Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mica baroneasă de Prahova, patru ani de închisoare cu executarea

Ziarul de Vrancea
3 dec 2018 907 vizualizări

Decizia nu este definitivă n Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei care are probleme cu justiția n tatăl ei are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupție, iar fratele ei, fost deputat, a fost condamnat la cinci ani de detenție tot pentru fapte de corupție

Andreea Cosma, deputat PSD și fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma, a fost condamnată, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă comisă în calitate de notar. Ceilalți doi inculpați în acest dosar, Dănuț Cornea și Florin Anghel, au primit și ei pedepse de patru ani de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă. De asemenea, instanța a menținut măsurile asigurătorii instituite în sarcina lui Cornea, Anghel și Cosma prin ordonanța din 15 decembrie 2015. Totodată, ICCJ i-a obligat pe Cornea, Anghel și Cosma la plata a câte 12.650 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În ianuarie 2017, dosarul de corupție al Andreei Cosma a fost trimis de la Curtea de Apel Ploiești la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Andreea Cosma a fost aleasă deputat pe lista PSD Prahova. Dosarul, în care Andreea Cosma a fost inculpată pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă care ar fi fost comisă în calitate de notar, fusese trimis instanței în 2015, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei în această cauză.

O familie de “penali”

În 30 noiembrie 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată a Andreei Oana Cosma pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. În același dosar, alături de fiica baronului PSD, care a condus CJ Prahova timp de trei mandate, a fost deferit justiției un alt fost președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, care a condus instituția între 2004 și 2008.

Anghel este acuzat că în calitate de șef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Dănuț Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deținut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafață de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacțiilor fără să fie împuternicit. Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferența între valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării. Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacții cei doi au fost ajutați de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului președinte al CJ Prtahova care are probleme cu justiția. Tatăl său, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupție în care și fratele Andreei Cosma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detenție tot pentru fapte de corupție. Cei doi au contestat decizia.

ZDF rectifică “anexarea” în “aderarea” Transilvaniei la România

Secțiunea de știri a postului de televiziune german ZDF a modificat știrea preluată de la Agenția de presă germană dpa (Deutsche Presse Agentur), schimbând titlul acesteia, ca și precizarea din text referitoare la “anexarea Transilvaniei”.  Practic, cuvântul “anexare” a fost înlocuit cu “aderare”, scrie hotnews.ro. Rectificarea a apărut, ieri, 4 decembrie, în condițiile în care știrea inițială a fost publicată înainte de prânz, la 1 decembrie 2018.

Statul român modern a luat naștere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea și Transilvania, sașii transilvăneni s-au pronunțat pentru noul stat, iar relatări publice care contrazic această înțelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal, a subliniat ieri și Ambasada Germaniei la București, adăugând că a solicitat DPA și ZDF să corecteze materialele în care se referă la anexarea provinciei maghiare Transilvania.

Această știre a provocat o reacție din partea ministerului român de Externe, care spune că a luat notă cu consternare de articolul publicat de Agenția Germană de Presă în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. MAE afirmă că, dincolo de abordarea tendențioasă, articolul reflectă o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice, iar erorile grave pe care le conține, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric.

Deputatul “mitralieră”: Noi tot amânăm amnistia și grațierea! De ce?

n ordonanța privind amnistia și grațierea este „un lucru necesar pentru români„, susține Cătălin Rădulescu

„Nu îmi place termenul în care discutăm subiectul ăsta și anume că ordonanța trebuie dată pentru ceva. Spunând în media prostia asta, toata lumea va crede că o ordonanță sau lege se dă pentru o anumită persoană. Ordonanțele sau legile se fac pentru cetățeni. că dintre aceștia beneficiază direct sau indirect X sau Y este partea a doua. Dar nu am văzut până acum ca o anumită lege sau ordonanță să fie dată pentru cineva. Că de ea a beneficiat cineva anume, asta e partea a doua”, a spus, la Digi24, deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

 În ceea ce privește o eventuală ordonanță de urgență a Executivului privind amnistia și grațierea, el a spus că „nu numai că este necesară”, dar i-a și atacat pe „marii mentori” din PSD: „Sigur, unii sunt foarte pricepuți, cu ghilimelele de rigoare.” „M-am săturat să tot vorbesc despre un lucru care trebuie făcut pentru că altfel miile de oameni care au fost abuzați, liberalii știu dar nu vor să spună, asta e partea doua, e chestiune de politică, dar poporul român știe că în acești opt ani - mai mult decât să spui că completurile de 5 judecători sunt ilegal constituite, că protocoale sunt ilegale, că au fost ascultări ilegale, că au fost făcute dosare cu echipe mixte și că s-au dat bilețele la judecători, că așa a vrut sistemul format din 15-20 de persoane - eu cred că nu mai trebuie să discutăm subiectul ăsta. În orice țară civilizată era dată amnistia și grațierea în a doua secundă. Noi tot o amânăm, de ce? Nu știu. Întrebați bădălăii și alte personalități de la noi. De ce să amânăm un lucru necesar pentru români, oameni care au fost abuzați?”, a declarat deputatul PSD, la Digi24.

Întrebat cine din PSD nu vrea această ordonanță, Rădulescu a spus că „în partidul meu sunt oameni foarte inteligenți, eu nu fac parte din oamenii inteligenți ai partidului” și că este „supărat că se amână un lucru necesar pentru România”.

„O lege sau o ordonanță nu o programezi, o dai când e necesar. Tudorel Toader trebuia să își asume ordonanța asta de foarte mult timp pentru că e ministrul justiției. Când ești ministrul justiției trebuie să își asumi foarte multe lucruri. Dacă vrei să mergi numai pe la televizor, să faci scenete teatrale, poți să joci în film, dar dânsul trebuie să joace în filmul ăsta în care justiția nu a fost independentă”, a mai spus deputatul PSD.

Kelemen Hunor: „Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă susținerea tuturor forțelor politice din Parlament pentru proiectul de lege care se referă la preluarea în legislație a unor puncte din Rezoluția de la Alba Iulia.

El a declarat, ieri, că, dacă Rezoluția de la Alba Iulia poate fi considerată baza Unirii, atunci și punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios. „Noi am așteptat în 2018, dar de fapt de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios. Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, a spus Kelemen. El a adăugat că relația dintre majoritate și minoritățile etnice și viitorul societății românești nu este apanajul puterii și nu trebuie tratată în cheia „opoziție și putere”. Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacții naționaliste, liderul UDMR a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniștiți, fac vreo mișcare, imediat apar astfel de reacții „isterice” de o anumită parte.

„Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.

Medic șpăgar, reținut de DNA: Pentru 200 de lei nici nu urc până în sală

Asta susțin procurorii anticorupție că i-ar fi spus unei paciente un medic primar de la Spitalul Militar din București, potrivit stirileprotv.ro.

Femeia i-a povestit soțului prin ce trece, iar bărbatul a cerut ajutorul procurorilor DNA, care au organizat un flagrant. De data asta, suma din plic a fost 500 de lei. Medicul primar Viorel Vracioiu este militar activ și are gradul de colonel. Acum este urmărit penal pentru luare de mită și cercetat sub control judiciar. Cel care a pus la cale flagrantul îl poate trimite pe medicul ORL-ist direct în arest.

N-are voie să-și schimbe domiciliul, nu are voie să iasă din țară, trebuie să se prezinte la DNA oricând e chemat și nu are voie să vorbească cu cei doi care l-au denunțat. și nici ca ORL-ist la Spitalul Militar nu are voie să lucreze. Când procurorii au intrat peste colonel, au găsit cei 500 de lei. Medicul le-a spus că a primit suma ca mulțumire pentru operația de deviație de sept pe care i-a făcut-o femeii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.