Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic: Profesorii trebuie instruiți să poarte mască

Ziarul de Vrancea
8 ian 2023 592 vizualizări

Guvernanții nu-și asumă aceste recomandări ferme de teamă că vor scădea în sondaje, acuză dr. Sanda Alexiu n care sunt simptomele dacă faceți gripă și covid simultan

Președintele Asociației Medicilor de Familie din București, Sandra Alexiu, a declarat că prevenția împotriva gripei începe cu vaccinarea și cu purtarea măștii de protecție, menționând că nimeni nu spune aceste lucruri de teamă să nu scadă în sondajele de opinie.

Sandra Alexiu a fost întrebată, luni, la Prima News, ce înseamnă această alertă epidemiologică și care este diferența față de epidemia de gripă. ”Există diferențe mai degrabă la nivel administrativ. Noi știm deja, numărul de cazuri a crescut în proporție suficientă pentru a fi declarată starea de epidemie. Avem un număr de cazuri de gripă, din păcate, se iau în calcul la diagnostic doar cele care sunt diagnosticate prin test PCR, în realitate sunt mult mai multe, pe care noi le catalogăm drept gripă clinic. Nu știm cu ce tip de virus, dar știm că sunt pentru că efectuăm teste rapide. Diferența între cele două tipuri de stări este legată de chestiuni administrative, legată de diverse măsuri de izolare. Deocamdată, la acest nivel se constată o creștere a numărului de cazuri mai repede decât de obicei”, a explicat Sandra Alexiu. 

De asemenea, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a fost întrebată, tot la Prima News, ce trebuie să facă o persoană care are simptome de gripă sau de COVID. “În primul rând, ar trebui ca, în funcție de starea de sănătate, să ia legătura cu medicul de familie, să urmeze sfaturile medicului de familie, dacă sunt forme ușoare sau medii, să urmeze tratamentul, medicația la domiciliu și izolarea pentru că izolarea este esențială pentru a se reface persoana, pentru a avea organismul resursă să se refacă și este esențială și pentru întreruperea transmiterii comunitare. Dacă este o formă mai gravă, atunci se prezintă la spitalele care au unități de primire urgențe, precizând de la triaj simptomatologia în așa fel încât să fie direcționat pe circuitele pentru bolile cu transmitere respiratorie, să nu inducă o creștere a numărului de cazuri sau un focar chiar în locul de așteptare la unitățile de primiri urgențe. De asemenea, dacă se poate, să se evite ieșirea în comunitate pentru următoarele 5-7 zile cel puțin, să evite la transportul în comun, să evite locurile aglomerate, mall-uri, farmacii, locurile de muncă și nu neapărat la ieșirea din spațiul propriu, să poarte mască de protecție în așa fel încât să-i protejeze pe cei din jur de transmiterea virusurilor”, a precizat Ioana Stăncel.

 ”Nu administrăm antibiotic de la sine”

Sandra Alexiu a mai afirmat că gripa poate fi prevenită cu vaccinare și cu purtarea măștii de protecție. ”Prevenția începe cu vaccinarea și cu masca, lucrurile pe care nimeni nu le spune de frică că scade în sondaje. Asta este realitatea. Ar fi trebuit ca profesorii să fie instruiți să poarte mască, pentru că, în primul rând, se protejează pe ei și protejează copiii și, ceea ce e cel mai important, dau acest semnal educativ, că masca e un lucru important. Prevenția gripei înseamnă să te vaccinezi contra gripei, înainte să înceapă sezonul de preferat, dar nu e o problemă nici dacă a început sezonul, pentru că, vedeți, anul ăsta sezonul a început mai devreme. Noi o să avem gripe până în martie, aprilie, dacă nu cumva și mai mult, și o să crească numărul de cazuri și o să se întețească numărul de decese. Ne ferim de asta dacă suntem vaccinați și dacă purtăm masca atunci când intrăm într-o colectivitate, fie că e în clasă, fie că e în autobuz, în troleibuz, în tren, în supermarket, când e vreo promoție și este toată lumea în supermarket trebuie să purtăm mască pentru că altfel o să luăm de la cineva, de la oricine, pentru că e foarte simplu, în aer se răspândesc picăturile care transferă gripa, COVID-ul și celelalte infecții de sezon. Dacă nu porți mască, o și dai, o și iei, infecția respectivă. Poate e mai important decât să te speli pe mâini tot timpul și să ai geluri cu alcool la toate intrările, mai important ar fi să ofere cineva măști pentru că poate sunt oameni care nu știu sau poate că sunt oameni care nu își permit să ia tot timpul măști”, a mai afirmat Sandra Alexiu.

La rândul său, Ioana Stăncel a avertizat că aceste viroze respiratorii se răspândesc foarte rapid. ”Trebuie să precizăm că deja există și este documentat în Statele Unite o nouă variantă de Omicron, care are o modificare a unui aminoacid ceea ce permite să pătrundă mai repede în celule, să penetreze membrana celulară mult mai repede și va avea o transmitere și mai mare decât ceea ce știm acum. De aceea, măsurile preventive sunt esențiale, dar prevenția începe și prin vaccinare”, a transmis Ioana Stăncel. Ea a adăugat că antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului. ”Nu administrăm antibiotic de la sine. Administrăm antibiotic doar atunci când este confirmată o infecție bacteriană și la indicația medicului. Nu cumpărăm și nu stocăm antibiotice acasă, să le avem în caz de nevoie sau dacă noi consideram că le luăm. La fel, antivirale nu se administrează decât la prescripția medicului, atunci când avem o infecție virală. Antibioticele sunt inutile într-o infecție virală. Avem antivirale care au contraindicații, avem antivirale care se dozează în funcție de vârstă, de sănătatea persoanei și se face schema de tratament”, a mai menționat Ioana Stăncel.

Care sunt simptomele “flurona”

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală a declarat, într-un interviu acordat News.ro că medicii de la unitatea sanitară au îngrijit în această perioadă cazuri de pacienți care au avut dublă infecție, atât pe cea cu virusul gripal, cât și pe cea cu virusul SARS-CoV-2, tocmai din cauza faptului că suntem într-o perioadă în care virusul gripal este foarte răspândit. Este posibil ca în viitorul apropiat să fie o explozie de astfel de cazuri, spune medicul. Dr. Marinescu explică, pe baza datelor strânse până acum, care este simptomatologia celor care fac și gripă și COVID simultan. Ceea ce este specific, spune medicul, este că pot apărea complicații și că evoluția bolii trebuie urmărită de specialiști, în spital. “Cum îi spune și numele, flurona înseamnă flu și rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puține. Înseamnă în primul rând o simptomatologie mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a acestor simptome. În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, și care este accentuată, și anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzația că am fost bătut pe care toți o știm dacă am trecut prin gripă, putem să avem și simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecțiile virale, dar mult mai important este faptul că evoluția poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicații crește în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă avansată, peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au și boli cronice, persoanele supraponderale și de asemenea o atenție sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicații”, a explicat Dr. Marinescu. 

Dr. Marinescu reomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecție se confirmă, este necesar un control de specialitate și eventual tratament în spital, spune medicul. Tratamentul se aplică pentru ambele infecții prezente, fiind vorba despre două antivirale, unu pentru gripă, unul pentru COVID, dar și despre alte tratamente precum corticoterapia.

Strategia parșivă prin care Bode vrea să scape de plagiat

Ministrul de Interne Lucian Bode a cerut în instanță anularea hotărârii prin care Universitatea Babeș Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzații de plagiat. Procesul a fost intentat în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen este stabilit în 17 ianuarie, conform PressOne, care a lansat acuzațiile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”.

Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeș-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, relatează jurnalista Emilia Șercan în articolul publicat de PressOne. Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către aceeași casă de avocatură care îl apără și pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul vizând propria sa lucrare de doctorat.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect, menționează sursa citată.

În aceeași zi, UBB a anunțat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar și faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații”.

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeș-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată și nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”. „Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”, a scris atunci Bode pe Facebook.

Medicul Virgil Musta, acuzat de conflict de interese

Șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș“ din Timișoara, medicul Virgil Musta, este acuzat de ANI de conflict de interese administrativ după ce firma în care erau asociați el și fratele său a încheiat un contract de prestări servicii medicale cu spitalul la care Musta lucra.

ANI a anunțat luni că Musta Virgil Filaret, șef al Secției Boli Infecțioase II în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“ Timișoara, este acuzat de conflict de interese administrativ. “La data de 20 iulie 2020, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată și fratele acesteia dețin calitatea de asociat și funcția de medic primar, iar soția persoanei evaluate deține funcția de medic specialist, a încheiat un contract de prestări servicii medicale și actele adiționale aferente, cu spitalul în cadrul căruia MUSTA VIRGIL FILARET exercită funcția de șef secție, încălcând astfel prevederile legii”, argumentează Agenția Națională de Integritate.

Medicul Virgil Musta a fost trimis în judecată de DNA, la sfârșitul lui noiembrie 2022, pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale - recoltarea de probe pentru teste COVID-19 - la firma la care el este asociat, deși ele se aflau în timpul programului de lucru la unitatea medicală publică. Alături de Musta au fost trimise în judecată Diana Manolescu, director medical al spitalului, o asistentă medicală și o altă femeie, medic.

Adolescentă de 14 ani din Tălmaciu, răpită de acasă de patru bărbați mascați

O adolescentă de 14 ani din Tălmaciu (județul Sibiu) a fost răpită de acasă luni noaptea, de patru bărbați mascați, în prezent fiind căutată de polițiști.

“La data de 9 ianuarie a.c., în jurul orei 03.55, dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu a fost sesizat prin apelul unic de urgență 112, cu privire la dispariția unei minore, Carolea Luminița, în vârstă de 14 ani. Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 9 ianuarie a.c., în jurul orei 03.30, în timp ce se afla la domiciliul său din orașul Tălmaciu, județul Sibiu, minora ar fi fost luată cu forța de către patru persoane de sex masculin, mascate, și ar fi fost obligată să urce într-un autoturism, al cărui conducător auto s-a deplasat într-o direcție necunoscută”, anunță polițiștii.

Au fost declanșate ample căutări, mai multe echipaje din județ efectuând în prezent verificări în vederea depistării minorei. Adolescenta are înălțimea 162 cm, 65 kg, ochi albaștri, păr șaten, fir drept, lung, ten deschis. La momentul dispariției, purta o bluză de culoare vișiniu cu paiete aurii, pantaloni tip leggings de culoare vișiniu. Printre supecți se află un bărbat de 23 de ani, șoferul mașinii, ale cărui date sunt făcute publice de Poliție.

Persoanele ce pot furniza informații care să conducă la găsirea fetei sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Președintele AEP, anchetat după ce și-a angajat cumnata consilier

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, pe care îl acuză de folosire a funcției pentru favorizarea cumnatei sale.

“Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Buică a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”, a transmis luni ANI.

G4Media.ro a dezvăluit că un raport de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (ANI) îl acuză pe Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) de conflict de interese penal. Sesizarea a fost depusă de un fost director din AEP, demis chiar de Mitulețu Buică. Șeful AEP, omul care organizează alegerile în România, a declarat pentru G4Media că “nu există nici un conflict de interese, nu voi demisiona”.

Cristian Petraru, fost șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că președintele AEP ar fi numit-o într-o funcție din instituție pe cumnata sa, sora soției sale.

Suceava: Tânăr reținut pentru că folosea iepuri vii la dresarea unor câini

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Zvoriștea, a fost reținut și ulterior plasat sub control judiciar, după ce a folosit iepuri vii pentru a dresa doi câini, au informat, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Potrivit sursei citate, în urma apariției pe o rețea de socializare a unor înregistrări din care reiese că un tânăr folosește animale vii pentru dresajul unor exemplare canine, în data de 27 octombrie 2022, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal.

Astfel, în data de 6 ianuarie 2023 polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata l-au identificat pe bărbat pe raza localității de domiciliu și au procedat la însoțirea și aducerea lui la sediul Biroului pentru Protecția Animalelor, în baza mandatului de aducere. În urma probatoriului administrat de către polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor Suceava s-a dispus măsura reținerii suspectului pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”. Potrivit anchetei, tânărul este acuzat că în zilele de 23 și 24 septembrie 2022, precum și în ziua de 23 octombrie 2022 a folosit animale vii, respectiv iepuri, pentru dresajul a doi câini din rasa metis Ogar pe care îi deține la locuința de domiciliu din satul Stâncuța, din comuna Zvoriștea.

În conformitate cu legislația în vigoare, fapta de “folosire de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea” constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, precizează sursa citată. Complementar, în cazul condamnării pentru o astfel de infracțiune, instanța poate dispune și interdicția de a deține animale pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.