Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mihăilă: Restricțiile de circulație nu vor viza persoanele vaccinate

Ziarul de Vrancea
28 aug 2021 533 vizualizări

Statul nu ar mai trebui să acopere costurile testării celor nevaccinați, a pledat ministrul ănătății n 269 de persoane cu COVID-19 erau internate ieri la terapie intensivă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat sâmbătă că dacă va fi nevoie să fie instituite restricții de circulație pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, acestea nu vor viza persoanele vaccinate. “Dacă cifrele se înrăutățesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenție și de limitare a răspândirii infecției. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenție și de limitare a răspândirii infecției, și să ținem cât de mult timp posibil putem școlile deschise, pentru că nu vrem să mai avem acele efecte asupra educației copiilor care sunt consecințe a ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că în acest context, dacă va fi nevoie să instituim mijloace de restricție de circulație, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, și, ca ultimă instanță, vor fi afectate școlile. În rest, vom discuta în funcție de evoluție”, a declarat Ioana Mihăilă.

„Statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”

Ministrul Sănătății a mai declarat că, în opinia sa, statul nu ar trebui să acopere costurile testării pentru COVID-19 a persoanelor care au libertatea să se vaccineze gratuit. Ea a susținut că alegerea individuală de a nu fi vaccinat îi influențează pe toți cei care contribuie cu bani la sistemul de sănătate, care își riscă sănătatea pentru că vin în contact cu o persoană nevaccinată și pe bolnavii cronici care probabil vor fi în dificultatea de a ajunge în spitalele ocupate de persoane nevaccinate și infectate cu SARS-CoV-2. “Este vorba că statul, din banii colectați de la bugetari și de la cei care lucrează în privat, a făcut eforturi deosebite, atât pentru a asigura, anul trecut și anul acesta, spitalizare, tratament și concediile medicale pentru cei care au fost infectați, carantinați din diverse motive și, de asemenea, a făcut eforturi deosebit de mari pentru a asigura accesul gratuit la vaccinare. Ceea ce vrem să transmitem acum este că accesul la vaccinare este gratuit, că alegerea individuală de a fi sau nu vaccinat ne influențează pe toți cei care contribuim cu bani la sistemul de sănătate, dar și pe toți cei care ne riscăm sănătatea pentru că venim în contact cu o persoană nevaccinată, așa cum influențează și pe bolnavii cronici care, probabil, iarăși vor avea dificultate de a ajunge în spitale pentru că ele vor fi ocupate cu persoane nevaccinate infectate cu COVID-19”, a spus Mihăilă, întrebată în legătură cu extinderea măsurilor de testate la toate categoriile de bugetari și dacă aceștia și-ar permite costurile testului. “Statul testează gratuit persoanele care dezvoltă simptome, persoanele care sunt la risc, pacienții oncologici care trebuie să se interneze în spitale, persoanele care vin în contact cu bolnavii, testează gratuit copiii din școli, în unitățile de primiri urgențe, în cele mai multe spitale în cazuri de pacienți internați. Părerea mea personală este că, atunci când vorbim de a testa persoane care au libertatea de a alege să se vaccineze gratuit, statul nu ar mai trebui să acopere aceste costuri”, a subliniat Mihăilă.

GCS: 868 de cazuri noi

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 868 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 19 persoane au murit, numărul total al deceselor ajungând la 34.528. Dintre cele 19 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 la categoria 50-59 ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 la categoria de vârstă peste 80 ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.938. Dintre acestea, 269 sunt internate la ATI.

Cioloș: O să muriți cu noi de gât aceia care rezistați la reforme

n în USR PLUS a început oficial campania pentru alegerile interne

Co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș a anunțat sâmbătă că formațiunea nu va ieși de la guvernare. “Suntem datori să facem tot ce ne stă în putință ca să ne îndeplinim promisiunile care ne-au dus în această coaliție și pentru asta trebuie să înlăturăm definitiv ipoteza pe care încearcă să o acrediteze unii și anume că suntem acel copil răzgâiat care știe doar să se certe, știe doar să critice și care nu are maturitatea să facă lucruri. Deci, nu ieșim de la guvernare, o să muriți cu noi de gât aceia care rezistați la reforme pentru că e momentul ca România să fie reformată. Suntem parteneri în coaliție, dar acest parteneriat nu a fost făcut doar ca o înțelegere pentru a împărți posturi, ci am acceptat acest parteneriat ca să schimbăm România și asta va fi USR PLUS în coaliția de guvernare”, a mai declarat Dacian Cioloș.

El a menționat că PSD i-ar vrea plecați de la guvernare pe cei diin USR PLUS, dar probabil și o parte din PNL. “Știu că PSD probabil și-ar dori să ne vadă plecați pentru a putea șantaja PNL într-o guvernare minoritară, care apoi în 2024 să-i aducă la guvernare. Am mai văzut strategii și tactici din acesta. Probabil că și o parte din PNL ne-ar vrea plecați ca să ne poată scoate țapi ispășitori și să scape de stresul pe care îl au cu noi, dar nu plecăm nicăieri, trebuie să punem presiune permanentă pe coaliție pentru care reformele pe care le-am agreat să fie aplicate”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

Și celelălat co-președintel USR PLUS, Dan Barna, a transmis sâmbătă, un mesaj, către prieteni și oponenți, să nu se joace cu formațiunea politică pe care o conduce. Dan Barna a afirmat că atunci când ești la guvernare, postările populare pe Facebook nu te mai ajută. “Atunci când ești la guvernare, postările populare pe Facebook nu te mai ajută. Atunci când ești la guvernare, politică înseamnă exact negocierea obositoare și încăpățânată din ședințele de coaliție în care lupți alături de Drulă pentru banii de autostrăzi și cale ferată, în care lupți alături de Ghinea pentru banii pentru PNRR, în care lupți alături de Ioana Mihăilă pentru banii pentru spitale, în care lupți alături de Teleman pentru banii pentru cercetare, în care lupți alături de Claudiu Năsui pentru zero taxe pe salariul minim, în care lupți pentru Stelian Iulică să desființăm odată acest SIIJ care ne face de râs. Aceasta înseamnă politica reală, prezența zi de zi în bătăliile care contează atât de mult pentru fiecare dintre noi”, a declarat Dan Barna.

El a mai menționat că obiectivul său este să transforme USR PLUS într-un partid care să conteze pe termen lung în politică.

“Obiectivul meu a fost să transform USR, USR PLUS în momentul de față, într-un partid care să conteze pe termen lung în politica din România, aceasta este miza pe care o avem. Oricât de greu îmi pare și oricât de dramatic sună este datoria noastră, a acestei generații să ducem această țară mai departe și pentru că multe lucruri nu s-au schimbat în acești 30 de ani ceea ce vreau să spun se poate sintetiza în câteva cuvinte. O spun foarte clar și pentru prieteni, dar și pentru oponenți, nu vă jucați cu USR PLUS, suntem aici să rămânem. Am arătat că nu putem să fim ignorați, am arătat că nu putem fi evitați oricât s-ar încerca lucrul acesta și nu putem fi dați deoparte”, a explicat Dan Barna la evenimentul de prezentare a candidaturilor pentru șefia partidului.

De ce nu se grăbește USR PLUS cu proiectul „Fără penali în funcții publice”

Co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș a afirmat că, în momentul în care proiectul “Fără penali în funcții publice” va fi supus la vot în Parlament, în 30 de zile trebuie organizat referendumul, iar dacă apare un nou val pandemic și oamenii nu vor putea participa, atunci acest obiectiv riscă să fie ratat.

Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, că “Fără penali în funcții publice” rămâne un obiectiv esențial pentru USR PLUS. “Noi, în momentul în care supunem la vot în Parlament fără penali în funcții publice, în 30 de zile trebuie să organizăm referendumul și credem că putem avea susținere la referendum, dar oamenii trebuie să poată să fie prezenți și trebuie să ieșim din perioada asta de pandemie, pentru că, dacă ne trezim că am votat în Parlament și în alea 30 de zile apare o situație, un nou val pandemic și oamenii nu vor putea participa la referendum, riscăm să ratăm acest obiectiv, dar el rămâne în continuare un obiectiv esențial”, a explicat Dacian Cioloș.

Într-un raport referitor la cele 8 luni de guvernare USR PLUS prezentat de vicepremierul Dan Barna, se arată că partidul se angajează ferm să pună acest proiect în aplicare, având în vedere votarea textului susținut de 1 milion de cetățeni și în Senat, după care urmează organizarea referendumului de schimbare a Constituției “în primele trei luni după încetarea epidemiei COVID – 19”.

Orban: Nu îi voi mai ierta pe cei care fac rău PNL

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că nu i se pare normal ca pe anumite conturi de Facebook ale unor colegi să fie atacat mai des decât pe o pagină de socializare a Partidului Social Democrat. “Nu îi voi mai ierta pe cei care fac rău PNL, pentru că nu mi se pare normal ca pe anumite conturi și pagini de Facebook ale unor colegi care spun că sunt liberali eu să fiu atacat mai des decât o pagină de Facebook a PSD. În mare parte faptul că și voi o simțiți în fiecare zi pentru că voi stați la firul ierbii, voi sunteți în legătură cu oamenii și simțiți că există o descreștere a PNL, vreau să știți foarte limpede că nu are nicio legătură cu modul în care m-am comportat eu și susținătorii mei. Campania mi-am dus-o echilibrat, constructiv, cu mesaje pozitive, de fiecare dată când am fost confruntat cu atacuri, am preferat să nu răspund, rareori s-a întâmplat să spun ceva critic despre un coleg”, a declarat Ludovic Orban, ieri, la Călărași.

Un pădurar a fost bătut în propria curte de hoții de lemne

Un pădurar din Dâmbovița a fost bătut, joi, de cinci bărbați chiar în curtea lui, după ce aceștia au fost surprinși furând lemne în zona de responsabilitate a lucrătorului silvic. Cei cinci agresori l-au urmărit pe pădurar acasă, după ce acesta i-a surprins furând lemne din pădure. Inițial au aruncat cu pietre peste poartă, după care au rupt-o și s-au năpustit asupra omului.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița a anunțat că agresorii au fost prinși și a fost deschis un dosar penal. „Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, în care o persoana este agresată, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița este împuternicit să comunice următoarele: la data de 26 august a.c., în urma unei sesizari efectuate prin 112, cu privire la faptul că un bărbat de 53 de ani a fost agresat fizic, polițiștii s-au deplasat la fața locului și au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și violare de domiciliu”, precizează IPJ Dâmbovița.

Și ministrul mediului, Tánczos Barna, a reacționat în acest caz. Hoții „nu au nicio limită”, spune ministrul, care a cerut majorarea pedepselor pentru agresiuni împotriva personalului silvic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.