău, un autovehicul care circula pe DN 10 s-a ciocnit de un stâlp pe care l-a retezat și care apoi s-a prăbușit peste mașină. În urma impactului, o persoană aflată pe bancheta din spate a autoturismului a murit, iar alte două au fost rănite.

Ambasada Ucrainei în România: Toate lucrările de dragare pe Dunăre vizează exclusiv întreținerea căii navigabile

Ambasada Ucrainei în România precizează că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană “vizează exclusiv întreținerea căii navigabile, adică asigurarea siguranței navigației prin menținerea caracteristicilor tehnice actuale, precum și eliminarea consecințelor de colmatare naturală”. Reprezentanții Ambasadei explică faptul că astfel de lucrări se fac de mai mulți ani și că partea ucraineană a informat, în august anul trecut, Administrația Fluvială a Dunării de Jos privind lucrările planificate. “În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaționale curente, partea română va fi informată în prealabil și va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislația în vigoare, acordurile și convențiile internaționale”, adaugă aceștia, îndemnând totodată la “avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

Tiroliana de la Gura Humorului: Un turist, în stare gravă după ce s-a izbit de un copac și a ricoșat în altul

Un turist din Galați a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Suceava după ce s-a izbit de un copac și a ricoșat în alt copac în timp ce se dădea pe tiroliana de la Gura Humorului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, medicul Dan Teodorovici, bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe sâmbătă, 18 februarie, în jurul orei 18:00. „La UPU a ajuns un bărbat de 56 de ani politraumatizat prin strivire (în timp ce se dădea pe tiroliana la Gura Humorului s-a izbit de un copac și a ricoșat în alt copac) în stare gravă, cu insuficiență respiratorie și șoc hemoragic prezentând traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic cu fracturi costale și hemotorax, traumatism abdominal cu ruptură mezenterică și contuzie de vezică urinară. După stabilizarea în UPU și terminarea investigațiilor a fost dus direct în sala de operații de la chirurgie generală”, a transmis purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Dan Teodorovici, citat de suceavalive.ro.

Bărbat găsit mort, după ce a fost călcat de o șoferiță în timp ce parca cu spatele în București

Un incident șocant a avut loc în cartierul Ferentari din Capitală. Un bărbat a fost găsit mort, după ce o femeie care voia să parcheze cu spatele nu l-a văzut și l-a călcat cu mașina. Bărbatul era întins pe jos, iar martorii susțin că fusese implicat într-o bătaie care l-a lăsat imobilizat pe carosabil.

Nu se știe dacă victima era deja moartă în momentul în care a fost lovită de mașină.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.